Skip to main content
12 02 2018 | 14:44

Τσίπρας: Θα διεκδικήσουμε τα δισ. ευρώ που κόστισε στο Δημόσιο η Novartis

Τσίπρας: Θα διεκδικήσουμε τα δισ. ευρώ που κόστισε στο Δημόσιο η Novartis

Τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis, εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια δεν αφορούν άμεσα την οικονομία αλλά αφορούν τις αιτίες της περιπέτειας, τις ευθύνες του παλιου πολιτικού συστήματος της χώρας. Γιατί, σημείωσε, η χώρα δεν κατέληξε εκεί που κατέληξε μόνο λόγω των παθογενειών, των λαθών και της ταξικής μονομέρειας εκείνων εκτός χώρας που σχεδιάσαν το πρόγραμμα. αλλά και εξαιτίας μίας εκτεταμένης ανοχής στη διαφθορά, εξαιτίας της ηθικής παρακμής και εκφυλισμού ενός πολιτικού συστήματος που δεν ορωδούσε προ ουδενός.

Σχολίασε ότι πάλι παίζει η γνωστή πολιτική κασέτα περί πολιτικών διώξεων αλλά υπογράμμισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και καταγγελίες που έχουν πάρει τη μορφή δικογραφίας. Τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη να ρίξει φως σε όσα έριξαν τη χώρα στα βράχια. "Η ευθύνη είναι μεγάλη για την αριστερά και τους ηθικούς της κώδικες, αλλά για κάθε πολιτική δύναμη, για τον Ελληνα που αισθάνεται πατριωτισμό", υπογράμμισε.

"Δεν είναι μόνο ηθικής σημασίας ζήτημα, είναι και ζήτημα που αφορά το ίδιο το αύριο της χώρας. Γιατί δεν υπάρχει αύριο για την ανάπτυξη για τη δημοκρατία για τη χώρα αν δεν ξεμπλέξουμε με τις παθογένειες που κληρονόμησε το καθεστώς της διαφθοράς", τόνισε και ξεκαθάρισε: "Τίποτα κρυφό, τίποτα κάτω από το χαλί, χωρίς υπερβολές, κηνύγι μαγισσών και λαϊκά δικαστήρια, αλλά με θάρρος και συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης. Είναι ξένη προς την αριστερά η επιδίωξη να πάρουμε κάποια ρεβάνς. Είναι ξένο προς εμάς το να εξοντώσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Άλλοι είναι εκείνοι που καταφεύγουν σε μεθόδους σπίλωσης με βομβαρδισμό της κοινής γνώμης με fake news. Δικός μας στόχος είναι μόνο η αλήθεια".

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα γίνει σεβαστή η αρχή πως η δικαιοσύνη έχει το λόγο, αλλά δεν πρόκειται τόνισε και να κουκουλώσουμε τίποτα. "Δεν πρόκειται να συγκαλύψουμε να κουκουλώσουμε. Δε θα υποκύψουμε στην ισχύ των οικονομικών συμφερόντων που έχουμε απέναντι μας, γιατί έχουμε πιο δυνατούς συμμάχους, την αρετή την αλήθεια και την απαίτηση της κοινωνίας να γνωρίζει", υπογράμμισε. 'Οσο και εάν κάποιοι επιμένουν να μιλουν για σκευωρίες, να προσβάλλουν τη Δικαιοσύνη, να μιλούν απαξιωτικά για κουκουλοφόρους μάρτυρες, εμείς δε θα υποχωρήσουμε από τη δέσμευση μας να αποκαλυφθεί η αλήθεια, πρόσθεσε, δηλώνοντας βέβαιος ότι σε αυτή την προσπάθεια η κυβέρνηση θα έχει δίπλα της την κοινωνία. "Για αυτό μας εμπιστεύτηκε, επειδή ειμαστε οι μόνοι που μπορούμε να δικαιωσουμε τις θυσίες της που έγιναν ακόμη πιο μεγάλες με τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, η οποιά στα χρόνια του μνημονίου παίρνει τις διαστάσεις ύβρεως απέναντι στο λαό, τις θυσίες του, την πατρίδα, ύβρις σε κάθε πολίτη που είδε τα μνημόνια να ρημάζουν τη ζωή του", σημείωσε ο κ.Τσίπρας.

