Skip to main content
26 04 2018 | 09:42

Ένα βιβλίο - υπό κατασκευή - με τη μέθοδο του crowdfunding για την πηλιορείτικη γαστρονομία

Ένα βιβλίο - υπό κατασκευή - με τη μέθοδο του crowdfunding για την πηλιορείτικη γαστρονομία

Τέσσερις μέρες έμειναν για να ενισχυθεί μέσω των χρηστών του Ίντερνετ και φίλων το υπό έκδοση βιβλίο με τις «Γαστρονομικές ανησυχίες ενός ξενοδόχου» του Φιλάρετου Ψημμένου. Ήδη έχει συγκεντρωθεί με τη μέθοδο του crowdfunding το 60% του απαιτούμενου ποσού για την έκδοση του βιβλίου. Όσοι θέλουν να το ενισχύσουν έχουν ακόμα 4 μέρες για να το κάνουν, εδώ.

Η ιστορία του ξενώνα

Γεια σας είμαι ο Φιλάρετος Ψημμένος. Με τη γυναίκα μου τη Μαριάννα πριν 10 χρόνια δημιουργήσαμε τον Ξενώνα ‘ΑΜΑΝΙΤΑ’, στο Πήλιο. Ο ξενώνας βρίσκεται στην  Τσαγκαράδα, σε μια προνομιακή τοποθεσία, μεταξύ βουνού και θάλασσας, με βαθύσκια δέντρα, πλούσιες πηγές νερού και σμαραγδένιες παραλίες.

Ο Ξενώνας ΑΜΑΝΙΤΑ αποτελεί ιδανικό προορισμό  για ξεκούραση και αποτοξίνωση από τους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής, σε περιβάλλον υψηλής αισθητικής με ζεστή ατμόσφαιρα και προσωπική φροντίδα. Τα κτήρια του ξενώνα βρίσκονται μέσα σε ένα βιολογικά καλλιεργούμενο κτήμα, που περιλαμβάνει κήπο με βότανα, οπωρώνα και βιολογικό περιβόλι. Οι φιλοξενούμενοι μας έχουν εύκολη πρόσβαση σε μερικές από τις ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου, και μπορούν να πάρουν μέρος μαζί μας σε  θεματικές δραστηριότητες στη φύση με γαστρονομική κατάληξη, όπως πεζοπορίες, περιπάτους, συλλογή καρπών και άγριων βοτάνων, κυνήγι μανιταριών ή σε μαθήματα μαγειρικής και εργαστήρια σχετικά με τα Πηλιορείτικα βότανα και τη χρήση τους στη θεραπεία και την κουζίνα. Το βραβευμένο πρωινό μας αξιοποιεί τα βιολογικά λαχανικά και φρούτα από το περιβόλι μας και τα προϊόντα μικρών τοπικών παραγωγών.

Το βιβλίο

Εδώ και πάνω από 10 χρόνια που λειτουργεί ο ξενώνας, προσπαθούμε να ανακαλύψουμε και να αναδείξουμε δημιουργικά την τοπική γαστρονομία. Στο ταξίδι αυτό συλλέξαμε  πληροφορίες, συνταγές και ιστορίες, που μοιραζόμαστε με τους επισκέπτες μας. Το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός τους για το υλικό αυτό, μας έδωσαν το έναυσμα να το καταγράψουμε. Χάρη σ’ αυτούς συνειδητοποιήσαμε, ότι  έχουμε στα χέρια μας κάτι πολύ παραπάνω από ένα μάτσο συνταγές. Κάποιες από τις ιστορίες έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε σχετικά sites και blogs. Συγκεντρώνοντας και δημοσιοποιώντας μέσω του βιβλίου το υλικό αυτό, βάζουμε ένα λιθαράκι στην προστασία της γαστρονομικής παράδοσης της περιοχής, τιμάμε την ιστορία των οικογενειών μας, δείχνουμε πώς οι άνθρωποι στα χρόνια της φτώχειας επιβίωσαν και εξελίχτηκαν, στηριζόμενοι σε ότι παράγονταν στον τόπο τους. Στις 150 σελίδες του βιβλίου με τίτλο ‘οι γαστρονομικές ανησυχίες ενός ξενοδόχου’ υπάρχουν 34 ιστορίες και 63 συνταγές, που ενώνουν το χτες και το σήμερα, το βουνό και τη θάλασσα, το περιβόλι και το βοτανόκηπο και τελειώνουν γύρω από ένα τραπέζι στην αυλή μας. Σήμερα ζητάμε τη βοήθεια σας, για να εκδώσουμε το βιβλίο αυτό σε δύο εκδόσεις – μια στα ελληνικά και μια στα αγγλικά. Θα μπορέσουμε έτσι να μεταφέρουμε την εμπειρία του Πηλίου, την εμπειρία ΑΜΑΝΙΤΑ, ένα ζωντανό κομμάτι της ελληνικής παραδοσιακής γαστρονομίας, σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο.