Skip to main content
06 08 2015 | 11:15

Θρίλερ «100 ωρών» για την κυβέρνηση

Θρίλερ «100 ωρών» για την κυβέρνηση

Πολιτικά μηνύματα προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποσπάσει τη θετική τους ψήφο για το τρίτο Μνημόνιο, στέλνει ήδη το Μέγαρο Μαξίμου, διαβεβαιώνοντας ότι η διαπραγμάτευση δεν τελειώνει μόλις συνομολογηθεί η συμφωνία, αλλά… τότε αρχίζει. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εκπέμπει κλίμα αισιοδοξίας για τις συζητήσεις με τους δανειστές και επείγεται να επιτευχθεί συμφωνία εντός 100 ωρών και οπωσδήποτε πριν την συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Αυγούστου.

Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου αφορά και τους βουλευτές της συμπολίτευσης, αλλά και την κοινωνία, καθώς αργά ή γρήγορα θα γίνουν εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να πείσει τους πολίτες ότι, παρά την «μνημονιακή» στροφή, αξίζει τον κόπο να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός, αλλά και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, αλλά και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, διαβεβαιώνουν βουλευτές και πολίτες ότι η διαπραγμάτευση δε θα σταματήσει όταν η συμφωνία συνομολογηθεί, αλλά θα είναι διαρκής. Μάλιστα, η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει σχετικά με τα σενάρια για σκληρά μέτρα που ακούγονται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ορισμένα απ’ τα μέτρα αυτά θα αλλάξουν, ακόμη κι αν έχουν… ψηφιστεί πρώτα.

«Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να διαπραγματεύεται καθ' όλη τη διάρκεια και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, προκειμένου να πετύχει ένα χρονοδιάγραμμα και ένα πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων, το οποίο να κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη», επισήμανε χθες, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προαναγγέλλοντας πως με την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου «δεν τελειώνει τίποτα», όπως λένε συνεργάτες του.

Παράλληλα, στην ίδια γραμμή κινήθηκε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. Η κ. Γεροβασίλη έστειλε μεν μήνυμα στους δανειστές πως η κυβέρνηση θα τηρήσει την υπογραφή της, λέγοντας πως «έχουμε υποχωρήσει στο να συγγράψουμε και να συμφωνήσουμε, αλλά και στο να εφαρμόσουμε, δεν έχουμε στόχο να παραπλανήσουμε κανέναν». Ωστόσο, στη συνέχεια, υπογράμμισε πως «όταν κλείσει (σ.σ. η συμφωνία), ξεκινά ένας πολύ μεγάλος και σημαντικός αγώνας της κυβέρνησης. Μια διαρκής μάχη. Δεν θα σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και μετά απ’ αυτό το κείμενο θα έχουμε και εφαρμοστικούς νόμους, αλλά και σημεία στα οποία δεν θα έχει λήξει η διαπραγμάτευση, ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους, όπως τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια κλπ, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά, κρίσιμα και καθοριστικά για την ελληνική πραγματικότητα και για το σπίτι του καθένα συμπολίτη μας».

«Θέλουμε να διευρύνουμε τα όρια της συμφωνίας», τόνισε, από την πλευρά του και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης.

Άγχος λόγω… Σόιμπλε

Σε κάθε περίπτωση, χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης –έτσι όπως συμφωνήθηκε και χθες το απόγευμα, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό, στόχος της κυβέρνησης παραμένει να κλείσει σε τεχνικό επίπεδο η διαπραγμάτευση ως τα τέλη της εβδομάδας και, το αργότερο, μες στο σαββατοκύριακο. Ήδη, εξάλλου, το Μαξίμου εκπέμπει κλίμα αισιοδοξίας, υποστηρίζοντας ότι οι συζητήσεις με το «κουαρτέτο» πάνε καλά. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση επιθυμεί να έχουν δώσει οι δύο πλευρές τα χέρια και σε τεχνικό επίπεδο πριν συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς το Μαξίμου φοβάται πως αν η συμφωνία παραμένει στον αέρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα επιχειρήσει να τορπιλίσει κάθε προοπτική συμφωνίας, λόγω του σχεδίου που ο ίδιος έχει για Grexit.