Skip to main content
27 07 2015 | 11:26

«Εφιάλτης» για την κυβέρνηση η χρηματοδότηση-γέφυρα

«Εφιάλτης» για την κυβέρνηση η χρηματοδότηση-γέφυρα

Να αποφύγει πάση θυσία την ανάγκη μίας «χρηματοδότησης-γέφυρας» επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η απαίτηση επικύρωσης και νέων «προαπαιτούμενων μέτρων» από τη Βουλή θα θέσει σε σοβαρό κλυδωνισμό την κυβερνητική πλειοψηφία και μπορεί να οδηγήσει σε έκτακτες πολιτικές εξελίξεις.

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση θέτει ως πρώτη προτεραιότητα να καταλήξουν οι συζητήσεις επί του τρίτου προγράμματος ως την εβδομάδα του 15αύγουστου, προκειμένου πριν τις 20 του μηνός να έχουν τελειώσει όλα.

Παρά το γεγονός ότι στην κυβέρνηση έχουν πλήρη συνείδηση πως το τρίτο Μνημόνιο θα είναι… «βαρύ κι ασήκωτο», ο Αλέξης Τσίπρας με τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η συμφωνία επί του τρίτου προγράμματος είναι, σε αυτή τη φάση και δεδομένων των συνθηκών, η καλύτερη –ή, μάλλον, η λιγότερο κακή- εξέλιξη για την κυβέρνηση.

«Ξορκίζουν» πρόγραμμα-γέφυρα

Αυτό διότι στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως στις δύο τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή, επί των «προαπαιτούμενων μέτρων», η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να υποστεί πολύ περισσότερες απώλειες απ’ αυτές που εν τέλει υπέστη. Δεν είναι τυχαίο ότι προχθές, από το δεύτερο «προαπαιτούμενο» νομοσχέδιο, αφαιρέθηκαν θέματα-αγκάθια, όπως η φορολόγηση και το ασφαλιστικό των αγροτών, αλλά και οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Κατά πληροφορίες, η «αφαίρεση» έγινε σε συνεννόηση με τους δανειστές, καθώς πλέον όλοι καταλαβαίνουν ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δε θα αντέξουν για πολύ να ψηφίζουν «βαριά» νομοσχέδια. Μάλιστα, ένας πρόσθετος φόβος για το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι η στάση που θα κρατήσουν τα υπόλοιπα κόμματα. Αυτό διότι, αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του «Ποταμιού», τότε κάποιο νομοσχέδιο μπορεί να μην περάσει –ή να περάσει με οριακό τρόπο- και τότε να επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, αν η φορολόγηση και το ασφαλιστικό των αγροτών κατατίθεντο προς ψήφιση στη Βουλή, το μεν ΠΑΣΟΚ μπορεί να καταψήφιζε, ενώ και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα ζητούσε από τους βουλευτές του να ψηφίσουν «κατά συνείδηση», προκειμένου να «απενοχοποιήσει» τους «γαλάζιους» βουλευτές που εκλέγονται στην περιφέρεια. «Δεν γίνεται οι δικοί μας να στηρίζουν τα πάντα και οι δικοί σας να το παίζουν μάγκες και επαναστάτες στην περιφέρειά τους», είναι το μήνυμα που μεταφέρθηκε από το επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που σημαίνει –σύμφωνα με την επικρατούσα στην κυβέρνηση ανάγνωση- πως η συγκεκριμένη αλλόκοτη κατάσταση στη Βουλή δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.

Σενάρια «άλλης κυβέρνησης»

Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου θέλει να έχουν τελειώσει οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές ως τα μέσα Αυγούστου, προκειμένου «με έναν πόνο» η συμφωνία για το τρίτο Μνημόνιο να επικυρωθεί «με έναν νόμο και ένα άρθρο» από τη Βουλή, χωρίς περισσότερες απώλειες για τη συμπολίτευση. Αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, τότε η ελληνική πλευρά θα υποχρεωθεί να δεχθεί ένα «δάνειο-γέφυρα», το οποίο προφανώς θα έχει κι άλλα «προαπαιτούμενα» μέτρα. Και κατά την ψήφιση αυτών των μέτρων, η κυβέρνηση μπορεί να… μείνει από κοινοβουλευτικά καύσιμα, δηλαδή να πέσει η συμπολίτευση κάτω από τους 120 βουλευτές. Στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός θα είναι αναγκασμένος, όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του, να καταφύγει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ακολουθηθεί η κατά το Σύνταγμα διαδικασία, που θα οδηγήσει σε νέα κυβέρνηση.

Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο θα αφαιρούσε από τον πρωθυπουργό την πρωτοβουλία των κινήσεων, αφού ο Αλέξης Τσίπρας είτε θα βρισκόταν εκτός Μεγάρου Μαξίμου –δηλαδή θα συναινούσε στην αντικατάστασή του από κάποιον άλλο, προκειμένου να φέρει σε πέρας τη συμφωνία με τους δανειστές επί του τρίτου Μνημονίου- είτε θα ήταν δέσμιος μίας «πολιτικής συμφωνίας» με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θα καθόριζε ακόμη και τον χρόνο των εκλογών.

«Καθαρές λύσεις»

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο πρωθυπουργός προτιμά να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα, στη συνέχεια αυτό να ψηφιστεί στη Βουλή και μετά, να είναι ελεύθερος ο Αλέξης Τσίπρας να ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό του. Δηλαδή, να ασχοληθεί με το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο και, στη συνέχεια, να προκηρύξει εκλογές με «καθαρά» ψηφοδέλτια. Άλλωστε, τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου παραδέχθηκε προχθές, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση» και ο υπουργός Επικρατείας και «εξ απορρήτων» του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, υπογραμμίζοντας πως «η χώρα δεν μπορεί να πορεύεται πολύ με κυβέρνηση μειοψηφίας». Ενώ και ο γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και εξάδελφος του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας, επισήμανε στην εφημερίδα Real News ότι «αν πάμε σε εκλογές θα πάμε για να ανακτηθεί η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

«Αν έχουν θέση στη λίστα όσοι καταψηφίζουν ποιος ο λόγος να γίνουν εκλογές;» , διερωτήθηκε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είτε με ΣΥΡΙΖΑ, είτε με «κόμμα Τσίπρα», ο πρωθυπουργός θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές προκειμένου να αποκτήσει μία σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να «πατήσει στα πόδια του».