Skip to main content
19 11 2019 | 11:39

Νέα δίκτυα και καινοτόμες εφαρμογές στην υπηρεσία της κοινωνίας και της οικονομίας

Νέα δίκτυα και καινοτόμες εφαρμογές στην υπηρεσία της κοινωνίας και της οικονομίας

Τη σημασία των νέων δικτύων, αλλά και των καινοτόμων εφαρμογών όπως οι αισθητήρες ή οι νέοι δορυφόροι, στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην καθημερινότητα των πολιτών υπογράμμισαν οι ομιλητές στην 3η θεματική ενότητα «Το “Internet of Things” (IoT) και η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) μας οδηγούν στο μέλλον» του πρώτου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Καινοτομίας, με τίτλο «Η καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης - Μία ελληνογερμανική συνεργασία», το οποίο διοργανώνουν από κοινού το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου εστίασε στη σημασία των νέων δικτύων και της καινοτομίας στην καθημερινότητας των πολιτών. Όπως είπε από τη μετακίνηση μέχρι τη στάθμευση των πολιτών γίνεται χρήση καινοτόμων εφαρμογών που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών. «Έχουμε μεγάλες εξοικονομήσεις με τις χρήσεις καινοτομίας τόσο στη λειτουργία του Δήμου όσο και στην καθημερνή ζωή των πολιτών» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «μόνο με τα συστήματα στάθμευσης εξοικονομείται ένας σημαντικός χρόνος για τους πολίτες που αποφεύγουν τις άσκοπες αναζητήσεις θέσεων.» Σχολίασε και τα θέματα «τεχνοφοβίας» των πολιτών σημειώνοντας ότι βασίζονται στην άγνοια και σε μια ψυχολογική προσέγγιση που προέρχεται από ατεκμηρίωτες εντυπώσεις.

Ο κ. Κai Hackbarth, Evangelist at Bosch Software Innovations, Robert Bosch ΑΕ επισήμανε ότι η Bosch επιδιώκει να γίνει μια παγκόσμια κορυφαία εταιρία IoT, δραστηριοποιούμενη σε τρεις βασικούς τομείς: τις κατοικίες, τη βιομηχανία και την κινητικότητα και πρόσθεσε ότι το 2025 όλα τα προϊόντα της Bosch θα έχουν είτε την ίδια τη νοημοσύνη, είτε η AI θα έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στη δημιουργία τους.

Ο κ. Θάνος Φαλάγγας, Διευθυντής Enterprise & Business Marketing & CRM, Όμιλος ΟΤΕ ανέφερε ότι ο όμιλος με μια σειρά από επενδύσεις έχει στηρίξει τις νέες τεχνολογίες. Μάλιστα έδωσε έμφαση στη διαδικασία επέκτασης των δικτύων νέας γενιάς όπου επενδύει ο ΟΤΕ. «Βλέπουμε μεγάλη ανάπτυξη στο ΙΟΤ. Νιώθουμε ότι είμαστε στον πυρήνα του ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων και του κράτους», εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την προώθηση της καινοτομίας στην ελληνική πραγματικότητα. Αναφέρθηκε και στα θέματα τεχνοφοβίας με αιχμή τις κεραίες κινητής. «Αν έχουμε φοβία πώς θα πάμε σε νέας γενιάς δίκτυα 5G;» διερωτήθηκε.

Ο Δρ. Σωτήρης Μπαντάς, Αντιπρόεδρος, HETIA σημείωσε ότι θα πρέπει «να πάρουμε την απόφαση ότι θα κάνουμε το επόμενο βήμα. Είναι καθαρά θέμα απόφασης, κυρίως πολιτικής, να ξεκολλήσουμε από τα σφάλματα του παρελθόντος και να γίνει η Ελλάδα κέντρο καινοτόμων εταιριών» σημείωσε.

