Skip to main content
06 11 2018 | 10:32

Βιώσιμη ανάπτυξη μόνο με μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, μείωση κόκκινων δανείων

Βιώσιμη ανάπτυξη μόνο με μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, μείωση κόκκινων δανείων

Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η τόνωση των επενδύσεων αλλά και η υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την απομείωση των κόκκινων δανείων αποτελούν βασικά σημεία της πορείας από την οποία η χώρα δεν πρέπει να παρεκκλίνει ώστε να μπορέσει να διασφαλίσει όρους βιώσιμης ανάπτυξης, ανέφεραν οι ομιλητές στην πρώτη θεματική ενότητα «Τράπεζες ως αιμοδότης της Ελληνικής Οικονομίας» του διήμερου Συνεδρίου Capital + Vision 2018 που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την εφημερίδα Κεφάλαιο και τη διαδικτυακή πύλη Capital.gr.

«Η Ελλάδα ανέκαμψε, έκανε σημαντικά βήμα σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Όμως έχουμε χαμηλές επενδύσεις και αποταμιεύσεις αλλά και δημοσιονομικές ανησυχίες», τόνισε η Kathrin Muehlbronner, Senior Vice President, Moody's Investors Service Ltd. «Δεν βλέπουμε ακόμη ανάκαμψη των επενδύσεων, την οποία έχουμε διαπιστώσει στις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες κι αυτός είναι ένας από τους ανασταλτικούς παράγοντες για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας», συμπλήρωσε και ανέφερε ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση (επεκτάσεις ωριμάνσεων) μετά το 2032. Η Ελλάδα έχει χρόνο, έχει την πολυτέλεια να βρει τη σωστή στιγμή, χάρη στο πολύ μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας. Δεν ενδείκνυται όμως η εξάντληση των χρονικών περιθωρίων, καθώς οι αγορές γίνονται ανυπόμονες και το μαξιλάρι εξαντλείται» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Francesco Drudi, Principal Adviser, Country coordinator for Greece, European Central Bank τόνισε ότι «η ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει επιταχυνθεί σημαντικά και πλέον πλησιάζει τα επίπεδα της Ευρωζώνης. Είναι ισχυρό μήνυμα σταθεροποίησης του κλάδου η ανάκαμψη των καταθέσεων» συμπλήρωσε. Αναφερόμενος στην πιστωτική επέκταση σημείωσε ότι «οι νέες χορηγήσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα αλλά υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης για το επόμενο εξάμηνο και λόγω ελαφράς τόνωσης στη ζήτηση των δανείων». Σε σχέση με την παράταση του Νόμου Κατσέλη ο κ. Francesco Drudi υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των κόκκινων δανείων. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια έτσι ώστε να δημιουργήσουμε αυτό το πλαίσιο και να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό. Έχουν υιοθετηθεί αλλαγές που θα βοηθήσουν, όπως η άρση του απορρήτου ή πρόβλεψη για την ευκαιριακή συμπεριφορά. Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα θα πρέπει να πάμε μπροστά κι όχι πίσω. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δε πρέπει να ανατρέψουμε τα επιτεύγματα» τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Ο Martin Czurda, CEO, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη των στόχων που έχει δώσει ο SSM για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Μπορούμε να μειώσουμε κάτω από το επίπεδο του 20% που είναι ο στόχος τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο για τη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης των κόκκινων χαρτοφυλακίων των τραπεζών με εγγυήσεις του δημοσίου σημείωσε: «Το Δημόσιο θα εγγυηθεί το senior debt, το οποίο θα έχει 0% ρίσκο και θα απελευθερώσει κεφάλαια. Θα είναι 15-20 δις. ευρώ οι συνολικές τιτλοποιήσεις. Είναι απόφαση της κυβέρνησης να το προωθήσει. Εμείς είμαστε, ως μέτοχοι, θετικοί με οποιοιδήποτε λύση που μπορεί να δουλέψει και να εισφέρει. Και το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι δε χαλάμε τα κεφάλαια των μετόχων».

