Skip to main content
20 01 2020 | 11:23

Αύριο η τριμερής συνάντηση στο Εργασίας για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ELFE

Αύριο η τριμερής συνάντηση στο Εργασίας για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ELFE

Μεγάλη ένταση επικράτησε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, κατά τη συζήτηση τριών επίκαιρων ερωτήσεων βουλευτών της αντιπολίτευσης προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση με θέμα την «Παραβίαση δικαιωμάτων εργαζομένων στη Βιομηχανία Λιπασμάτων Καβάλας από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη».

Ουσιαστικά, ο κ. Βρούτσης επικαλέστηκε το γεγονός ότι το υπουργείο του και η Γενική Γραμματέας, κυρία Στρατινάκη ήταν απασχολημένη πριν και κατά τη διάρκεια των γιορτών με την απεργία στη COSMOTE και στην Τράπεζα Πειραιώς, οπότε δεν μπόρεσε να λύσει το θέμα των εργαζομένων στα ELFΕ και μετέφερε τη διαδικασία επίλυσης για τις 21 Ιανουαρίου που θα γίνει τριμερής συμφιλιωτική διαδικασία στις 14.00΄ στα γραφεία του Υπουργείου Εργασίας.

Ολόκληρη η συζήτηση του θέματος από τα Πρακτικά της Βουλής:

"Εισερχόμεθα στις επόμενες τρεις επίκαιρες ερωτήσεις, οι οποίες θα συζητηθούν ταυτόχρονα, καθώς έχουν το ίδιο θέμα, οι οποίες είναι η εξής:

Η πρώτη επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 375/14-1-2020 του δευτέρου κύκλου, της Βουλευτού Καβάλας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Σουλτάνας Ελευθεριάδου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα: «Παραβίαση δικαιωμάτων εργαζομένων στην Βιομηχανία Λιπασμάτων Καβάλας από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Η τρίτη επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 372/14-1-2020 του δευτέρου κύκλου του Βουλευτή A΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Γιάννη Δελή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα: «Τη βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων Καβάλας και τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, τη νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων».

Η τέταρτη επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 360/13-1-2020 του δευτέρου κύκλου του Βουλευτή Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Γεωργίου Μουλκιώτη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα: «Άμεση αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας».

Οι τρεις αυτές επίκαιρες ερωτήσεις θα συζητηθούν ταυτόχρονα χωρίς να επηρεάζονται τα δικαιώματα των Βουλευτών. Ο χρόνος όσον αφορά τους Βουλευτές θα είναι ο ίδιος, δύο και τρία λεπτά αντίστοιχα, και όσον αφορά τον Υπουργό θα είναι τριπλάσιος, δηλαδή εννιά και εννιά λεπτά, σύμφωνα με το άρθρο 131 του Κανονισμού.

Συνεπώς, θα ξεκινήσουμε για το ίδιο θέμα, με ειδικότερο τίτλο: «Παραβίαση δικαιωμάτων εργαζομένων στη Βιομηχανία Λιπασμάτων Καβάλας από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη» και τον λόγο έχει η ερωτώσα Βουλευτής κυρία Ελευθεριάδου Σουλτάνα για δύο λεπτά.

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, χαριτολογώντας όταν μπήκατε στην Αίθουσα μας είπατε ότι μονοπωλείτε το ενδιαφέρον των Βουλευτών στην κατάθεση επίκαιρων ερωτήσεων. Εγώ θα σας απαντήσω ότι η επίθεση που δέχονται τα εργασιακά δικαιώματα και οι εργαζόμενοι το τελευταίο εξάμηνο, το πρώτο της διακυβέρνησής σας, με τα νομοσχέδια που έχετε ψηφίσει καθ’ υπόδειξη του ΣΕΒ, έχει δώσει σήμα στους εργοδότες ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και επόμενο είναι οι επίκαιρες ερωτήσεις μας να κατευθύνονται προς το πρόσωπό σας και προς το Υπουργείο σας.

Βέβαια, στη συγκεκριμένη υπόθεση, την υπόθεση του κ. Λαυρεντιάδη και της μοναδικής λιπασματοβιομηχανίας της χώρας θα έπρεπε να γίνουν ίσως επίκαιρες ερωτήσεις προς όλα τα Υπουργεία, δηλαδή προς το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς οι τακτικές του κ. Λαυρεντιάδη άπτονται θεμάτων όλων αυτών των Υπουργείων και ενδεχομένως το επόμενο χρονικό διάστημα να κατατεθούν από εμένα προσωπικά και από την παράταξή μου επίκαιρες ερωτήσεις για όλα αυτά τα θέματα.

Όσον αφορά τα εργασιακά, χαίρομαι που είπατε πριν ότι χρέος σας είναι να περιφρουρείτε τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και να ενισχύετε τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας.

Με πολύ λίγα λόγια, καθώς ο χρόνος είναι περιορισμένος, θα σας πω τι έχει γίνει σε αυτήν την περίπτωση. Ο κ. Λαυρεντιάδης έχει αποφασίσει να αποκερδαίνει μόνο από την μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως και να μην πληρώνει τα χρέη του. Από το 2015 και έπειτα μέσω της δημιουργίας παρένθετων εταιρειών, ιδίων πάντα συμφερόντων, παίρνει εκατομμύρια εκατοντάδες ευρώ κέρδη ετησίως και δεν πληρώνει τα χρέη του ούτε προς τη ΔΕΠΑ, ούτε προς τη ΔΕΗ, ούτε προς το ΕΦΚΑ, ούτε προς το ελληνικό δημόσιο, ούτε προς τις τράπεζες.

Μέσα σε αυτήν την επιδίωξή του έχει αποφασίσει να μην έχει κανέναν εργαζόμενο αορίστου χρόνου μέσα στο εργοστάσιο. Υποβάλλοντας ψευδείς μηνήσεις το 2016 σε εκατοντάδες εργαζόμενους, απέλυσε χωρίς αποζημίωση απόλυσης όλους τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν δέχτηκαν να απολυθούν από την «ELFE» και να μεταβιβαστούν χωρίς κανένα δικαίωμα στις παρένθετες εταιρείες που δημιούργησε ο κ. Λαυρεντιάδης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Υπουργείου Εργασίας και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, του κ. Νεφελούδη, στάθηκε αρωγός στους εργαζόμενους και υπό την εποπτεία του στο Υπουργείο Εργασίας υπογράφηκαν στις 1.1.2018 ιδιωτικά συμφωνητικά, με τα οποία οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στην εργασία τους και όλες οι εταιρείες, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα στο εργοστάσιο έως εκείνη τη στιγμή, αποδέχτηκαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου και ότι οποιαδήποτε εταιρεία στο μέλλον και αν πάρει τη λειτουργία του εργοστασίου, οι εργαζόμενοι θα μεταβιβαστούν σε αυτήν με συμβάσεις αορίστου χρόνου χωρίς να χρειάζεται να υπογράψουν τίποτα.

