Skip to main content
04 09 2019 | 09:07

Ξεκίνησε ο πιο ελπιδοφόρος 7ος κύκλος του προγράμματος νεανικής επιχειρηματικότητας egg

Ξεκίνησε ο πιο ελπιδοφόρος 7ος κύκλος του προγράμματος νεανικής επιχειρηματικότητας egg

Στον 7ο κύκλο του μπήκε αισίως με 200 συμμετέχοντες το πρόγραμμα νεανικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας egg – enter•grow•go της Eurobank, το οποίο η Τράπεζα σχεδίασε και υλοποιεί σε συνεργασία με το Corallia, από το 2013.

Μετη γλώσσα των αριθμών, στα 7 χρόνια λειτουργίας, το egg έχει φιλοξενήσει τις ιδέες 800 νέων παιδιών από τις οποίες αναδείχθηκαν 204 επιχειρηματικές ομάδες, 120 από αυτές μετεξελίχθηκαν σε επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 62 με τζίρο άνω των 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ 26 επιχειρήσεις έχουν «σηκώσει» κεφάλαια 10 εκατ. ευρώ από equity funds.

Τα παραπάνω ανέφερε τη Δευτέρα το απόγευμα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Eurobank για την "οικογένεια" του προγράμματος egg. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης και ο υφυπουργός Έρευνας και τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, δίνοντας σαφές στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης να στηρίξει την καινοτόμο νεοφυή επιχειρηματικότητα.

"Η επένδυση στη νεοφυή καινοτόμο επιχειρηματικότητα αποτελεί μονόδρομο για την πρόοδο και την ανάπτυξη και στρατηγική προτεραιότητα της Eurobank, η οποία έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια 12 εκατ. ευρώ σε νέες επιχειρηματικές ιδέες", είπε ο κ. Ιωάννου, τονίζοντας την εξωστρέφεια που έχουν αναπτύξει οι νέες αυτές επιχειρήσεις, διεκδικώντας μερίδια αγοράς και στο εξωτερικό.

Ο ίδιος δήλωσε πολύ αισιόδοξος για όσα έρχονται στον τομέα αυτό, από τη στιγμή που και το κράτος θα είναι αρωγός, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, φορολογική και νομοτεχνική υποστήριξη στη νεανική επιχειρηματικότητα.

Για μία ακόμη πιο δυναμική συνέχεια του προγράμματος egg, έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς, επισημαίνοντας τη στρατηγική της Τράπεζας να στηρίζει και να επιβραβεύει την καινοτομία και την αριστεία.

Προς αυτή την κατεύθυνση, στο νομοσχέδιο που αναμένεται από την κυβέρνηση εντός του Σεπτεμβρίου, θα περιλαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες και διατάξεις για ένα πιο φιλικό περιβάλλον στο επιχειρείν, ειδικά όσον αφορά στην καινοτομία όπου η Ελλάδα είναι ουραγός μεταξύ των 28 κρατών – μελών της Ε.Ε.

Πρόκειται για λόγια του υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστου Δήμα, ο οποίος, χαιρετίζοντας το έργο του egg, επεσήμανε δύο ακόμη στοχεύσεις της κυβέρνησης:

α) Να δώσει έμφαση στην υποστήριξη της σωστής επιστημονικής έρευνας και της μετεξέλιξής της σε επιχειρηματική ιδέα. "Οι επιστήμονες θα είναι σύμμαχοί μας στην προσπάθεια ανάπτυξης της Οικονομίας και η κυβέρνηση θα επιδιώξει και να επαναπατρίσει Έλληνες επιστήμονες", είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, και

β) Να μετατρέψει τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε road show για επιστήμονες και start – ups. "Η ΔΕΘ πρέπει να επανακτήσει τον εμπορικό της χαρακτήρα από τον πολιτικό ο οποίος έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια και να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής", είπε ο κ. Δήμας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης περιηγήθηκε στους χώρους του egg και συνομίλησε με τους συμμετέχοντες του προγράμματος egg Scale Up, μίλησε για την Ελλάδα και το αφιλόξενο περιβάλλον της προς την επιχειρηματικότητα. Τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στην τελευταία θέση του δείκτη καινοτομίας ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε και εξήγησε ότι υπάρχει πολύς χώρος βελτίωσης.

Ο υφυπουργός Έρευνας, Χρίστος Δήμας.

Στα σχέδια της κυβέρνησης, πέραν αυτού, είναι η δημιουργία ενός πάρκου καινοτομίας ή όπως είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, μιας πολιτείας καινοτομίας (innovation district) για τη διασύνδεση επιχειρήσεων, startups και ερευνητικών κέντρων αλλά και η λήψη μιας σειράς αποφάσεων που θα δώσουν κίνητρα στους νέους επιχειρηματίες, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας. Σε αυτό θα στοχεύει και το νέο νομοσχέδιο που θα φέρει στη βουλή το υπουργείο μέσα στον μήνα, εξήγησε ο κ. Δήμας. Σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια, σύμφωνα με τον υφυπουργό θα είναι οι Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι όπως είπε έχουν εξαιρετικές ιδέες. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τους κρατήσει στην Ελλάδα και να επαναπατρίσει κάποιους από αυτούς, «εκμεταλλευόμενη» το ταλέντο και όσα μπορούν να προσφέρουν στη χώρα.