Ο κ. Αλέξανδρος Σαραντέλλης, Διευθυντής Πωλήσεων Τηλεπικοινωνιακών Προϊόντων, RAYCAP ΑΕ σημείωσε ότι για να μας οδηγήσουν στο μέλλον οι υπηρεσίες του ΙοΤ θα χρειαστούν νέες υποδομές 5G, ενώ αναφερόμενος στην RAYCAP υπογράμμισε ότι προσφέρει τις λύσεις για να προσαρμοσθούν οι νέες υποδομές στο αστικό περιβάλλον. Αναφερόμενος στις κεραίες, αφού σημείωσε ότι δεν εγκυμονούν κινδύνους, στάθηκε στο πώς επηρεάζουν την εικόνα των πόλεων. «Ένα σοβαρό πρόβλημα που εξιτάρει τους πολίτες είναι η οπτική. Αλλά», όπως τόνισε, «με τα νέα δεδομένα οι σταθμοί θα είναι πολλοί και πρέπει να βρούμε έναν έξυπνο τρόπο να ενταχτούν, αν και μικραίνουν με τα νέα δίκτυα το μέγεθος των κεραιών».

Η Δρ. Αικατερίνη Πανοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, OHB Hellas μον. ΕΠΕ σημείωσε ότι στόχος της εταιρίας είναι να μπορέσει να αναπτύξει όψεις της παραγωγικής της διαδικασίας που αφορά στα εξαρτήματα δορυφόρων στην Ελλάδα. «Το θέμα είναι να αποκτήσουμε τομείς όπου θα δώσουμε μια καθαρή προτεραιότητα κι εκεί θα εστιάσουμε τις επενδύσεις και το ενδιαφέρον».

Ο κ. Σωτήρης Κόκκινος, Διευθύνων Σύμβουλος, FEAC Engineering ΙΚΕ αναφέρθηκε στην έννοια του Ψηφιακού Διδύμου (Digital Twin), στα οφέλη του και εξήγησε πως το Ψηφιακό Δίδυμο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ΙοΤ. «Να προλάβουμε το τραίνο στον επόμενο σταθμό» , είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι «και στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν μπροστά, όπως για παράδειγμα στην πόλη μου, τον Βόλο, όπου καταβάλλεται προσπάθεια το λιμάνι να γίνει ‘έξυπνο’ με την εγκατάσταση αισθητήρων ή συστημάτων τεχνικής όρασης ή ειδικού λογισμικού. Ολοκληρωμένες λύσεις που εμείς παρέχουμε», πρόσθεσε.

Ο Δρ. Eυάγγελος Αγγελόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Fuelics IKE, αναφερόμενος στην εταιρία του επισήμανε ότι δραστηριοποιείται στην έρευνα και ανάπτυξη με δική της γραμμή παραγωγής εκθετικών αισθητήρων για διαχείριση δεξαμενών καυσίμων και για τις έξυπνες πόλεις, ότι είναι η πρώτη παγκοσμίως που εισήγαγε τη λογική του edge computing σε αισθητήρες που τροφοδοτούνται από μπαταρία, κάτι που σημαίνει ότι ο αισθητήρας παίρνει αποφάσεις μόνος του και η πρώτη που έχει καταφέρει να διαχειρίζεται απομακρυσμένα αισθητήρες που δεν έχουν λειτουργικό σύστημα.

Τσακίρης: Ειδικό ταμείο για τη «σπορά» της καινοτομίας

Τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων εξήγγειλε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Ιωάννης Τσακίρης μιλώντας στην 4η θεματική ενότητα «Έρευνα, καινοτομία και μεταφορά τεχνογνωσίας: το ελληνογερμανικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας» στο πρώτο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Καινοτομίας, με τίτλο «Η καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης - Μία ελληνογερμανική συνεργασία», το οποίο διοργανώνουν από κοινού το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Στη διάρκεια αυτής της θεματικής ενότητας αναδείχθηκε η ελληνογερμανική συνεργασία στο πεδίο της έρευνας και καινοτομίας σε επίπεδο κυβερνήσεων.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Ιωάννης Τσακίρης τόνισε: «χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα και καινοτομία στην Ελλάδα και στην ΕΕ για να κρατήσουμε τη θέση που έχει η Ευρώπη διεθνώς. Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες είναι μεγάλες. Όμως δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα. Θα πρέπει να συνεχίσουμε σε ένα περιβάλλον συνεργατικής καινοτομίες» τόνισε ο κ. Τσακίρης.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή εμπειρία των χρηματοδοτήσεων της καινοτομίας και της έρευνας μέσα από ειδικά ταμεία τόνισε ότι και στην «Ελλάδα είναι στα άμεσα πλάνα η δημιουργία ειδικού ταμείου ώστε να χρηματοδοτήσει στο στάδιο της “σποράς” την καινοτομία μέσα από την αναπτυξιακή τράπεζα όπως και το να δημιουργήσουμε επιταχυντές».

Αναφερόμενος στην ελληνογερμανική συνεργασία στον τομέα της έρευνας επεσήμανε ότι είναι η πλέον επιτυχημένη διμερής συνεργασία στον τομέα που έχει κάνει η ΓΓΕΕΤ ήδη από τη δεκαετία του 1970. «Στο πλαίσιο αυτό έχουν στηριχθεί 642 κοινά ερευνητικά έργα και έχουν υπογραφεί και 18 πρωτόκολλα συνεργασίας» ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας κ. Thomas Rachel, ανέφερε ότι οι επιτυχημένες καινοτομίες χρειάζονται έρευνα σε ανώτατο επίπεδο, καθώς οι υψηλές αποδόσεις στην επιστήμη και στην έρευνα, είναι που χτίζουν τη βάση για ένα επιτυχημένο οικονομικό και καινοτόμο σύστημα. Σχολιάζοντας το ελληνογερμανικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας σημείωσε ότι, αποτελεί ήδη από το 2013 ένα φωτεινό σηματοδότη της διμερούς συνεργασίας. “Μέχρι τώρα πραγματώθηκαν /πραγματώνονται 47 έργα με εταίρους από το επιχειρείν και την επιστήμη. Η Γερμανία και η Ελλάδα επενδύουν στο πρόγραμμα σχεδόν 14 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δράση που εστιάζει στη ιδιαίτερη σημασία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών” τόνισε και πρόσθεσε ότι κατά το σχεδιασμό και τη διαμόρφωση του κοινού προγράμματος, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στο:

- Να επιλέξουν θέματα, που είναι μεγάλης σημασίας για τη Γερμανία, την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, όπως η ενέργεια, η υγεία, η πληροφορική, οι βιοεπιστήμες, οι κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

- Να ενταχθούν νέοι επιστήμονες από νωρίς και με υπευθυνότητα σε διεθνή ερευνητικά έργα.

- Να συμπορεύονται με τις εξελίξεις στα ευρωπαϊκά πλαίσια.

- Να υπάρχει συνεργασία μεταξύ επιστήμης και επιχειρείν από τις δύο χώρες.

Ο κ. Thomas Rachel συμπλήρωσε ότι την άνοιξη του 2020 πρόκειται να παρουσιαστούν κάποια αποτελέσματα των τωρινών προγραμμάτων στη διάρκεια ενός Midterm-Meeting στο Βερολίνο, ενώ αναφερόμενος στους συμμετέχοντες στο πάνελ, επεσήμανε ότι εκπροσωπούν άκρως επιτυχημένα έργα του πρώτου ερευνητικού προγράμματος.

Στη θεματική ενότητα της ημερίδας μίλησαν για όψεις της διμερούς συνεργασίας ο Δρ. Gerrit Füldner, Κέντρο Fraunhofer για Συστήματα Ηλιακής Ενέργειας ISE, Δρ. Martin Roeb, DLR Ινστιτούτο Έρευνας Ηλιακής Ενέργειας, ο Καθ. Δρ. Hubert Heinelt, Τεχνικό Πανεπιστήμιο Darmstadt, ο Καθ. Δρ. Γεώργιος Κ. Παπαδόπουλος, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Καθ. Δρ. Κώστας Ν. Μπαξεβάνης, Κέντρο Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας του καρκίνου στο Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας», ο Αν. Καθ. Δρ. Νικόλαος-Κομνηνός Χλέπας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Manuel Molina Vogelsang, Κέντρο Fraunhofer για το Διεθνές Μάνατζμεντ και την Οικονομία της Γνώσης και ο κ. Γιώργος Στρογγυλόπουλος, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Φόρουμ, στον τομέα της Ενέργειας και Κινητικότητας, η Siemens ΑΕ διοργάνωσε το workshop: “Ιntroducing innovation for sustainable islands: The Kythnos Smart Island project” και η Software Competitiveness International, το workshop: Software in Greece: an integral factor of the international Innovation value chain”.

