Skip to main content
08 06 2018 | 12:09

Μέχρι 15 Ιουλίου θα έχει ψηφιστεί ο νόμος για το σχέδιο "Κλεισθένης"

Μέχρι 15 Ιουλίου θα έχει ψηφιστεί ο νόμος για το σχέδιο "Κλεισθένης"

Είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης ο «Κλεισθένης 1» που φέρνει σημαντικές αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, να είναι νόμος του κράτους μέχρι τις 15 Ιουλίου, που ολοκληρώνεται η περίοδος για την ολομέλεια της Βουλής.

Αυτό τόνισε χθες το μεσημέρι από την Καρδίτσα ο Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Πουλάκης, ο οποίος υπεραμύνθηκε των αλλαγών που έρχονται μέσω του νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη, προκειμένου να πάρει την κοινοβουλευτική οδό, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πουλάκης ενημέρωσε για όλα αυτά τα τοπικά ΜΜΕ σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πριν είχε συναντηθεί τόσο με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο, όσο και με δημάρχους του νομού στα γραφεία της ΠΕΔ, ενώ μετά την συνέντευξη τον ανέμενε στο γραφείο του ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος. Το δε βράδυ είναι κεντρικός ομιλητής σε πολιτική εκδήλωση του κόμματός του σε τοπικό επίπεδο για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση.

Ο Γενικός γραμματέας καθ’ όλη την διάρκεια της παρουσίας του συνοδευόταν από τους βουλευτές Σπύρο Λάππα και Παναγιώτα Βράντζα, όπως και από τον Συντονιστή της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Αντωνίου.

Αιχμές για την ΚΕΔΕ

Οι συναντήσεις του με τους αιρετούς ήταν το πρώτο που έθιξε στην συνάντηση λέγοντας ότι θα ήταν προτιμότερο να γίνονταν νωρίτερα τέτοιου είδους επαφές και ανταλλαγές απόψεων και να μην είχε μείνει ο διάλογος σε κεντρικό επίπεδο, με την ΚΕΔΕ να μην συζητά, να μην καταθέτει προτάσεις και να ζητά μόνο την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Λίγο αργότερα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι από τους Δήμους που συνεδρίασαν και ήταν οι 230 από τους 325, με τον καθένα να υποθέτει, όπως είπε, γιατί οι άλλοι 100 περίπου δεν το έκαναν, μόνο το 30% τάχθηκε με την Θέση της ΚΕΔΕ που χαρακτήριζε το νομοσχέδιο κατάπτυστο. Οι υπόλοιποι υποστήριξε ότι ναι μεν ήταν σε πολλά σημεία αρνητικοί αλλά έκαναν παρατηρήσεις και προτάσεις, διαφοροποιούμενοι από την σκληρή γραμμή.

Επεξήγηση για τον δεύτερο γύρο

Όπως ήταν αναμενόμενο ο κ. Πουλάκης ρωτήθηκε και για το λόγο που η απλή αναλογική δεν σταματά στον Α’ γύρο αλλά πάμε σε επαναληπτικές για δημάρχους και περιφερειάρχη.

Στην απάντησή του αναφέρθηκε σε ανάλογη πρόταση του κ. Αγοραστού να εκλέγεται δήμαρχος ή περιφερειάρχης ο πρώτος σε ψήφους υποψήφιος για τα συγκεκριμένα αξιώματα, από τον Α’ γύρο. Και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται η διοίκηση ενός Δήμου σε πρόσωπα με μειοψηφία. Αν, πάντως, συνέχισε, το κάναμε, θα είχε την μορφή που είχε εφαρμοστεί η απλή αναλογική την δεκαετία του 50΄με τον δήμαρχο να βγαίνει με τις ψήφους του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δηλώσεις Γ.Γ. ΥΠΕΣ Κ. Πουλάκη από την Καρδίτσα για τον "Κλεισθένη 1"

Σήμερα όμως, συνέχισε, που θέλουμε να περάσουμε από ένα εκτρωματικό εκλογικό σύστημα, με δημάρχους που από το 19% του πρώτου γύρου βρέθηκαν στο 60%, επιλέγουμε να δώσουμε την δυνατότητα στον δημότη, γνωρίζοντας ήδη την γεωγραφία του Δημοτικού Συμβουλίου, να δώσει την ψήφο του σε εκείνον τον δήμαρχο που, κατά την άποψη τους, έχει την πολιτική δυνατότητα να συνθέσει ένα αποδοτικό σώμα.

