Skip to main content
26 08 2015 | 11:17

Μείζονος σημασίας η πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Μείζονος σημασίας η πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Σε μείζονα προεκλογικό πονοκέφαλο αναδεικνύεται για τον Αλέξη Τσίπρα η εικόνα διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πέραν της διάσπασης με την «Αριστερή Πλατφόρμα» και την δημιουργία της «λαφαζανικής» Λαϊκής Ενότητας, ο πρωθυπουργός έχει τώρα να αντιμετωπίσει και τις «τάσεις φυγής» της «Κίνησης των 53», μέλη της οποίας αποτελούν ή αποτέλεσαν κορυφαία στελέχη της απερχόμενης κυβέρνησης.

Η εν λόγω τάση ουσιαστικά αποτελούσε την «γέφυρα» μεταξύ των «προεδρικών» και της «Αριστερής Πλατφόρμας», ενώ οι «53» πολλές φορές έχουν διαφωνήσει με επιλογές της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε καταφέρει να πάρει μαζί του τους «53», καθώς στήριξαν τον πρωθυπουργό στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ως προς την εισήγησή του για διεξαγωγή Συνεδρίου μετά την συμφωνία και την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου.

Όμως, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και να παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες το συνέδριο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους «53», αφού η συγκεκριμένη τάση έθετε ως προτεραιότητα να ξεκαθαριστεί το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβερνητική γραμμή με μία συνεδριακή διαδικασία. Με άλλα λόγια, οι «53» αισθάνθηκαν «προδομένοι» από τον πρωθυπουργό, καθώς, όπως λέει επιφανές στέλεχός τους, «είχαμε συναποφασίσει να πάμε σε Συνέδριο πριν πάρουμε την οποιαδήποτε απόφαση και τελικά μάθαμε από την τηλεόραση ότι πάμε σε εκλογές».

Πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σημειωτέον ότι το πουλόβερ των «53» -και, κατ’ επέκταση του ΣΥΡΙΖΑ- άρχισε να ξηλώνεται ήδη από την περασμένη Δευτέρα, με την απόφαση του γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κορωνάκη, να παραιτηθεί από την θέση του. Ο κ. Κορωνάκης ανήκει στους «53», όπως και άλλα επιφανή στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης, τα οποία επίσης φέρονται με το ένα πόδι εκτός ψηφοδελτίων. Ενδεικτικά, οργιάζουν οι φήμες για τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να μην είναι εκ νέου υποψήφιος και, ευλόγως, να μην αναλάβει ξανά τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών στην επόμενη κυβέρνηση, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, ασκεί εντονότατες πιέσεις στον κ. Τσακαλώτο να μην αποχωρήσει από τα ψηφοδέλτια και να παραμείνει στο υπουργείο του και μετά τις εκλογές ή, τουλάχιστον, να μετακομίσει σε άλλο υπουργείο.

Αντίστοιχες φήμες και πληροφορίες αφορούν και τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Ο κ. Σακελλαρίδης είχε ούτως η άλλως ζητήσει στον πρόσφατο ανασχηματισμό από τον πρωθυπουργό να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του, αφού διαφωνούσε με την συμφωνία της 5ης Ιουλίου. Ωστόσο, έμεινε εντός του κυβερνητικού επιτελείου, αναλαμβάνοντας θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος σκέφτεται σοβαρά το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

Πάντως, ο ίδιος έσπευσε χθες να διασκεδάσει τις σχετικές πληροφορίες, διαψεύδοντας, με δήλωσή του, ότι αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτοντας ότι «δεν έχει λάβει απόφαση να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές». Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι έχει αποφασίσει να είναι υποψήφιος, αλλά ότι το σκέφτεται ακόμη –ενώ είναι δεδομένο πως το Μέγαρο Μαξίμου του ασκεί πίεση ώστε να είναι ξανά στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών.

Σοβαρά σκέφτονται να θέσουν εαυτούς εκτός ψηφοδελτίων και κυβερνητικού σχήματος άλλα δύο κυβερνητικά στελέχη που ανήκουν στους «53», ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας και η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Κατά πληροφορίες, πάντως, ούτε εκείνοι έχουν πάρει τις τελικές τους αποφάσεις.

Κρίνονται όλα το Σαββατοκύριακο

Τούτων δοθέντων, η πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές σαββατοκύριακο έχει εξαιρετική σημασία για τη μορφή με την οποία θα κατέλθει η Κουμουνδούρου στις εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας θα καταβάλει «κάθε δυνατή προσπάθεια», όπως λένε συνεργάτες του, προκειμένου να πείσει τους «53» να παραμείνουν στο άρμα του ΣΥΡΙΖΑ και στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Πάντως, όπως αποφάσισαν χθες οι «53» σε κλειστή σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της «Εποχής», παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, θα κρίνουν το σαββατοκύριακο την στάση τους. Ήδη, η πλειονότητα των στελεχών των Νομαρχιακών Επιτροπών Θεσσαλονίκης των «53» έχουν εισηγηθεί στην ηγεσία της τάσης την αποχώρηση από τα ψηφοδέλτια, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που κεντρικά τους στελέχη δεν έχουν λάβει μια τέτοια απόφαση.

Είναι αλήθεια, πάντως, ότι η απόφαση του απερχόμενου γραμματέα της Κ.Ε., Τάσου Κορωνάκη, να παραιτηθεί αποτέλεσε βαρόμετρο για την εξάντληση των πολιτικών αντοχών των «53» και πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Εξ ου και η στάση των «53» και στελεχών όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αποτελούν τον μεγαλύτερο προεκλογικό πονοκέφαλο για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς αν τέτοια στελέχη αποφασίσουν να απόσχουν των ψηφοδελτίων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευθεί στις εκλογές με εικόνα διάλυσης και αποσυσπείρωσης, κάτι που θα επηρεάσει δυσμενέστατα τις εκλογικές επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος.