Skip to main content
29 11 2019 | 10:42

Δενδροφύτευση στη Λαμία με το καινοτόμο σύστημα Groasis

Δενδροφύτευση στη Λαμία με το καινοτόμο σύστημα Groasis

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η εκδήλωση υπό την αιγίδα του Δήμου Λαμιέων, «Υιοθέτησε ένα Δέντρο» την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019. Με την Συμμετοχή Μαθητών του 9ου Δημοτικού Σχολείου και 4ου Γυμνασίου, φυτεύτηκαν δέντρα στον Δημοτικό Χώρο στην περιοχή του πρώην Στρατοπέδου Τσαλτάκη στην Λαμία. Η εκδήλωση είχε το πνεύμα της ευαισθητοποίησης όλων μας με την συμβολική υιοθεσία ενός δέντρου από κάθε έναν μαθητή, και σηματοδοτεί την προσωπική ευθύνη του καθενός, στο μέτρο που του αναλογεί, για την προστασία του περιβάλλοντος. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η τεχνολογία φύτευσης Groasis που εξασφαλίζει στο νεαρό φυτό 90% ρυθμό επιβίωσης με 90% λιγότερο νερό. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική Χορηγία Συμπολιτών και Επιχειρήσεων της πόλης καθώς και την αρωγή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας . Στο τέλος τις εκδήλωσης δόθηκαν έπαινοι στους μαθητές με την μορφή του «Πιστοποιητικού Υιοθεσίας».

Τεχνολογία GROASIS

Τα καινοτόμα προϊόντα Groasis έχουν διακριθεί διεθνώς και εφαρμόζονται στις πλέον άνυδρες περιοχές του πλανήτη για την φύτευση παραγωγικών και μη δέντρων, καθώς και λαχανικών. Το προϊόν Waterboxx® plant cocoon παρέχει στο φυτό κατά το πρώτο διάστημα τις ζωής του την απαραίτητη υγρασία και το μικρο-περιβάλλον ώστε να αναπτυχθεί, χρησιμοποιώντας 90% λιγότερο νερό αλλά επιτυγχάνοντας ποσοστό επιβίωσης πάνω από 90%. Η Ολλανδική εταιρεία Groasis έχει κερδίσει πλήθος διακρίσεων τα τελευταία χρόνια με κορυφαία την διάκριση ως της πιο Καινοτόμου Επιχείρησης στην Ολλανδία για το 2018, από το Εμπορικό Επιμελητήριο Ολλανδίας. Τα προϊόντα χρησιμοποιούνται διεθνώς τόσο για να βοηθήσουν μικρές κοινότητες σε φτωχές και άνυδρες περιοχές του πλανήτη με την καλλιέργεια παραγωγικών φυτών και λαχανικών, αλλά και να κάνουν εφικτή την φύτευση σε ερημικές και άνυδρες περιοχές και αποκατάσταση αποδασωμένων εκτάσεων. Για τους παραπάνω λόγους η εταιρεία Groasis έχει βραβευθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και πολλούς άλλους κρατικούς και διεθνείς οργανισμούς.

Τα κύρια προϊόντα είναι το Waterboxx® plant cocoon που κατασκευάζεται από υψηλής ποιότητας πολυπροπυλένιο (πλαστικό) και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως και 10 φορές. Το δέντρο χρειάζεται 9-12 μήνες για να αναπτυχθεί, και στην συνέχεια καθώς δεν απαιτείται πλέον η προστασία, το Waterboxx® plant cocoon μπορεί να αφαιρεθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί. Έτσι φυτεύουμε δέντρα με 90 % λιγότερο νερό σε σχέση, παραδείγματος χάρη, με ένα σύστημα με σταγόνες, επιτυγχάνοντας όμως ρυθμό επιβίωσης άνω του 90%.

Μια παραλλαγή του Waterboxx® plant cocoon, που αναπτύχθηκε για να καλύψει ευρύτερες ανάγκες είναι το βιοδιασπώμενο Growboxx® plant cocoon που κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο χαρτί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μια φορά, αφού έχει επιτελέσει τον σκοπό του. Το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος σε σχέση με το «πλαστικό αδερφάκι του» το κάνει ιδανικό στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Μπορούμε να φυτέψουμε σε αμμώδεις εκτάσεις
  • Μπορούμε να φυτέψουμε σε καμμένα δάση
  • Μπορούμε να φυτέψουμε σε βραχώδεις εκτάσεις και σε βουνά
  • Μπορούμε να φυτέψουμε σε ερήμους
  • Μπορούμε να φυτέψουμε σε διαβρωμένα εδάφη
  • Μπορούμε να φυτέψουμε και να αναδασώσουμε εκατοντάδες στρέμματα, διατηρώντας το κόστος (περιλαμβανομένου και του εργατικού) ιδιαίτερα χαμηλά.

Όλα τα παραπάνω διατηρώντας τους υψηλούς ρυθμούς επιβίωσης άνω του 90%, καθώς και της εξοικονόμησης νερού κατά 90%, αλλά και παρέχοντας 4 θέσεις για φύτευση μικρών θάμνων ή λαχανικών.

Η εταιρεία Φυτώρια Ρωμανάς πιστεύει ότι η διάθεση των καινοτόμων προϊόντων της Groasis θα φέρει μια επανάσταση στις δενδροφυτεύσεις στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα στην εποχή μας που χαρακτηρίζεται από λιγότερες βροχές, ανάγκη φύτευσης παραγωγικών δέντρων με χαμηλότερο κόστος, αλλά και από την ανάγκη εκτεταμένων αναδασώσεων λόγω των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών. Ήδη πελάτες μας έχουν αποκτήσει τα προϊόντα Groasis, και τα έχουν εφαρμόσει σε άνυδρα νησιά των Κυκλάδων καθώς και σε περιοχές της Αττικής όπου δεν είναι δυνατό ένα συμβατικό σύστημα ποτίσματος. Για πληροφορίες και διάθεση των προϊόντων παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας (Παράδοση σε όλη την Ελλάδα):