Αναρωτήθηκε πόση ζημιά προξένησε η διαφθορά στην κοινωνία και την οικονομία. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο οικονομικό κόστος το οποίο όπως είπε είναι πραγματικά ανυπολόγιστο, από τις μίζες στα εξοπλιστικά μέχρι τη φαρμακευτική δαπάνη και από τα δημόσια έργα μέχρι τις προμήθειες του δημοσίου. "Κανείς δεν ξέρει πόσο κόστισε ο εναγκαλισμός της πολιτικής ελιτ με τους ολιγάρχες" είπε και σημείωσε ότι μόνο απο΄την υπόθεση Novartis το κόστος είναι αρκετά δις. Μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων πριν το 2010 το κόστος φτάνει στα 23 δισ, ένα μνημόνιο σχεδόν, επισήμανε ο κ.Τσίπρας, εκτιμώντας ότι ήταν μία βασική αιτία που οδήγησε το ασφαλιστικό σύστημα στα βράχια και ότι εάν είχαν μείνει στα ταμεία ίσως να είχαμε αποφύγει τα μνημόνια. Αλλά το πιο ανήθικο είναι αυτό που συνέβη μετά τα μνημόνια, ότι το πάρτυ αυτό συνεχίστηκε, πρόσθεσε. "Εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος έκοβαν συντάξεις και μισθούς, αλλα φρόντιζαν να εξυπηιρετούν τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Ξεμπερδεύουμε όμως με τη χυδαιότητα του μαζί τα φάγαμε. Δεν τα φάγαμε μαζί δεν είμαστε όλοι ίδιοι", σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε μάλιστα ότι οι αληθινοί κουκουλοφόροι με τα λευκά κολλάρα που έκαναν τον πόνο του λαού αντικειμενο μίζας και πλουτισμού και τώρα καταγγέλουν τους μάρτυρες ως δήθεν κουκουλοφόρους.

Σημείωσε ότι υπάρχει και το μέγα ζήτημα της ζημίας που υπέστη το δημόσιο και διαβεβαιώσε ότι η κυβέρνηση δε θα παραιτηθεί από τη διεκδικηση των χρημάτων που κόστισε στο δημόσιο η Novartis. "Δε θα πράξουμε αυτό που έπραξε η κυβέρνηση Σαμαρά παραιτούμενη απο τη διεκδίκηση των χρημάτων απο τη Siemens. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να πάρυομε πίσω και το τελευταίο ευρώ", τόνισε.

Ο κ.Τσίπρας ανήγγειλε την πρόταση συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξετασης ώστε να εξεταστεί η δικογραφία, να διακριβωθεί εάν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων ώστε να διευκρινιστούν οι σχετικές εισαγγελικές αρμοδιότητες.

Ως προς το εάν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα, σχολίασε ότι είναι μία ενδιαφέρουσα υπερασπιστική γραμμή που μάλλον όμως δε βοηθά καθόλου τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους. Οποος μιλά για παραγραφή βάσει ενός κατάπτυστου νόμου περί ευθύνης υπουργών και όχι για διερεύνηση, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να κραυγάζει ενοχή ή επιθυμία συγκάλυψης, σχολίασε.

"Το κλειδί είναι μία φράση του  νόμου περί ευθύνης υπουργών, που λέει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Μόνο αυτά παραγράφονται, τα υπόλοιπα που δεν εντάσσονται στην άσκηση καθηκόντων έχουν την παραγραφή που ορίζει ο ποινικός κώδικας. Μόνος αρμόδιος να το κρίνει για λογαριασμό της βουλής δεν είναι άλλος από την επιτροπή προκαρκτικής εξέτασης", επισήμανε ο κ.Τσίπρας.

