Skip to main content
02 04 2018 | 11:21

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Στέλιος Σκλαβενίτης

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Στέλιος Σκλαβενίτης

Αναπάντεχα έφυγε από τη ζωή την 1η Απριλίου ο Στέλιος Σκλαβενίτης, της γνωστής οικογένειας του εγχώριου λιανεμπορίου και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ελληνικές Υπεραγορές ΑΕ, μετά από σύντομη νοσηλεία.

Σε ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε το Υγεία, αναφέρονται τα εξής:

«Ο κος Στυλιανός Σκλαβενίτης προσήλθε εκτάκτως στα Εξωτερικά Ιατρεία του ΥΓΕΙΑ στις 31/03/2018 και ώρα 22:00 μ.μ. λόγω οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Μεταφέρθηκε άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπου διεγνώσθη σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) επί εδάφους λοίμωξης από τον ιό της γρίπης τύπου Β. Παρά τη φαρμακευτική και μηχανική υποστήριξη, ανέπτυξε σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας και κατέληξε λόγω ενδοπνευμονικής αιμορραγίας στις 07:18 π.μ. της επόμενης ημέρας».

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν εκείνος που μαζί με τα αδέλφια του Γεράσιμο και Μαρία διοικούσαν την ομώνυμη αλυσίδα σούπερ μάρκετ και ολοκλήρωσαν τη διάσωση και ενεργοποίηση του δικτύου της Μαρινόπουλος, αναδεικνύοντας τη νέα εταιρία ως τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας.

Γεννημένος το 1965, μεγάλωσε στον Πειραιά. Ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών και ο μικρότερος μεταξύ των τεσσάρων αδελφών του, δηλαδή της Μαρίας, της Βίκυς και του Γεράσιμου.

Στον ένα χρόνο από τη στιγμή που η Σκλαβενίτης ανέλαβε επισήμως τη Μαρινόπουλος (1η Μαρτίου 2017) ολοκληρώθηκε η συγχώνευση και η εταιρική ανάδειξη του νέου σχήματος αλλά και η ενοποίηση των βασικών επιχειρησιακών δομών (συστήματα IT, logistics κ.α.). Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση 143 καταστημάτων (επί συνόλου 355) του παλαιού δικτύου της Μαρινόπουλος, επαναφέροντας έτσι μέρος του νέου σχήματος στην αγορά.

Τον Φεβρουάριο του 2018, o η νέα εταιρία ολοκλήρωσε την ευθυγράμμιση των εργασιακών σχέσεων για τις 21.000 εργαζομένους της, προσφέροντας αυξήσεις στις αποδοχές περίπου 3,5 χιλιάδων εργαζομένων, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 16,5% του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού (εξομοιώνοντας εν πολλοίς τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους Μαρινόπουλου με εκείνους του original δικτύου Σκλαβενίτη). Επίσης διατήρησε τις ήδη καταβαλλόμενες αποδοχές σε περίπου 16,5 χιλιάδες εργαζομένους, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 78,4% του συνόλου. Η διοίκηση του νέου σχήματος προχώρησε ωστόσο στην αναπροσαρμογή των υψηλόμισθων στελεχών του σχήματος, μειώνοντας αποδοχές σε 700 στελέχη (ή το 3,1% του συνόλου των εργαζομένων). Στο πλαίσιο αυτό η νέα εταιρία προσέφερε εταιρική παροχή, με κατοχύρωση μέρους της υφιστάμενης εταιρικής τους παροχής ως τακτικές αποδοχές, χωρίς να επηρεάζονται οι έως τα 1.700 ευρώ (μικτές αποδοχές). Για τα στελέχη που είναι τοποθετημένα σε καταστήματα, η συγκεκριμένη αναπροσαρμογή τοποθετεί δε τον «κόφτη» στις 2.000 ευρώ μικτά. Ειδικότερα, μέρος της εταιρικής παροχής παύει να είναι σταθερό, συνδέεται με πρόγραμμα επιβράβευσης και δίδεται ως έκτακτες αποδοχές εφόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Σε ό,τι αφορά τη Σκλαβενίτης, το 2017 ο ενοποιημένος τζίρος της εκτιμάται ότι κινήθηκε στα 2,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 900 εκατ. ευρώ προέρχονται, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, από το πρώην δίκτυο της Μαρινόπουλος.

