Skip to main content
25 11 2019 | 11:09

Σοβαρές ζημιές στο δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής από την κακοκαιρία

Σοβαρές ζημιές στο δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής από την κακοκαιρία

Πολύ σοβαρά είναι τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία της Παρασκευής σε περιοχές της Χαλκιδικής, ενώ αγώνας δρόμου δόθηκε χθες για να μην υπάρξουν κι άλλες ζημιές λόγω του "Γυρηόνη".

Η κυκλοφορία σε διάφορους δρόμους είχε αποκλειστεί, σχολεία εκκενώθηκαν και οι κάτοικοι βρίσκονται σε διαρκή «μάχη» με τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Δύσκολη υπήρξε την Παρασκευή η κατάσταση στην Ολυμπιάδα, καθώς έσπασαν αντιστηρίξεις του υπερχειλισμένου ρέματος «Μπασδέκη» με το νερό να εφορμά στον οικισμό. Αυτό είχε σαν συνέπεια να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, ωστόσο με την έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι κάτοικοι απεγκλωβίστηκαν.

«Η κατάσταση στην Ολυμπιάδα είναι δραματική με το νερό να κατακλύζει ιδιοκτησίες» τόνισε ο ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλλιάνος. «Έχουμε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων, το ρέμα “χτυπά” και μέσα στον οικισμό, αλλά με βάση την εικόνα που έχω ως τώρα, δεν υπάρχει κίνδυνος ανθρώπινης ζωής. Ο μηχανισμός του Δήμου, οι αρχές και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας είναι επί ποδός. Σε διάφορα σημεία στον Δήμο έχουμε προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ενώ εκκενώσαμε προληπτικά νηπιαγωγεία και σχολεία σε Νέα Ρόδα, Στρατώνι και Παλαιοχώρι. Έχουν πέσει τεράστιες ποσότητες νερού. Ο ποταμός Χαβρίας μαζί με τους παραποτάμους είναι στα όριά του, μόλις πέρασα από εκεί, με τον κίνδυνο υπερχείλισης να είναι ορατός γι αυτό είμαστε σε επιφυλακής σε Παλαιοχώρι και Νεοχώρι», ανέφερε στο Radio North 98 ο Στέλιος Βαλλιάνος.

Υποχώρησε οδόστρωμα στην επαρχιακή Πολυγύρου - Ιερισσού

Στο μεταξύ, εξαιτίας έντονης βροχόπτωσης και συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε επαρχιακές οδούς. Μάλιστα, στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου – Ιερισσού υποχώρησε το οδόστρωμα και ήταν αδύνατη η διέλευση των οχημάτων.

Πλημμύρες - σοκ στη Θάσο

Εικόνες βιβλικής καταστροφής καταγράφηκαν στη Θάσο από την παρατεταμένη καταρρακτώδη βροχή που έπληξε το νησί την Παρασκευή.

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες από την Παναγία της Θάσου με το νερό να παρασύρει στο διάβα του όποιο όχημα βρέθηκε μπροστά του, κατεβάζοντας παράλληλα πέτρες και ξύλα από το βουνό. Ταυτόχρονα, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, ενώ οι κάτοικοι έβλεπαν έντρομοι την καταστροφή από τα μπαλκόνια και τις ταράτσες στις οποίες ανέβηκαν για να γλυτώσουν.

ΣΥΡΙΖΑ από Ολυμπιάδα: Αποκατάσταση ζημιών και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής η οποία δοκιμάστηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε χθες κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενο από τη βουλευτή Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα, την Αθηνά Παναγιώτου και τον Κώστα Γκοντίνο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον περιφερειακό σύμβουλο κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρο Τόσκα.

«Είναι απαραίτητο στο πλαίσιο αυτό να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών με πλήρη χρηματοδότηση από την πολιτεία χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Οι διαδικασίες των έργων αποκατάστασης και υδραυλικής επάρκειας και ασφάλειας να ολοκληρωθούν με διαφάνεια και ισοτιμία μεταξύ όλων των εξειδικευμένων επιχειρήσεων», αναφέρει ανακοίνωση της κας Μάλαμα.

Επίσης η βουλευτής τονίζει την ανάγκη επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης «από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας της μελέτης προσαρμογής για την κλιματική αλλαγή, που θα αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη έργων από εδώ και εμπρός. Ακόμη, είναι κρίσιμης σημασίας η αξιοποίηση του σχεδίου διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας που εγκρίθηκε για την Κεντρική Μακεδονία το 2018, ιδιαίτερα μετά την επιλογή της κυβέρνησης να καταργήσει την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, επιλογή που θέτει επ’ αμφιβόλου την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Οδηγίας 2007/60 της ΕΕ για τον πλημμυρικό κίνδυνο».

