Skip to main content
03 10 2018 | 13:39

Απαντά για τον Εθνικό Κήπο στην ΠΕΕΓΕΠ ο Δήμος Αθηναίων

Απαντά για τον Εθνικό Κήπο στην ΠΕΕΓΕΠ ο Δήμος Αθηναίων

Με επιστολή-απάντηση προς την ΠΕΕΓΕΠ για το θέμα της διαχείρισης του Εθνικού Κήπου, απαντά ο Δημήτρης Κυριακάκης, προϊστάμενος Δ/νσης Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων. Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητή ΠΕΕΓΕΠ,

στη συνέχεια του Δελτίου Τύπου που εκφράζονται οι απόψεις σας σχετικά με το έργο στον Εθνικό Κήπο που δημοπρατείται αυτή την περίοδο και που στάλθηκε και στην Υπηρεσία Πρασίνου & Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, σας επισυνάπτω συνοπτικές απόψεις της Δ/νσης μας ως συμβολή στην πληρέστερη προσέγγιση της αλήθειας, που είμαι σίγουρος ότι και εσείς επιθυμείτε.

Ταυτόχρονα θέλω να επισημάνω και κάποιες, κατά την άποψή μου, υπερβολικές θέσεις που εκφράζονται σ΄αυτό αλλά και στη διαβούλευση στα κοινωνικά δίκτυα που προκάλεσε το Δελτίο σας.

Τα έργα αυτά εντάσσονται σε μια σειρά δράσεων που περιγράφονται στην διαχειριστική μελέτη του Εθνικού Κήπου, εγκεκριμένη από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και από τη Δνση Δασών Αθηνών. Πέρα όμως από τις ανωτέρω εγκρίσεις, που απαιτούνται από την νομολογία και οι οποίες όμως δεν μπορούν να χαρακτηριστούν απλά τυπικές ή ευκαταφρόνητες, για μας που γνωριζόμαστε και πιο προσωπικά, θέλω να καταθέσω ότι οι συνάδελφοι που συνέταξαν την διαχειριστική μελέτη, ταυτόχρονα συμμετείχαν ως βοηθοί και συμπαραστάτες στην συγγραφή του βιβλίου του Νίκου Ταμβάκη "ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ -Ένας τόπος με μακρά κηποτεχνική ιστορία", που ολοκληρωνόταν την ίδια περίοδο. Επίσης για πολλά χρόνια βίωσαν την καθημερινή σχεδόν παρουσία του στον Κήπο και εμπέδωσαν τα μυστικά του κήπου περισσότερο από τον καθένα μας. Έτσι δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι η διαχειριστική μελέτη διαπνέεται από το πνεύμα του Νίκου Ταμβάκη (εύκολα αποδεικνύονται τα ανωτέρω αν ανατρέξει κανείς στις "Ευχαριστίες" του ανωτέρω βιβλίου και στη διαχειριστική μελέτη και συγκρίνει ονόματα και ημερομηνίες).

Σε συνέχεια των όσων περιγράφονται στη σχετική διαχειριστική μελέτη του Εθνικού Κήπου, συντάχθηκε η τεχνική μελέτη για το έργο «Αναβάθμιση υποδομών Εθνικού Κήπου».

Η μελέτη αυτή καθόλου αποσπασματική δεν είναι αφού η υλοποίησή της συζητείται και σχεδιάζεται από το 2010 όπως περιγράφεται και στο ενημερωτικό σημείωμα που επισυνάπτεται. Ασφαλώς δεν έλειψαν παλινωδίες που χαρακτηρίζουν την δημόσια διοίκηση και οι οποίες καθυστέρησαν την εξέλιξη και οι οποίες δικαιολογούν σε ένα βαθμό και την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζονται οι αποφάσεις την δημόσιας διοίκησης.

Για τη σύνταξη της μελέτης αυτή εργάστηκαν στενά, στελέχη τριών τεχνικών Δ/νσεων του Δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα των Δ/νσεων :

- Οδοποιίας , Αποχέτευσης και Κοινοχρήστων Χώρων

- Πρασίνου και Αστικής Πανίδας

- Ηλεκτρολογικού

Η ομάδα στελεχών που απασχολήθηκε, ήταν πολυμελής και αποτελούνταν από 11 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων (γεωπόνοι, αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου, μηχανικοί).

Με τον τρόπο που ασκείτε την κριτική σας, είναι σαν να λέτε ότι η δουλειά των ανωτέρω υπαλλήλων ήταν τόσο άστοχη που θα έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του Εθνικού Κήπου. Μάλιστα η άποψή σας πυροδότησε στα κοινωνικά δίκτυα, με την ανθρωποφαγία που τα χαρακτηρίζει, και με την ισοπεδωτική περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι όλοι στο δημόσιο τα "παίρνουν", την άποψη ότι αποτελούμε μια "σπείρα" καθοδηγούμενη από τους πολιτικούς, που στόχο έχει την καταστροφή του Κήπου για ίδιον όφελος (μίζες). Θέλω να καταθέσω την άποψή μου, ότι η συνεργασία των ανωτέρω στελεχών υπήρξε υποδειγματική και πάνω από όποια μικρόψυχη συντεχνιακή αντιπαλότητα. Βέβαια κανείς μας δεν διεκδικεί το αλάθητο.