Στις 31-12-2019, παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι εργαζόμενοι πηγαίνουν και πάλι στην εργασία τους και ο κ. Λαυρεντιάδης αρνείται να δεχτεί την εργασία τους. Ουσιαστικά τους «απολύει» και αυτήν τη στιγμή εκατοντάδες εργαζόμενοι είτε είναι εκτός εργασίας χωρίς να ξέρουν τι πρόκειται να γίνει και ζητάνε από το Υπουργείο σας επιτακτικά να πάρει θέση και να γίνει μια τριμερής συνάντηση με την εταιρεία όπου θα δοθεί λύση, είτε βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο έχοντας υπογράψει υπό πίεση συμβάσεις ορισμένου χρόνου με τη «νέα» εταιρεία και έχοντας αποποιηθεί όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Ερωτάσθε εάν προτίθεται η Κυβέρνηση να καταδικάσει τις παράνομες πρακτικές του κ. Λαυρεντιάδη και να παρέμβει, ώστε και να επανέλθουν οι εκατόν τριάντα πέντε εργαζόμενοι στην εργασία τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αλλά και να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στο εργοστάσιο.

Ερωτάσθε, επίσης, πώς θα αντιμετωπίσετε τη συνεχή εμφάνιση «νέων» ιδίων συμφερόντων εταιρειών, οι οποίες μοναδικό στόχο έχουν να αποποιηθεί η «ELFE» από τα χρέη της, να λειτουργούν το εργοστάσιο και να αποκερδαίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χρέη.

Το ότι οι νέες εταιρείες είναι παρένθετες και ίδιων συμφερόντων έχει ήδη καταδειχθεί με δεκάδες δικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καβάλας και του Εφετείου Θράκης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Τον λόγο έχει ο Βουλευτής Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Μουλκιώτης για το ίδιο θέμα με την ειδικότερη διατύπωση της ερώτησής σου: «Άμεση αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας».

Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, στη συνέχεια των όσων ακούστηκαν, δεν είναι τυχαίο, βεβαίως, ότι τρία κόμματα έχουν ερώτηση επίκαιρη πάνω σε ένα μείζον ζήτημα, για το οποίο εξ αρχής αναφέρω ότι το Υπουργείο κωφεύει.

Στη Βιομηχανία, λοιπόν, Φωσφορικών Λιπασμάτων Νέας Καρβάλης στην Καβάλα, που είναι η μοναδική βιομηχανία, όπως ακούστηκε, φωσφορικών λιπασμάτων που δραστηριοποιείται στον ελληνικό χώρο, μια περιοχή που η επιβίωση και η υγιής λειτουργία της καθίσταται επιτακτική για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, επικρατεί εκρηκτική κατάσταση.

Η ιδιοκτησία καταφεύγει, όπως ακούστηκε, σε συνεχείς δημιουργίες παρένθετων εταιρειών εν γνώσει του κράτους, που βλέπει να περνάνε καθημερινά τέτοιου είδους εταιρείες και κωφεύει και η ιδιοκτησία, μετά από αυτήν την ενέργεια, φαλκιδεύει σαφέστατα εργασιακά δικαιώματα με σκοπό να συσκοτίσει ίχνη οικονομικών δοσοληψιών.

Με σκόπιμες μεθοδεύσεις η ιδιοκτησία Λαυρεντιάδη φαίνεται να αγνοεί και να αδιαφορεί τόσο για τις αποφάσεις δικαστηρίων, αλλά ειδικότερα και περισσότερο για τη θέση των εργαζομένων της εταιρείας, ιδρύοντας νέες εταιρείες, προκειμένου να παρακάμψει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Ατομικό Εργατικό Δίκαιο, όπως προβλέπεται στην ελληνική, αλλά και στην ευρωπαϊκή εργατική νομοθεσία.

Η ιδιοκτησία του εργοστασίου, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, και η πραγματική ιδιοκτήτρια πλήθους παρένθετων εργασιών –επαναλαμβάνω πλήθους- ζητά από εκατόν τριάντα τέσσερις εργαζόμενους και από τις οικογένειές τους να αποδεχθούν δανεισμό σε μια νεοεμφανιζόμενη εταιρεία με υπογραφή νέου συμφωνητικού δίχως να υπάρχει καμία απολύτως διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, αλλά και όπως σε κάθε περίπτωση έχει τονιστεί και χωρίς να λάβει υπ’ όψιν της τις προδιαγραφές για την τήρηση των κανόνων της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στον χώρο δουλειάς.

Μάλιστα, σαν μέτρο πίεσης για την αποδοχή αυτών των απαιτήσεων χρησιμοποίησε απαγόρευση εισόδου και απασχόλησης σε όσους εργαζόμενους ζητούν αυτονόητες διασφαλίσεις, τα δικαιώματά τους δηλαδή.

Επιπλέον, παρά το αίτημα της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος, δεν έχει ακόμα οριστεί να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας.

Κύριε Υπουργέ, στις 17-12 υπάρχει αίτημα συμφιλιωτικής διαδικασίας από την Ομοσπονδία προς το Υπουργείο, στο οποίο αναφέρεται ότι πρέπει να γίνει η όλη διαδικασία και μάλιστα να κληθούν και οι υπόλοιπες παρένθετες εταιρείες, όπως η «HELPE SA», τα «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης», η «PFIC LIMITED», η «ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ», η «CENTROFARO SERVICES LIMITED ATHENS», εταιρείες συμφερόντων, όπως γνωρίζετε, του Λαυρεντιάδη, οι οποίες, βεβαίως, με την έννοια του «limited» αναγνωρίζονται, βρίσκει κανείς πού είναι και πού βρίσκονται.

Ανοιχτή επιστολή στις 9-1-2020, πάλι της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος προς εσάς, κύριε Υπουργέ, αναφέρει τι κάνετε και δεν έχει ακόμα λάβει χώρα η συγκρότηση και η διαδικασία της συμφιλίωσης.

Παρά ταύτα, το Υπουργείο και μέχρι και σήμερα κωφεύει. Η κοινωνία στην Καβάλα είναι ανάστατη. Ο Δήμος Καβάλας και όλοι οι φορείς ομόφωνα –όλοι οι φορείς!- πλην των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με αυτήν την εξαιρετική απουσία τους, έχουν σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και ζητούν και αυτοί τη συμφιλιωτική διαδικασία.

Κατόπιν τούτου, κύριε Υπουργέ, ερωτάσθε συγκεκριμένα -και παρακαλώ πολύ να απαντήσετε στην πρωτολογία σας, για να μπορούμε στη δευτερολογία να απαντήσουμε σε αυτά που θα πείτε- πότε σκοπεύει το Υπουργείο να προγραμματίσει, γιατί καθυστερεί -αν όχι αρνείται- τη διενέργεια τριμερούς συνάντησης; Απασχολεί το Υπουργείο η εχθρική συμπεριφορά της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους; Και αν ναι, σε ποιες πρόσθετες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, προκειμένου να διευθετηθεί η ανακύψασα διαφορά;

Επίσης, σας έχουμε ρωτήσει, κύριε Υπουργέ, και θα περιμένω να μας απαντήσετε σήμερα πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει την τελευταία τριετία σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας της βαριάς βιομηχανίας που δραστηριοποιείται δίπλα στα σπίτια των κατοίκων της Νέας Καρβάλης.

Και ακόμα, σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται το Υπουργείο να προβεί, προκειμένου να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα, η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και να αποφευχθούν οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον; Και αναφερόμαστε από πριν τις γιορτές σε εκατόν τριάντα τέσσερις οικογένειες που συνεχίζουν να είναι έρμαια των συμφερόντων και της αδιαλλαξίας Λαυρεντιάδη.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ο κ. Ιωάννης Δελής από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος έχει τον λόγο για το ίδιο θέμα, με την ειδικότερη διατύπωση «Τη βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων Καβάλας και τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, τη νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων».

