Skip to main content
15 11 2019 | 13:37

Τα 110 χρόνια από την ίδρυσή του γιορτάζει το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Τα 110 χρόνια από την ίδρυσή του γιορτάζει το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Το 2019 το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου συμπληρώνει 110 χρόνια ζωής, προστασίας και προβολής των αρχαιοτήτων και της ιστορίας της Θεσσαλίας. Με αφορμή τη σημαντική επέτειο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας διοργανώνει για το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου 2019 εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ίδρυσης του πρώτου Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλίας αλλά και ενός από τα παλαιότερα της Ελλάδας.

Η ίδρυση του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου το 1909 σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες από την απελευθέρωση του Βόλου, οφείλεται στην πρωτοβουλία, τις αρχαιολογικές έρευνες και τις άοκνες προσπάθειες του πρώτου Εφόρου Αρχαιοτήτων Απόστολου Αρβανιτόπουλου.

Σήμερα Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιείται ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του αρχαιολόγου Απόστολου Αρβανιτόπουλου, στις ανασκαφικές έρευνες του οποίου οφείλει την ύπαρξή του το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Ο Αρβανιτόπουλος εργάστηκε στη Μαγνησία κατά την πρώτη και δεύτερη δεκαετία του 20ου αι. πραγματοποιώντας ανασκαφές στις κυριότερες αρχαίες πόλεις Δημητριάδα, Φερές, Αμφανές, Κορόπη, Φθιώτιδες Θήβες κ.α. και έθεσε τις βάσεις για την έρευνα και ανάδειξη σπουδαίων μνημείων και των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων της Μαγνησίας μετέπειτα.

Είναι γνωστό ότι τα ευρήματα από την Δημητριάδα, μεταξύ των οποίων οι περίφημες γραπτές επιτύμβιες στήλες αποτέλεσαν το κορυφαίο σύνολο εκθεμάτων στο οποίο οφείλεται η ανέγερση του Μουσείου.

Η ημερίδα, που πραγματοποιείται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου, θα ολοκληρωθεί στις 4 το απόγευμα, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι με τις τοποθετήσεις τους θα φωτίσουν πτυχές του θέματος, και θα προβάλλουν το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας για τη διάσωση και προβολή του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής.

Εγκαίνια έκθεσης από την Υπουργό Πολιτισμού

Η επέτειος των 110 Χρόνων από την ίδρυση του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου το 2019, έδωσε το έναυσμα για την υλοποίηση μιας Περιοδικής Έκθεσης όπου παρουσιάζονται ευρήματα αρχαίων θέσεων της Μαγνησίας, οι οποίες ταυτίστηκαν με αρχαία τοπωνύμια και μνημεία χάρη στις ανασκαφές του Α. Σ. Αρβανιτόπουλου.

Σκοπός της έκθεσης είναι να προβληθεί η δράση αυτού του σπουδαίου αρχαιολόγου και ταυτόχρονα να παρουσιαστεί το σημαντικό έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων στις ίδιες θέσεις μετά από την παρέλευση μιας και πλέον εκατονταετίας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019, 19.00 από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Μετά τα εγκαίνια θα ακολουθήσει το μουσικό πρόγραμμα «Αρχαίων άσματα» με τους μουσικούς Σέβη Μαζέρα (φωνή-πιάνο) και Βασίλη Αγροκώστα (φωνή, λύρα).

Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων και πολύτιμοι συμπαραστάτες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα η Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας, ο ΕΟΤ, το Σωματείο «Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και αρχαιολογικών χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων», το Παγκόσμιο Σωματείο Απόδημων Μαγνήτων «Το Κοινό των Μαγνήτων», το Επιμελητήριο Μαγνησίας, η Ε.Σ.Η.Ε. Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και πλήθος χορηγών που ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα για την προβολή του Μουσείου και της πόλης τους.

Στην ημερίδα συμμετείχε η βουλευτής Μαγνησίας, Κατερίνα Παπανάτσιου

Η Βουλευτής Μαγνησίας κ. Κατερίνα Παπανάτσιου παρευρέθηκε στην ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του αρχαιολόγου Απ. Αρβανιτόπουλου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 110 χρόνων ζωής του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου του Βόλου.

Για τη συγκεκριμένη ημερίδα η κ. Παπανάτσιου έκανε την εξής δήλωση: «Σημαντική η σημερινή ημερίδα που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του πρώτου Έφορα Αρχαιοτήτων - αρχαιολόγου Απόστολου Αρβανιτόπουλου. Οι ανασκαφικές έρευνές του τη πρώτη και δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα στις κυριότερες αρχαίες πόλεις της Μαγνησίας αποτέλεσαν το εφαλτήριο για τη δημιουργία του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου το 1909.

Με τις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που διοργανώνονται κατά καιρούς από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, επιτυγχάνεται το άνοιγμα του μουσείου προς την τοπική κοινωνία, έτσι ώστε οι πολίτες της Μαγνησίας να γνωρίσουν σημαντικές στιγμές της ιστορίας της. Αλλά και κάθε επισκέπτης, έρχεται σε άμεση επαφή με τα αρχαιολογικά ευρήματα και γνωρίζει της Μαγνησίας και ολόκληρης της Θεσσαλίας παράλληλα.

Το σημερινό αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα μουσεία της Ελλάδας και συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλείς επισκέψιμους χώρους της περιοχής μας. Αυτό δεν είναι τυχαίο γεγονός, αλλά αποτέλεσμα του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και της εξαιρετικής ευαισθησίας των αρχαιολόγων και των εργαζομένων του μουσείου, που με τη συνεχή προσφορά τους, αναδεικνύουν τον πλούτο και την ποικιλία των εκθεμάτων του».

Κλείνοντας, η κ. Παπανάτσιου συνεχάρη όλους όσους συνετέλεσαν στη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τα 110 χρόνια από την ίδρυση του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.