- Στον τομέα της Υγείας, οι Bayer Ελλάς ΑΕ και Boehringer Ingelheim Ελλάς ΑΕ διοργάνωσαν workshop με θέμα: “A start-up journey in Health Sector”.

- Στον τομέα IT–Telecommunications διοργανώθηκαν δύο workshops με θέμα: “OTE Group Research Activities on 5G”, του Ομίλου ΟΤΕ και “Space made in Greece” από την OHB Hellas μον. ΕΠΕ.

Επίσης, στο πλαίσιο του Φόρουμ παρουσιάστηκαν ελληνικές νεοφυείς εταιρίες, εκπρόσωποι των οποίων είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με το κοινό μέσα από δεκάλεπτα pitch events, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Φόρουμ γερμανικές και ελληνικές εταιρίες παρουσίασαν τα καινοτόμα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο μιας διαδραστικής έκθεσης στο φουαγιέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Σημειώνεται ότι σκοπός του Φόρουμ ήταν να αναδείξει τα συστατικά, που συνετέλεσαν στις ιστορίες επιτυχίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο της καινοτομίας, να δοθεί το έναυσμα για διαδραστικές δραστηριότητες, να έρθουν σε επαφή εκπρόσωποι των συμμετεχουσών εταιριών με εκπροσώπους των νεοφυών επιχειρήσεων και ως εκ τούτου, να προκύψουν νέες ελληνογερμανικές συνεργασίες.

Β. Κικίλιας: Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε επενδύσεις που θα φέρουν καινοτομία και στην υγεία

Στη στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους, ώστε να ενταθούν οι επενδύσεις στον τομέα της Υγείας αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στη 2η θεματική ενότητα «Οι επενδύσεις στην καινοτομία είναι επενδύσεις για μια καλή ζωή», του πρώτου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Καινοτομίας, με τίτλο «Η καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης - Μία ελληνογερμανική συνεργασία», το οποίο διοργανώνουν από κοινού το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

«Είναι επιβεβλημένη κάθε προσπάθεια που φέρνει καινοτομία και που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Η υγεία κτυπήθηκε από την κρίση βάναυσα και ιδιαίτερα στο δημόσιο, στην πρωτοβάθμια αλλά και στη δευτεροβάθμια φροντίδα, είναι επιβεβλημένη η άσκηση πολιτικής στήριξης των επενδύσεων», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και προσέθεσε: «Γι’ αυτό ο πρώτος νόμος που προωθήσαμε προέβλεπε να μετατρέψουμε το οριζόντιο μέτρο του clawback σε μέτρο στήριξης καινοτομίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Δεν αλλάζει ο κόσμος από την μια μέρα στην άλλη. Δίνουμε ωστόσο ένα στίγμα προς αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Αndreas Pollner, Διευθύνων Σύμβουλος, Bayer Ελλάς ΑΕ αφού ανέφερε ότι η εταιρία του επενδύει δυο δισεκατομμύρια σε έρευνα κα ανάπτυξη το χρόνο, τόσο στα φάρμακα όσο και στον κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής τόνισε ότι «η καινοτομία, η έρευνα και η ανάπτυξη είναι ο βασικός μας πυλώνας που θα μας οδηγήσει στο μέλλον».

«Η εταιρία» σημείωσε ο κ. Pollner, «έχει στηρίξει μια σειρά από προγράμματα, ώστε οι εργαζόμενοί μας να είναι σε θέση να προωθήσουν την καινοτομία.» Επίσης ανέφερε ότι η Bayer υποστήριξε πάνω από 150 νεοφυείς επιχειρήσεις μέχρι σήμερα εντάσσοντας πολλές από αυτές στην γκάμα δραστηριοτήτων της.

Ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Boehringer Ingelheim Ελλάς ΑΕ επισήμανε ότι η εταιρία χρησιμοποιεί ως κύριο όχημά της την καινοτομία και στην Ελλάδα προκειμένου να δώσει αξία στον ασθενή, τον επαγγελματία της υγείας και το σύστημα υγείας και ασφάλισης, μέσω της διάθεσης καινοτόμων φαρμάκων. Παράλληλα χρησιμοποιώντας την καινοτομία συμβάλλει στην Εθνική οικονομία μέσω των επενδύσεων που κάνει στην ανάπτυξη κλινικών μελετών στην Ελλάδα καθώς και στην τοπική παραγωγή και την εξαγωγή των καινοτόμων φαρμάκων της. Ειδικότερα επεσήμανε ότι πάνω από το 60% του προσωπικού της Boehringer Ingelheim Ελλάς απαρτίζεται από άτομα υψηλής επιστημονικής κατάρτισης συμβάλλοντας ενεργά στην υποστήριξη της καινοτομίας και της επένδυσης στην ποιότητα.

Ο κ. Δημήτρης Δέμος, Αντιπρόεδρος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, DEMO ABEE ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, εστίασε στο brain drain, σημειώνοντας ότι το όνειρο πολλών νέων ικανών επιστημόνων βρίσκεται στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Παράλληλα αναφέρθηκε στο πώς η καινοτομία οδήγησε την DEMO να αναπτυχθεί. «Τα τελευταία 20 χρόνια αυξήσαμε το τζίρο μας 100 φορές και το προσωπικό στα περίπου 100 άτομα», ενώ, όπως εξήγησε, η εταιρία διαφοροποίησε το marketing, στρέφοντας την προσοχή της στο νοσηλευτικό προσωπικό. «Καινοτομήσαμε στο μάρκετινγκ. Επίσης καταφέραμε και βάλαμε την αντιβίωση σε πλαστικό μπουκάλι. Ουσιαστικά κάναμε επένδυση στην καινοτομία» τόνισε.

Ο Καθ. Κλεομένης Μπάρλος, Ιδρυτής & Προέδρος, CBL Patras ΑΕ, αφού επεσήμανε ότι υπάρχει μια λανθασμένη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας να θέλει να στείλει τα παιδιά της στο εξωτερικό, σημείωσε ότι είναι ονομαστικά καλύτεροι οι μισθοί σε χώρες όπου πολλοί επιθυμούν να βρεθούν. «Ένα δυάρι στο Μόναχο κάνει 1000 ευρώ, στο Λονδίνο 2000 ευρώ και στην Πάτρα ένα πολύ καλύτερο σπίτι σε πολύ καλή περιοχή 250 ευρώ», τόνισε σημειώνοντας ότι οι νέοι επιστήμονες πρέπει να αναζητήσουν έγκαιρα ευκαιρίες απασχόλησης στην Ελλάδα, καθώς εδώ οι συνθήκες ζωής είναι πολύ καλύτερες. Παράλληλα περιέγραψε την πορεία ανάπτυξης της CBL στην Πάτρα. «Ξεκινήσαμε με δυο εργαζόμενους το 1989 και σήμερα έχουμε 80. Οι 47 είναι επιστήμονες με πτυχία, οι περισσότεροι εκ των οποίων πρώην φοιτητές μου.»

Ο Δρ. Ευάγγελος Παππάς, Ιδρυτής, RTsafe IKE ανέφερε ότι η εταιρία του γεννήθηκε από μια βασική ιδέα που προήλθε από την καθημερινότητα. «Παράγουμε με 3d printing πολυμερή ομοιώματα για εξετάσεις στον εγκέφαλο. Τα τελευταία 5 χρόνια είχαμε 700 δημοσιεύσεις. Έχουμε ένα μικρό γραφείο στη Βοστώνη και στο Τέξας, ενώ πελάτες μας είναι στα μεγαλύτερα κέντρα σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Το προϊόν μας είναι διεθνώς στα 100 πιο καινοτόμα με βάση τελευταίες αξιολογήσεις.

Η κα Ελευθερία Ζούρου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, doctoranytime ΙΚΕ τόνισε: «Δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα αναζήτησης του κατάλληλου γιατρού, με καταγραφή αξιολογήσεων και άλλων πληροφοριών. Λειτουργούμε σε τέσσερις χώρες, στην Κύπρο, την Ελλάδα, το Βέλγιο και το Μεξικό και σύντομα επεκτεινόμαστε στο Περού. Προσωπική φιλοδοξία είναι να προσεγγίσω το μεγάλο αυτό κομμάτι της υγείας που είναι η πρόληψη με έμφαση στη διατροφή και την άσκηση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος Thessaloniki technology Park, Πρόεδρος Ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδης, έδωσε έμφαση στη σημασία που έχει η καινοτομία για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. «Για να φτάσουμε στην Κίνα και την Αμερική πρέπει να αναπτύξουμε καινοτομία», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στο πώς η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει κέντρο καινοτομίας για τη χώρα. «Ωρίμασε στην Ελλάδα ένα οικοσύστημα καινοτομίας, όπου πρώτη τη Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη να το δεχτεί. Υπάρχουν 367 πάρκα καινοτομίας στην Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα ακόμη δεν έχει έναν ανάλογο χώρο. Αυτός είναι ο στόχος μας για τη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι η πόλη έχει τριπλάσιο μέσο όρο μηχανικών από ό,τι οι άλλες πόλεις της ΕΕ. Θέλουμε, λοιπόν, να φτιάξουμε ένα τέταρτης γενιάς τεχνολογικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε.

Η 4η βιομηχανική επανάσταση φέρνει μεγάλες ανατροπές

Οι αλλαγές που έρχονται σε σειρά τομέων της οικονομικής ζωής είναι καταλυτικές με τη χρήση νέων καινοτόμων εργαλείων που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση. Αυτό τόνισαν οι ομιλητές στην 1η θεματική ενότητα με θέμα «Νέες τεχνολογίες: Νέες βάσεις για τους τομείς της ενέργειας και της κινητικότητας», στο πρώτο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Καινοτομίας, με τίτλο «Η καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης - Μία ελληνογερμανική συνεργασία», το οποίο διοργανώνουν από κοινού το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Ο Δρ. Ulli Waltinger, Technology Head of the Siemens AI Lab at Siemens Corporate Technology παρουσίασε τις εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) αναφορικά με τα Ευφυή Δίκτυα και τις Ενεργειακές Εφαρμογές, αναφέρθηκε στις τελευταίες τάσεις και προκλήσεις από τον χώρο της βιομηχανικής ΑΙ, όπως και στους τρόπους χρήσης της δυναμικής των νέων τεχνολογιών ΑΙ στον τομέα της Διαχείρισης της Ενέργειας, ανέλυσε σχετικά παραδείγματα και εξήγησε πώς θα προσεγγίσουμε ένα ασφαλές οικοσύστημα αξιών για τις βιομηχανικές εφαρμογές στον τομέα της Ενεργειακής Διαχείρισης.

Ο κ. Ιωάννης Καλλίγερος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Mercedes Benz Hellas ΑΕ επισήμανε ότι όραμα της Mercedes-Benzείναι η διαμόρφωση της κινητικότητας του μέλλοντος, καθότι, όπως είπε, η εταιρία συνεχίζει να εξελίσσει όλες τις μορφές προηγμένων κινητών, καθώς και υβριδικά συστήματα κίνησης και ηλεκτροκίνησης με μπαταρίες ή κυψέλες καύσιμου, ενώ επιμένει να οδηγεί τις εξελίξεις με νέες ανατρεπτικές ιδέες που θα αλλάξουν το τοπίο στην αυτοκίνηση. Όπως τόνισε, η αυτοκίνηση στα επόμενα 30 χρόνια θα αλλάξει όσο δεν άλλαξε τα τελευταία 300 χρόνια. Παράλληλα εξήγησε γιατί δεν έρχονται επενδύσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ελλάδα. Όπως είπε για να αναστραφεί η τάση θα πρέπει να διασφαλιστούν τρεις παράγοντες. «Ότι τα λιμάνια θα λειτουργούν, θα υπάρχει ένα επαρκές τραπεζικό σύστημα, κι ότι όταν προσφεύγουμε στα δικαστήρια θα υπάρχει ένα σύστημα που δεν θα χρειάζεται 10 με 15 χρόνια για να εκδώσει μια απόφαση».

Ο κ. Ιωάννης Κάπρας, Διευθύνων Σύμβουλος, Robert Bosch ΑΕ υπογράμμισε ότι για την Bosch το αυτοκίνητο του μέλλοντος θα είναι προσωποποιημένο, αυτοματοποιημένο, διασυνδεδεμένο και ηλεκτρικό και τόνισε ότι η εταιρία για την υλοποίηση έργων αυτόνομης οδήγησης χρησιμοποιεί τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και, αλλάζοντας το μοντέλο της αστικής κινητικότητας, στοχεύει να κάνει τις μετακινήσεις λιγότερο έως καθόλου ρυπογόνες, ασφαλέστερες και πιο ευχάριστες.