Ορίστε, κύριε Δελή, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, στην Καβάλα λειτουργεί πια το μοναδικό εργοστάσιο λιπασμάτων που απέμεινε στη χώρα μας. Ας όψεται η απελευθέρωση του κλάδου των λιπασμάτων, μια πολιτική που υπηρετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από όλες τις κυβερνήσεις.

Μετά την απελευθέρωσή του, λοιπόν, αυτό το εργοστάσιο από τα κρατικά δεσμά, όπως έλεγαν τότε, βρέθηκε στη ζεστή αγκαλιά του επιχειρηματία Λαυρεντιάδη. Υποτίθεται ότι την εξαγόρασε με αντίτιμο την πληρωμή των χρεών του εργοστασίου, κάτι βεβαίως που ποτέ δεν έγινε.

Ταυτόχρονα, με το πέρασμα του εργοστασίου στα χέρια του συγκεκριμένου επιχειρηματία ξεδιπλώνεται και το σχέδιο της λεγόμενης «εξυγίανσης» -εντός πολλών εισαγωγικών αυτή η λέξη- του εργοστασίου.

Τα φάρμακα της εξυγίανσης τα ξέρετε πάρα πολύ καλά, τα υπηρετείτε, για να μην πούμε ότι τα χορηγείτε κιόλας, κύριε Υπουργέ, και εσείς και οι κυβερνήσεις σας και οι τωρινές και οι προηγούμενες, μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε εργολαβικές εταιρείες, οι λεγόμενοι «εργολαβικοί εργαζόμενοι» -αυτό το αίσχος!- συνεχείς πιέσεις για χαριστικές ρυθμίσεις χρεών και τόσα άλλα.

Και έτσι, η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, όπως και σε όλες τις επιχειρήσεις, ξέσπασε άγρια. Όσοι ήταν με συμβάσεις αορίστου χρόνου είχαν σοβαρές μειώσεις μισθών το 2012, έζησαν τον δανεισμό τους –ναι, δανείζονται και οι εργαζόμενοι εκτός από τα υλικά αγαθά, εκεί έχουμε φτάσει- σε νέα εταιρεία. Από τότε ξεκινάει αυτό το κόλπο με τις παρένθετες εταιρείες το 2015 και βεβαίως, με την πρώτη προσπάθεια για την πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Φυσικά, οι εργαζόμενοι αντέδρασαν -και πολύ καλά έκαναν- προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, έκαναν απεργιακούς αγώνες. Τι συνάντησαν; Μα, αυτά που συναντούν τώρα και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, αυτά που συναντούν στο λιμάνι με την «COSCO». Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν εκδικητικές απολύσεις, βία από τους μπράβους, καθώς και κρατική βία από τα ΜΑΤ.

Οι εργαζόμενοι επέμειναν, συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους και μετά από έναν δικαστικό αγώνα, στον οποίο δικαιώθηκαν, η εργοδοσία αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να εφαρμόσει τους όρους της προηγούμενης σύμβασης με τα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπέγραψε με τον καθένα. Όλο αυτό μέχρι την Πρωτοχρονιά πριν από λίγες μέρες.

Την Πρωτοχρονιά, λοιπόν, η εργοδοσία προχωρά στο επόμενο βήμα της νέας επίθεσής της, με τη γνωστή, όπως είπαμε, μέθοδο της νέας εταιρείας. Φεύγουν τα Λιπάσματα της Νέας Καρβάλης και μετονομάζονται τώρα πια σε Λιπάσματα Καβάλας. Προσπαθεί η εταιρεία να ξεμπερδέψει με τα όσα υποχρεώθηκε με τη δικαστική απόφαση στους εργαζομένους και επιχειρεί να τους βάλει να υπογράψουν ένα καινούργιο συμφωνητικό δανεισμού.

Εδώ δε θα πρέπει να πούμε ότι αυτά που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι δεν τους τα έδωσε κανένας Νεφελούδης και καμία Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα κέρδισαν οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους και με τη δικαστική τους δικαίωση και ήταν υποχρεωμένοι και η Κυβέρνηση και ο εργοδότης να την εφαρμόσουν. Και αυτή τη δικαστική απόφαση επιχειρεί τώρα να την παρακάμψει.

Η ερώτηση είναι πολύ συγκεκριμένη, κύριε Βρούτση. Τι θα κάνετε για τους εκατόν τριάντα πέντε εργαζόμενους οι οποίοι εκβιάζονται ανοικτά από την εργοδοσία να μειώσουν τους μισθούς και τα δικαιώματά τους; Θα μας πείτε κάτι για τη φημολογούμενη αλλαγή της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου λιπασμάτων; Καταλαβαίνετε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, και η τελευταία εναπομείνασα λιπασματοβιομηχανία στη χώρα μας δεν θα υπάρχει.

Και εν πάση περιπτώσει, τι θα κάνετε; Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτήν την τακτική του συγκεκριμένου εργοδότη, αλλά και άλλων -δεν είναι τακτική που εφαρμόζει μόνο ο συγκεκριμένος- με τη δημιουργία των λεγόμενων «παρένθετων» εταιρειών; Θα προχωρήσετε κι εσείς σε χαριστικές ρυθμίσεις για τα χρέη που δηλώνουν, φτιάχνοντας το φαινόμενο των χρεωμένων επιχειρήσεων και των πάμπλουτων επιχειρηματιών;

Περιμένουμε με αγωνία να ακούσουμε τις απαντήσεις σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για εννέα λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα μου επιτρέψετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν τοποθετηθώ στα ερωτήματα τα οποία θέσατε και πριν προσδιορίσω τι ακριβώς θα κάνει -κάτι που θα κάνω στη δευτερολογία μου- το Υπουργείο Εργασίας και τι κάνει το Υπουργείο Εργασίας για το συγκεκριμένο αυτό θέμα -γιατί λίγο πριν στην άλλη ερώτηση για τον ΟΤΕ νομίζω φάνηκε προς όλες τις πλευρές ότι το Υπουργείο Εργασίας είναι εδώ παρόν και προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και συμβάλλει στην εργασιακή ειρήνη και τη συμφιλίωση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών- να κάνω μια εισαγωγική παρέμβαση σε αυτά τα οποία άκουσα κυρίως από τη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Και το λέω αυτό, γιατί θεωρώ ότι αποτελεί εμπαιγμό στη νοημοσύνη και των εργαζόμενων και των Βουλευτών που παρίστανται εδώ και ακούν τη συζήτηση να εγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη σημερινή Κυβέρνηση ότι έχει υποστείλει τη σημαία της περιφρούρησης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Θυμίζω έτσι για την ιστορία -κάτι το οποίο εμείς συμφωνήσαμε, δεν ήμασταν αντίθετοι, αλλά στον δικό σας χώρο τα λέτε αυτά, ότι υποστέλλεται η σημαία- ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του εργατικού δικαίου η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων έγινε με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ. Με υπογραφή δική σας έγινε η απελευθέρωση των απολύσεων, κάτι που δεν υπήρχε ποτέ.

Να θυμίσω το «50%+1» στην απεργία με υπογραφή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Και εγκαλείτε εμάς και το λένε τους εργαζόμενους;

Εν πάση περιπτώσει, οι θέσεις εργασίας…

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ: Πείτε μας συγκεκριμένα πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Παρακαλώ, μη διακόπτετε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Ξέρω ότι ενοχλείστε τώρα, διότι πονάει η αλήθεια. Πονάει η αλήθεια.

