Skip to main content
22 05 2020 | 12:05

Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας η 22α Μαΐου - Δηλώσεις από Βορίδη, Αραχωβίτη και Σαϊνατούδη

Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας η 22α Μαΐου - Δηλώσεις από Βορίδη, Αραχωβίτη και Σαϊνατούδη

Η 22α Μαΐου έχει καθοριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Διεθνής Ημέρα για την Προστασία της Βιοποικιλότητας.

Με αφορμή αυτή τη μέρα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας στις 22 Μαΐου, αποτελεί για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μια ακόμη ευκαιρία ανάδειξης της σημασίας που αποδίδει στην προστασία του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου της χώρας.

Ο αγροτικός χώρος στην Ελλάδα περιλαμβάνει σημαντικά φυσικά ενδιαιτήματα, όπως είναι οι βοσκότοποι, αλλά και ομάδες καλλιεργειών όπως οι δενδροκαλλιέργειες και οι ορυζώνες που φιλοξενούν σημαντική βιοποικιλότητα.

Είναι ενδεικτικό ότι το 33% της αγροτικής γης της χώρας περιλαμβάνεται στο δίκτυο NATURA 2000. Ωστόσο, μεγάλος αριθμός φυσικών ενδιαιτημάτων αλλά και ειδών της άγριας χλωρίδας και πανίδας επηρεάζεται άμεσα από τις αγροτικές χρήσεις.

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ 2014-2020) υλοποιεί μέτρα και δράσεις που είναι προσανατολισμένα στην προστασία, αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας σε όλη την επικράτεια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 21% του προϋπολογισμού του ΠΑΑ 2014-2020.

Πρόκειται για δράσεις που περιλαμβάνουν:

α) την εφαρμογή γεωργικών πρακτικών φιλικών προς την άγρια ζωή, όπως είναι η διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, η εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες, η αγρανάπαυση, η προστασία τοπικών αβελτίωτων πληθυσμών - ποικιλιών που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση, η διατήρηση γενετικών πόρων στην κτηνοτροφία ή η βιολογική γεωργία,

β) τις επενδύσεις στα δάση, όπως είναι τα αγροδασικά συστήματα,

γ) τις μελέτες, όπως είναι τα θεματικά σχέδια διαχείρισης για τον τομέα της γεωργίας σε προστατευόμενες περιοχές,

δ) τις Προστατευόμενες Περιοχές της χώρας, όπως είναι η δράση για την Προστασία της Άγριας Ορνιθοπανίδας,

ε) τις περιοχές του δικτύου NATURA 2000, όπως οι δράσεις της Εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδόπτερων (Comfusio) και

στ) την ενίσχυση για τη μετατροπή σε πρακτικές και μεθόδους βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Τέλος, στο ΠΑΑ 2014-2020 περιλαμβάνονται δράσεις που παρέχουν κατάρτιση και συμβουλευτική υποστήριξη με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παραγωγών σε θέματα βιοποικιλότητας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης επισημαίνει τα εξής: «Η προστασία και διατήρηση της Βιοποικιλότητας αποτελεί υπόθεση όλων μας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη στροφή σε ένα παραγωγικότερο μοντέλο γεωργίας που σέβεται το περιβάλλον και στοχεύει στη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη του πρωτογενούς μας τομέα και των αγροτικών περιοχών της πατρίδας μας».

Ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, έγραψε το παρακάτω άρθρο που δημοσιεύτηκε στην "Εφημερίδα των Συντακτών":