Ως προς το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, είπε ότι προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και "τη μεταλλαγμένη ΝΔ". Το προβλημα είναι ότι έχουν αποδοθεί σε επιχείρηση απειλών εκφοβισμου και εκβιασμού των μαρτύρων και της Δικαιιοσύνης. κινούνται σε γκρίζα ζώνη μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας με την ελπίδα να καλύψουν τις πολιτικές τους ευθύνες, είπε ο κ.Τσίπρας. Έκανε λόγο για πρακτικές εκφοβισμού, παρακράτους, κουκούλας. "Και αναρωτιέμαι ποιος κυβερνά τελικά αυτό το κόμμα; Τι σχέση έχει η σημερινή ΝΔ της εμφυλιοπολεμικής λογικής με το συντηρητικό κόμμα της λαϊκής δεξιάς, με τις μεγάλες διαφορές που είχαμε ιστορικά;" πρόσθεσε. Αναρωτήθηκε επίσης με ποια στοιχεία μιλά κανείς για σκευωρίες και πως η άψογη μέχρι χθες δικαιοσύνη μετατράπηκε σε σύμμαχο της κυβέρνησης. "Η αγία μετατράπηκε σε πόρνη" σχολίασε. Εθεσε το ερώτημα ποιος έδωσε το δικαίωμα στον κ.Μητσοτάκη να επιτίιθεται στη δικαιοσύνη.

"Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην πολιτική ζωή του τόπου, να διασύρονται και να εκφοβίζονται ανοιχτά εισαγγελικοί λειτουργοί. Εχουμε συνηθίσει την έντονη αντιπαράθεση αλλά αυτό ξεπερνά τα όρια. Αυτό το αστείο πρέπει να τελειώσει. Ο κ.Μητσοτάκης πρέπει να μιλήσει με ονοματα . Να πει ποιος έστησε τη σκευωρία. Ποιοι εισαγγελικοί λειτουργοί πράττουν κατ εντολή της κυβέρνησης. Ποιος έχει την υπερεθνική δύναμη να στήσει σκευωρία με τις αμερικανικές αρχές. Εάν δεν έχει απαντήσεις, να μην επαναλάβει τις κατηγορίες περί σκευωρίας" , είπε και εκτίμησε ότι  ο κ.Μητσοτάκης έχει χάσει τον έλεγχο και είναι όμηρος μίας ακροδεξιάς ομάδας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι κανείς στην Ευρώπη δε συζητά άλλο ενδεχόμενο εκτός από την οριστική εξοδο της Ελλάδας στις αγορές, χωρίς πιστοληπτική γραμμή. Επισήμανε ότι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση για την οριστική ρύθμιση για το χρέος και το καθεστώς στο οποίο θα βρεθεί η χώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια και το οποίο θα είναι αντίστοιχο με την επιτήρηση που έχουν οι άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια. Η οποια αυτή εποπτεία θα γίνεται σε βάση του δικού μας αναπτυξιακού σχεδίου, που θα προτεινουμε στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, είπε και εκτίμησε ότι αυτή είναι η πρόκληση, ένα σχέδιο που θα διασφαλίζει τη δίκαιη ανάπτυξη, την αύξηση των μισθών, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

Αναφέρθηκε στο Σκοπιανό, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι έχουμε αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη να κλείσουμε ένα κεφάλαιο που κόστισε στη χώρα, με αξιοπρέπεια και πατριωτική ευθύνη και για να αποτραπούν χειρότερα στο μέλλον για τη χώρα. Αναφέρθηκε στο συλλαλητήριο της Αθήνας παραδεχόμενος ότι ήταν μεγάλο και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αγνοεί το συλλαλητήριο και κανέναν Ελληνα πολίτη που εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα. Όμως αναρωτήθηκε ποιο ήταν το μήνυμα της διαδήλωσης: "Είναι η ελληνικότητα της ιστορίας της Μακεδονίας και της κληρονομιάς του Μ.Αλεξάνδρου. Εάν είναι αυτό κρούουν ανοιχτές πόρτες. Εάν το μήνυμα είναι όχι λύση, είναι λάθος και σε βάρος εθνικών συμφερόντων. Εάν το αίτημα είναι να μη δώσουμε το όνομα Μακεδονία, αυτό είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας. Διότι ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε καμία από το 1992 ή μετα΄δεν αντιμετωπίζει το δίλημμα να δώσει αυτό το όνομα, διότι η Ελλάδα το έχει αποδεχτεί πολλά χρονια. Το αποδέχθηκε μετά τον πόλεμο. Το αποδέχθηκε με την προσωρινή ονομασία που τείνει να γίνει μόνιμη και στην οποία το Μ είναι Μακεδονία".

