Skip to main content
27 12 2018 | 12:20

Στην τελική ευθεία ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την αξιοποίηση των εκτάσεων του πρώην ΕΘΙΑΓΕ στη Λάρισα

Στην τελική ευθεία ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την αξιοποίηση των εκτάσεων του πρώην ΕΘΙΑΓΕ στη Λάρισα

Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η διενέργεια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την πρώην έκταση του ΕΘΙΑΓΕ στην οποία μετά την λήξη του αναμένεται να δημιουργηθεί εκεί ένα πολυχώρος που θα έχει βοτανικό κήπο και πιθανόν συνεδριακό κέντρο. Ήδη έχουν κατατεθεί συνολικά 14 προτάσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί στην αρμόδια κριτική επιτροπή η οποία και μέσα στον ερχόμενο Ιανουάριο θα κληθεί να αποφασίσει ποια από αυτές θα λάβει το πρώτο βραβείο ύψους 10.000 ευρώ. Η πρόταση που θα υπερισχύσει θα είναι και αυτή στην οποία θα βασιστεί όλο το πρότζεκτ για την υλοποίησή του. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η υλοποίηση μετά τις αποφάσεις που θα λάβει ο ίδιος ο δήμαρχος Λαρισαίος κ. Απόστολος Καλογιάννης να ξεκινήσει το έργο τμηματικά καθώς η πρόκληση είναι μεγάλη όπως αντίστοιχα και τα ποσά για την υλοποίησή του. Το σίγουρο πάντως είναι πως θα αναβαθμίσει όλη την γύρω περιοχή δημιουργώντας, όπως είπε με νόημα ο Απόστολος Καλογιάννης, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο «ένα νέο διπλό Αλκαζάρ στην άλλη πλευρά της πόλης».

Η χρήση του χώρου που θα δημιουργηθεί

Οι «εκτάσεις ΕΘΙΑΓΕ» συνολικού εμβαδού 217,5 στρεμμάτων, βρίσκονται εντός του αστικού ιστού της πόλης, βόρεια της οδού Θεοφράστου. Οι προοπτικές και αναπτυξιακές δυνατότητες των παραχωρημένων στο Δήμο Λαρισαίων εγκαταστάσεων του ΕΘΙΑΓΕ διερευνώνται μέσα από την αξιολόγηση του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος.

Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και προοπτικών ανάπτυξης επιδιώκεται η δημιουργία ενός πολυλειτουργικού χώρου με κοινωφελή χαρακτήρα, ελκυστικού για τους πολίτες και επισκέπτες του Δήμου Λαρισαίων. Η συνολική έκταση θα λειτουργήσει όχι απλά ως πνεύμονας πρασίνου και χώρος αναψυχής αλλά και ως ζωντανό οικοσύστημα κοινωνικής δράσης, ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για τη γεωργία και το περιβάλλον, πολιτιστικής έκφρασης, ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και κοινωνικής συνοχής Μέσω της ανάπτυξης πολλαπλών λειτουργιών επιδιώκεται τόσο η αρμονική ένταξη του χώρου στην καθημερινή ζωή των πολιτών (άθληση, ψυχαγωγία, δημιουργική δραστηριοποίηση) όσο και η παράλληλη δημιουργία ενός πόλου έλξης για τους επισκέπτες που θα συμβάλλει στην προβολή της τοπικής κληρονομιάς και την προώθηση της δημιουργικής εξωστρέφειας της πόλης.

Πολυλειτουργικότητα

Για τον σκοπό αυτό η αξιοποίηση θα πρέπει να βασίζεται σε ένα στρατηγικά σχεδιασμένο δίκτυο χώρων που προάγει την ποιότητα ζωής και την αειφορική ανάπτυξη με Εστιακά Σημεία:

  • Το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα
  • Την αγροτική ιστορία και ανάπτυξη
  • Την κοινωνία και τον πολιτισμό

Στο πλαίσιο αυτό οι παρεμβάσεις στο χώρο θα πρέπει καταρχάς να διασφαλίζουν την δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου πρασίνου ομαλής μετάβασης από και προς το δομημένο περιβάλλον, προσβάσιμου σε όλους τους πολίτες. Οι αρχιτεκτονικές διαμορφώσεις θα πρέπει να έχουν χαρακτηριστικά πράσινων παρεμβάσεων λειτουργικού και επιδεικτικού χαρακτήρα, να αξιοποιούν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και παράλληλα να συμβάλλουν στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος (ορθολογική χρήση/ανακύκλωση νερού, μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και εκπομπών αερίων θερμοκηπίου).

