Skip to main content
22 12 2014 | 10:50

Πάμε για Πρόεδρο ή για εκλογές;

Πάμε για Πρόεδρο ή για εκλογές;

Απάντηση στο κλίμα ηττοπάθειας μετά την πρώτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που κόλλησε στους 160 βουλευτές και κυρίως στην ατζέντα Χαϊκάλη – Αποστολόπουλο, έδωσε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, προχωρώντας σε μία πρωτοβουλία που συζητείτο επί μακρόν στο επιτελείο του αλλά συναντούσε έντονες αντιδράσεις.

Συναινετική εκλογή προέδρου, διεύρυνση της κυβέρνησης με την είσοδο σε αυτή στελεχών εκτός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και εκλογές στα τέλη του 2015 μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι ο οδικός χάρτης που παρουσίασε χθες ο Πρωθυπουργός.

Και το ερώτημα που επανήλθε ήδη από χθες το μεσημέρι είναι εάν αυτή η πρωτοβουλία δίνει Πρόεδρο ή εκλογές.

Η πραγματικότητα είναι ότι η κίνηση Σαμαρά δίνει νέα δυναμική στην υποψηφιότητα Δήμα, χωρίς όμως να μοιάζει ικανή να εξασφαλίσει τους 180. Βέβαια ο πολιτικός χρόνος που απομένει μέχρι τις 29 είναι αρκετός, ωστόσο δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι, λόγω και της υπόθεσης Χαϊκάλη, τα περιθώρια είναι στενά.

Στους 160 της πρώτης εκλογής (155 ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και οι Λυκούδης, Ψαριανός, Νταβρής, Μάρκου, Αηδόνης) αναμένεται να προστεθούν αρκετοί. Συγκεκριμένα, οι Παν. Μελάς (σ.σ. το είχε προαναγγείλει), Β. Οικονόμου (δήλωσε ικανοποιημένος και ανέλαβε να πείσει και άλλους ανεξάρτητους) καθώς και ο Γ. Κουράκος (σ.σ μαζί με τον Πρόεδρο της Νέας Μέρας Χρ. Ζώη δήλωσαν ότι ο Σαμαράς υιοθέτησε την πρόταση που ο βουλευτής είχε καταθέσει στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό). Από εκεί και πέρα, πιθανολογείται η θετική ψήφος των Γ. Κασαπίδη και Κ. Γιοβανόπουλου αλλά και της Μίκας Ιατρίδη, η οποία πάντως έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει το ίδιο σε όλες τις ψηφοφορίες (στην πρώτη δήλωσε παρούσα). Δύο ακόμα ψήφοι αναμένονται, χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα, από τους ανεξάρτητους της Χρ. Αυγής, Στ. Μπούκουρα και Χρ. Αλεξόπουλο.

Αντιθέτως, ο Β. Καπερνάρος, αν και εμφανίστηκε αρχικά θετικός, δήλωσε ότι θα εμμείνει στο «παρών», ο Βύρων Πολύδωρας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν θα στηρίξει Πρόεδρο για πολιτικούς λόγους και μοιάζει δύσκολο να μεταβάλλει άποψη.

Μένει να φανεί τί επίδραση θα έχει η πρόταση Σαμαρά στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ αλλά και των ΑΝΕΛ, που πρωταγωνιστούν στις καταγγελίες περί προσπάθειας εξαγοράς.

Στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη, άπαντες γνωρίζουν ότι απομένουν οι τυπικοί τίτλοι τέλους, καθώς ο πρόεδρος και άλλα στελέχη κοιτούν στον ΣΥΡΙΖΑ άλλοι στην κεντροαριστερά και αρκετοί θα πάνε στο... σπίτι τους. Το πλαίσιο που κατέθεσε ο Αντ. Σαμαράς «πατάει» πάνω στο σκεπτικό αρκετών στελεχών, που δεν απέκλειαν ακόμη και επανενεργοποίηση της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Πόσοι εξ αυτών θα ψηφίσουν, παραμένει άγνωστο.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση ακόμη κι αν έλθει σημαντικός αριθμός βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και μεταβάλλουν άποψη και κάποιοι ανεξάρτητοι (π.χ. Μίμης Ανδρουλάκης), ο στόχος των 180 παραμένει μακρινός και προϋποθέτει και τη συμμετοχή στελεχών των ΑΝΕΛ, όπου προφανώς όποιος τολμήσει θα κατηγορηθεί πάραυτα ως ...εξωνημένος.

Οι πρώτοι υπολογισμοί μετά την πρωτοβουλία Σαμαρά δεν βγάζουν Πρόεδρο. Βγάζουν, ωστόσο, τον Πρωθυπουργό από τη «δύσκολη θέση» του υπόλογου για το ότι δεν υπήρξαν πρωτοβουλίες συνεννόησης προκειμένου να αποτραπούν οι εκλογές. Ο κ. Σαμαράς έκανε την κίνησή του και πλέον το βάρος να εξηγήσουν την επιλογή τους να οδηγήσουν τη χώρα στις κάλπες, πέφτει στις πλάτες της αντιπολίτευσης.