Το ξέρω, κυρία Ελευθεριάδου. Ξέρω ότι ενοχλεί η αλήθεια, γιατί ερεθίζει. Άλλα λέτε, άλλα κάνετε, αλλά ψηφίζετε.

Στο τέλος-τέλος, εμείς είμαστε έξι μήνες Κυβέρνηση. Εγκαλείτε την Κυβέρνηση για τον κ. Λαυρεντιάδη με όλο αυτό το οποίο περιγράφετε. Τεσσεράμισι χρόνια τι κάνατε εσείς για όλο αυτό το πλαίσιο το οποίο περιγράφατε λίγο πριν και ρίχνατε ευθύνες μας για την οικονομική συμπεριφορά του κ. Λαυρεντιάδη, όπως εσείς την περιγράφετε; Τεσσεράμισι χρόνια ήσασταν κυβέρνηση. Τι κάνατε;

Άρα, λοιπόν, όταν ερχόμαστε εδώ και τοποθετούμαστε δημόσια, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, σοβαροί και υπεύθυνοι, κύριε Πρόεδρε. Δεν μπορεί ξαφνικά να ξυπνούμε ένα πρωί και να νομίζουμε ότι ο κόσμος έχει αλλάξει, ενώ εμείς είχαμε την ευθύνη αυτού του κόσμου για πολλά χρόνια, επειδή κάποιοι άλλοι ανέλαβαν τη σκυτάλη. Δεν τρώμε κουτόχορτο. Όλοι θυμούνται -και η μνήμη παραμένει- και τη συμπεριφορά σας την πολιτική, την κοινωνική, την οικονομική.

Εν πάση περιπτώσει, ας μας κρίνουν αυτοί που μας παρακολουθούν.

Ας μπω λίγο στην ουσία. Θέλω να πω, λοιπόν, προς τους επερωτώντες Βουλευτές ότι το Υπουργείο Εργασίας είναι παρόν όχι μόνο για την περίπτωση αυτή την οποία περιγράφουμε και θα σας πω τι ενέργειες έχουν γίνει, αλλά συνολικά το Υπουργείο Εργασίας είναι παρόν στα προβλήματα των εργαζομένων. Είναι θεματοφύλακας της περιφρούρησης των εργασιακών δικαιωμάτων. Πάνω από όλα το εργατικό δίκαιο. Οι εργαζόμενοι είναι στην ψυχή, οι συνταξιούχοι, οι αδύναμοι άνθρωποι. Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική αυτή της Κυβέρνησης. Εκεί στεκόμαστε, ρεαλιστικά και υπεύθυνα όμως, όχι με λόγια, όχι με θεωρίες και αμπελοφιλοσοφίες, αλλά με ρεαλισμό και υπευθυνότητα. Έτσι μόνο μπορείς να στηρίξεις τον εργαζόμενο. Δεν είναι να του χτυπάς το χέρι στην πλάτη και να του κλείνεις το μάτι. Δεν είναι να του είσαι ευχάριστος. Είναι να του είσαι χρήσιμος.

Για να του ανέβει ο μισθός, πρέπει να δημιουργηθεί πλούτος και για να δημιουργηθεί πλούτος, πρέπει να υπάρξουν επιχειρήσεις, να υπάρξει ανάπτυξη. Αυτά που λέτε, η δική σας η κοσμοθεωρία είναι συρρίκνωση της οικονομίας, αύξηση των απολύσεων, μείωση της απασχόλησης. Είμαστε διαφορετικοί κόσμοι. Τα βλέπουμε πιο ρεαλιστικά, πιο υπεύθυνα.

Σε κάθε περίπτωση, να μην ανησυχείτε. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας κάνει πολύ καλά τη δουλειά της στο πλαίσιο του εφικτού και του δυνατού. Βεβαίως και οι επιχειρηματίες δεν είναι αγγελούδια. Βεβαίως και υπάρχουν απαράδεκτες και καταχρηστικές εργοδοτικές συμπεριφορές. Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Δεν μπορεί κάποιος να βάλει χαλινάρι. Ελέγχει, όμως, το Υπουργείο Εργασίας, έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς και εκεί είμαστε εμείς, ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο Εργασίας, δίπλα στους εργαζόμενους όπου θίγονται τα εργασιακά δικαιώματα και αυτό κάναμε και θα κάνουμε με εμφατικό τρόπο και με μεγάλη ένταση.

Στο συγκεκριμένο θέμα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, παρακολουθώντας στενά το δημιουργηθέν ζήτημα που αφορά εργαζόμενους στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας και στο πλαίσιο ενημέρωσης προς τους επερωτώντες Βουλευτές, παραθέτω τα εξής. Πρώτον, για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή δραστηριοποιούνταν στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων έχουν διενεργηθεί και συνεχίζουν να διενεργούνται πολλοί έλεγχοι από τους Επιθεωρητές και Ειδικούς Επιθεωρητές του ΣΕΠΕ, άλλοτε εντοπίζοντας παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας και επιβάλλοντας πρόστιμα και άλλοτε όχι, όπου δεν εντοπίζονται παραβάσεις.

Δεύτερον, στα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν γίνει καταγγελίες στην Τοπική Υπηρεσία του ΣΕΠΕ και πάντα το Σώμα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα διερεύνησης τυχόν καταγγελιών των εργαζομένων, όποτε και όταν αυτές γίνουν άμεσα.

Τρίτον, επίσης τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΣΕΠΕ, τα ατυχήματα που έλαβαν χώρα ήταν ελαφριάς μορφής, πλην ενός που επεβλήθη πρόστιμο 30.201 ευρώ λόγω έλλειψης μέτρων ασφάλειας.

Και τέταρτον, ορισμένοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε πολύχρονο δικαστικό αγώνα κατά του εργοδότη τους, πολλοί εκ των οποίων έχουν δικαιωθεί και για τους οποίους εκτελείται η δικαστική απόφαση. Στο μέτρο, όμως, μη τήρησης της ορθής εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων αρμόδια είναι η δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση να κρίνει τυχόν παραβάσεις παρέκκλισης από τη συμμόρφωση που αυτή επιβάλλει αρμόδια είναι η δικαιοσύνη.

Σημειώνω εδώ ότι αρκετοί από τους εργαζόμενους –εκατόν σαράντα περίπου- αποχώρησαν από την εργασία τους ακολουθώντας πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ή υποβάλλοντας αίτηση συνταξιοδότησης. Κάποιοι από τους εναπομείναντες –περίπου εκατόν ογδόντα δύο εργαζόμενοι- απολύθηκαν και κινήθηκαν δικαστικά. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς έχουν δικαιωθεί δικαστικά πρωτοδίκως για την επαναπρόσληψή τους.

Επιφυλάσσομαι στη δευτερολογία μου να απαντήσω για τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα –και ήδη έχουμε ξεκινήσει- το Υπουργείο Εργασίας, περιμένοντας να ακούσω τα ερωτήματα των Βουλευτών.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κι εγώ ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, ειδικά για την τήρηση του χρόνου.

Ορίστε, κυρία Ελευθεριάδου, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά για τη δευτερολογία σας λόγω του ενδιαφέροντος του θέματος, αν και έχετε εξαντλήσει σχεδόν όλον τον χρόνο σας.

