Skip to main content
15 07 2015 | 11:50

«Προσπάθησα να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα»

«Προσπάθησα να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα»

Συνέντευξη στους δημοσιογράφους Πάνο Χαρίτο και Αντώνη Αλαφογιώργο, στην ΕΡΤ1, παραχώρησε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπερασπιζόμενος την επιλογή του να προχωρήσει σε συμφωνία με τους εταίρους.

Ξεκινώντας με τη φράση «σήμερα θέλω να πω μόνο αλήθειες και να μην ωραιοποιήσω τα πράγματα» ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ χαρακτήρισε, στη συνέχεια, την προχθεσινή νύχτα, ως «μια κακή νύχτα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» καθιστώντας σαφές ότι οι εναλλακτικές που είχαμε «ήταν ή συμφωνία ή άτακτη χρεοκοπία».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η συμφωνία έχει σκληρές μεταρρυθμίσεις, αλλά υπάρχει η προοπτική, η οποία δεν υπήρχε στο τελεσίγραφο της 25ης Ιουνίου. «Προσπάθησα να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αποφεύγουμε το Grexit.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, διασφάλιση των καταθέσεων, 35 δισ. για επενδύσεις και δέσμευση για το χρέος.

Ξεκαθάρισε ότι δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις, αλλά αυξάνεται το ΦΠΑ μειώνοντας την αγοραστική δύναμη των πολιτών, «αυτό είναι ο παραλογισμός της πολιτικής που μας επιβάλλεται». Παράλληλα, χαρακτήρισε παράλογη την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό. Αναφέρθηκε στην κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων την οποία και υπερασπίστηκε ως κάτι δίκαιο, ενώ τόνισε ότι υπήρχε πρόβλημα στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

«Δεν είναι προοδευτική πολιτική να στέλνεις κάποιον στη σύνταξη στα 45 ή στα 50 του» εξήγησε και τόνισε ότι πρέπει να βρούμε τρόπο να στηρίξουμε τα ασφαλιστικά.

«Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου και θα προσπαθήσω να υλοποιήσω το πολιτικό μου σχέδιο σε βάθος τετραετίας, μέσα στις υπάρχουσες συνθήκες» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε, η χώρα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ εξήγησε ότι «το τράβηξε όσο δεν πάει» και ότι δεν είπε ψέματα στον ελληνικό λαό, ενώ ανέλαβε την ευθύνη για την υπογραφή μίας κακής συμφωνίας.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εκδικητική στάση των εταίρων μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Όπως είπε, όταν οι Ευρωπαίοι είδαν ότι μπορούσε να κερδίσει το «ναι», αποφάσισαν να σταματήσουν τη διαπραγμάτευση.

«Υπερτίμησα τη δύναμη του δίκιου ενός λαού» παραδέχθηκε και υπογράμμισε ότι οι εταίροι δίνουν το μήνυμα ότι στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, δεν έχει νόημα να γίνονται εκλογές.

«Όταν αποφάσισα το δημοψήφισμα, είχα την πεποίθηση ότι θα μας δοθεί η απαιτούμενη παράταση» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι στη ζωή και στην πολιτική, πρέπει να παίρνεις ρίσκο. «Και να παραδέχεσαι την ήττα σου, όταν έρχεται», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, οι ρωγμές στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει, ενώ όπως εκτίμησε, η σκληρή λιτότητα σε λίγο καιρό δεν θα είναι μονόδρομος.

«Κάποιοι θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν έπεφτε αυτή η κυβέρνηση, σε εσωτερικό και εξωτερικό» είπε και έκανε λόγο για ακραίους συντηρητικούς κύκλους.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να διατηρήσω τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο» δήλωσε και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για μία ορθή πολιτική και ότι δεν θα πει ποτέ πως πρόκειται για «success story». Όπως είπε, κλήθηκε να κάνει μία επιλογή με βάση τις εναλλακτικές λύσεις και λειτούργησε με βάση το καλό της χώρας.

Η χώρα δεν διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει εθνικό νόμισμα, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι ένα νέο νόμισμα θα είχε δραματική υποτίμηση. «Aπ' όσους συνάντησα και μίλησα διεθνώς,κανείς δεν μου είπε ότι θα με στηρίξει για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα».

Αναφερόμενος στον κ. Σόιμπλε, ανέφερε ότι η λογική του οδηγούσε σε συναινετική έξοδο από το ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός, έκανε λόγο για σχέδιο που ήταν γνωστό από τον Μάρτιο. «Το συναινετικό Grexit θα σήμαινε και μνημόνιο και δραχμή» πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε κρυφό σχέδιο, ούτε σχέδιο εξόδου από το ευρώ.

Ερωτηθείς για τη στάση του Γιάνη Βαρουφάκη επισήμανε ότι «έγιναν λάθη, είναι προφανές. Δεν θα φορτώσω τα λάθη στον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης είναι ευφυής και ξέρει καλύτερα οικονομικά από τους άλλους υπουργούς Οικονομικών».

«Έκανε και λάθη. Κίνητρά του ήταν να υπηρετήσει τη χώρα» είπε αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Οικονομικών. Πάντως διευκρίνισε ότι το να έιναι κάποιος εξαιρετικός οικονομολόγος και άνθρωπος δεν σημαίνει ότι είναι καλός πολιτικός.

Αναφορικά με το ταμείο ακίνητης περιουσίας, εξήγησε ότι δεν θα προέλθουν όλα τα ποσά από αποκρατικοποιήσεις και υπογράμμισε ότι διαπραγματεύτηκε γι' αυτό μέχρι τέλους, σταματώντας δύο φορές τη συνεδρίαση. «Στο Ταμείο θα περάσουν 25 δισ. ευρώ από την επανάκτηση των δημόσιων μετοχών των τραπεζών και άλλα 25 δισ. από ελληνικά assets, σε βάθος 30ετίας» διευκρίνισε.