Ταυτόχρονα, «το πρόβλημα της περιοχής με τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχει επιδεινωθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνεται συχνά. Η ανάγκη μόνιμων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας είναι άμεση και η απουσία τους θέτει σε κίνδυνο το χωριό και την υγεία των κατοίκων. Πλησίον των ρεμάτων που το διασχίζουν υπάρχει το εργοστάσιο εμπλουτισμού μεταλλευμάτων και παλαιότεροι χώροι απόθεσης τελμάτων της Ελληνικός Χρυσός με επικίνδυνα απόβλητα. Θεωρούμε απαραίτητο οι επιθεωρητές περιβάλλοντος να πραγματοποιήσουν άμεσα αυτοψία στην δραστηριότητα, να ληφθούν δείγματα από το νερό των ρεμάτων, των υδρογεωτρήσεων, από τα παράκτια ύδατα, καθώς και από τα φερτά υλικά κατά μήκος της κοίτης των χειμάρρων, όποτε υπάρχει πιθανότητα για μεταφορά τοξικών ρύπων από την απορροή των όμβριων υδάτων καθώς και των φερτών. Αποτέλεσμα μιας τέτοιας μεταφοράς ρύπανσης θα βάλει σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας καθώς και το περιβάλλον της περιοχής. Οι μετρήσεις που υπάρχουν διαθέσιμες προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από την εταιρία και πριν τα πλημμυρικά φαινόμενα», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Εξάλλου, «λόγω της γεωμορφολογίας του τοπίου και με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, η δημόσια ασφάλεια μπορεί να απειληθεί από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της περιοχής της Ολυμπιάδας και την λειτουργιά του εργοστασίου εμπλουτισμού. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επανεξεταστούν άμεσα και συνολικά οι περιβαλλοντικοί όροι της δραστηριότητας, να επικαιροποιηθούν και να επιβληθούν πρόσθετοι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τον κίνδυνο ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, όπως της πλημμύρας. Τέλος, είμαστε στη διάθεση του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας για ότι χρειάζεται, και άμεσα για αποκατάσταση, και μεσοπρόθεσμα για ασφαλείς υποδομές», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αυτοψία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα

Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές της Χαλκιδικής από τις νεροποντές των τελευταίων ημερών πραγματοποίησε το Σάββατο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ως επικεφαλής κλιμακίου της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειάρχης επισκέφτηκε τις περιοχές του Δήμου Αριστοτέλη και της Βόρειας Χαλκιδικής και ειδικά την περιοχή της Ολυμπιάδας, όπου καταγράφονται οι περισσότερες ζημιές από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν.

Νωρίτερα, το πρωί του Σαββάτου, ο κ. Τζιτζικώστας συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου, στην Ολυμπιάδα, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κακοκαιρία στη Χαλκιδική. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστας Μπαγινέτας, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, ο Δήμαρχος Πολυγύρου και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Στρατού.

Συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρι Μπίλλια, την Περιφερειακή Σύμβουλο Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου και τον Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Χαράλαμπο Στεργιάδη, ο κ. Τζιτζικώστας μετέβη στη συνέχεια στις πληγείσες περιοχές και ενημερώθηκε και για το μέγεθος των ζημιών.

Μετά το πέρας της αυτοψίας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Το φαινόμενο ήταν πολύ έντονο και η καταστροφή πολύ μεγάλη. Δεν θέλω όμως καν να σκέφτομαι τι θα γινόταν εάν όλο το προηγούμενο διάστημα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν είχε κάνει παρεμβάσεις στα ρέματα της περιοχής. Παρόλα αυτά το φαινόμενο ήταν τόσο έντονο, που δημιούργησε σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα. Με τα μηχανήματα της Περιφέρειας από τις πρώτες κιόλας ώρες είμαστε εδώ για να συνδράμουμε το έργο των άλλων υπηρεσιών και να θωρακίσουμε άμεσα την περιοχή από τυχόν νέα έντονα καιρικά φαινόμενα, που αναμένονται τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Ζήτησα και τη συνδρομή του Στρατού, προκειμένου να προστεθούν περισσότερα μηχανήματα σε όσα ήδη διαθέτουμε η Περιφέρεια και ο Δήμος Αριστοτέλη και εργάζονται στην περιοχή για την αποκατάσταση, ώστε να γίνει αυτή ταχύτερα. Ταυτόχρονα όμως εργαζόμαστε, ώστε να δώσουμε οριστική λύση στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Περιμένουμε από το Δήμο να εκπονήσει τις αναγκαίες μελέτες αποτελεσματικής ενίσχυσης της αντιπλημμυρικής προστασίας και θα αναζητήσουμε χρηματοδότηση, είτε από ευρωπαϊκά, είτε από εθνικά προγράμματα για να υλοποιήσουμε τα αναγκαία έργα, μέσα από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιπλημμυρική θωράκιση όλης της περιοχής».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οι έντονες βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν τις πλημμύρες άρχισαν χτες το πρωί και συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα. Άμεσα η Περιφέρεια κινητοποίησε 14 μηχανήματα έργου, προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις, στα δυο μεγάλα ρέματα της Ολυμπιάδας.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας, ενεργοποιούνται επιπλέον μηχανήματα στην περιοχή εν όψει των νέων βροχοπτώσεων που προβλέπεται να πλήξουν την περιοχή τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Ο περιορισμός των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα οφείλεται στις εκτεταμένες παρεμβάσεις καθαρισμού των ρεμάτων, που έγιναν από το καλοκαίρι στην περιοχή και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Οι διαδικασίες καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών σε κατοικίες, επιχειρήσεις, υποδομές και καλλιέργειες αρχίζουν άμεσα, ενώ οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης που συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη δεσμεύτηκαν για την άμεση συνδρομή σε πόρους για τα αναγκαία έργα και την αποζημίωση των πληγέντων.