Άρα υποστήριξε ο κ.Τσίπρας, η κυβέρνηση δεν έχει να δώσει κάτι που δόθηκε από άλλους, αλλά να πάρει πίσω, δηλαδή να πείσει τους γείτονες να δεχθούν ένα όνομα που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει σχέση γεωγραφική ή εθνική με την ελληνική Μακεδονία και να σταματήσουν παντού τις αλυτρωτικές αναφορές. "Ειναι κρίμα που η εθνική γραμμή της χώρας όπως είναι ξεκάθαρη από την ενδιαμεση συμφωνία και όπως αποτυπώθηκε και στο Βουκουρέστι, δεν υποστηρίζεται σήμερα από τον κ.Μητσοτάκη, που άλλαξε την πάγια πολιτική θέση τη δική του και του κόμματος του συρόμενος από τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους", είπε.

Σχολίασε επίσης τον ισχυρισμό ότι η υπόθεση Novartis στήθηκε ως αντιπερισπασμός στο Μακεδονικό. "Θέτω ένα ερώτημα, μήπως τελικά συνέβη το αντίθετο; Μήπως ορισμένοι γνωρίζοντας τι έρχεται έσπευσαν να αλλάξουν τις θέσεις τους για να βρουν κάλυψη στους ετερόκλητους όχλους των συλλαλητηριών; Να πουλήσουν πατριωτισμό για να διαπραγματευθούν την συγκάλυψη των επιλογών τους;" αναρωτήθηκε και επανέλαβε τη θέση για σύνθετη ονομασία erga omnes με απάλειψη κάθε αλυτρωτκής αναφοράς.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης από την πλευρά του, έχει τοποθετήσει χρονικά τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Θα ακολουθήσει, στις 3 το μεσημέρι, συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής για τον προγραμματισμό και τη διαδικασία της συζήτησης του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τουλάχιστον 30 βουλευτές πρέπει να καταθέσουν σχετική πρόταση και ο κανονισμός της Βουλής δίνει περιθώριο επτά ημερών ώστε τουλάχιστον 30 άλλοι βουλευτές να ζητήσουν τη γνωμοδότηση δικαστικού συμβουλίου, που αποφαίνεται επί της βασιμότητας των κατηγοριών που υπάρχουν στο διαβιβαστικό έγγραφο.

Ν.Δ. και Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Όσον αφορά τους Ανεξάρτητους Έλληνες, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν βέβαιο πως θα υπερψηφίσουν τη σύσταση προανακριτικής.

Ανακοίνωση από το ΚΚΕ

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis θα ψηφίσει το ΚΚΕ, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν θα παίξει σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού και διαφωνώντας με τη δήλωση Τσίπρα ότι αιτία της κρίσης και των μνημονίων είναι η διαφθορά.

Ειδικότερα ο Περισσός σε ανακοίνωση του αναφέρει:

"Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να παίξει σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού, πολύ περισσότερο να δώσει άλλοθι σε αντιλαϊκές πολιτικές, όπως προσπαθεί να κάνει ο κ. Τσίπρας, όπως έκαναν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, λέγοντας ότι η αιτία της κρίσης, των μνημονίων και των λαϊκών προβλημάτων είναι απλά και μόνο η διαφθορά και κάποιοι διεφθαρμένοι πολιτικοί και όχι ένα σύστημα, μια συνολική οικονομική και κοινωνική πολιτική, που έχουν στο DNA τους το κυνήγι του κέρδους, όλα αυτά δηλαδή τα οποία υπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ με πολύ μεγάλη συνέπεια.

Είναι καθαρό ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει στη Βουλή τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis και θα συμβάλλει – όσο περνάει απ’ το χέρι του – για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν."

Τι συμβαίνει στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας

Μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη διαγραφή του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να φρενάρει την έκφραση δημόσιας αμφισβήτησης του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη από γαλάζιους βουλευτές, λίγες μέρες πριν έρθει στη βουλή η συζήτηση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Ήδη μια μέρα πριν τη διαγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου, ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος είχε ζητήσει την παραίτηση Γεωργιάδη από την αντιπροεδρία της ΝΔ μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το σκάνδαλο της Novartis, γεγονός που προβλημάτισε ιδιαίτερα το Μοσχάτο.

