Skip to main content
24 07 2015 | 11:37

Βαρύ το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παρά την προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι

Βαρύ το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παρά την προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι

Με την χθεσινή, σύντομη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της Κουμουνδούρου εισήλθε και επισήμως στις εσωκομματικές διεργασίες που θα οδηγήσουν στην διάσπασή του, ενόψει των πρόωρων εκλογών του φθινοπώρου, αλλά και των σκληρών αποφάσεων που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση Τσίπρα όταν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές της για την συνομολόγηση του τρίτου Μνημονίου.

Εξάλλου, η προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, που επαναβεβαίωσε το ρήγμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, δεν αφήνει αμφιβολίες για το πού πάει το πράγμα: από χθες ξεκίνησε ένας σκληρός εσωκομματικός αγώνας που θα κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο με το Συνέδριο το ΣΥΡΙΖΑ, από την έκβαση του οποίου θα κριθεί αν ο πρωθυπουργός θα κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και θα τον οδηγήσει στις κάλπες με «καθαρά» από διαφωνούντες ψηφοδέλτια ή αν ο Αλέξης Τσίπρας θα κατέλθει στις εκλογές για να διεκδικήσει την εξουσία με ένα «κόμμα Τσίπρα» και όσους από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να… σηκώσουν το βάρος των αποφάσεων που θα ακολουθήσουν.

Ραντεβού τη Δευτέρα

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην παραστεί στην χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, σε αντίθεση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη που έδωσε το «παρών» παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέλος του οργάνου. Έτσι, η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, δεν άνοιξε όσο θα ήθελαν όλες οι πλευρές, παρά συμφωνήθηκε να ανανεώσουν όλοι το ραντεβού τους για την Δευτέρα, παρόντος και του Αλέξη Τσίπρα αυτή τη φορά. Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να συναντηθεί με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη -όπως έκανε χθες και με την Ζωή Κωνσταντοπούλου- προκειμένου να γίνει μία τελευταία προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος. Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας θα θελήσει, αν γίνει η συνάντηση αυτή, να ξεκαθαρίσει την θέση του: να δηλώσει, δηλαδή, ευθαρσώς στον επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση πήρε μία στρατηγικής σημασίας απόφαση, από την οποία δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Άλλωστε, το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη βαρύ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με τις προθέσεις του να εμμείνει στην προσπάθειά του. Μάλιστα, με το προχθεσινό non paper του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε όλους τους διαφωνούντες πως «κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής του υπογραφής» και αποδόμησε τις «προτάσεις» τους για την ρήξη με την Ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή. «Όποιος νομίζει ότι είναι λύση το ριφιφί στον Χολαργό και το να πληρώνονται οι συνταξιούχοι με χαρτάκια IOUs να βγει και να το πει στον λαό», διεμήνυσε σε αυστηρό ύφος ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του να συγκρουστεί με τους επικριτές του.

Η πορεία προς το Συνέδριο

Πάντως, μετά το συγκεκριμένο non paper, καταβάλλεται απ’ όλες τις πλευρές προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ένας λόγος για τον οποίο χθες η Πολιτική Γραμματεία δεν μπήκε στην ουσία των θεμάτων και των διαφωνιών, ενώ αποφασίστηκε να δοθεί… χρόνος στον χρόνο ως την Δευτέρα, ώστε να καταλαγιάσουν τα πνεύματα.

Ωστόσο, η εκεχειρία των δύο πλευρών είναι απλώς προσωρινή, όπως παραδέχονται και κορυφαία στελέχη τόσο των «προεδρικών», όσο και των «λαφαζανικών». Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτική Γραμματεία αναμένεται τη Δευτέρα να αποφασίσει την σύγκληση Κεντρικής Επιτροπής το επόμενο σαββατοκύριακο, με στόχο να αποφασιστεί η σύγκληση Συνεδρίου του κόμματος για τις αρχές Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, είναι δεδομένο πως η «Αριστερή Πλατφόρμα» θα πιέσει για διεξαγωγή συνεδρίου εντός του Αυγούστου, όπως ήδη προϊδεάζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους τα στελέχη της. Όμως, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει στο χρονικό ορίζοντα του Σεπτεμβρίου, για δύο λόγους: πρώτον, διότι θα επικαλεστεί ως απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης την εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το τρίτο Μνημόνιο και, δεύτερον, ο πρωθυπουργός θέλει το Συνέδριο να διεξαχθεί όσο «πλησιέστερα» γίνεται στην ημερομηνία των εκλογών, προκειμένου οι «λαφαζανικοί» να μην προλάβουν να οργανωθούν και να κάνουν κόμμα, όταν θα προκηρυχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Αντεπίθεση Λαφαζάνη

Οι τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, έχουν ήδη διχοτομηθεί και παίρνουν θέση. Μάλιστα, όπως λένε ορισμένοι «προεδρικοί», ενώ στην αρχή η βάση του κόμματος εμφανιζόταν «μουδιασμένη» και απρόθυμη να στηρίξει τον πρωθυπουργό και την κυβερνητική επιλογή, πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην: Νομαρχιακές, κλαδικές και τοπικές οργανώσεις (Νομαρχιακή Κοζάνης, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Φθιώτιδας, Κιλκίς, Αργολίδας, Ηρακλείου, Αιτωλοακαρνανίας, Βόρειας Αθήνας, Σερρών, ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΗ, οργανώσεις Άνω και Κάτω Πετραλώνων, δήμου Αθηναίων, Καρδίτσας, Τρικάλων κ.α.) έχουν εκδώσει ψηφίσματα συμπαράστασης στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, προϊδεάζοντας και για την στάση που θα κρατήσουν τα μέλη τους στο Συνέδριο του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο, την δική του αντεπίθεση οργανώνει και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Συγκεκριμένα, την προσεχή Δευτέρα, με αφορμή την συμπλήρωση 5 χρόνων λειτουργίας της ιστοσελίδας iskra, η Αριστερή Πλατφόρμα διοργανώνει εκδήλωση-ομιλία στο γήπεδο του Πανελληνίου, με θέμα «Το όχι δεν ηττήθηκε, συνεχίζουμε». Πέραν του επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας», τον λόγο θα πάρουν ο συνταγματολόγος, Γιώργος Κασιμάτης, ο επικεφαλής της ΔΕΑ, Αντώνης Νταβανέλος και ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, άλλωστε, ήδη διαμηνύει στην ηγεσία πως… έχει δικαιώματα «συνιδιοκτησίας» στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαρκώς δηλώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε όλοι», ενώ προχθές, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, χαρακτήρισε τις διαφωνίες και την καταψήφιση της κυβερνητικής πολιτικής ως… «δύναμη και πλούτο για τον ΣΥΡΙΖΑ».