Skip to main content
14 09 2015 | 10:03

Με λάβαρο την "αντιδιαπλοκή" διαχωρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ

Με λάβαρο την "αντιδιαπλοκή" διαχωρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ

Με στόχο να «υπερβεί» την «συγκατοίκηση» και την ομογενοποίηση με τη ΝΔ στον χώρο των «μνημονιακών» κομμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας κηρύσσει «επιχείρηση καθαρά χέρια» και προβάλλει τις διαφορές του κόμματός του από τη ΝΔ ως ένα μείζον διακύβευμα της κάλπης της ερχόμενης Κυριακής.

Στόχος του τέως πρωθυπουργού είναι να θέσει σαφή διαχωριστική γραμμή μεταξύ του κόμματός του και της ΝΔ και να απαντήσει σε όσους διερωτώνται «τι διαφορά έχει πια ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, αφού και οι δύο με το Μνημόνιο είναι».

Έτσι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει ήδη τη σημαία της «αντιδιαπλοκής», υποστηρίζοντας πως μόνο ο ίδιος και το κόμμα του μπορούν να τα βάλουν με τους ολιγάρχες του πλούτου και να βρουν χρήματα προκειμένου να ελαφρυνθούν οι πολίτες από τη βαριά φορολογία που προβλέπει το τρίτο πρόγραμμα.

«Θα έχουν να κάνουν με εμένα»

Την πρόθεσή του να επενδύσει πολιτικά στην πάταξη της φοροδιαφύγής ξεδίπλωσε χθες και προχθές ο Αλέξης Τσίπρας, με την συνέντευξή του στην ΕΡΤ και με την ομιλία του στο Κερατσίνι. Μάλιστα, στην ομιλία του χρησιμοποίησε ιδιαίτερα πολωτικές εκφράσεις, θέλοντας να δείξει ότι το κόμμα του και η ΝΔ είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι: «Στις 20 Σεπτέμβρη τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», είπε χαρακτηριστικά, ενώ, αναφερόμενος στην κατάθεση του Ερβέ Φαλτσιανί για την λίστα Λαγκάρντ, σημείωσε –σχεδόν «απειλητικά»- πως «όποιος διανοηθεί να βάλει προσκόμματα στο έργο της Δικαιοσύνης, στην προσπάθειά της να διερευνήσει τα κρυμμένα ονόματα των λιστών της φοροδιαφυγής, θα έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και με εμένα προσωπικά».Παράλληλα, απευθυνόμενος στους πολίτες που έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση, συνέχισε: «Η δική σας ψήφος την Κυριακή όχι μόνο δε θα ξεπλύνει όσους έβγαζαν αφορολόγητα χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού, αλλά θα τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη όλους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το «παλιό»

Παράλληλα, ο τέως πρωθυπουργός θα προσπαθήσει, αυτή την τελευταία προεκλογική εβδομάδα, να «εικονοποιήσει» και τον χαρακτηρισμό «παλιό», που χρησιμοποιεί για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τη ΝΔ. Έχοντας διαπιστώσει ότι το «παλιό» ως θέμα ηλικιακό δεν «πιάνει» στους ψηφοφόρους, ο Αλέξης Τσίπρας ήδη ταυτίζει την έννοια «παλιό» με το «παλιό σύστημα», εννοώντας την διαφθορά, τη διαπλοκή, τα σκάνδαλα που είχαν αποκαλυφθεί επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο τέως πρωθυπουργός «ξόρκισε» την «παλινόρθωση του παλιού συστήματος» και υπογράμμισε πως «ο λαός θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να μην έχει στα πόδια του, ρυθμιστές της ζωής μας, τους συμπαραστάτες των δανειστών στον τόπο μας, τους εκπροσώπους των συμφερόντων της ολιγαρχίας και της διαπλοκής».

Επίσης, αναφερόμενος στη ΝΔ, την κατηγόρησε πως «επιδιώκει την παλινόρθωση του πολιτικού και κοινωνικού κατεστημένου» και της καταλόγισε πως «δίνει μία τελευταία μάχη οπισθοφυλακής για να ανακόψει την πορεία του λαού και του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία».

Μύδροι κατά της «ολιγαρχίας»

«Δεν λογοδοτούμε στην ολιγαρχία, λογοδοτούμε μόνο στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», συνέχισε και, σύμφωνα με πληροφορίες, ως την ώρα που η κάλπη θα ανοίξει, οι παρεμβάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα περιέχουν μύδρους κατά της «ολιγαρχίας» και της «διαπλοκής», με στόχο να περάσει το μήνυμα στους ψηφοφόρους πως, πέραν του Μνημονίου, υπάρχουν κι άλλα θέματα που αποτελούν σοβαρές διαχωριστικές γραμμές για τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο τους την ερχόμενη Κυριακή.