Skip to main content
06 11 2014 | 12:27

Στην Κομοτηνή παρουσιάζει το νέο της βιβλίο η Βικτόρια Χίσλοπ

Στη Λέσχη Κομοτηναίων θα μιλήσει για το βιβλίο «Η Ανατολή», το νέο της μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, η Βικτώρια Χίσλοπ, που έγινε διεθνώς και στην Ελλάδα γνωστή με «Το Νησί».

Η Βρετανίδα συγγραφέας Βικτώρια Χίσλοπ έρχεται στην Κομοτηνή στις 11 Νοεμβρίου, όπου σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Βαφειάδη και τον εκδοτικό οίκο «Διόπτρα» παρουσιάζει το νέο της βιβλίο «Ανατολή» που εκτυλίσσεται στην Κύπρο. Η κυρία Χίσλοπ έγραψε το μυθιστόρημα «Το Νησί» το 2005, εμπνευσμένη από μια επίσκεψή της στη Σπιναλόγκα, την εγκαταλειμμένη αποικία λεπρών. Το βιβλίο της έγινε διεθνές best seller, εκδόθηκε σε τριάντα γλώσσες, με πωλήσεις πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και μεταφέρθηκε σε τηλεοπτική σειρά 26 επεισοδίων για την ελληνική τηλεόραση συντρίβοντας κάθε ρεκόρ τηλεθέασης. Ανακηρύχτηκε «Πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας της χρονιάς» στα βραβεία Galaxy British Book και σήμερα είναι πρέσβειρα για την αντιμετώπιση της λέπρας.

Στη συνέχεια, η αγάπη της για τη Μεσόγειο την οδήγησε στην Ισπανία και στο μυθιστόρημά της «Ο Γυρισμός» (επίσης best seller), που πραγματεύεται τα επώδυνα μυστικά του εμφύλιου πολέμου της χώρας. Στο τρίτο της μυθιστόρημα «Το Νήμα» η Βικτόρια επιστρέφει στην Ελλάδα για να εξιστορήσει τη συγκλονιστική, ταραχώδη ιστορία της Θεσσαλονίκης και των ανθρώπων της κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Από την πρώτη του κιόλας έκδοση το 2011 το βιβλίο έτυχε πολύ θερμής υποδοχής από τους αναγνώστες, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική δεξιότητα της συγγραφέως στην αφήγηση αγαπημένων ιστοριών, ενώ ταυτόχρονα βρέθηκε στη βραχεία λίστα για τα ετήσια Βρετανικά Βραβεία Βιβλίου. Το τέταρτο βιβλίο της «Ο Τελευταίος Χορός» είναι μια θαυμάσια συλλογή διηγημάτων με φόντο την Ελλάδα.

Το νέο της μυθιστόρημα, η «Η Ανατολή» με φόντο την Αμμόχωστο, έκανε ήδη στις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του μεγάλες πωλήσεις. «Καλοκαίρι 1972. Η Αμμόχωστος αποτελεί το πιο ελκυστικό θέρετρο της Μεσογείου. Μια πόλη λουσμένη στη λάμψη και το φως. Ένα φιλόδοξο ζευγάρι εγκαινιάζει το πιο εντυπωσιακό ξενοδοχείο, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συνεργάζονται αρμονικά. Δυο οικογένειες που ζουν στην ίδια γειτονιά, οι Γεωργίου και οι Οζκάν, συγκαταλέγονται ανάμεσα σε πολλούς άλλους που μετακόμισαν στην Αμμόχωστο για να ξεφύγουν από τον επί χρόνια αναβρασμό και τη βία που επικρατούσε σε άλλα μέρη του νησιού. Όμως, κάτω από τη μάσκα της χλιδής και του πλούτου που δείχνει η πόλη, η ένταση γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Ένα πραξικόπημα βυθίζει την Κύπρο στο χάος. Η Τουρκία εισβάλλει στο νησί και η Αμμόχωστος βομβαρδίζεται. Σαράντα χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν όπως-όπως τα πιο πολύτιμα απ’ τα υπάρχοντά τους και τρέπονται σε άτακτη φυγή για να γλιτώσουν από τους στρατιώτες που προελαύνουν. Στην εγκαταλειμμένη πόλη παραμένουν μόνο δύο οικογένειες…. Ένα νησί στις φλόγες, μια πόλη-φάντασμα, δύο οικογένειες ανταμώνουν στις σκιές». Τη μετάφραση έκανε η συγγραφέας και απόφοιτος της Νομικής Θράκης, Αναστασία Καλλιοντζή. Στην εκδήλωση της Κομοτηνής θα παραβρεθεί και ο ιδιοκτήτης των εκδόσεων «Διόπτρα» Κώστας Παπαδόπουλος, ενώ η ομιλία της συγγραφέως θα γίνει στα ελληνικά, οπότε θα απαντήσει σε ερωτήσεις, που θα τεθούν ενώπιον του κοινού στην Λέσχη Κομοτηναίων στις 8.30 μ.μ. την προσεχή Τρίτη από τη δημοσιογράφο του Χρόνος Μedia Group Mελαχροινή Μαρτίδου. Η διευθύντρια ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού R Channel Βάσω Θεολόγη θα αναλάβει το λογοτεχνικό καλωσόρισμά της.

Πηγή: xronos.gr