Skip to main content
09 09 2019 | 12:39

Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε το 14ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας (ICGL14)

Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε το 14ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας (ICGL14)

Με επιτυχία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία ολοκληρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι οι εργασίες του 14ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνικής Γλωσσολογίας (ICGL14), το οποίο οργάνωσε ο Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας και φιλοξενήθηκε από την περασμένη Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Περισσότεροι από 420 σύνεδροι, επιστήμονες, και μεγάλος αριθμός μεταδιδακτόρων, μεταπτυχιακών ερευνητών, φοιτητών/τριών μοιράστηκαν σημαντικές εμπειρίες επιστημονικές, εκπαιδευτικές και διαπροσωπικές. Η φετινή διοργάνωση συνέχισε την παράδοση των προηγούμενων συνεδρίων για την προώθηση της γλωσσολογικής έρευνας και την προσπάθεια προβολής της. Οι εισηγήσεις κάλυψαν θέματα σχετικά με την ανάλυση και περιγραφή της ελληνικής γλώσσας (συγχρονικά και διαχρονικά) καθώς και τη διδασκαλία της Ελληνικής (ως μητρικής και ως ξένης).

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν περισσότερες από 200 ερευνητικές εργασίες, από περισσότερους από 400 συγγραφείς από 100 διαφορετικά Πανεπιστήμια και 26 χώρες. Στις κεντρικές ομιλίες, στις παρουσιάσεις και στις συζητήσεις κατατέθηκαν νέα ερευνητικά δεδομένα, προβληματισμοί και προτάσεις που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συνέδρων. Να σημειώσουμε ότι δεν οργανώθηκαν θεματικά εργαστήρια, τονώνοντας το γενικό χαρακτήρα του συνεδρίου, αλλά και ενθαρρύνοντας την κινητικότητα των συμμετεχόντων να παρακολουθήσουν τις συζητήσεις των θεμάτων από αίθουσα σε αίθουσα.

Οι ανακοινώσεις κάλυψαν θέματα σχετικά με όλα τα ερευνητικά πεδία της Γλωσσολογίας, όπως: ανάλυση λόγου, ανάλυση συνομιλίας, γλωσσολογία σωμάτων κειμένων, διαλεκτολογία, διδακτική της γλώσσα, εφαρμοσμένη γλωσσολογία, ιστορική γλωσσολογία, κοινωνιογλωσσολογία, λεξικολογία, λεξικογραφία, μορφολογία, νευρογλωσσολογία, πραγματολογία, σημασιολογία, σύνταξη, υπολογιστική γλωσσολογία, φωνητική, φωνολογία, ψυχογλωσσολογία, καθώς και θέματα για τις διαλέκτους στην εκπαίδευση. Το συνέδριο αυτό έδωσε βήμα σε πληθώρα ερευνητών και φιλοξένησε καταξιωμένους διεθνώς επιστήμονες, αναδεικνύοντας τη σημασία της γλώσσας μας και συμβάλλοντας έτσι στην ευρύτερη διάδοσή της.

Την πρώτη ημέρα των εργασιών έγινε η παρουσίαση του Εργαστηρίου Νεοελληνικών Διαλέκτων / Laboratory of Modern Greek Dialects (ENEΔΙ) του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο ιδρύθηκε το 2000 και διαθέτει πλούσια εμπειρία στην καταγραφή και μελέτη διαλέκτων. Λειτουργεί υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας Γλωσσολογίας Αγγελικής Ράλλη και πλαισιώνεται από ερευνητική ομάδα, που αποτελείται από γλωσσολόγους μέλη Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Πατρών, μεταδιδάκτορες, υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Εξάλλου, η ερευνήτρια Α΄ βαθμίδας στο Κέντρο Ερεύνης Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών Ιώ Μανωλέσσου παρουσίασε τη «Γραμματική της Μεσαιωνικής Ελληνικής, 1100-1700», ένα μνημειώδες έργο για τις νεοελληνικές σπουδές. Πρόκειται για το τετράτομο «Cambridge Grammar of Medieval and Early Modern Greek», έργο μοναδικό στο είδος του, το οποίο προσφέρει την πρώτη πλήρη περιγραφή της δημώδους ελληνικής γλώσσας κατά τη Μεσαιωνική και Πρώιμη Νεοελληνική περίοδο.

Την επομένη έγινε η κεντρική ομιλία από τον προσκεκλημένο καθηγητή Σταύρο Σκοπετέα από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν με αναφορά στην Ουρούμ, τη γλώσσα του ελληνικού πληθυσμού στον Καύκασο.

Το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση για την Αγγελική Ράλλη με αφορμή την αφυπηρέτησή της από τη θέση της Καθηγήτριας στον Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κατά την οποία παρουσιάστηκε ένας αφιερωματικός τόμος με τίτλο: «Γλωσσική ποικιλία – Μελέτες αφιερωμένες στην Αγγελική Ράλλη», τον οποίο κορυφαίοι γλωσσολόγοι δημιούργησαν για να αναδείξουν το κύριο πεδίο της ερευνητικής της δραστηριότητας που έχει επηρεάσει σημαντικά και το γενικότερο ερευνητικό προσανατολισμό του τομέα γλωσσολογίας. Ο τόμος αυτός που κυκλοφορεί από την «Κάπα Εκδοτική» περιλαμβάνει τριάντα μελέτες από εξειδικευμένους επιστήμονες, καταξιωμένους στο χώρο τους, αποτελώντας μια ενδιαφέρουσα συλλογή μελετημάτων και για το ευρύτερο κοινό το οποίο θα ανακαλύψει ποικίλα ερευνητικά δεδομένα και επιστημονικές απόψεις.

Επίσης, το Σάββατο υπήρξε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση ανταλλαγής σημαντικών πληροφοριών για το βίωμα και την εμπειρία τους από τη μεταδιδακτορική έρευνα.

Τέλος, δόθηκε η δυνατότητα σε φορείς που ασχολούνται με ερευνητικές εφαρμογές στη γλωσσολογία να παρουσιάσουν το έργο τους μέσω περιπτέρων στο χώρο υποδοχής του συνεδρίου, διαδίδοντας την αξία τέτοιων προσπαθειών για ακαδημαϊκούς αλλά και επαγγελματικούς λόγους, ιδίως προς όφελος των νέων γλωσσολόγων.

Τα Πρακτικά είναι ήδη αναρτημένα στην ιστοσελίδα του συνεδρίου (https://icgl14.events.upatras.gr/book-of-abstracts/) και είναι διαθέσιμα, με ελεύθερη πρόσβαση, σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η επιστημονική και οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου ευχαριστεί όλους όσοι έλαβαν μέρος και συνέβαλαν ποικιλοτρόπως στην επιτυχή έκβαση των εργασιών, όπως και τους εθελοντές φοιτητές που υποστήριξαν την οργάνωση. Παράλληλα, ευχαριστεί και όλους τους χορηγούς και τους υποστηρικτές του που στήριξαν οικονομικά και επικοινωνιακά αυτή τη μεγάλη εκδήλωση.