Συμβιώνουμε σε έναν πλανήτη, τον μοναδικό κατοικήσιμο του πλανητικού μας συστήματος, με άλλους 14.000.000 οργανισμούς τουλάχιστον. Στη σύντομη ιστορία του πλανήτη Γη, από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτες μορφές ζωής πριν από 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια, εκτιμάται ότι πέρασαν πάνω από 5 δισεκατομμύρια είδη τα οποία, είτε εξαφανίστηκαν, είτε εξελίχθηκαν.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των οργανισμών ήταν και είναι η ανάγκη για διαιώνιση του είδους τους. Έτσι, το καθένα προσαρμόστηκε σε ένα περιβάλλον που να τού εξασφαλίζει τις καλύτερες συνθήκες για το σκοπό του. Όταν οι συνθήκες στο περιβάλλον του γίνονταν πιο ευνοϊκές, το είδος αυτό άκμαζε και πολλαπλασιαζόταν. Όταν, αντίθετα, οι συνθήκες γίνονταν δυσμενείς, είτε ανέπτυσσε μηχανισμούς προσαρμογής, είτε εξαφανιζόταν. Την τύχη της προσαρμογής ή της εξαφάνισης καθόριζε η βιαιότητα των αλλαγών και ο διαθέσιμος χρόνος.

Ο σύγχρονος Άνθρωπος έχει ένα πολύ μικρό παρελθόν επάνω στον πλανήτη. Στη σημερινή του μορφή, δεν έχει ιστορία περισσότερη από 200.000 χρόνια. Σε αυτά τα ελάχιστα πρόσφατα δευτερόλεπτα της Αιωνιότητας, έδειξε μια εξαιρετική ικανότητα προσαρμογής και επέκτασης. Αν και ο ίδιος ως οργανισμός δεν έχει ιδιαίτερες άμυνες, έχει αναπτύξει στο έπακρο το μεγάλο του όπλο: τη λογική!

Με αυτή του την ικανότητα άρχισε σιγά σιγά να εκμεταλλεύεται και να κυριαρχεί στα υπόλοιπα είδη ζωής. Σταδιακά άρχισε να επιλέγει και να διαμορφώνει ο ίδιος τους οικοτόπους του, εκτοπίζοντας τα ανταγωνιστικά είδη, αφανίζοντας τα επιβλαβή για την επέκτασή του, αναπτύσσοντας μεθόδους και τεχνολογίες καταστροφής των εχθρών του. Παρενέβη ακόμα και στο γενετικό τους κώδικα, μεταλλάσσοντάς τα και δημιουργώντας νέα είδη κατά παραγγελία.

Αυτή η επικράτηση τον ώθησε σε πληθυσμιακή έκρηξη, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια σειρά από παρενέργειες: άρχισε να συνωστίζεται σε περιορισμένους οικοτόπους (μεγαλουπόλεις), να εξαντλεί τους φυσικούς πόρους, να αδυνατεί να διαχειριστεί τα απόβλητά του και τελικά να αλλάζει το ίδιο το κλίμα στον πλανήτη που τον φιλοξενεί!

Η ανάγκη του για περισσότερη επέκταση τα τελευταία χρόνια, είτε για παραγωγή τροφής, είτε για κατοίκηση, τον ωθεί στο να διεισδύσει βίαια στο περιβάλλον πέριξ του. Η βιαιότητα αυτή τον φέρνει σε ευθεία σύγκρουση με τα είδη που εκτοπίζει από τους φυσικούς, δικούς τους οικοτόπους.

Ωστόσο, αυτή η βίαιη διείσδυση δε συμβαίνει πάντα αναίμακτα για τον άνθρωπο – εισβολέα. Μια τέτοια περίπτωση που αφάνισε εκατομμύρια ανθρώπους ήταν η πανώλη. Πρόκειται για έναν μικροοργανισμό (βακτήριο) που συμβιώνει σχετικά ανώδυνα με τα τρωκτικά (σκίουρους). Όταν όμως ήρθε σε επαφή με τον άνθρωπο που δεν είχε προσαρμοστεί στη συμβίωση μαζί του, κατέστη φονικός!

Πιο πρόσφατα είχαμε την επέλαση και την απώλεια χιλιάδων ζωών από τη γρίπη των πτηνών και τη γρίπη των χοίρων.

Η πανδημία που βιώνει αυτές τις μέρες ο πλανήτης μας, αυτή που προκαλεί ο SARS-CoV2, είναι μια ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση. Η μετάδοση του ιού από τις νυχτερίδες ή τον παγκολίνο, για πρώτη φορά στον άνθρωπο, οφείλεται στο γεγονός ότι εισβάλαμε στο περιβάλλον τους και θελήσαμε να το κατακτήσουμε.