Αμφισβητείτε την αναγκαιότητα της επέμβασης στους διαδρόμους του Κήπου, επικαλούμενοι τις απόψεις της Katrin Schulze (που πριν δύο μήνες κατακρίνατε την συνεργασία του Δήμου με τους ανθρώπους του κρατιδίου της Βαυαρίας που την έχουν σαν σύμβουλο) που είχε επισκεφτεί τον Κήπο το 2014 για δύο μέρες και που ασφαλώς δεν γνώριζε ούτε πρόλαβε να βιώσει, ότι οι διάδρομοι το 2004 υπέστησαν μια βάναυση επέμβαση από εργολαβία του ΥΠΕΧΩΔΕ, με υλικά ξένα προς τη ιστορικότητα του Κήπου, και που δημιουργούν πρόβλημα σε ανθρώπους και φυτά (βλ. βιβλίο Ταμβάκη σελ 92-94). ΑΥΤΗ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ απετέλεσε το έναυσμα για την επιλογή των έργων για τις υποδομές του Κήπου το 2010.

Υπενθυμίζω ότι η ίδια η ΠΕΕΓΕΠ στην ημερίδα της 12 Ιανουαρίου 2016 αναφέρει στις προτάσεις της κατά λέξη τα εξής:

"....5. Αποκατάσταση και συντήρηση των οικοδομικών στοιχείων πάσης φύσεως ( υλικάεπιστρώσεως δρόμων, κτίρια, πέργκολες, κρήνες , λίμνες, καθίσματα, παγκάκια,μαρμάρινος τοίχος και κάγκελα περιφράξεως κλπ). Η υποστήριξη αυτής της προσπάθειαςπρέπει να αναληφθεί από ομάδα εξειδικευμένων αρχιτεκτόνων ειδικών επί τούτο και σεστενή συνεργασία με το εν λόγω αρμόδιο τμήμα του Ε.Κ. Η ίδια αντιμετώπιση απαιτείταικαι για την αποκατάσταση και σωστή λειτουργία των υπαρχόντων κτιρίων ιστορικήςαρχιτεκτονικής αξίας ( Παιδική βιβλιοθήκη, Βοτανικό Μουσείο κλπ). Επιτακτική ανάγκη τα αποκαθιστάμενα στοιχεία να είναι σύμφωνα με την αρχικό σχεδιασμό, τα υλικά και τηνκατασκευή τους . Είναι συζητήσιμες κάποιες ειδικές εφαρμογές που αποδεδειγμένα θαβελτιώσουν την λειτουργική και οικολογική μορφή του Ε.Κ. αλλά κατόπιν αυστηρήςαξιολογήσεως που θα συνάδουν απολύτως με αυτήν και βάσει προτύπων άλλωνιστορικών κήπων και τόπων...."

Η βασική άποψη της κριτική σας είναι ότι με τις εργασίες που προβλέπονται θα γίνουν εργασίες στο έδαφος του κήπου που θα επηρεάσουν αρνητικά το ριζικό σύστημα των δέντρων με συνέπεια την καταστροφή τους. Μάλιστα ισχυρίζεστε ότι για τα δίκτυα θα γίνει σκάμμα 70 εκατ σε όλο το μήκος των δικτύων, πράγμα που εγώ δεν μπόρεσα να το εντοπίσω στην μελέτη.

Βεβαίως το ενδεχόμενο να συναντήσουμε ρίζες δέντρων κατά την διάρκεια των εργασιών είναι το πιθανότερο, όχι όμως στην έκταση που εσείς προβλέπετε. Η εμπειρία μας λέει ότι κάτω από τους διαδρόμους του Κήπου δεν έχουμε διείσδυση ριζών ακόμα και σε βάθος μεγαλύτερο των 50 εκατοστών. Προφανώς τα έργα οδοποιίας προηγούμενων επεμβάσεων καθώς και η συμπίεση του εδάφους από την χρήση των διαδρόμων, δρα αποτρεπτικά στην διείσδυση των ριζών κάτω από αυτούς. Επισυνάπτω φωτογραφία από το βιβλίο του Νικου Ταμβάκη (σελ. 353) που εικονίζεται εκσκαφή βαθιάς αύλακας σε δρομίσκο του Κήπου το 2004, όπου είναι εμφανής η απουσία ριζών. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί και από άλλες τομές που κατά καιρούς έχουν γίνει στην διάρκεια των ετών.

Κατά συνέπεια δεν υφίσταται το ενδεχόμενο "αλλαγής της δομής του εδάφους και των φυσικοχημικών ιδιοτήτων του που θα προκληθεί η οποία θα επηρεάσει τη μικροχλωρίδα αλλά και την μικροπανίδα με αποτέλεσμα την δημιουργία μη ελεγχόμενων συνθηκών στη ριζόσφαιρα των φυτών και την πιθανή ανάπτυξη φυτοτοξικών φαινομένων" γιατί κάτω από τους διαδρόμους δεν υπάρχουν ευνοϊκές προϋποθέσεις ανάπτυξης ριζών, τουλάχιστον σε μεγάλη έκταση.

Όπως αναφέρεται και στο επισυναπτόμενο ενημερωτικό σημείωμα προβλέπεται ότι:

"... Σε κάθε περίπτωση, η εκσκαφή των διαδρόμων θα γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και σε περίπτωση διαπίστωσης της ύπαρξης ριζικού συστήματος, θα ενημερώνονται οι αρμόδιοι Επιβλέποντες και κατά περίπτωση θα είναι δυνατή η σημειακή παρέκκλιση της υποχρέωσης για το επιβαλλόμενο βάθος εκσκαφής."

Θα συμφωνήσω ότι η μελέτη θα μπορούσε να είναι πιο λεπτομερειακή στα μέτρα προστασίας των φυτών......... και κρατάμε την πολύ σοβαρή παρατήρηση ότι οι μεγάλες εκπτώσεις του μειοδότη, μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ποιότητατου έργου.»