Skip to main content
19 07 2018 | 12:55

Ένα νέο λαογραφικό μουσείο άνοιξε τις πόρτες του στη Ροδόπη

Ένα νέο λαογραφικό μουσείο άνοιξε τις πόρτες του στη Ροδόπη

Ένα νέο μουσείο, απότοκο της προσπάθειας των ανθρώπων του χωριού κι όχι μόνο, είναι το Λαογραφικό Μουσείο Μέσης, το οποίο ανοίγει επίσημα τις πόρτες του το βράδυ της Παρασκευής και στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο Μέσης.

Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Μέσης και φίλων Καρλικιωτών Γιάννα Γεωργούδη θα μας μιλήσει για ένα όνειρο των μελών του συλλόγου που παίρνει "σάρκα και οστά".

"Πριν πέντε μήνες αναλάβαμε τον σύλλογο", θα μας πει η νέα πρόεδρος, διηγούμενη τα εξής: "Βάλαμε ένα στοίχημα και είπαμε ότι μέχρι την πανήγυρη του χωριού, στις 25 Ιουλίου που είναι της Αγίας Παρασκευής, θα έπρεπε να γίνει αυτό το μουσείο.

Η ιδέα ήταν στο μυαλό μας πολύ καιρό, γιατί υπήρχε πολύ υλικό στο χωριό, στα σπίτια μας, στα μπαούλα. Αυτό το ξέραμε από τις μάνες, τις θείες και τις γιαγιάδες μας. Αυτό το υλικό κάπου έπρεπε να μπει, γιατί ήταν κρίμα να χαθεί".

Μνήμες που δεν θα χαθούν, λοιπόν, περιλαμβάνει αυτό το μουσείο, το οποίο, όπως μας ενημερώνει η πρόεδρος έχει πλήθος εκθεμάτων, τα οποία πρόσφεραν οι κάτοικοι του χωριού κι όχι μόνο, γι' αυτό και ευχαριστεί όλους όσους συνεισέφεραν με οποιοδήποτε τρόπο, γιατί "μας άνοιξαν τα σπίτια τους και μας έδωσαν αντικείμενα, αν και πολλά εξ αυτών έχουν μεγάλη συναισθηματική αξία για τους ανθρώπους του τόπου μας". Η συναισθηματική τους αξία έγκειται στο ότι αποτελούν συνδετικό κρίκο μεταξύ των χαμένων πατρίδων και των παλιότερων γενεών. "Είναι πολλά πράγματα που έχουν έρθει κι από την πατρίδα μας το Καρλίκ, όταν οι δικοί μας ήρθαν ως πρόσφυγες", εξηγεί η πρόεδρος, η οποία αναδεικνύει και το αμιγώς ιστορικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει το μουσείο, καθώς περιλαμβάνει - ως έκθεμα - ακόμη και ξιφολόγχη από την Μικρασιατική εκστρατεία κι άλλο υλικό.

Στόχος να το επισκεφτεί ο κόσμος

Τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιούνται την Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 19:00, ενώ το μουσείο στεγάζεται στο πρώην δημοτικό σχολείο Μέσης, με την "ευλογία" και της δημοτικής αρχής, δια στόματος του δημάρχου Γιώργου Πετρίδη - ο οποίος εκτός απροόπτου θα εγκαινιάσει το μουσείο - και της προέδρου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής Νατάσας Λιβεριάδου, αλλά και την καλλιτεχνική πινελιά της ζωγράφου και μέλους του συλλόγου Βαρβάρας Ιωαννίδου Τσίτσιρα η οποία επιμελήθηκε το όλο στήσιμο του μουσείου. Και τους τρεις ευχαριστεί θερμά μέσα από τον "Χ" η πρόεδρος, που διευκρινίζει πως "η πρόσκληση των εγκαινίων είναι ανοιχτή για όλους".

Σκοπός των μελών του συλλόγου "είναι το μουσείο να είναι επισκέψιμο", γι' αυτό και "όταν ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο, θα κάνουμε διάφορες προσκλήσεις, γιατί θέλουμε το μουσείο να γίνει επισκέψιμο", συνεχίζει η πρόεδρος. Το μουσείο θα ανοίγει κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους ανθρώπους του συλλόγου, και περιλαμβάνει δύο - πλήρεις εκθεμάτων - αίθουσες.

Προσεχώς για γιορτή ψαριού στη Μέση

Περί των 90 είναι τα μέλη του συλλόγου, ο οποίος δεν έχει ηλιακό πλαφόν ούτε προς τα κάτω ούτε προς τα πάνω. Αυτό αποδεικνύεται από την γραμματέα που είναι μόλις 20 ετών και την αντιπρόεδρο που είναι περί των 70, και οι δυο τους δραστήριες και δυναμικές.

Η πρόεδρος μας ενημερώνει επίσης για το τί έχει υλοποιήσει ο σύλλογος από τότε που ανέλαβε το νέο διοικητικό συμβούλιο. Για παράδειγμα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το έθιμο της φωτιάς. Ενώ για τις επόμενες ημέρες τα πάντα είναι έτοιμα για το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής. Στα προσεχή σχέδια είναι, μεταξύ άλλων, και η έκθεση ζωγραφικής της κας Ιωαννίδου - Τσίτσιρα.

Τέλος, μεταξύ των λοιπών σχεδίων, ενδιαφέρον παρουσιάζει η γιορτή ψαριού, που ετοιμάζουν τα μέλη του συλλόγου, κι αναμένεται να πραγματοποιηθεί Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. "Η Μέση είναι ένα από τα λίγα χωριά που έχουν ιχθυοτροφείο, κι εμείς θέλουμε να δείξουμε τί έχει το χωριό", επιχειρηματολογεί καταληκτικά η Γιάννη Γεωργούδη. Το μόνο σίγουρο είναι πως το διοικητικό συμβούλιο του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μέσης και φίλων Καρλικιωτών θέλει να δίνει πνοή στον τόπο του!

Πηγή: Διονύσης Βοργιάς, xronos.gr