«Η διαδικασία που οδηγεί ένα μικρόβιο, έναν ιό, από έναν πληθυσμό σπονδυλωτών -όπως οι νυχτερίδες- μέχρι τον άνθρωπο είναι πολύπλοκη, αλλά προκαλείται από τον άνθρωπο… καθώς οι ανθρώπινες ενέργειες δημιουργούν την ευκαιρία στα μικρόβια να πλησιάσουν τους ανθρώπινους πληθυσμούς» λέει η Anne Larigauderie, εκτελεστική γραμματέας της Διακυβερνητικής Πλατφόρμας του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (IPBES).

Ο σεβασμός στη βιοποικιλότητα και η κατανόηση ότι το ανθρώπινο είδος είναι μόνο ένας κρίκος την μακραίωνη αλυσίδα της ζωής, μπορεί να μας γλυτώσει στο μέλλον από την αυτοκαταστροφή.

Ο υπεύθυνος της οργάνωσης "Πελίτι", Παναγιώτης Σαϊνατούδης, έγραψε το παρακάτω κείμενο με αφορμή τη σημερινή μέρα:

Ήταν 22 Μαΐου του 2009, Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, που με τίμησαν ως «Φύλακα της Βιοποικιλότητας της Μεσογείου» στη Ρώμη. Η επιστολή πρόσκληση έγραφε « Εκ μέρους του Εμιλ Φρισον, Γενικού διευθυντή του Bioversity International, έχω την μεγάλη ευχαρίστηση να σας ενημερώσω ότι έχετε επιλεγεί ως Φύλακας της βιοποικιλότητας της Μεσογείου, ως αναγνώριση της σημαντικής δουλειάς που έχετε κάνει για τη διασφάλιση της διατήρησης και χρήσης της γεωργικής βιοποικιλότητας στην Ελλάδα. Αυτή είναι μια τιμή που απονέμεται σε έναν επιλεγμένο αριθμό γεωργών, επιστημόνων και ακτιβιστών της βιοποικιλότητας από το Bioversity International και το Δήμο της Ρώμης. Συγχαρητήρια!”

Είναι πολύ μεγάλη χαρά και τιμή η αναγνώριση της δουλείας μου σε τέτοιο επίπεδο.

Αυτή η αναγνώριση μου έδωσε τη δύναμη να συνεχίσω το έργο του Πελίτι και να φτάσει εδώ που έφτασε. Μου έδωσε και όλες τις άλλες διακρίσεις που ήρθαν μετά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ξεκίνησα να μαζεύω παραδοσιακούς σπόρους με τα πόδια, χωρίς να έχω τίποτα παρά μόνο ένα όνειρο μπροστά μου.

Συνεχίστε να βαδίζετε να υλοποιήσετε τα όνειρα σας όσο τρελλά και αν ακούγονται.

Εμείς βάζουμε τον πήχη που θα φτάσουν τα όνειρα μας.

Αν βρείτε δυσκολίες συνεχίστε πάντα υπάρχει μια λύση. Οι δυσκολίες είναι για να μας δήξουν την αποφασιστικότητα μας.

Μια μέρα ο κόσμος θα είναι καλύτερος γιατί όλοι εμείς έχουμε κάνει πράξη τις σκέψεις και όνειρα για ένα καλύτερο κόσμο.

Η εργασία του Πελίτι με τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων, άλλαξε προς το καλύτερο την πορεία στο θέμα της γεωργικής βιοποικιλότητας στην Ελλάδα στην Κύπρο, στη Βουλγαρία, κ.α.

Σίγουρα έχουμε να κάνουμε πολύ δρόμο ακόμη και η επιτυχία επιτυγχάνεται από όλους μας.

Όσο περισσότεροι άνθρωποι υιοθετήσουμε μια φιλική στάση ζωής στο θέμα των παραδοσιακών σπόρων, της βιολογικής γεωργίας και της υγιεινής διατροφής τόσο πιο ασφαλή θα γίνουν και τα γεωργικά οικοσυστήματα.