Ο Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι: «Επανέρχεται η ανάπτυξη, αλλά όχι αρκετά δυναμικά. Αυτό θα αλλάξει το 2019-2020 και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ζήτησης». Αναφερόμενος στις πολιτικές διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημείωσε ότι: «Η δυσκολία προκύπτει τόσο από τα εταιρικά δάνεια, όσο κι από τα στεγαστικά. Είναι πολύ δύσκολο να τα διαχειριστεί κανείς. Η στρατηγική είναι να πάμε και με «καρότο» και με «μαστίγιο»» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων τόνισε ότι έχουν δρομολογηθεί άλλες δυο - τρεις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων «πακέτων» τους επόμενους μήνες και ακόμη τέσσερις – πέντε το α’ τρίμηνο του 2019, ενώ προσέθεσε ότι δε φαίνεται ότι θα χρειαστούν οι τράπεζες περισσότερα κεφάλαια, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Πρώτη το μάκρο περιβάλλον, να εξασφαλίσουμε δηλαδή επαρκή ανάπτυξη και δεύτερη οι τιμές των ακινήτων. Αν αρχίσουν να καταγράφουν άνοδο, τότε και εκεί θα έχουμε θετικό έδαφος, πρόσθεσε.

Μιχάλης Μαΐλλης, Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου: «Οι αγορές μπορεί να αποδειχθούν δυσκολότερες από τους θεσμούς»

Η Ελλάδα αξιολογείται καθημερινά από τις αγορές, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι εξήλθε των μνημονίων και ίσως η αξιολόγηση αυτή αποδειχθεί αυστηρότερη των θεσμών, τόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, μιλώντας στο δείπνο της πρώτης ημέρας των εργασιών του 8ου Capital + Vision, που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την εφημερίδα Κεφάλαιο και τη διαδικτυακή πύλη Capital.gr, με τίτλο «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ - Πρώτα βήματα στις Διεθνείς Αγορές», στο οποίο ομιλητής ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ο κ. Μαΐλλης σχολίασε ως θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση των «Προγραμμάτων Προσαρμογής», καθώς και τη λήξη των Μνημονίων που χαρακτήρισαν, όπως είπε, μία μακρά και επώδυνη περίοδο 9 ετών, στη νεότερη Ελληνική Ιστορία. Αναφέρθηκε, δε, στην εκτέλεση των πολλών και σημαντικών αποκρατικοποιήσεων που υλοποιήθηκαν, όπως επεσήμανε, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες και συγκυρίες, στο διάστημα κατά το οποίο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ήταν ο σημερινός Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι “είναι αμφίβολο εάν και κατά πόσον η Ελλάδα έλυσε οριστικά τα βαθιά ριζωμένα διαρθρωτικά προβλήματα της και εξουδετέρωσε όλες εκείνες τις παθογόνες αιτίες που δημιούργησαν και συντήρησαν αυτή την πολυετή κρίση” και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θα εξακολουθήσει για μεγάλο διάστημα να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των «Αγορών», όπου θα αξιολογείται καθημερινά και σε όλα τα επίπεδα. Αυτή η πραγματικότητα δεν επιδέχεται κανέναν εφησυχασμό. Οι «Αγορές», μπορεί να αποδειχθούν στην πορεία δυσκολότερες και από τους Θεσμούς» συμπλήρωσε, ενώ σχολιάζοντας το Διεθνές και Ευρωπαϊκό περιβάλλον τόνισε ότι έχει εισέλθει σε μία περίοδο αστάθειας, η οποία δυσκολεύει περαιτέρω την έξοδο της ευάλωτης Ελληνικής Οικονομίας στις «Αγορές».

Η μεγάλη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, είναι η Ελλάδα να κερδίσει, να αποκαταστήσει και να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των «αγορών», ανέφερε ο κ. Μαΐλλης και πρόσθεσε ότι προς επίρρωση του σκοπού αυτού «ο Πολιτικός Κόσμος, οι μελλοντικές Ελληνικές Κυβερνήσεις, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να ακολουθήσουν κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα με τους Δανειστές μέτρα, σε βάθος χρόνου, και το κυριότερο, να μην ξαναεπιστρέψουν στις γνωστές καταστροφικές πρακτικές που έφεραν τη χώρα σε αυτή τη δεινή θέση, ιδιαίτερα σε μία προεκλογική περίοδο όπως αυτή που διανύουμε σήμερα».