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ: Κατ’ αρχήν, ήθελα να ρωτήσω από πού είναι αυτό το έγγραφο που μας διαβάσατε μόλις τώρα, από το ΣΕΠΕ Καβάλας; Μπορώ να έχω μία διευκρίνιση; Είναι από το ΣΕΠΕ Καβάλας; Διότι στο ΣΕΠΕ Καβάλας τα τελευταία τρία χρόνια επειδή τυχαίνει να ήμουν η δικηγόρος των εργαζομένων και ξέρω και την παραμικρή πτυχή αυτής της υπόθεσης, έχουν γίνει δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων και, φυσικά, ουδέποτε έχουν διερευνηθεί. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε, στο ΣΕΠΕ Καβάλας είναι εκατοντάδες εργαζόμενοι και κάνουν καταγγελία.

Όσον αφορά τα εργασιακά ατυχήματα, όσοι είμαστε από την Καβάλα και γνωρίζουμε το ζήτημα ξέρουμε ότι η εργοδοσία εκβιάζει όσους έχουν εργασιακά ατυχήματα και δεν τους αφήνει να πάνε να τα καταγγείλουν. Και αν κάποιος τα καταγγείλει, έχει τις συνέπειες του νόμου. Αυτό είναι γνωστό και στο ΣΕΠΕ Καβάλας. Εκτελείται δικαστική απόφαση. Απαντώντας, μάλιστα και στον συνάδελφο του ΚΚΕ, θα του έλεγα ότι και βέβαια υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν καταχρηστικές και παράνομες τις τακτικές του εργοδότη. Όμως, πάντα, όταν ο εργοδότης δεν τηρεί τις δικαστικές αποφάσεις και όταν ζητά από την εκάστοτε κυβέρνηση τη βοήθειά της, θα πρέπει η εκάστοτε κυβέρνηση να παίρνει πολιτική θέση.

Οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι κυβερνητικοί Βουλευτές, προσφάτως παραστάθηκαν σε συγκέντρωση υπέρ του κ. Λαυρεντιάδη για να υπογράψουν υπόμνημα-ψήφισμα και να το καταθέσει ο κ. Λαυρεντιάδης στο δικαστήριο που είχε κατά της ΔΕΠΑ, στο δικαστήριο που η ΔΕΠΑ ζητάει τα χρήματά της. Οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον κ. Μακάριο Λαζαρίδη παραστάθηκαν και υπέγραψαν αυτό το ψήφισμα υπέρ του κ. Λαυρεντιάδη. Οι ίδιοι αυτοί δεν έρχονται να υποστηρίξουν τους εργαζόμενους τους οποίους οι δικαστικές αποφάσεις δικαίωσαν.

Στην Καβάλα συγκεκριμένα ο κ. Λαζαρίδης λέει ότι η θέση του κ. Μητσοτάκη είναι να μην υποστηρίξει αυτούς τους εργαζόμενους. Αρνείται να έρθει σε οποιαδήποτε συζήτηση με τους εργαζόμενους ο κ. Λαζαρίδης και, μάλιστα, το απαγορεύει σε όσους θέλουν να έρθουν να παρασταθούν σε συγκεντρώσεις υπέρ των εργαζομένων.

Κύριε Υπουργέ, υπάρχει η υπουργική απόφαση 46/2012, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται εργολαβικοί εργαζόμενοι μέσα στο εργοστάσιο. Υπάρχει το Προεδρικό Διάταγμα 178/2002 που μιλάει για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης της επιχείρησης. Υπάρχει το Προεδρικό Διάταγμα 81/2003 που μιλάει για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Υπάρχουν κοινοτικές οδηγίες.

Αυτοί είναι νόμοι του ελληνικού κράτους, νόμοι που ακόμα δεν προλάβατε –ευτυχώς- να καταργήσετε. Όλοι αυτοί οι νόμοι καταστρατηγούνται από τον κ. Λαυρεντιάδη. Το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να πάρει θέση και η θέση του πρέπει να είναι μόνο μία, να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι, που έχουν απολυθεί ουσιαστικά, ξανά στις θέσεις εργασίες τους και μέσα στο εργοστάσιο όλοι όσοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να γίνουν αορίστου.

Αυτά δεν τα λέει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι εργαζόμενοι. Τα λέει ο νόμος, κύριε Υπουργέ. Και αυτόν τον νόμο είστε υποχρεωμένος για μία φορά να μην τον παραβιάζετε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Θα δώσουμε τώρα τον λόγο στον κ. Μουλκιώτη για τρία λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Παρακολουθούσαμε την πρωτολογία του κυρίου Υπουργού και διαπιστώσαμε, κύριε Πρόεδρε, ότι ουσιαστικά στα ερωτήματα που ετέθησαν δεν απάντησε, λέγοντας στο τέλος ότι θα απαντήσει για τα βήματα που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση στη δευτερολογία του.

Ρωτώ εσάς, λοιπόν, το εξής: Τι θα πει ο Βουλευτής τώρα στην επίκαιρη ερώτηση που έκανε συγκεκριμένα ερωτήματα στη δευτερολογία; Τι θα απαντήσει ο Βουλευτής στην πρωτολογία;

Πρέπει κάποτε ο Κανονισμός να τηρείται, κύριε Πρόεδρε. Είναι ένας κανόνας, τον οποίο ο κύριος Υπουργός, με την εκτίμηση που έχω στο πρόσωπό του, οφείλει να τηρεί και όχι να μεταχειρίζεται αυτή τη μέθοδο. Είναι μόνιμη μεθοδολογία του Υπουργείου Εργασίας να αναφέρεται στη δευτερολογία για το τι κάνει η Κυβέρνηση. Και ο ρόλος του Βουλευτή ποιος είναι; Δηλαδή, τι θα πει; Τι να απαντήσω τώρα εγώ σε σχέση με το ερώτημά μου; Το ίδιο ισχύει αντίστοιχα και για τους συναδέλφους μου, οι οποίοι πράγματι δεν θα μπορούν να απαντήσουν γιατί δεν έχει πει τίποτα ο Υπουργός.

Τίποτα δεν είπε ο Υπουργός στην πρωτολογία του και πρέπει το Προεδρείο κάποτε να θέσει κάποια συγκεκριμένα ζητήματα για τον τρόπο με τον οποίον δίνονται απαντήσεις.

Πέραν τούτου, κύριε Πρόεδρε, το λέω αυτό γιατί το διαπιστώνετε, το παρατηρείτε, πλην όμως δεν γίνεται καμμία παρατήρηση για τον τρόπο απάντησης. Ό,τι θέλει απαντά ο Υπουργός, αλλά να απαντά στα ερωτήματα, γιατί εγώ τώρα τι να απαντήσω, αφού δεν είπε τίποτα στην πρωτολογία; Λέει σαφέστατα και σ’ όλους ότι θα απαντήσει στη δευτερολογία για τα βήματα που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση.

Ποιο είναι το ζήτημα, λοιπόν; Καθίσταται ατελέσφορη η επίκαιρη ερώτηση σε σχέση με το αντικείμενό της, το οποίο έχει την έννοια τού να έλθει σήμερα ως επίκαιρη ερώτηση.

Κύριε Υπουργέ, μετά ταύτα και όσα αναφέρετε καθίσταται φανερό ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπήρξε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου καμμία μα καμμία παρέμβαση σε σχέση με την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, γιατί δεν υπήρξε καταγγελία.