Ο κ. Φώτης Παντελιάδης, Γενικός Διευθυντής, KENOTOM I.K.E ανέφερε ότι οι καινοτομίες στην Ενέργεια και το Mobility υλοποιούνται σε μεγάλο βαθμό από εξειδικευμένες ηλεκτρονικές μονάδες ελέγχου (Steuergeräte, σημείωσε πως οι προκλήσεις των μηχανικών που καλούνται να σχεδιάσουν, υλοποιήσουν και επιβεβαιώσουν αυτές τις μονάδες είναι υψηλότατες, ενώ πρόσθεσε πως οι μεθοδολογίες και οι προδιαγραφές είναι αυστηρότατες, καθώς η λειτουργική ασφάλεια και η πιστότητα αξιολογούνται ως ιδιαίτερα κρίσιμες. Εστιάζοντας στην Kenotom, υπογράμμισε ότι ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών σε όσους διαθέτουν στην αγορά ανάλογες εφαρμογές (αυτοκινητοβιομηχανία, eMobility, βιομηχανικά PLC) και όραμά της είναι να εδραιωθεί στην Ευρώπη και γενικότερα στον κόσμο με τις επιδόσεις της.

Η Δρ. Ζωή Αικατερινίδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Software Competitiveness International ανέφερε ότι η Software Competitiveness International ξεκίνησε το 2010 και μέσα σε 9 χρόνια αναπτύχθηκε απασχολώντας περίπου 100 άτομα σε νέες και ελκυστικές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε, το 98% του τζίρου της εταιρίας προέρχεται από συνεργασίες με το εξωτερικό, με κύρια χώρα προέλευσης των εσόδων της τη Γερμανία και ειδικότερα τους τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι τηλεπικοινωνίες και η διαστημική βιομηχανία. Μάλιστα τόνισε η εταιρία έχει σήμερα περισσότερες από 100 στρατηγικές συνεργασίες διεθνώς.

O Καθ. Νικόλαος Μουσιόπουλος, Διευθυντής Εργοστασίου Μετάδοσης Θερμότητας & Περιβάλλοντος

Μηχανικής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. αναφέρθηκε στην προώθηση της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας σε θέματα Ποιότητας Αέρα σε Έξυπνες Πόλεις, Διεργασιών στην Ατμόσφαιρα, Συνθετικών Καυσίμων και Βιο-Οικονομίας, τονίζοντας τη σπουδαιότητά τους μέσα στο γενικό πλαίσιο αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, της υλοποίησης της Ενεργειακής Μετάβασης και της Προστασίας του Περιβάλλοντος. Επεσήμανε, τέλος, τη συνεισφορά στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων ώστε να γίνουν ειδήμονες στα ανωτέρω αντικείμενα.

Ο κ. Στέλιος Κουτρουμπίνας, Διευθύνων Σύμβουλος, Meazon ΑΕ, επισήμανε ότι η Meazon κάνει εφικτή την ψηφιοποίηση της ενέργειας με την παραγωγή ενσωματωμένων συσκευών υψηλής ολοκλήρωσης, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες ασύρματών δικτύων συνδεδεμένων στο δίκτυο των πραγμάτων (ΙοΤ), όπου υλοποιεί τεχνικές μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης στα δεδομένα με στόχο την παροχή “έξυπνων” υπηρεσιών προς τον άνθρωπο.

Ο κ. Άρης Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, της start-up εταιρίας, ZEB AEEY ανέφερε ότι οι αναλύσεις κι η διαχείριση δεδομένων, η ψηφιοποίηση, το Internet of Things (IoT) και η τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν καταλύτες για το μέλλον της ενεργειακής διαχείρισης των κτιρίων, δεδομένου ότι η τελευταία επιτρέπει την προβλεπόμενη ανάλυση για την εξοικονόμηση που απαιτείται. Η ψηφιοποίηση είναι η βάση για τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια και επιτρέπει τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών CO2 και, ασφαλώς, του κόστους, σημείωσε.