Αναφερόμενος στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο τόνισε ότι, ως φορέας στήριξε διαχρονικά τη λύση του Ελληνικού προβλήματος, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, καθώς και των νέων επενδύσεων, «κυρίως στην παραγωγή Προϊόντων Προστιθέμενης Αξίας, Καινοτομικών και Εξαγώγιμων Προϊόντων, ούτως ώστε να βοηθηθεί και το Εμπορικό Ισοζύγιο της χώρας». Με συντονισμένες δράσεις, όπως και με τη διατήρηση και ισχυροποίηση των Οικονομικών Σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, το Επιμελητήριο συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις και τα μέλη του προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ο κ. Μαΐλλης.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι η επιχειρηματική κοινότητα είναι σύμφωνη με την πρόσφατη εξαγγελία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης για την επανίδρυση Υπουργείου Βιομηχανίας και πρόσθεσε πως «η αποκατάσταση του Παραγωγικού Ιστού της χώρας σε συνδυασμό με τις αποκρατικοποιήσεις, θα διασφαλίσουν τους αναγκαίους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως και ένα ΑΕΠ που θα λύσει οριστικά όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και θα αναστρέψει την πορεία του brain drain, που κατ’ εκτίμηση αριθμεί περίπου 450.000 νέους, οι οποίοι αποτελούν το πιο δυναμικό και παραγωγικό κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας».

Πώς θα τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, η απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου, η διαμόρφωση θετικού κλίματος στην κοινωνία για τις επενδύσεις, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις σε στρατηγικούς τομείς είναι κομβικής σημασίας θέματα για τη διαμόρφωση ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος, ανέφεραν οι συμμετέχοντες στη δεύτερη θεματική ενότητα «Η Μεταμόρφωση της Ελληνικής Οικονομίας με επενδύσεις και Ιδιωτικοποιήσεις Στρατηγικού Χαρακτήρα» της πρώτης μέρας του Συνεδρίου Capital + Vision 2018, που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την εφημερίδα Κεφάλαιο και τη διαδικτυακή πύλη Capital.gr.

«Υπάρχει έλλειμμα 8 με 10 δις. το χρόνο σε επενδύσεις», τόνισε ο Γιάννης Παράσχης, CEO του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» κατά την τοποθέτησή του και σημείωσε: «Επενδύσεις ή διαθρωτικές αλλαγές, δεν είναι ένα δίλημμα. Χρειάζονται και διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις , ακόμη και σε στρατηγικούς τομείς» Ο κ. Παράσχης ανέφερε ότι «η κόπωση για μεταρρυθμίσεις, το brain drain, τα capital contols είναι κομβικά ζητήματα για την ελληνική οικονομία και εστίασε στο ότι πρέπει η χώρα για να προσελκύσει επενδύσεις, να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η ταχύτητα στις αδειδοτήσεις και την απονομή της δικαιοσύνης.

Ο Μασουράκης, Επικεφαλής οικονομολόγος, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) υπογράμμισε τη σημασία έλευσης ξένων επενδύσεων. «Όσο δεν έρχονται επενδύσεις κι επιχειρήσεις, είναι δύσκολο να διασφαλίσουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης…Απαιτείται αύξηση της παραγωγικότητας. Όσο προστατεύουμε την τοπική παραγωγική βάση, δεν θα μπορούμε να περιμένουμε πολλά. Θα παραμείνουμε σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Μασουράκης.

Ο Alexander Zinell, Διευθύνων Σύμβουλος, Fraport Greece S.A. υπογράμμισε ότι «η Fraport είναι ένα παράδειγμα επένδυσης για τη χώρα». Αναφερόμενος στα όσα καταγράφονται για την προέλκυση επενδυτών σε κομβικούς τομείς της οικονομίας σημείωσε ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.» Ειδικά τα αεροδρόμια και οι υποδομές μπορούν να λειτουργήσουν με ιδιωτικό έλεγχο άριστα. Εμείς επενδύουμε τώρα 400 εκ περά από το 1,2 δισ. της σύμβασης. «Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα, όχι γιατί το περιβάλλον είναι το καλύτερο, αλλά γιατί υπάρχουν ευκαιρίες» τόνισε και συμπλήρωσε ότι είναι κρίσιμης σημασίας το να επιλύονται οι δικαστικές υποθέσεις, ώστε να διασφαλίζεται κλίμα εμπιστοσύνης».

Τέλος, ο Michael von Zitzewitz, Managing Consultant, HSO Consulting GmbH υπογράμμισε ότι ο τουρισμός, ο αγροτικός τομέας και η ενέργεια αποτελούν κλάδους που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. «Είναι σημαντικό οι κανόνες να τηρούνται» τόνισε, για να χαρακτηρίσει αμέσως μετά ως αναγκαίες τις ιδιωτικοποιήσεις.

Norbert Barthle: «Είναι ιδιαίτερης σημασίας να υπάρχουν στενές οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας»

Η εμπέδωση της ιδέας της Ενωμένης Ευρώπης σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών και κυβερνήσεων είναι ιδιαίτερα κομβική στην προσπάθεια να διασφαλίσουν οι πολίτες της ΕΕ μέσα από την ανταλλαγή εμπειρίας και γνώσης, αμοιβαία οφέλη από την κοινή ευρωπαϊκή πορεία. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε η Ελληνογερμανική Συνέλευση με κεντρικό σύνθημα «Η Ευρώπη, αρχαίος μύθος κι ενεργή πραγματικότητα», όπως τόνισε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του 8ου “Capital + Vision”, το οποίο διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την εφημερίδα Κεφάλαιο και τη διαδικτυακή πύλη Capital.gr, ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και Εντεταλμένος της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, κ. Norbert Barthle.

Μάλιστα αναφερόμενος στις εργασίες της Συνέλευσης, που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες στην Κρήτη, σημείωσε ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντικό που εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών, των δυο πλευρών, αντάλλαξαν απόψεις, εμπειρίες και τεχνογνωσία. «Θέλουμε να φέρουμε κοντά Ελλάδα και Γερμανία σε τοπικό επίπεδο με στόχο την αμοιβαία ωφέλεια» τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Barthle ανέδειξε το σημαντικό έργο του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου στην κατεύθυνση ενίσχυσης των διμερών σχέσεων. Παράλληλα τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερης σημασίας να υπάρχουν στενές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών κυρίως λόγω του ότι η νέα γενιά, ειδικά στην Ελλάδα, αναζητά καλύτερες προοπτικές και περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης». Αναφέρθηκε, δε, στα προγράμματα κατάρτισης που έχει οργανώσει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. «Αυτό είναι ένα παράδειγμα συνεργασίας που θέλουμε να επεκτείνουμε», σημείωσε ο κ. Norbert Barthle, τονίζοντας ότι ήδη με αιχμή τον πρωτογενή τομέα αλλά και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο προσκυνηματικός, καταγράφονται ιδέες για την ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης. Τέλος, απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση εν όψει της επόμενης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που αναμένεται να γίνει στη Βαυαρία.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, στην ομιλία του τόνισε ότι, η Ελλάδα «μετά την επώδυνη εμπειρία των τριών μνημονίων, θα πρέπει να εντοπίσει τα πεδία αυτά που θα της επιτρέψουν να εντείνει τους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως και να θεραπεύσει χρόνιες παθογένειες και, κυρίως, να διαπιστώσει πού θα πρέπει να δώσει έμφαση, για να κατακτήσει τη θέση της και πάλι στη διεθνή σκηνή». Όπως είπε, «οι επιχειρήσεις είναι αυτές, μαζί με τις επενδύσεις, που θα κάνουν τη διαφορά, θα δώσουν θέσεις εργασίας και ώθηση στην ανάπτυξη. Γι’ αυτό απαιτείται να προχωρήσουν κι άλλο οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του σήμερα». Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, υπογράμμισε τις στοχευμένες δράσεις, ευρωπαϊκής και εθνικής εμβέλειας, τις οποίες αναλαμβάνει, προκειμένου «να ανοίξει νέους δρόμους για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία. Παράλληλα, σε συνεργασία με φορείς και ιδρύματα της Γερμανίας και της Ελλάδας, το Επιμελητήριο δίνει τον αγώνα του κατά της ανεργίας με μια σειρά προγραμμάτων που εξασφαλίζουν επιμόρφωση, εξειδίκευση και εργασία. Επίσης, συμβάλλει στην ενδυνάμωση της σχέσης που έχει η Ελλάδα με τη Γερμανία, έναν από τους ισχυρότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας, όπως και τη μεγαλύτερη αγορά της Ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας». Υπενθύμισε, δε, ότι η Γερμανία, πάγια λειτουργούσε ως σημαντικός επενδυτικός εταίρος της χώρας, με τις γερμανικές εταιρίες να έχουν επενδύσει στην Ελλάδα, πάνω από 12,5 δισ. ευρώ κατά την δεκαετία 2005-2015.