Αλήθεια, οι υπηρεσίες αυτεπαγγέλτως δεν έχουν καμμία αρμοδιότητα να κάνουν κάποιους ελέγχους και μάλιστα σε μια βιομηχανία χημικών λιπασμάτων, φωσφορικών λιπασμάτων που έχουν την έννοια σε επίπεδο τήρησης κανόνων υγιεινής και ασφάλειας του Πρωτοκόλλου Seveso; Δεν υπάρχει καμμία διάθεση, καμμία διαδικασία ή καμμία ευαισθησία για να τηρηθούν αυτοί οι κανόνες και για το αν τηρούνται; Εγώ απορώ για το έγγραφο το οποίο σας έδωσαν να δώσετε στη Βουλή και για την απάντηση που δώσατε στη Βουλή ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν έκαναν τίποτα και ότι δεν υπάρχει καταγγελία εργαζομένων. Πού ακούστηκε αυτό, να λέγεται τέτοιο πράγμα στη Βουλή από τις υπηρεσίες; Εγώ απορώ και δεν ξέρω εσείς πώς το αντιμετωπίζετε. Seveso. Η τήρηση υγιεινής και ασφάλειας αφορά επίπεδο SEVESO, όχι μια απλή διαδικασία.

Πέραν τούτου, κύριε Υπουργέ, δεν απαντήσατε γιατί καθυστερεί η διαδικασία της συμφιλιωτικής διαδικασίας. Η Ομοσπονδία των Χημικών Βιομηχανιών Ελλάδος έχει θέσει ζήτημα. Γιατί καθυστερεί η συμφιλιωτική διαδικασία; Από τον Δεκέμβρη υπάρχει το αίτημα. Φτάσαμε στον Γενάρη. Ανοικτή επιστολή της Ομοσπονδίας προς εσάς. Καμμία απάντηση. Γιατί καθυστερεί έναν μήνα; Τι άλλον ήταν το υπερεπείγον, όταν 134 οικογένειες είναι στον δρόμο και εναγωνίως ψάχνουν να δουν τι γίνεται κι εσείς κωφεύετε; Ποιος είναι ο ρόλος σας, ποιος είναι ο ρόλος του Υπουργείου; Θα παρέμβει ή θα εφαρμόσει τη λογική του Πόντιου Πιλάτου, καλά και με τους μεν, αλλά και με τους δε, ή αφήνουμε όλα τα υπόλοιπα έτσι;

Εν πάση περιπτώσει, κύριε Υπουργέ, τυχαία ήταν η απουσία των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας από τη συνάντηση όλων των φορέων στην Καβάλα ή ήταν σκόπιμη η απουσία αυτών των Βουλευτών για να μην πάρουν θέση σε μια τέτοια διαδικασία; Είναι λυπηρό αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε και βλέπουμε σήμερα στη Βουλή σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος, γιατί δεν μιλάμε για μια απλή υπόθεση εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αλλά για ένα εμβληματικό δείγμα αντιαναπτυξιακής λογικής της «επιχειρηματικότητας». Μόνο έτσι μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε. Είναι τμήμα ενός εκτεταμένου δικτύου διαφθοράς και αδιαφανών συναλλαγών. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση, κύριε Υπουργέ, σε επίπεδο εργασιακό, αναπτυξιακό, ενεργειακό, περιβαλλοντικό, όπως θέλει ο καθένας να το πει. Παρακαλώ πάρα πολύ να ξέρουμε συγκεκριμένα. Σήμερα η Βουλή πρέπει να μάθει πότε θα γίνει η διαδικασία της συμφιλίωσης στο Υπουργείο και ποιοι ήταν οι λόγοι που καθυστέρησε μέχρι σήμερα.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ευχαριστούμε κι εμείς, κύριε συνάδελφε.

Τον λόγο έχει ο κ. Δελής για τη δευτερολογία του.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Καταρχήν θέλω να πω ότι προσυπογράφω απολύτως την παρατήρηση του κ. Μουλκιώτη για την παρελκυστική τακτική του κ. Βρούτση να δηλώνει εδώ ανερυθρίαστα ότι δεν θα απαντήσει στην ερώτηση, ότι επιφυλάσσεται για τη δευτερολογία και ότι θα κάνει ορισμένα εισαγωγικά σχόλια.

Όχι, κύριε Υπουργέ. Εδώ είστε υποχρεωμένος, ήλθατε για να απαντήσετε. Εισαγωγικά σχόλια μπορείτε να κάνετε όσα θέλετε σε συνεντεύξεις ή όπου αλλού νομίζετε εσείς.

Σε σχέση με τα λόγια που είπατε, τα λόγια τα μεγάλα και τα παχιά για το ότι το Υπουργείο Εργασίας προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και γελάνε και τα τσιμέντα, κοιτάξτε. Αυτά, κύριε Υπουργέ, να πάτε να τα πείτε στους εργαζόμενους του ΟΤΕ που αγωνίζονται τώρα. Να πάτε να τα πείτε στους εργαζόμενους στα λιπάσματα Καβάλας. Να τα πείτε στους εργαζόμενους στο λιμάνι, στην COSCO. Να τα πείτε στους ξενοδοχοϋπαλλήλους που τους έχουν ξεζουμίσει και τους ξεζουμίζουν κυριολεκτικά οι μεγαλοξενοδόχοι. Να τα πείτε σ’ όλους αυτούς που συμβάλατε να καταργηθούν οι συλλογικές τους συμβάσεις εργασίας.

Θυμίσατε, για να απαντήσετε στον ΣΥΡΙΖΑ –γιατί βλέπετε σας είναι πολύ βολικός αντίπαλος- τα αντεργατικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, αν θυμάμαι καλά, κύριε Υπουργέ, με χαρά ερχόσασταν εσείς και όλοι οι υπόλοιποι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, για να τα ψηφίσετε αυτά τα μέτρα και το δηλώνατε.

Συνεπώς, δεν χρειάζεται να σας ρωτήσω αν θα τα καταργήσετε. Θεωρείτε ότι είναι ένα το κρατούμενο, το έχετε και προχωράτε παρακάτω.

Τώρα σας ρωτήσαμε -και θα ξαναρωτήσουμε δυστυχώς, γιατί δεν δώσατε καμία απάντηση- για τη λεγόμενη απελευθέρωση, τέλος πάντων, της λιπασματοβιομηχανίας και τι πρόκειται να γίνει σε σχέση με το συγκεκριμένο εργοστάσιο; Μήπως θα έχει και αυτό την τύχη που είχαν τα «Λιπάσματα της Θεσσαλονίκης», τα «Λιπάσματα της Δραπετσώνας»; Και τι συνέπειες άραγε έχει αυτό, κύριε Υπουργέ, για την αγροτική παραγωγή και την αγροτική οικονομία της χώρας μας;

Παρακάτω, σας είπαμε, σας ρωτήσαμε και σας ξαναρωτάμε εάν θα προχωρήσετε και εσείς και η Κυβέρνησή σας σε ρυθμίσεις, όπως ρυθμίζουν όλες οι κυβερνήσεις, τηρώντας αυτές τις παραδόσεις των μεγάλων καπιταλιστών που φορτώνουν τα χρέη των επιχειρήσεων τους, βεβαίως στις πλάτες του λαού.

Όμως, αυτό που σας ρωτήσαμε –και αυτό που σας ρωτάμε και είναι το κύριο το βασικό ερώτημα της επίκαιρης ερώτησης μας- είναι τι θα γίνει με αυτές τις παρένθετες εταιρείες, κάτι εταιρείες σαν τις κούκλες τις ρωσικές, τις μπάμπουσκες, που βγαίνουν κάθε δύο χρόνια από μία άλλη και μεταφέρουν και τους εργαζόμενους συμπιέζοντας συνεχώς τα εργασιακά τους δικαιώματα και τους μισθούς προς τα κάτω. Είναι ή δεν είναι νομότυπη αυτή η μέθοδος; Είναι, κύριε Υπουργέ. Αυτό το δικαίωμα το είχε ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, ο κ. Λαυρεντιάδης και το έχει και με τη Νέα Δημοκρατία, όπως το είχε και με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως το είχε προηγουμένως και με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Κανένας δεν του το απαγόρευσε να το κάνει.

Ποιος τους δίνει αυτό το δικαίωμα; Μα, η πολιτική σας, η πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Ποιος τους δίνει σε όλους αυτούς και στον κ. Λαυρεντιάδη και σε όλους τους «Λαυρεντιάδηδες», σε όλη αυτή την τάξη των καπιταλιστών, να προχωράνε και να αλλάζουν τους εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας με εργολαβικούς; Μα, οι κυβερνήσεις τους, οι κυβερνήσεις σας και η δική σας και οι προηγούμενοι.

Ποιος μειώνει τους μισθούς; Ποιος μειώνει τα δικαιώματα; Ποιος μειώνει τις συντάξεις; Ποιος χαρατσώνει τους εργαζόμενους και ποιος δίνει κίνητρα, απαλλαγές, στο μεγάλο κεφάλαιο στους «Λαυρεντιάδηδες»; Με λίγα λόγια και εσείς και όλες οι κυβερνήσεις σας; Βεβαίως, ομολογήσατε ότι αυτή είναι η ιδεολογία σας. Δεν το αρνείστε, τουλάχιστον είστε ειλικρινείς, επειδή –λέει- επιδιώκετε την εργασιακή ειρήνη έτσι ώστε να υποτάξουν πλήρως οι εργαζόμενοι να υπάρχει σιγή νεκροταφείου και οι «Λαυρεντιάδηδες» κυριολεκτικά να αλωνίζουν.

Επειδή θα πρέπει να απαντηθεί και μία παρατήρηση που έγινε στο Κόμμα μας, να πούμε ότι η επίθεση του συγκεκριμένου επιχειρηματία, όπως και όλων, δεν ξεκίνησε σε αυτά τα δικαιώματά τους τελευταίους έξι μήνες, συνεχίστηκε βεβαίως αυτούς τους έξι μήνες και εντάθηκε αυτή η επίθεση. Αλλά, η επίθεση αυτή υπήρχε και εκδηλωνόταν και στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ και προηγουμένως, γιατί όλα αυτά τα Κόμματα υπηρετούν την ίδια πολιτική και την ίδια στρατηγική.

Εν πάση περιπτώσει, κλείνοντας, κύριε Υπουργέ, οι κυβερνήσεις σας, η Κυβέρνηση σας και εσείς προσωπικά, όπως και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις και οι προηγούμενοι Υπουργοί Εργασίας δεν είστε ουδέτεροι και ας εμφανίζεστε ως Πόντιοι Πιλάτοι. Είστε συνεργοί στις επιθέσεις ενάντια στους εργαζόμενους, αφού η πολιτική σας, αυτήν που υπηρετείτε, οπλίζει τα χέρια της εργοδοσίας με ένα σωρό νομοθετικά όπλα να αλωνίζουν κυριολεκτικά και να βρίσκουν χίλιους δυο τρόπους να επιτίθενται στους εργαζόμενους και να παρακάμπτουν ακόμα και αυτές τις αποφάσεις των δικαστηρίων, όπως τώρα ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας ο κ. Λαυρεντιάδης.

Οι εργαζόμενοι έναν δρόμο έχουν και σε αυτούς απευθυνόμαστε τώρα, την ενότητά τους, τον αγώνα τους. Αυτή είναι η μόνη τους εγγύηση, αν θέλουν να κρατήσουν και να αυξήσουν τα δικαιώματά τους.

Ευχαριστούμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ευχαριστώ, κύριε Δελή.

Κύριε Υπουργέ, για τη δευτερολογία σας έχετε εννέα λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Δελή, ξεκινάω από σας, Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αφού θέλετε να ιδεολογικοποιήσουμε τη συζήτηση, να το κάνουμε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Σας το αναγνώρισα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Πότε κρύψαμε εμείς τις εκλογικές πεποιθήσεις μας; Εννοείται ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα φιλελεύθερο με κοινωνικό πρόσωπο κόμμα. Είμαστε ένα κόμμα, το οποίο εκπροσωπούμε την υπευθυνότητα και τη λογική και στο επίκεντρο, στον πυρήνα της πολιτικής μας, έχουμε τον άνθρωπο.

Γι’ αυτό δημιουργήθηκε ως πολιτικός φορέας η Νέα Δημοκρατία, για να υπηρετήσει τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, τον αδύναμο. Και αυτά τα οποία εμείς κάνουμε και που ήμασταν παλαιότερα κυβερνήσεις, βλέπετε ότι γίνονται σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο. Υπάρχουν επιτεύγματα, πέρα από τα προβλήματα, τις παθογένειες. Όπου κι αν κοιτάξετε γύρω σας στον κόσμο, υπάρχουν αντιστοιχήσεις των πολιτικών μας, στις ανεπτυγμένες χώρες.

Εγώ θα σας κάνω ένα ερώτημα: αυτά που λέτε εσείς, πείτε μου μια χώρα στον κόσμο που υπάρχουν. Δεν έχετε απαντήσει στο ερώτημα αυτό! Δεν υπάρχει ερώτημα!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Αυτά που λέει το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ποιο μέρος του κόσμου εφαρμόζονται; Έρχεστε εδώ και αραδιάζετε υπέρ των εργαζομένων… Δεν είναι υπέρ των εργαζομένων αυτό το ξέρετε. Αν, ο μη γένοιτο, κυβερνούσατε για μια μέρα, θα είχαμε εκατομμύρια ανέργους ή φτωχοποιημένους ανέργους ή ανθρώπους, οι οποίοι θα ήταν ρακένδυτοι και θα ήταν με το επίδομα και το συσσίτιο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Ο πρώτος θα ήσουν εσύ!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Αφήστε τα, λοιπόν! Με σεβασμό, στις συνέπειές σας. Εντάξει, η δημοκρατία μας λειτουργεί. Σας ακούμε, αλλά μέχρι ένα όρια. Θα παίρνετε απαντήσεις όταν πρέπει.

Πάμε λοιπόν, στον επόμενο ερωτώντα συνάδελφο.

Κύριε Μουλκιώτη, είμαι εδώ παρών και απαντάω συνεχώς σε ερωτήσεις. Θυμίζω –διότι δεν ήσασταν Βουλευτής- στην προηγούμενη κοινοβουλευτική διαδικασία, ήταν απών ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε καν έρχονταν οι Βουλευτές να απαντήσουν στις επίκαιρες ερωτήσεις. Δεν έρχονταν να απαντήσουν. Και βλέπετε εδώ την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και όλη την Κυβέρνηση κάθε Πέμπτη και κάθε Δευτέρα που είναι κοινοβουλευτικός έλεγχος να είμαστε παρόντες.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: Στη δευτερολογία του ο Υπουργός πρέπει να απαντά στην πρωτολογία του Βουλευτή!