Άλλωστε, πέραν των ψιθύρων στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μεταξύ σειράς γαλάζιων βουλευτών που είναι της άποψης ότι θα πρέπει ο κ. Γεωργιάδης να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος του κόμματος για να διευκολύνει πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σειρά άλλων κορυφαίων στελεχών και βουλευτών της ΝΔ τις τελευταίες μέρες έχουν αποφύγει τις δημόσιες εμφανίσεις προκειμένου να μην κληθούν να σχολιάσουν τις εξελίξεις με το σκάνδαλο της Novartis.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Αντώναρος εξακολουθεί να θεωρεί άκυρη και αντικαταστατική τη διαγραφή του καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκαλέσει τα αρμόδια όργανα και να παρουσιάσει αιτιολόγηση της απόφασή τους να τον θέσει εκτός κόμματος, ενώ έχει απευθυνθεί και στον γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη. Από το Μοσχάτο εμμένουν στην απόφασή τους και υποστηρίζουν ότι τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη διαψεύδουν ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή για το θέμα, ενώ επισημαίνουν ότι τις τελευταίες μέρες ο κ. Αντώναρος με σειρά τοποθετήσεών του στα social media έδειξε διάθεση κλιμάκωσης από την πλευρά του σε μια στιγμή, που όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, μέσω των φερόμενων ως εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο της Νοβάρτις στελεχών βάλλεται η ίδια η παράταξη από μια «κυβερνητική σκευωρία». Δεν είναι τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή πηγές της ΝΔ εξηγώντας την απόφαση της διαγραφής του Ευάγγελου Αντώναρου θέλανε να αποσυνδέσουν τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο από τον Κώστα Καραμανλή και έλεγαν ότι «είναι αδιανόητο κάποια στελέχη του κόμματος την ώρα που είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση κατασκευάζει κατηγορητήρια να παίζουν προσωπικά παιχνίδια αμφισβητώντας ακόμη και το τεκμήριο της αθωότητας». Και τούτο διότι το τελευταίο που θα ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να ανοίξει ένα καινούργιο μέτωπο με τον πρώην πρωθυπουργό, την ώρα που μερίδα καραμανλικών και το στρατόπεδο Σαμαρά μέσω του Άδωνι Γεωργιάδη βρίσκονται σε ανοιχτό πόλεμο με αφορμή την υπόθεση της Νovartis.

Πάντως και ο Ευάγγελος Αντώναρος φρόντισε να αποσυνδέσει τη στάση του από τον Κώστα Καραμανλή επισημαίνοντας ότι «δεν παίρνω οδηγίες να πω ή να μη πω κάτι από κανένα. Σέβομαι τον πρώην πρωθυπουργό ως κορυφαίο πολιτικό και προσωπικό μου φίλο. Αλλά η υπόθεση αυτή είναι καταδικιά μου». Τη στήριξή τους στον Άδωνι Γεωργιάδη εξέφρασαν πάντως ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης.

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να έχει εξοργίσει μερίδα των καραμανλικών και ουσιαστικά αυτό εξέφρασε ο Ευάγγελος Αντώναρος είναι το γεγονός ότι αποδίδουν στον Άδωνι Γεωργιάδη και στον Αντώνη Σαμαρά υπονόμευση της πενταετίας Καραμανλή και είναι ενδεικτική μία από τις αναρτήσεις του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου που οδήγησε στη διαγραφή του στην οποία τόνιζε ότι «ο μουσαφίρης αντιπρόεδρος μόλις είπε στην Γιάννα Παπαδάκου ότι "πάρτυ στο χώρο της υγείας γινόταν μέχρι το 2010." Τουτέστιν: όλα γίνονταν καλά από τον Παπανδρέου και μετά (ενδιαφέρον ε;;;;) κι όλα λάθος μέχρι τη διακυβέρνηση Καραμανλή. Κατά τα άλλα αυτός ο κύριος είναι Νεοδημοκράτης...και βαζει τις κυβερνήσεις 2004-2009 (τότε βουλευτής του ακροδεξιού ΛΑΟΣ ο εν λόγω κύριος) στο στόχαστρο!!!».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευάγγελος Αντώναρος είναι το δεύτερο στέλεχος που τίθεται εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαιτίας της κόντρας του με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Τον Οκτώβριο είχε τεθεί εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας η Κατερίνα Παπακώστα η οποία σχολίασε τη διαγραφή Αντώναρου με μια αινιγματική δήλωση: «Σαββατοκύριακο, φίλοι μου. Η γάτα μου λέει ότι, πολλά ξέρει ο ποντικός μα πιο πολλά ο γάτος. Τα δύσκολα από Δευτέρα… Χαλαρά».

