Skip to main content
22 07 2015 | 10:34

Συνέδριο «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» τον Σεπτέμβριο

Συνέδριο «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» τον Σεπτέμβριο

Έτοιμος για μείζονα εσωκομματική σύγκρουση εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, διαμηνύοντας στους συνομιλητές του πως δεν πρόκειται να αφήσει τις παραλυτικές ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ «να στείλουν την κυβερνώσα Αριστερά στα μονόστηλα της Ιστορίας», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, πριν σηκώσει το γάντι του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να κλείσει τη συμφωνία για το τρίτο Μνημόνιο, προκειμένου να έχει «οχυρώσει» τη χώρα και να μπορέσει, στη συνέχεια, να ξετυλίξει τον (εκλογικό) πολιτικό σχεδιασμό του.

Ήδη, το ένα μετά το άλλο, κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, προεξοφλούν ότι είτε τον Σεπτέμβριο, είτε τον Οκτώβριο, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Αυτό, όμως, που δεν είναι σαφές είναι με ποιο… κόμμα θα διεκδικήσει την εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς για την ώρα το εσωκομματικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ρευστό και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα καταφέρει να επιβληθεί στο κόμμα του.

Απασφάλισε

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη χθεσινή διαρροή του Μαξίμου σε βάρος των «ανταρτών», της «Αριστερής Πλατφόρμας», αλλά και προσωπικά κατά του Γιάννη Βαρουφάκη, είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός έχει… απασφαλίσει και ετοιμάζεται για σφοδρή εσωκομματική σύγκρουση. Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά των αντιδρώντων, κατηγορώντας τους πως «κρύβονται πίσω από την υπογραφή του», και τους κάλεσε να βγουν στον λαό και να πουν τις… λύσεις τους. ««Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «IOU» αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό», επισήμανε χαρακτηριστικά σε συνεργάτες του ο πρωθυπουργός.

Στην ίδια διαρροή, το Μαξίμου αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευθεί στις συλλογικές του διαδικασίες τον Σεπτέμβριο, κάτι που δείχνει πως απόλυτη προτεραιότητα του Αλέξη Τσίπρα είναι η συνομολόγηση της συμφωνίας με τους πιστωτές. Ωστόσο, είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός τοποθετεί τις εξελίξεις για τις αρχές φθινοπώρου και για έναν άλλο λόγο: διότι, έχοντας αποφασίσει ότι θα σηκώσει το γάντι και θα μπει σε σύγκρουση με την εσωκομματική αντιπολίτευση, θέλει να το κάνει με τους όρους του. Με άλλα λόγια, παρά το γεγονός ότι τα επόμενα 24ωρα θα εγερθούν πολλές φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ που θα ζητούν καταρχάς σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και, κατά δεύτερον, τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, ο Αλέξης Τσίπρας χθες διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως δε θα συρθεί στο συνέδριο αυτό, αλλά θα γίνει όταν ο ίδιος αποφασίσει.

Το χρονοδιάγραμμα της διάσπασης

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν οι εξελίξεις λάβουν χώρα κατά τον χρόνο που θέλει ο πρωθυπουργός, θα είναι ραγδαίες και η έκβασή τους αβέβαιη. Αύριο, κατά πληροφορίες, θα συγκληθεί σε βαρύ κλίμα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Θεωρείται δεδομένο ότι κατά τη συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με το πιεστικό αίτημα για σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής –κάτι που θα γίνει μάλλον το επόμενο σαββατοκύριακο, εκτός κι αν αποφασιστεί «συνεδρίαση-εξπρές» για το ερχόμενο σαββατοκύριακο.

Στην Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να κατατεθεί και επισήμως από την «Αριστερή Πλατφόρμα» αλλά και από μέλη της «Ενωτικής Κίνησης» («προεδρικοί») αίτημα για σύγκληση έκτακτου ή Διαρκούς Συνεδρίου. Ο πρωθυπουργός, αλλά και η Κεντρική Επιτροπή, αναμένεται να αποφασίσουν αν το συνέδριο θα είναι έκτακτο ή Διαρκές (δηλαδή αν θα διεξαχθούν προσυνεδριακές διαδικασίες και ανάδειξη νέων συνέδρων ή αν θα συγκληθεί, κατά το καταστατικό, το συνεδριακό σώμα του τελευταίου τακτικού Συνεδρίου) προκειμένου μες στο Σεπτέμβριο να δοθεί η τελική μάχη: να κριθεί, δηλαδή, αν η πολιτική γραμμή που θα εισηγηθεί στο Συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί. Στην πρώτη περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα έχει καταφέρει να κρατήσει το κόμμα του και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές «καθαρίζοντας» τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ από τους «αντάρτες», τους «λαφαζανικούς» και τους διαφωνούντες. Στη δεύτερη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τη διακυβέρνηση της χώρας θα διεκδικήσει ένα «κόμμα Τσίπρα», που θα αποτελείται από όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ… «αντέχουν» να σηκώσουν το βάρος των δύσκολων μέτρων και των επώδυνων συμβιβασμών που έρχονται.