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Μην διακόπτετε, παρακαλώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Δεν θα μου επιβάλλετε και πώς θα μιλάω. Ήλθατε εδώ στη Βουλή να πείτε με ποιον τρόπο θα τοποθετούμαι εγώ στη Βουλή, δηλαδή τη διαδικασία, το πώς εγώ θέλω να μιλήσω στη Βουλή; Όχι.

Ακούστε, αυτά τα πείτε εκεί που μπορείτε και περνάνε. Εγώ θα σας μιλήσω και θα σας απαντήσω έτσι όπως πρέπει και έτσι όπως η δική μου πολιτική συγκρότηση και στρατηγική επιβάλλει.

Προχωράω και στη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, την κ. Ελευθεριάδου.

Κυρία Ελευθεριάδου, θέλω να σας πω ότι οι τρεις Βουλευτές του Νομού Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας συνεχώς είναι στα τηλέφωνα μαζί μου. Έχουν την ίδια ευαισθησία για τους εργαζόμενους και για τον Νομό τους και για την πόλη τους, για όλο τον Νομό. Είμαστε συνεχώς στα τηλέφωνα και ενδιαφέρονται το ίδιο, με το ίδιο πάθος για τους εργαζόμενους και συνολικά για την επιχειρηματικότητα του Νομού τους και μάχονται καθημερινά κι αυτοί για το καλό του τόπου τους.

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ: Μας το κρύβουν;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Και δεν είναι ευπρεπές από μέρους σας να δείχνετε με το δάχτυλο τους συναδέλφους σας Βουλευτές, διότι νοιάζονται και σας το επιβεβαιώνω εγώ, σήμερα στη Βουλή.

Θέλω, όμως να σας ερωτήσω. Άκουσα με έκπληξή μου ότι είστε δικηγόρος και εκπροσωπούσατε τους εργαζομένους πριν γίνετε Βουλευτής. Άκουσα να λέτε ότι υπήρχαν εργατικά ατυχήματα τα οποία τα κουκούλωναν. Και εσείς ως δικηγόρος που τους εκπροσωπούσατε, τι κάνατε; Αφήνατε να κουκουλώνουν τα εργατικά ατυχήματα; Ας σοβαρευτούμε, λοιπόν.

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ: Τώρα όμως πρέπει να απαντήσω, κύριε Πρόεδρε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Μπαίνω στη διαδικασία για τα ζητήματα τα οποία αφορούν τα βήματα που είπαμε και τις ενέργειες του Υπουργείου Εργασίας που είναι παρόν. Είναι παρόν και δίνει μάχη καθημερινά στο πλευρό των εργαζομένων, των ανέργων, των δικαιωμάτων όλης της χώρας, περιφρουρώντας τα εργατικά δικαιώματα.

Πριν τα Χριστούγεννα, στις 12 Δεκεμβρίου του 2019, το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο εκπροσώπησης των εργαζομένων –λίγο πριν τα Χριστούγεννα, έτσι;- αιτήθηκε τριμερή συμφιλιωτική διαδικασία, πριν την οποία μάλιστα είχε πραγματοποιηθεί άτυπη συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους οργάνων, με τη Γενική μας Γραμματέα, κύριε Μουλκιώτη, την κυρία Στρατινάκη. Την ξέρετε την κ. Στρατινάκη.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: Στις 17 Δεκεμβρίου.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Με την Γενική μας Γραμματέα. Τελεία. Καταλαβαίνετε τι εννοώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: Στις 17 Δεκεμβρίου, κύριε Υπουργέ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Όμως, τα δύο ζητήματα που ήταν ήδη σε εξέλιξη και αφορούσαν τους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς και του ΟΤΕ σε συνδυασμό με τις άδειες των υπαλλήλων και του Υπουργείου και τις γιορτές που έπεσε πάνω το αίτημα, πάνω στις γιορτές, εμπόδισαν την έγκαιρη διενέργειά τους. Παραμονή των Χριστουγέννων!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: Στις 17 Δεκεμβρίου!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Σήμερα, πληροφορώ το Σώμα, στα ερωτήματα τα οποία τέθηκαν, ότι έχει ήδη προγραμματιστεί –και σημειώστε το- τριμερής συμφιλιωτική διαδικασία για την Τρίτη 21 Ιανουαρίου του 2020 στις 14.00΄ στα γραφεία του Υπουργείου Εργασίας, στο γραφείο της Γενικής Γραμματέος.

Σε αυτήν τη διαδικασία θα διερευνηθεί σε βάθος το συγκεκριμένο ζήτημα που έχει προκύψει και το Υπουργείο Εργασίας θα αναλάβει ως είναι και την αρμοδιότητά του να επαναφέρει την εργασιακή ειρήνη, παρεμβαίνοντας στα όρια που ο νόμος προσδιορίζει για την εύρεση λύσεως εξαντλώντας όλα τα μέσα που αυτός ο νόμος μάς δίνει και στοχεύοντας στην περιφρούρηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και εγγυώμενο τη μη έκπτωση τους.

Συνεπώς, στο πλαίσιο της συμφιλιωτικής διαδικασίας θα προσδιοριστούν επακριβώς τα μέτρα που θα ληφθούν, αφού το Υπουργείο ακούσει και τις δύο πλευρές για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους εκατόν τριάντα τέσσερις εργαζομένους στη Βιομηχανία Λιπασμάτων Καβάλας.

Αυτά, λοιπόν, είναι που ετοιμαζόμαστε να κάνουμε στο Υπουργείο Εργασίας προκαταλαμβάνοντας, κύριε Μουλκιώτη, αυτά τα οποία είπατε λίγο πριν ότι αδρανούμε και ότι το Υπουργείο είναι απόν. Το Υπουργείο είναι παρόν και δείχνει πράγματι την αποφασιστικότητά του σε όλες τις ερωτήσεις που θέσατε για την περιφρούρηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Είμαστε εδώ, απαντάμε, παίρνουμε μέτρα, προφυλάσσουμε τους εργαζόμενους, κινούμαστε μέσα στο πλαίσιο του νόμου με μία διαφορά: Επειδή δεν ήσασταν Βουλευτής την προηγούμενη φορά…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: Από 9 Ιανουαρίου…(δεν ακούστηκε)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων):…να ξέρετε ότι αυτή εδώ την έδρα δεν την τιμούσαν οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ευχαριστώ πολύ.

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο επί προσωπικού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Δεν υπάρχει τώρα προσωπικό θέμα. Εκτιμήσεις κάνετε εσείς. Εκτίμηση έκανε.

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, με έθιξε επαγγελματικά λέγοντας ότι κουκουλώνουμε εργατικά ατυχήματα. Τι άλλο πιο προσωπικό; Θέλω να απαντήσω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κρίση έκανε, όπως κάνετε και εσείς. Σας υπενθυμίζω ότι το προσωπικό έχει δύο σκέλη….

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ: Δεν ήταν κρίση. Παρερμήνευσε τα λόγια μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Δεν υπάρχει προσωπικό.

ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ: Αν δεν ήταν προσωπικό, τότε τι ήταν, κύριε Πρόεδρε;