Skip to main content
20 01 2020 | 10:27

Αποστόλου: Οι υγειονομικές ανάγκες της Εύβοιας δεν καλύπτονται με τακτικές ελεημοσύνης

Αποστόλου: Οι υγειονομικές ανάγκες της Εύβοιας δεν καλύπτονται με τακτικές ελεημοσύνης

«Οδηγήσατε σε οικονομικό στραγγαλισμό όλα τα νοσοκομεία της 5ης Υ.ΠΕ», σημείωσε απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου, αναφορικά με την υποχρηματοδότηση των υγειονομικών αναγκών της Εύβοιας συζητήθηκε στις 17 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο Β.Αποστόλου απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας σημείωσε ότι «σας παραδώσαμε για την κάλυψη της χρηματοδότησης των πρόσθετων υγειονομικών αναγκών που σας ζήτησαν τα νοσοκομεία της 5ης Υ.ΠΕ. εγκρίσεις 7 εκατ. ευρώ, που τις κάνατε μετά τη παραλαβή σας 5 και όταν τον Οκτώβρη ζητήσατε να σας γνωρίσουν τις ανάγκες τους ως το τέλος της χρονιάς τις φτάσατε στα 1,8 εκατ, δηλαδή οδηγήσατε σε οικονομικό στραγγαλισμό όλα τα νοσοκομεία της 5ης Υ.ΠΕ».

«Στα νοσοκομεία της Εύβοιας μέχρι την κατάθεση της ερώτησής μας στις 21 Οκτωβρίου έφτασαν από το 1,7 εκατ. που ζητούσαν, 100.000 μόνο στο νοσοκομείο Χαλκίδας» σημείωσε ο ίδιος.

«Μπήκατε σε μια τακτική ελεημοσύνης, πάρτε σήμερα 50.000, αύριο 60 και βλέπουμε, φτάνοντάς τα στο 1 εκατ., δηλαδή 700.000 λιγότερα. Οι ανάγκες είναι πολλές, τα προβλήματα πολλά και για να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες πρέπει κατ΄ελάχιστον να τους δώσετε και τα υπόλοιπα».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Β.Αποστόλου:

Κύριε υπουργέ, ξεκινώ τη τοποθέτησή μου με ένα θέμα διαδικαστικό. Σας είχαμε καταθέσει, στις 21 Οκτωβρίου, μια ερώτηση 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας για την υποχρηματοδότηση των Γενικών Νοσοκομείων της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας .

Πέρασαν 3 μήνες χωρίς να μας απαντήσετε και ενδέχεται ένα μέρος των αναγκών να έχει καλυφθεί και ιδιαίτερα αυτών των Νοσοκομείων που αφορούν στη σημερινή μου επίκαιρη, δηλαδή των Νοσοκομείων της Εύβοιας, Χαλκίδας, Κύμης και Καρύστου. Θα μας τα πείτε με την απάντησή σας .

Αυτό όμως που θέλω να σας τονίσω είναι ότι ,με τακτικές αποφάσεων από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας Περιφερειών Ελλάδας - ΚΕ.ΣΥ.ΠΕ., που από τη μια μεριά περικόπτουν δαπάνες και από την άλλη μεταφέρουν ποσά από τη μια περιφέρεια στην άλλη μόνο ορθολογική διαχείριση δεν αποτελούν .

Τι σας παραδώσαμε για την κάλυψη της χρηματοδότησης των πρόσθετων υγειονομικών αναγκών που σας ζήτησαν τα νοσοκομεία της 5ης Υ.ΠΕ.;

Εγκρίσεις 7 εκατ. ευρώ, που τις κάνατε μετά τη παραλαβή σας 5 και όταν τον Οκτώβρη ζητήσατε να σας γνωρίσουν τις ανάγκες τους ως το τέλος της χρονιάς τις φτάσατε στα 1,8 εκατ, δηλαδή οδηγήσατε σε οικονομικό στραγγαλισμό όλα τα νοσοκομεία της 5ης Υ.ΠΕ.

Και ξέρετε πόσα είχαν φτάσει από αυτά στα νοσοκομεία της Εύβοιας μέχρι την κατάθεση της ερώτησής μας στις 21 Οκτωβρίου από το 1,7 εκατ. που ζητούσαν, 100.000 μόνο στο νοσοκομείο Χαλκίδας .

Από κει και πέρα μπήκατε σε μια τακτική ελεημοσύνης, πάρτε σήμερα 50.000, αύριο 60 και βλέπουμε, φτάνοντάς τα στο 1 εκατ., δηλαδή 700.000 λιγότερα. Οι ανάγκες είναι πολλές, τα προβλήματα πολλά και για να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες πρέπει κατ΄ελάχιστον να τους δώσετε και τα υπόλοιπα.

Δευτερολογία Β.Αποστόλου:

Κε Υπουργέ έκλεισε η χρονιά, με μερική κάλυψη των αναγκών, όπως είπατε, αλλά τα προβλήματα δεν λύθηκαν. Κι επειδή αναφέρατε ότι θα παρακολουθείτε σε καθημερινή βάση τη λειτουργία των Νοσοκομείων, μου δίνεται η ευκαιρία να αναφερθώ και σε μερικά άλλα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Η λειτουργία του ΕΚΑΒ στην Εύβοια είναι προβληματική, όχι μόνο λόγω του δύσκολου οδικού δικτύου και των μεγάλων αποστάσεων, αλλά και της έλλειψης προσωπικού. Ειδικά για το ΕΚΑΒ Αλιβερίου η αδυναμία στελέχωσης του δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα για την περιοχή .

Εκεί που δεν υπάρχει καμία δικαιολογία είναι στη λειτουργία του ακτινολογικού εξοπλισμού. Αντικαταστήσατε τον Νοέμβριο του 2019 το ακτινολογικό μηχάνημα του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας με νέο ψηφιακό και ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για αυτόν τον εξοπλισμό, όπως και για την ψηφιοποίηση του ακτινολογικού στο ΚΥ Αλιβερίου.

Έχουν περάσει δύο μήνες και δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία, γιατί σε ολόκληρη την 5η Υ.ΠΕ δεν έχει βρεθεί ακτινοφυσικός για να υπογράψει την άδεια λειτουργίας.

Είναι δυνατόν ένας εξοπλισμός που είναι άκρως απαραίτητος και με κόπο εξασφάλισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, να παραμένει ανενεργός εξαιτίας της ολιγωρίας σας;

Και κλείνω με ένα θέμα πολύ βασικό, τη στελέχωση με ιατρικό προσωπικό.

Τι θα γίνει με τις 10 θέσεις μόνιμων γιατρών σε κρίσιμες ειδικότητες για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων υγείας της Εύβοιας, που έχουν προκηρυχθεί από τον περασμένο Γενάρη; Πότε επιτέλους θα γίνουν οι προσλήψεις ;

Στην απάντησή του ο παριστάμενος Υφυπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα σταλεί ακτινοφυσικός για να υπογράψει την άδεια λειτουργίας του ακτινολογικού εξοπλισμού και θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης των 10 μόνιμων γιατρών.