Skip to main content
29 01 2020 | 15:52

Δεν υποχωρούμε σε τίποτα, λένε από το μπλόκο οι αγρότες του Τυρνάβου

Αγρότες του Τυρνάβου κλείνουν συμβολικά την εθνική οδό-σε θέση μάχης γι αμπέλι τσίπουρο αποζημιωσεις

Μάχη για χύμα τσίπουρο, αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και υψηλό κόστος παραγωγής δίνουν οι αγρότες του Τυρνάβου που έκλεισαν συμβολικά την Ε.Ο Λάρισας – Κοζάνης.

Η απαγόρευση της χρήσης του όρου χύμα τσίπουρο, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έβγαλε εκατοντάδες τρακτέρ στην έξοδο της πόλης του Τυρνάβου, στην Εθνική οδό Λάρισας- Κοζάνης στις 27 Ιανουαρίου.

Οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου διαμαρτύρονται για τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης για το χύμα παραδοσιακό τσίπουρο που οδηγούν όπως λένε, στο ξεπάτωμα της αμπελοκαλλιέργειας. Άλλα πάγια αιτήματα είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που πρέπεινα αλλάξει και οι αποζημιώσεις να είναι 100% και άμεσα, το εμπάργκο στη Ρωσία που δεν επιτρέπει την εξαγωγή της σοδειάς τους, οι εξευτελιστικές αποζημιώσεις De minimis στα ροδάκινα αλλά και την φημολογούμενη πτώση της αποζημειωθήσας τιμής από τον ΕΛΓΑ στα αχλάδια. Στη μεγαλύτερη συγκέντρωση τρακτέρ που έγινε ποτέ στη επαρχία Τυρνάβου, μαζική ήταν η συμμετοχή των αγροτών από Τύρναβο, Δαμάσι, Αργυροπούλι, Αμπελώνα, Ρόδια, Δελέρια, Πλατανούλια, Δένδρα και Λυγαριά.

Στην κινητοποίηση που ξεκίνησε τη Δευτέρα 27/1 με αιχμή του δόρατος τις αλλαγές που έρχονται στην πώληση του χύμα τσίπουρου, οι οποίες θα οδηγήσουν σε πολύ χειρότερες μέρες για πολλούς αμπελοκαλλιεργητές, αλλά και τις εξευτελιστικές τιμές σε ροδάκινα και αχλάδια, αποφάσισαν να βγουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους όπως λένε. Οι αγρότες οδήγησαν τα τρακτέρ τους στην είσοδο του Τυρνάβου από τη Λάρισα στην ε.ο. Λάρισας – Κοζάνης και ήδη λίγο μετά τις 2.30 προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου τον οποίο κατέλαβαν με τα πόδια, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές που τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα. Οι αγρότες αναμένεται να παραμείνουν στο μπλόκο μέχρι την Παρασκευή 31/1/2020.

Την επόμενη μέρα όπως είπαν θα πάνε μαζικά στην AGROTICA στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία μαζί με αγρότες από άλλες περιοχές της Ελλάδας που θα βρεθούν στην έκθεση. Με αυτόν τον τρόπο όπως λένε θέλουν να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους, αλλά και να στείλουν μήνυμα, αγώνα και αντίστασης στις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής και ο αντίστοιχος του Δαμασίου Γιάννης Γκανάς.

Ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο φέρνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δ. Τυρνάβου

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Δαμασίου, Αργυροπουλίου- Λυγαριάς και Αμπελώνος και ο Σύλλογος Αμβυκούχων Τυρνάβου καταθέτουν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τυρνάβου ψήφισμα με τα εξής αιτήματα:

  • Άμεση κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης 91354/2017 (ΦΕΚ Β’ 2983), που μετονομάζει το παραδοσιακό τσίπουρο των αμπελοκαλλιεργητών (διημέρων) σε «προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών», διαστρεβλώνει την ιστορική διάσταση του τσίπουρου, τρομοκρατεί τον καταναλωτή και εν τέλει οδηγεί στη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, και οδηγεί στον εν δυνάμει αφανισμό των αμπελιών, εξυπηρετώντας τους μεγαλοποτοποιούς. Να παραμείνει το καθεστώς των διημέρων (χυμά τσίπουρο) έως έχει.
  • Αναπλήρωση του πραγματικού χαμένου εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών, που επλήγησαν από το ΕΜΠΑΡΓΚΟ στη Ρωσία, το οποίο επεβλήθη από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί των πενιχρών ποσών αποζημίωσης μέσω προγράμματος de minimis.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο για όλους τους αγρότες, όπως στους ιδοκτήτες δομών υγείας, τους ξενοδόχους και τους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροκτηνοτρόφους.
  • Φορολογία επί του πραγματικού εισοδήματος, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Κλιμακωτή φορολόγηση επί του επιπλέον εισόδηματος για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε μικρούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
  • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Άμεση ανάκληση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να εξασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος στον αγρότη. Η αξιοπρεπής επιβίωση των ατόμων της υπάιθρου έιναι υψίστης σημασίας για την ενδυνάμωση της ελληνικής περιφέρειας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων από του εμπόρους κατά την παράδοσή τους.
  • Διατήρηση του ΕΛΓΑ ως κρατικό φορέα, που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς, όλων των αιτιών καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς πολύμηνες καθυστερήσεις. Αποζημίωση για τις μεγάλες ζημιές από τις φετινές χαλαζοπτώσεις ( παραγωγή 2019) σε όλα τα προϊόντα. Να μην πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί, ώσπου να αποζημιωθούν, να παγώσουν τα δάνεια, τόκοι υπερημερίας κλπ.
  • Κατάργηση των φόρων του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
  • Εγγύηση της Ελληνικής Πολιτείας για την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
  • Να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των υδάτων, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Όχι στην επιβολή πρόσθετου «περιβαλλοντικού» τέλους στο νερό άρδευσης και ύδρευσης

Η συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Τυρνάβου κρίνεται αναγκαία για την οικονομική επιβίωση, όχι μόνο των αγροτών, αλλά αλυσιδωτά και όλων των κατοικών της περιοχής.

Ημερομηνία: 28/1/2020

Οι Σύλλογοι:

-Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου

-Αγροτικός Σύλλογος Αμπελώνος

-Αγροτικός Σύλλογος Δαμασίου

-Αγροτικός Σύλλογος Αργυροπουλίου- Λυγαριάς

-Σύλλογος Αμβυκούχων Τυρνάβου

Πηγή: Αστέριος Στέλιος Σεΐζης, tirnavitikanea.com