Τα σημεία-κλειδιά στα δελτία του FBI

Oι παράνομες πρακτικές του φαρμακευτικού κολοσσού Novartis που ελέγχεται διεθνώς, και με έμφαση στις ΗΠΑ, περιγράφονται και αποδεικνύονται με στοιχεία στα δύο πληροφοριακά δελτία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της Βουλής και αποτελούν τη σύνοψη της υπόθεσης από τις πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες του κλιμακίου του FBI στην Αθήνα.

Στο πληροφοριακό αυτό δελτίο που φέρει ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου αναφέρονται μία προς μία οι εταιρείες-οχήματα των παράνομων πληρωμών στη χώρα μας, τα πρόσωπα που είχαν ρόλους-κλειδί στη διακίνηση των χρημάτων, προκειμένου η εταιρεία να συντηρεί ένα τεράστιο δίκτυο γιατρών (πρωτίστως) για να αυξάνει τις πωλήσεις της και να βελτιώνει τη θέση της στη φαρμακευτική αγορά.

Σημαντικά είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται και στη δικογραφία για τους πολιτικούς, τα οποία έχουν στείλει οι αμερικανικές αρχές που διεξήγαγαν έρευνα και μάλιστα ενδελεχή και στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ενημερωτικά δελτία του FBI που έχουν φθάσει έως σήμερα στην Εισαγγελία Διαφθοράς είναι τρία (υπάρχει κι άλλο ένα) εκτός από τα δύο που έφθασαν στη Βουλή.

Συνολικά, στα δελτία αυτά οι αμερικανικές αρχές δίνουν πολύτιμα στοιχεία για τα πρόσωπα και τις εταιρείες «οχήματα» των παράνομων πρακτικών που ακολούθησε η Novartis στη χώρα μας. Ανάμεσα σε αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες, που αναφέρονται στο πρώτο ενημερωτικό δελτίο του FBI, τον Ιανουάριο του 2017 είχε περιληφθεί και το όνομα του πρώην βουλευτή Δημήτρη Λιντζέρη. Ομως το όνομά του δεν αναφέρθηκε από το FBI στα επόμενα δελτία, διότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την έρευνα που έγινε –ακόμα και στο σπίτι του– δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον πρώην βουλευτή.

Στα ενημερωτικά δελτία που ακολούθησαν, 13 Δεκεμβρίου του 2017 και 23 Ιανουαρίου του 2018, γίνεται εκτενής αναφορά από τους Aμερικανούς σε συγκεκριμένα πρόσωπα, πολλοί συνεργάτες πρώην υπουργών, αλλά και σε εταιρείες που μετείχαν σε αθέμιτες και παράνομες πρακτικές της Novartis.

Ενδεικτική η αναφορά στον Κωνσταντίνο Φρουζή, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της πολυεθνικής, που αποτελεί και το κεντρικό πρόσωπο των παράνομων πληρωμών σε πολιτικούς κατά τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά και στους Θεόδωρο και Εμμανουήλ Βουλκίδη, Νίκο Μανιαδάκη, Νίκο Μανιά και σε εταιρείες όπως οι Ethos Media, New Medical Development, Diagnos Press, και άλλες, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στον ρόλο του εκδότη Πάνου Μαυρίκου, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στο αυτοκίνητό του που τυλίχθηκε στις φλόγες στην Αττική Οδό.