Σημειώνεται ότι η Εξόδιος Ακολουθία του Στέλιου Σκλαβενίτη θα τελεστεί τη Μεγάλη Τετάρτη, 4 Απριλίου, στις 15:00, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιά.

Η ιστορία της επιχείρησης

Η εταιρία ιδρύθηκε το 1954 από τους Ιωάννη Σκλαβενίτη (1924-1993), Σπύρο Σκλαβενίτη (1927-2006 και πατέρα του εκλιπόντος) και τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο (1920-1999), αρχικά ως χονδρεμπορική επιχείρηση. Το πρώτο σούπερ μάρκετ άνοιξε το 1969 στο Περιστέρι της Αθήνας (ως ΤΗΛΕΞΥΠ) και στα τέλη του 2013 η εταιρεία διέθετε 96 καταστήματα. Το 2007 αγόραζε μεμονωμένα καταστήματα αλυσίδων όπως 18 της αλυσίδας ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και το 2010, η επιχείρηση εξαγόρασε 8 καταστήματα από την αλυσίδα Ατλάντικ. Το 2013, η επιχείρηση εξαγόρασε τέσσερα καταστήματα από την εταιρεία ΔΟΥΚΑ, πέντε από τον Μπαλάσκα και συμφώνησε να αποκτήσει 9 από την αλυσίδα Extra Πρώτα, ώστε να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην Αττική.

Τον Νοέμβριο του 2014, η επιχείρηση εξαγόρασε το 100% των μετοχών της Makro Cash & Carry Hellas Ελλάδος, η οποία λειτουργούσε 9 καταστήματα χονδρικής -2 στην Αθήνα, 2 στη Θεσσαλονίκη, από 1 σε Βόλο, Ηράκλειο, Λάρισα, Ξάνθη και Πάτρα, απασχολώντας 1.073 εργαζομένους. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, η επιχείρηση εισήλθε στην αγορά της Κρήτης, εξαγοράζοντας από τη Βερόπουλος το 60% του συνόλου των μετοχών της αλυσίδας Χαλκιαδάκης, η οποία διέθετε 38 καταστήματα -27 στο Νομό Ηρακλείου, 7 στο Νομό Λασιθίου, 3 στο Νομό Χανίων και 1 στο Νομό Ρεθύμνου, απασχολώντας 940 εργαζομένους.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2016 και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ανακοινώθηκε η εξαγορά του ομίλου Μαρινόπουλος από τον όμιλο Σκλαβενίτη. Η εξαγορά εγκρίθηκε με δικαστική απόφαση στις 16 Ιανουαρίου 2017 και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 26 του ίδιου μήνα. Την 1η Μαρτίου 2017, ο όμιλος Μαρινόπουλος έκλεισε και το μεγαλύτερο μέρος του συγχωνεύτηκε στη νεοσυσταθείσα εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη Α.Ε., θυγατρική του ομίλου Σκλαβενίτη, στην οποία εντάχθηκαν όλα τα καταστήματα Carrefour Express και Carrefour Μαρινόπουλος. Ο όμιλος Σκλαβενίτη, μετά την εξαγορά της Μαρινόπουλος, αριθμεί 538 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Μητσοτάκης: Ήταν υπόδειγμα για όλο τον επιχειρηματικό κόσμο

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Στέλιος Σκλαβενίτης δεν ήταν μόνον ένας νέος και δυναμικός επιχειρηματίας, που κατόρθωσε να κρατήσει όρθια την εταιρία του σε έναν χώρο που κατεξοχήν επλήγη από την κρίση.Το γεγονός ότι στάθηκε δίπλα στους εργαζομένους του σε πολύ δύσκολους καιρούς, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας τους, τον καθιστά υπόδειγμα για όλο τον επιχειρηματικό κόσμο.Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για τον τόσο πρόωρο θάνατό του και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Θεοδωράκης: Το κενό θα είναι μεγάλο

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν ένας θαυμάσιος, σεμνός άνθρωπος. Δυναμικός επιχειρηματίας με κοινωνικές ευαισθησίες. Η πρώτη έγνοια του ήταν οι εργαζόμενοί του και όχι απλώς η επέκταση των δραστηριοτήτων του. Το κενό θα είναι μεγάλο, όχι μόνο για την οικογένειά του. Τα συλλυπητήριά μου, δήλωσε ο Στ. Θεοδωράκης μέσω Twitter.

