Skip to main content
05 05 2015 | 12:57

Ετοιμάζονται οι πρώτες 10 απονομές για το σήμα ποιότητας MEDDIET στα εστιατόρια

Ετοιμάζονται οι πρώτες 10 απονομές για το σήμα ποιότητας MEDDIET στα εστιατόρια

Στην τελική ευθεία έχει πλέον μπει η διαδικασία για τις πρώτες απονομές του «Σήματος Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια», καθώς 43 από αυτά βρίσκονται σε φάση ένταξης, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο «Θ», εκ μέρους της ομάδας έργου, ο Καλλικράτης Γιαννιός.

Ο κύριος όγκος των υπό ένταξη εστιατορίων βρίσκεται στη Μεσσηνία, ενώ έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον κι από άλλες περιοχές (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σάμο, Φλώρινα και Βέροια).

Οι πρώτες δέκα απονομές αναμένεται να γίνουν εντός του Μαΐου, καθώς τα αντίστοιχα εστιατόρια προηγούνται σε σχέση με τα υπόλοιπα, διότι η ιδιαίτερη βαρύτητα του επιπρόσθετου υλικού επιβαρύνει την όλη διαδικασία.

Ο κ. Γιαννιός σημείωσε πως «είμαστε ποσοτικά κοντά στην επίτευξη του στόχου, στο ποιοτικά είναι το θέμα» και πρόσθεσε ότι η ανταπόκριση των καταστηματαρχών ήταν θετική και εν πολλοίς αναμενόμενη, καθώς υπάρχουν μια σειρά άλλοι που ακολουθούν σε λίστα αναμονής.

Τι είναι το Σήμα

Το συγκεκριμένο Σήμα είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας με διεθνή επιστημονική ομάδα 13 συνεργατών από 6 μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Αίγυπτο, Λίβανο και Τυνησία), που θα κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και φιλοδοξεί να εξαπλωθεί σταδιακά και εκτός της περιοχής της Μεσογείου.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας θα υποστηρίξει τα εστιατόρια που ενδιαφέρονται να προωθήσουν την αυθεντική Μεσογειακή - Μεσσηνιακή Διατροφή, με την εφαρμογή και την προώθηση «Σήματος Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής» στην Ελλάδα, με αφετηρία τη Μεσσηνία.

Το «Σήμα Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια» απευθύνεται σε εστιατόρια που λειτουργούν καθόλα νόμιμα και έχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν προφίλ μεσογειακού εστιατορίου.

Περιλαμβάνει προδιαγραφές που πρέπει να τηρούν για την απόκτηση του Σήματος, το λογότυπο και τη συντονισμένη εικόνα του Σήματος Ποιότητας, καθώς και ειδικό κανονισμό όπου ορίζονται οι κανόνες για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των απαραίτητων εργαλείων εφαρμογής του συστήματος πιστοποίησης.

Σκοπός είναι η απόκτηση συγκριτικού πλεονεκτήματος για τα εστιατόρια, μέσω της προσφοράς αυθεντικής Μεσσηνιακής / Μεσογειακής Διατροφής, με τη δημιουργία ενός ανανεωμένου προφίλ και νέων εξαιρετικά επικαίρων υπηρεσιών, αντιπροσωπευτικών της υγιέστερης διαβίωσης που πρεσβεύει η Μεσογειακή Διατροφή, βασιζομένη σε προϊόντα του τόπου, την παράδοση και την κουλτούρα του, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά το λειτουργικό κόστος.

Κάθε εστιατόριο θα λάβει, χωρίς κόστος, εκπαιδευτικό σεμινάριο ιδιοκτητών -διαχειριστών εστιατορίων, για την πρακτική εφαρμογή της Μεσογειακής Διατροφής σε εστιατόρια, ώστε να καταστούν ικανοί να ενταχθούν στο ΣΗΜΑ και να κατανοήσουν τις δυνατότητες χρήσης του, εκπαιδευτικό υλικό (κατασκευασμένο ειδικά για αυτό το σκοπό, από ειδικευμένη διεθνή επιτροπή), πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας, υποστήριξη στην εφαρμογή της Μεσογειακής Διατροφής και των κανόνων του Σήματος για να επιτευχθεί η ορθή του χρήση από κάθε εστιατόριο, το Σήμα Ποιότητας, διαφημιστική εκστρατεία σε τοπικό επίπεδο για την προώθηση του Σήματος γενικά και για κάθε ένα από τα εστιατόρια που θα έχουν λάβει τη χρήση του Σήματος και περαιτέρω προβολή και διαφήμιση σε διεθνή ιστοσελίδα, που θα συνδεθεί με άλλες σελίδες και δραστηριότητες.Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της κατανάλωσης των προϊόντων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και της ουσιαστικής ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και των ντόπιων παραγωγών, καθώς και στην ενδυνάμωση του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος, της προβολής και ενίσχυσης της κουλτούρας και των παραδόσεων της περιοχής ως αναπόσπαστο μέρος του.Πηγή: Χάρης Χαραλαμπόπουλος, Θάρρος