Η αναφορά, ωστόσο, των ονομάτων επτά συνολικά πολιτικών από τους δέκα που τα ονόματά τους έφθασαν στη Βουλή για τη Novartis, πλην δηλαδή των Ευάγγελου Βενιζέλου, Παναγιώτη Πικραμμένου και Γιώργου Κουτρουμάνη, στο δεύτερο ενημερωτικό δελτίο του FBI, γίνεται μετά την ενημέρωση των ελληνικών αρχών για όσα έχουν ήδη καταθέσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες και δεν βασίζεται, όπως προκύπτει και από το περιεχόμενο του εν λόγω δελτίου, σε στοιχεία ερευνών που πραγματοποίησαν για την υπόθεση οι αμερικανικές αρχές.

Αλλωστε, όλα τα στοιχεία που έχουν στείλει οι αμερικανικές αρχές στην Εισαγγελία Διαφθοράς δόθηκαν, όπως αναφέρονται και στα εισαγωγικά σημειώματα, «μόνο για πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς σκοπούς και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν σε οποιεσδήποτε ποινικές διαδικασίες». Για τον λόγο αυτό, πληροφορίες ανέφεραν ότι η αμερικανική πλευρά έχει έκδηλη δυσαρέσκεια από το γεγονός ότι τα δύο από τα τρία σημειώματα του FBI, τελικώς, περιελήφθησαν στη δικογραφία της Βουλής και είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η μίζα που «φωτογραφίζουν» οι Αμερικανοί

Σημαντικό είναι το στοιχείο, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, ότι υπάρχει αναφορά σε ένα από τα ενημερωτικά σημειώματα του FBI, όπου «φωτογραφίζεται» μίζα σε κρατικό αξιωματούχο, το ποσό της οποίας συμπίπτει με κατάθεση από προστατευόμενο μάρτυρα. Ειδικότερα, στο δελτίο του FBI με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2017, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι της ελάττωσης τιμών. Ο Φρουζής το πρώτο τρίμηνο του 2012 είχε μία συνάντηση με τον τότε υπουργό Υγείας στο γραφείο του. Η θέση της εταιρείας ήταν ότι μία επένδυση της τάξεως των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, είχε τη δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ για τη Novartis. O Φρουζής έλαβε 120.000 ευρώ και 30.000 ευρώ πήγαν για την «ψευδή καμπάνια». Σημειωτέον ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» κάνει λόγο για δωροδοκία κυβερνητικού στελέχους, ώστε να υπάρξουν μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, με ασαφή βέβαια τρόπο.

Τα επόμενα βήματα

Πάντως, το ενδεχόμενο η δικογραφία να ξαναγυρίσει στη Δικαιοσύνη από τη Βουλή είναι πολύ πιθανό, είτε γιατί δεν αποκλείεται από τις έρευνες της εισαγγελίας να προκύψουν νέα στοιχεία για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, αδίκημα που δεν παραγράφεται με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και στέλνει τους πολιτικούς ως απλούς πολίτες στη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης, είτε μετά το τέλος της προανακριτικής επιτροπής, γιατί τα αδικήματα είναι παραγεγραμμένα, είτε στην περίπτωση –υποστηρίζεται και από κυβερνητικούς παράγοντες– που θεωρηθεί πως η δωροδοκία δεν έχει παραγραφεί, γιατί είναι αδίκημα που δεν συνδέεται με τα υπουργικά καθήκοντα.

Σε κάθε περίπτωση, η Εισαγγελία Διαφθοράς και ο αρμόδιος ανακριτής θα είναι εκείνοι που θα συνεχίσουν –όπως άλλωστε το κάνουν ήδη– τις έρευνες ζητώντας ανοίγματα λογαριασμών, εντοπισμό εξωχώριων εταιρειών, μήπως βρουν πολιτικό χρήμα και τους αποδέκτες του.

Η ανεύρεση τέτοιων στοιχείων κρίνεται απαραίτητη, με δεδομένο το αδύνατο σημείο των καταθέσεων των προστατευομένων μαρτύρων που μιλούν για δωροδοκίες πολιτικών, με επίκληση ακόμη και κριτηρίων όπως η λογική ή η προφανής εκδοχή των πραγμάτων.

