Skip to main content
22 09 2015 | 10:27

Προς ένα πιο "σφιχτό" μοντέλο διοίκησης προσανατολίζεται ο Α. Τσίπρας

Προς ένα πιο "σφιχτό" μοντέλο διοίκησης προσανατολίζεται ο Α. Τσίπρας

Με τη νέα κυβέρνηση να έχει μπροστά της ασφυκτικές προθεσμίες για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της νέας συμφωνίας, ο πρωθυπουργός αναμένεται ως αύριο το πρωί να έχει συγκροτήσει τη νέα κυβέρνηση, που θα ορκιστεί πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να μπορέσει αυτό το κυβερνητικό σχήμα να ανταποκριθεί στις επείγουσες συνθήκες της καθημερινότητας, εξ ου και θα δώσει πολύ αυστηρές οδηγίες στους νέους υπουργούς.

Την ώρα που σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία κυριαρχεί η ονοματολογία, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. θα επιχειρήσουν να επιλέξουν τα κατάλληλα πρόσωπα για τις κατάλληλες θέσεις, προκειμένου αυτή η κυβέρνηση να μπορεί να ανταποκριθεί στις έκτακτες περιστάσεις -αλλά και να πιάνει τους συμπεφωνημένους με τους δανειστές στόχους. Παρά το γεγονός ότι όλες οι πληροφορίες θέλουν το υπό συγκρότηση κυβερνητικό σχήμα να... μοιάζει με την προηγούμενη κυβέρνηση, παρόλα αυτά μέλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι να μην συνεχιστεί το φαινόμενο της χαμηλής αποδοτικότητας των υπουργών.

«Παίρνουμε κακό βαθμό»

Άλλωστε, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και στην εκπομπή «Ενικός», ο Αλέξης Τσίπρας είχε παραδεχθεί πως η προηγούμενη κυβέρνησή του «παίρνει χαμηλό βαθμό» στα θέματα της καθημερινότητας. Ωστόσο, πλέον η κυβέρνηση που αναμένεται να συγκροτηθεί αύριο ή το αργότερο μεθαύριο δεν έχει... καμία δικαιολογία να μην φέρει σε πέρας το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η χώρα με τους δανειστές, καθώς στηρίζεται με σταθερότητα στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ομογενοποιημένος, ενώ ταυτόχρονα έχει ακυρωθεί, δια της κάλπης, το περίφημο «πολιτικό ρίσκο». Έτσι, ο πρωθυπουργός ψάχνει τρόπους προκειμένου να τοποθετήσει τους πρωτοκλασάτους, αλλά και όχι μόνο, σε τέτοιες θέσεις που να μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα.

Ονοματολογία

Βασικός παίκτης και της νέας κυβέρνησης θα είναι, αυτονοήτως, ο Γιάννης Δραγασάκης, καθώς όπως διευκρίνιζαν χθες βράδυ συνεργάτες του σχετικά με την φημολογία ότι θα αναλάβει την Προεδρία της Βουλής, «ούτε τού ζητήθηκε, ούτε το ζήτησε». Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές απορούσαν χθες πόθεν... προέκυψαν τέτοιες πληροφορίες, αφού ο κ. Δραγασάκης αναμένεται να αναλάβει εκ νέου τον συντονισμό του οικονομικού επιτελείου, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αναλάβει εκ νέου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ παραμένει ισχυρό το σενάριο δημιουργίας ενός χαρτοφυλακίου για την «υλοποίηση του Μνημονίου» -το όνομα του Γιώργου Χουλιαράκη, μάλιστα, ακούγεται για τη θέση ενός υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ με αυτό τον ρόλο. Βέβαιη θεωρείται και η επιστροφή του Γιώργου Σταθάκη στο υπουργείο Οικονομίας, του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και του Νίκου Παρασκευόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Υπουργοί Επικρατείας θα είναι εκ νέου ο Αλέκος Φλαμπουράρης -με αρμοδιότητα τον συντονισμό της κυβέρνησης- και ο Νίκος Παππάς -με αρμοδιότητα τα ΜΜΕ- ενώ ο Παναγιώτης Νικολούδης αναμένεται να αναλάβει εκ νέου καθήκοντα καταπολέμησης της διαφθοράς. Επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα αναλάβει εκ νέου ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ όλα δείχνουν ότι ο Χριστόφορος Βερναρδάκης θα παραμείνει αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Σίγουροι υπουργοί είναι ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψουν στα υπουργεία από τα οποία έφυγαν με την προκήρυξη των εκλογών (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Υγείας αντίστοιχα). Χαμηλά βρίσκονται οι μετοχές του Γιώργου Κατρούγκαλου, ενώ ο Χρήστος Σπίρτζης αναμένεται να αναλάβει εκ νέου θέση αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ο Νίκος Ξυδάκης καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού.

Ερώτημα παραμένει αν θα είναι στην κυβέρνηση ο Νίκος Βούτσης και ο Θοδωρής Δρίτσας, αφού τα ονόματά τους έχουν ακουστεί για την θέση του Προέδρου της Βουλής. Πάντως, αν ο κ. Βούτσης δεν διαδεχθεί τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, θεωρείται βέβαιη η επιστροφή του στο υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητείται θέση προκειμένου να αξιοποιηθεί ο έως πρότινος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Φίλης, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη αναμένεται να παραμείνει κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής -που είχε προταθεί από τον Αλέξη Τσίπρα- μάλλον θα παραμείνει στο πόστο του, ενώ αλλαγή φρουράς μπορεί να έχουμε και στο υπουργείο Παιδείας, αφού όλα δείχνουν ότι ο Αριστείδης Μπαλτάς δε θα επιστρέψει στο Μαρούσι, αλλά θα τον διαδεχθεί ο πανεπιστημιακός Κώστας Γαβρόγλου.

Εντός κυβέρνησης θα είναι και ο Δημήτρης Βίτσας, που δεν αποκλείεται να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αν δεν επανακάμψει ο Γιάννης Πανούσης.

«Όχι κάμερες και κανάλια»

Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, η μείζων πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση, αλλά... η απόδοσή τους. Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υιοθετήσει ένα πιο «σφιχτό» μοντέλο λειτουργίας και διοίκησης, παρακολουθώντας στενά τους υπουργούς και ελέγχοντάς τους για το κατά πόσον επιτυγχάνουν τους στόχους τους. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας σχεδόν θα «απειλήσει», στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι... όποιος μιλάει πολύ και προτιμάει τα κανάλια από το υπουργείο του, θα απαλλαγεί από τα υπουργικά του καθήκοντα...