Από εκλεγμένους με σταυρό η επιλογή των χωρικών αντιπεριφερειαρχών

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τις εκλογές του Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης ξεκαθάρισε ότι πλέον οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες δεν θα ορίζονται εκ των προτέρων από τους υποψήφιους περιφερειάρχες, ούτε, βεβαίως, θα εκλέγονται χωρίς σταυρό παίρνοντας την θέση αυτών που σταυροδοτήθηκαν.

Ο κάθε υποψήφιος περιφερειάρχης θα έχει υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους σε όλους τους νομούς και εφόσον πάρει την θέση θα επιλέγει εξ αυτών έναν που θα έχει εκλεγεί για να τον κάνει χωρικό αντιπεριφερειάρχη. Η επιλογή του αυτή, για την Π.Ε. Καρδίτσας για παράδειγμα, θα αφορά Καρδιτσιώτη εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο.

Εκτός ανταποδοτικών οι υπηρεσίες πρασίνου

Κλείνοντας τον κύκλο των ερωτήσεων ο κ. Πουλάκης σημείωσε ότι όντως ήταν στην σκέψη του υπουργείου οι υπηρεσίες πρασίνου να ενταχθούν στις ανταποδοτικές, αλλά επειδή διαπιστωθήκαν διάφορα προβλήματα, πλέον η σκέψη είναι να μην εφαρμοστεί.

Μάλιστα ο Γ.Γ. του υπουργείου, υποστήριξε ότι αν ανατρέξει κανείς στο αρχικό πόρισμα της επιτροπής το Φεβρουάριο του 2017, με το τι προτάσεις υπάρχουν σήμερα, θα βρει πολλές διαφοροποιήσεις.

Αυτό γιατί, πρόσθεσε, είμαστε υπέρ του διαλόγου και ότι είδαμε ότι δεν μπορεί να ενσωματωθεί η πρέπει ν’ αλλάξει το διορθώσαμε.

Τα τρία βασικά σημεία των αλλαγών

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Πουλάκης αναφέρθηκε σε τρία βασικά σημεία που επέρχονται αλλαγές με το νέο σύστημα.

Το πρώτο είπε είναι ότι δίνει το στοιχείο της εμβάθυνσης της Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα, δείχνει την ανάγκη συμμετοχής των πολιτών και της σύνθεσης των απόψεων. Διότι, υποστήριξε, ο θεσμός της Τ.Α είναι πιο κοντά απ’ όλους στον πολίτη και μέσω αυτού πρέπει ν’ ανθίσει η Δημοκρατία. Αυτό, κατέληξε επιτυγχάνεται μέσω της απλής και άδολης αναλογικής αλλά και μέσω της δυνατότητας τοπικών δημοψηφισμάτων.

Το δεύτερο είναι η διαφορετική οικονομική προσέγγιση για την ενίσχυση της Τ.Α και των Δήμων. Τα πρώτα βήματα τόνισε έγιναν μέσω του «Φιλόδημου» 1και 2 και τώρα προωθείται και αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης μέσω των ΚΑΠ. Πλέον μπαίνουν και νέα στοιχεία στα κριτήρια (κοινωνικά, αναπτυξιακά, χωροταξικά κ.λ.π) για την χρηματοδότηση και όχι μόνο τα πληθυσμιακά, αφού οι Δήμο κατηγοριοποιούνται σε έξι διαφορετικές κατηγορίες. Αστικοί, ορεινοί, νησιωτικοί κ.λ.π.

Τέλος μίλησε για μια αναπτυξιακή λογική που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση καθώς οι συντελεστές έχουν γίνιε πλουσιότεροι σε ιδέες μέσα από τα 14 αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια.

Πηγή: karditsalive.net