Skip to main content
11 01 2017 | 21:12

«Κόφτης» και αφορολόγητο για να κλείσει η αξιολόγηση

«Κόφτης» και αφορολόγητο για να κλείσει η αξιολόγηση

Σε γραμμή «ελεγχόμενων υποχωρήσεων» βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να μην χαθεί περαιτέρω χρόνος και να κλείσει η αξιολόγηση το αργότερο μες στον Φεβρουάριο –κι αυτό παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ χρονοτριβεί, αναμένοντας να αναλάβει καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ για να καθοριστεί αν θα παραμείνει και με ποιον τρόπο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι συζητήσεις στο μέτωπο της αξιολόγησης επανεκκινούν επισήμως αύριο, με την συνεδρίαση του Euroworking Group, στην οποία θα αναδειχθεί το κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ουσιαστικά χαιρετίζει την επανέναρξη των συζητήσεων, αφού στο Μαξίμου επιδιώκουν να κλείσει εντός Φεβρουαρίου η αξιολόγηση, ώστε στις αρχές Μαρτίου η ΕΚΤ να αποφασίσει να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Παράλληλες επαφές

Βεβαίως, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να «ζεστάνει» και τις συμμαχίες της με παράλληλες επαφές Ελλήνων αξιωματούχων με Ευρωπαίους παράγοντες. Κατά πληροφορίες, άλλωστε, χθες ο πρωθυπουργός δεν συνομίλησε μόνο για το Κυπριακό με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, αλλά η συζήτηση πήγε και στην αξιολόγηση. Κοινή πεποίθηση που εκφράστηκε στα τηλεφωνήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πως οι συζητήσεις πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία. Την ίδια στιγμή, τις επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους της για τα εργασιακά συνεχίζει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ενώ σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, για να συζητήσει περί την αξιολόγηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν και τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί.

Ελεγχόμενες υποχωρήσεις

Τούτων δοθέντων, η ελληνική πλευρά έχει ήδη αρχίσει να εξετάζει «σενάρια Β» σχετικά με το τι θα μπορούσε να «δώσει» και τι να «πάρει», ενόψει της επανέναρξης των σχετικών συζητήσεων. Ήδη, το Μαξίμου έχει διαμηνύσει στους δανειστές ότι θα μπορούσε να συζητήσει την επέκταση του «κόφτη» για τρία χρόνια πέραν του 2018, προκειμένου να ικανοποιηθούν εν μέρει οι αξιώσεις του ΔΝΤ. Βεβαίως, το ΔΝΤ θέλει νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, αλλά στην κυβέρνηση διαμηνύουν ότι αυτό αποτελεί απαραχάρακτη «κόκκινη γραμμή». Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, έχει διαμηνύσει αρμοδίως ότι μπορεί να υποχωρήσει στην επέκταση του «κόφτη» αλλά δεν πρόκειται να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα για μετά το 2018. Συν τοις άλλοις, ένα ακόμη «όπλο» της ελληνικής πλευράς για να αποκρούσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ είναι ότι η ελληνική έννομη τάξη δεν επιτρέπει την «υπό αίρεση νομοθέτηση». Εξ ου και στην Αθήνα θεωρούν ότι η επέκταση της ισχύος του «κόφτη» μπορεί να καλύψει όλες τις πλευρές.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι συζητεί και σενάρια για περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου, κάτι που ζητεί με ένταση το ΔΝΤ. Βεβαίως, κυβερνητικές πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο να ικανοποιηθεί η απαίτηση του Ταμείου για μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ, ωστόσο το νούμερο «7.000» έχει ήδη αρχίσει να συζητείται στην κυβέρνηση.

Βεβαίως, μία τέτοια υποχώρηση δεν θα είναι πολύ εύκολη: ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε απειλήσει με αποχώρηση από την κυβέρνηση κατά την πρώτη αξιολόγηση, όταν είχαν τεθεί οι ίδιες απαιτήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διαμηνύοντας ότι «αν μειωθεί το αφορολόγητο, θα πρέπει να βρεθεί νέος υπουργός να το κάνει». Τότε, ο κ. Τσακαλώτος είχε κερδίσει την παρτίδα, καθώς το αφορολόγητο είχε μειωθεί ελάχιστα (περίπου 400 ευρώ) και παρέμεινε ψηλότερα από τις 8.000. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτή τη φορά, η κυβέρνηση εξετάζει μία ακόμη υποχώρηση, στον βωμό της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Κι όσο κι αν τα ως άνω μέτρα περιγράφονται ως επώδυνα και οδυνηρά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές του, έμπειρα κυβερνητικά στελέχη τα χαρακτηρίζουν ως «κοινωνικά και πολιτικά διαχείρισιμα». Το μέγα ερώτημα, όμως, είναι τι θα γίνει αν οι προαναφερθείσες υποχωρήσεις της κυβέρνησης κριθούν ανεπαρκείς από τους δανειστές και χρειαστούν κι άλλες…