Αξιοποιώντας τα υφιστάμενα κτήρια και τις παρακείμενες εκτάσεις, ο επισκέπτης του χώρου θα πρέπει να γίνεται αποδέκτης της λογικής συσχέτισης μεταξύ των εστιακών σημείων με δυνατότητα καθοδηγούμενης ή αυτόνομης περιήγησης (εσωτερική διασύνδεση χώρων). Ενδεικτικό παράδειγμα: Παρουσίαση βιοτικών και αβιοτικών στοιχείων φυσικού περιβάλλοντος (χλωρίδα-εδαφικοί πόροι) – Μέσα αξιοποίησης αυτών στη γεωργική παραγωγή (ιστορική αναδρομή) – Κοινωνική ενθάρρυνση οικοκαινοτομίας στις παραγωγικές δραστηριότητες, προώθηση-προβολή πολιτιστικής ταυτότητας και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.

Παράλληλα, θα πρέπει να επιτυγχάνεται η νοηματική ή και φυσική διασύνδεση με άλλους χώρους ενδιαφέροντος εντός και εκτός αστικού ιστού καθώς και με αναπτυξιακά έργα του Δήμου (υφιστάμενα και σχεδιαζόμενα) που σχετίζονται με την ποιότητας ζωής, την  επιχειρηματικότητα της πόλης, την πολιτιστική ταυτότητα και την ιστορική κληρονομιά του τόπου (εξωτερική διασύνδεση). Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων χώροι ενίσχυσης αγροτικής ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας (π.χ. Αβερώφειος Γεωργική Σχολή), διάθεσης τοπικών προϊόντων (π.χ. αγορά Μπεζεστενίου), έργα βιώσιμης αστικής κινητικότητας και πράσινων παρεμβάσεων (πχ δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών).

Η αρχιτεκτονική μελέτη ιδεών που αφορά τη διαμόρφωση των 217 στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν στο Δήμο Λαρισαίων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και την ανακαίνιση και επανάχρηση των 5 παλαιών κτιρίων-αποθηκών που βρίσκονται στην έκταση αυτή.

Στο πλαίσιο σχεδιασμού κοινής δράσης του Δήμου Λαρισαίων με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την Γενική Δ/νση Αγροτικής Έρευνας, σχετικά με την λειτουργία και αξιοποίηση των «εκτάσεων ΕΘΙΑΓΕ», προγραμματίζεται ολοκληρωμένη αστική, υπερτοπικού χαρακτήρα, επέμβασης στη πολεοδομική ενότητα 18, συνοικία «Αβέρωφ», στη Λάρισα.

Το πρόγραμμα επέμβασης στοχεύει στην δημιουργία, κατά κύριο λόγο, ενός σημαντικού Ελεύθερου Χώρου – Αστικού Πρασίνου για την πόλη, εντός του οποίου χωροθετείται Κέντρο Προώθησης Αγροτικής Καινοτομίας.

Τι θα περιλαμβάνει ο νέος χώρος

Εντός της κύριας χρήσης του Αστικού Πρασίνου και του Κέντρου Προώθησης Αγροτικής Καινοτομίας θα περιλαμβάνονται και ειδικότερες χρήσεις όπως:

– Η δημιουργία Βοτανικού Κήπου – Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης.

– Η δημιουργία Μουσείου Εδαφών – Γεωργικής Τεχνολογίας.

– Η διαμόρφωση των υφιστάμενων αποθηκών και του περιβάλλοντος χώρου τους σε Πολιτιστικό Χωριό.

Η κριτική επιτροπή η οποία μέσα στο Ιανουάριο θα αναδείξει την καλύτερη αρχιτεκτονική πρόταση απαρτίζεται από τους: Ανδριανόπουλο Τηλέμαχο Αρχ. Μηχ/κο, ελεύθερο επαγγελματία, Κανταρτζή Μιχάλη, Αρχ. Μηχ/κο, ελεύθερο επαγγελματία, Κωτσόπουλο Σοφοκλή, Αρχ. Μηχ/κο, επίκουρο Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Σχολής ΑΠΘ, Γιοβρή Ευαγγελία, Αρχ. Μηχ/κό, Γενική Διευθύντρια Του Δήμου Λαρισαίων, ως εκπρόσωπο της Διοργανώτριας Αρχής με αναπληρωτή τον Αργυράκο Αθανάσιο, Αρχ. Μηχ/κό, υπάλληλο στο Τμήμα Κτιριακών Έργων & Αναπλάσεων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, Τσολάκη Γεώργιο, Αρχ. Μηχ/κό, ελευθ. Επαγγελματία.

Πηγή: Πάνος Γαρουφαλιάς, larissanet.gr