Skip to main content
20 09 2019 | 10:15

Το ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» επιλέχθηκε ως η ελληνική υποψηφιότητα για Όσκαρ

Το ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» επιλέχθηκε ως η ελληνική υποψηφιότητα για Όσκαρ

Το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» θα εκπροσωπήσει φέτος την Ελλάδα στην διαδικασία διεκδίκησης του Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους.

Η ταινία επιλέχτηκε ομόφωνα από επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού, «για την ολοκληρωμένη οπτική της και την ενδιαφέρουσα αφήγηση. Διαθέτει ελληνικά στοιχεία, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει τον συνδυασμό τοπικού και οικουμενικού χαρακτήρα» σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται ότι «το Υπουργείο θα μεριμνήσει για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών εκπροσώπησης της Ελλάδας στην 92η διοργάνωση των Βραβείων OSCAR, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου».

Η υπόθεση του φιλμ

Σε ένα χωριό του Θεσσαλικού Κάμπου που αργοπεθαίνει δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν μια νέα αρχή. Με λίγη βοήθεια από τη μουσική του Βάγκνερ που παίζουν στα χωράφια και τις ιστορίες που διηγούνται για να πάρουν κουράγιο επιχειρούν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά με τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας.

Ευχαριστήρια μηνύματα

Η σκηνοθέτης, η οποία είναι παράλληλα και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, λαμβάνει αδιάκοπα συγχαρητήρια στον λογαριασμό της στο Facebook από φίλους και συναδέλφους.

Η ίδια ευχαρίστησε τους συνεργάτες της, τους φίλους και συναδέλφους για την υποστήριξη και τα καλά τους λόγια, καθώς και την επιτροπή του Υπουργείου «που είχε το θάρρος να επιλέξει ένα ντοκιμαντέρ φέτος για την κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας. Διπλή η χαρά μας σήμερα: μαζί με τις ντομάτες και τον Βάγκνερ γιορτάζουμε και το Ελληνικό Ντοκιμαντερ!» ήταν το μήνυμά της στο Facebook.

Με τη σειρά της, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ ανήρτησε το παρακάτω μήνυμα περηφάνιας και χαράς:

«H Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ είναι περήφανη για την πρόεδρό της Μαριάννα Οικονόμου και την υποψηφιότητα της ταινίας της «Οταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» στη διαδικασία των Οσκαρ για το 2019 . Είμαστε περήφανοι που ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ προτάθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή του ΥΠΠΟ ως η επίσημη ελληνική υποψηφιότητα και θα κάνει αυτό το σπουδαίο ταξίδι! Είμαστε χαρούμενοι γιατί αναγνωρίστηκε μια σπουδαία δουλειά που πήρε πολύ χρόνο και πολύ κόπο.

Γιατί μονο έτσι γίνεται αυτό το σινεμα της τεκμηρίωσης και της αλήθειας, που είναι το ντοκιμαντέρ. Γιατί , για την ταινία αυτή χρειάστηκε πολλοί άνθρωποι να πιστέψουν σε αυτή, χρειάστηκε η υπέροχη ιδέα ,έμπνευση και η δουλειά του Αλέξανδρου Γκούσιαρη, χρειάστηκε η αμέριστη και ακάματη συμμετοχή όλων των υπέροχων γυναικών του χωριού Λια που απέδειξαν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, χρειάστηκε το πείσμα και η ατέλειωτη δουλειά της Μαριάννας και η υποστήριξη και δουλειά των παραγωγών της ταινίας. Μπράβο λοιπόν σε όλους τους συντελεστές. Μπράβο στο ελληνικό ντοκιμαντέρ που εχει πολλές δυνάμεις ακόμη και πρέπει και μπορεί να τις αξιοποιήσει.Η Πολιτεία πρέπει να το αναγνωρίσει και να το στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις. Μαριάννα, πάμε μπροστά, σε ευχαριστούμε».

Βασικοί συντελεστές

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου

Παραγωγοί: Σπύρος Μαυρογένης, Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ

Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου

Δ/νση Φωτογραφίας: Μαριάννα Οικονόμου, Αργύρης Τσεπελίκας, Δημήτρης Κορδελάς

Ηχοληψία: Αρης Καφετζής, Γιάννης Αντύπας, Μαριάννα Οικονόμου

Sound design: Παύλος Χριστοφοράκος

Μίξη Ήχου: Κώστας Μπώκος

Χρωματική επεξεργασία: Μάνος Χαμηλάκης

Διεύθυνση Παραγωγής: Ηλέκτρα Πέππα, Σωτηρία Στέργου, Ζανίν Λουλούδη

Εταιρεία Παραγωγής: Stefi Lynx και ΑΝΕΜΟΝ PRODUCTIONS

Συμπαραγωγοί: Ελληνικό Κέντρο Κινηματοργράφου, Cosmote TV

Με την υποστήριξη: πρόγραμμα Creative Europe – Media της ΕΕ, 2|35, ΕΡΤ