ΣΕΒ: Η προσφορά του στο ελληνικό επιχειρείν υπήρξε σημαντική

Τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια Σκλαβενίτη για τον αδόκητο χαμό του Στέλιου Σκλαβενίτη απευθύνουν ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, και τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου.«Η προσφορά του στο ελληνικό επιχειρείν υπήρξε σημαντική και το κενό που αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΕΒ. «Ευχόμαστε κουράγιο στη στενή και ευρύτερη οικογένεια του εκλιπόντος».

Κ. Μίχαλος: Δυσαναπλήρωτη η απώλεια του Στέλιου Σκλαβενίτη

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον ξαφνικό θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη έστειλε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.

«Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και ο επιμελητηριακός κόσμος της χώρας με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκαν τον πρόωρο θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη.

Η απώλεια του Στέλιου Σκλαβενίτη σκορπίζει θλίψη στην οικογένειά του, στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, στους χιλιάδες εργαζομένους στις επιχειρήσεις του, σε ολόκληρη την κοινωνία.

Έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος που αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα για τον άμεμπτο χαρακτήρα του και τη δημιουργικότητά του. Γεμάτος όρεξη για ζωή και προσφορά, ακούραστος, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, δραστήριος και αποτελεσματικός όσο λίγοι επιχειρηματίες. Η απώλειά του είναι δυσαναπλήρωτη.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας δια του προέδρου της κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στη μεγάλη οικογένεια των επιχειρήσεών του.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας θα τον θυμάται με θαυμασμό για τη λαμπρή του πορεία ως ανθρώπου και επιχειρηματία και για το ουσιαστικό έργο που αφήνει πίσω του».

Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη

«Είμαι σοκαρισμένος από τον ξαφνικό θάνατο του φίλου Στέλιου Σκλαβενίτη. Τους καλούς ανθρώπους τους παίρνει νωρίτερα ο Θεός κοντά Του. Η μνήμη του θα είναι αιωνία στον εμπορικό κόσμο, τους εργαζόμενους και το καταναλωτικό κοινό για όλα τα καλά που προσέφερε απλόχειρα. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Καλό ταξίδι στον Παράδεισο!».

ΑΓΣ Καλαβρύτων: Η απώλεια του Στέλιου Σκλαβενίτη συγκλόνισε διοίκηση, μέλη και εργαζόμενους

Η είδηση της απώλειας του Στέλιου Σκλαβενίτη συγκλόνισε το συμβούλιο, τα μέλη και τους εργαζόμενους του Αγροτικού και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού των Καλαβρύτων. Το ΔΣ και το εποπτικό συμβούλιο του Συνεταιρισμού συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα προκειμένου να εκφράσει σύσσωμο τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.

«Η απώλεια αυτή μας έχει συγκλονίσει, ο Στέλιος ήταν ο άνθρωπός μας, το στήριγμά μας σε καλές αλλά κυρίως δύσκολες εποχές. Για πολλές δεκαετίες, ως βασικός συνεχιστής της οικογενειακής επιχείρησης, στήριξε τους κτηνοτρόφους περισσότερο από τον καθένα, με προνομιακές τιμές και θέση για τα προϊόντα μας, τα ελληνικά προϊόντα, τα προϊόντα του καθημερινού μόχθου και του αγώνα στην επαρχία. Ενα μεγάλο πλήγμα, μια τεράστια απώλεια ενός πολύτιμου συνεργάτη και φίλου και πάνω απ' όλα ενός μεγάλου ανθρώπου. Τα θερμά συλλυπητήριά μας στη σύζυγο, τη μητέρα του, τα παιδιά και τα αδέλφια της οικογένειας» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΓΣ Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.

Πηγή: euro2day.gr