Οι εκτιμήσεις

Ενδεικτική η περίπτωση ενός εξ αυτών, ο οποίος καταθέτοντας για τη δωροδοκία του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, σημειώνει: «Θεωρώ αντίθετο στη λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη τόσο της εταιρείας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας για τα εμβόλια ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ», ενώ άλλος αναφερόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο σημειώνει: «Σχετικά με τον Λιντζέρη, ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Ευ. Βενιζέλος τον τοποθέτησε ως έμπιστό του στη θέση του προέδρου του ΕΟΦ, διότι έχουν κοντινή σχέση και στην αγορά κυκλοφορούσε ότι ο Λιντζέρης λειτουργεί ως ταμίας του Βενιζέλου σε θέματα υγείας. Για όλες τις εξυπηρετήσεις που προσέφερε στη Novartis, στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του, ο Λιντζέρης αποκλείεται να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω από 200.000 ευρώ».

Με επίγνωση της αναγκαιότητας οι καταθέσεις των προστατευόμενων να ενισχυθούν, ήδη η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ζητήσει άνοιγμα λογαριασμών στην ελβετική τράπεζα UBS, όπου, όπως έχει καταθέσει προστατευόμενος μάρτυρας (με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση»), είχε λογαριασμό η Novartis για παράνομες πληρωμές, είτε άλλου λογαριασμού της ίδιας εταιρείας τον οποίο κινούσε ο Κων. Φρουζής, υψηλόβαθμο πρώην στέλεχος της εταιρείας που κατονομάζεται ως ο άνθρωπος που μοίραζε τις μίζες. Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και για ανοίγματα λογαριασμών στην Κύπρο.

Οσον αφορά τον κ. Φρουζή, ο οποίος διώκεται ήδη ποινικά, την υπόθεση ανέλαβε ανακριτής Διαφθοράς, ενώ δεν αποκλείονται άμεσες δικαστικές εξελίξεις αν κριθεί ότι είναι ύποπτος φυγής, όπως αναφέρει, ερωτώμενος ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Η ανακοίνωση της Novartis

Σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται από ελληνικές και αμερικανικές αρχές, η Novartis σημειώνει τα εξής:

«Καθώς η ερευνητική διαδικασία είναι σε εξέλιξη, προφανώς δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα σχόλιο γύρω από τις φήμες και τις κατηγορίες που αναπαράγονται στα ΜΜΕ, οι οποίες είναι αποτέλεσμα επιλεκτικών διαρροών ενός απόρρητου φακέλου και μέρος της προανάκρισης. Το περιεχόμενο του φακέλου αυτού δεν μας είναι γνωστό στο σύνολό του, ούτε υπάρχει επίσημο κατηγορητήριο εναντίον της εταιρίας ή εργαζομένων της.

Ο δημόσιος διάλογος γύρω από την υπόθεση περιλαμβάνει ανακρίβειες, εικασίες, πολιτική αντιπαράθεση, καθώς και αναφορές χωρίς κανένα σεβασμό σε εργαζομένους μας.

Η πραγματικότητα είναι ότι για περισσότερους από 14 μήνες η Novartis συνεργάζεται με τις ελληνικές και αμερικανικές αρχές ενώ διεξάγει και τη δική της εσωτερική έρευνα. Επιδίωξή μας είναι η υπόθεση αυτή να διαλευκανθεί το ταχύτερο δυνατό, με διαφάνεια και ειλικρίνεια από όλους τους εμπλεκομένους. Είμαστε αποφασισμένοι να κατανοήσουμε σε βάθος τα δεδομένα της υπόθεσης και δεσμευόμαστε ότι θα δράσουμε ανάλογα για τυχόν πράξεις που δεν συνάδουν με τα υψηλά ηθικά επιχειρηματικά μας πρότυπα.

Παράλληλα θα προστατεύσουμε την εταιρία και τους ανθρώπους μας με κάθε δυνατότητα που μας δίνουν οι κανόνες δικαίου. Η δέσμευσή μας στη χώρα και η έμπρακτη υποστήριξη των Ελλήνων ασθενών και ευρύτερα της ελληνικής κοινωνίας παραμένουν ανεπηρέαστες», καταλήγει η ανακοίνωση.