Skip to main content
05 06 2018 | 11:15

Έτοιμο για διαβούλευση νομοσχέδιο για τη συλλογή και εμπορία άγριων μανιταριών

Έτοιμο για διαβούλευση νομοσχέδιο για τη συλλογή και εμπορία άγριων μανιταριών

Ολοκληρώθηκε η «10η Ηπειρωτική Γιορτή Μανιταριού» στη Λαμπριάδειο σχολή στα Άνω Πεδινά, με συνδιοργανωτές τον Σύλλογο Μανιταρόφιλων Ηπείρου και το Δήμο Ζαγορίου, το διήμερο 1 και 2 Ιουνίου.

Τα βασικά θέματα της εκδήλωσης ήταν κάπως διαφορετικά φέτος.

Πρώτον, ήταν το νομικό πλαίσιο για τα μανιτάρια, το οποίο παρουσίασε ο Ρήγας Τσιακίρης, σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος μετέφερε και χαιρετισμό του κ. Τσιρώνη, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου.

Ο κ. Τσιακίρης περιέγραψε τις προσπάθειες που ξεκίνησαν το 2015 από τα Γρεβενά. Ήδη, υπάρχει το πρώτο κείμενο του νομοσχεδίου και το επόμενο βήμα θα είναι η δημόσια διαβούλευση.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί πάνω από 2.500 είδη μανιταριών και συνεχώς ο αριθμός αυξάνεται.

Στο πόρισμα, στο οποίο θα βασιστεί ο νόμος, προβλέπεται η βάση δεδομένων, η σύσταση εθνικού φορέα διαχείρισης και πιστοποίησης μανιταριών. Τα δημοφιλέστερα είδη μανιταριών που συλλέγονται είναι 96 και από αυτά τα 40 προορίζονται και για εμπορική αξιοποίηση. Θα υπάρχουν προβλέψεις για συλλογή και διάθεση μανιταριών ερασιτεχνικού ή εμπορικού σκοπού.

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου ευχήθηκε «να μην καταλήξει σε ένα κυνηγητό των ανθρώπων που ασχολούνται με την συλλογή μανιταριών, αλλά πραγματικά σε μια οργανωμένη και νομικά δραστηριότητα, προς όφελος και των ανθρώπων οι οποίοι συλλέγουν μανιτάρια για δική τους χρήση, αλλά και για όσους μπορούν να τα εμπορευτούν».

Το άλλο θέμα ήταν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες. Ο Σωτήρης Αργύρης, δημοσιογράφος και μέλος του συλλόγου μανιταρόφιλων, μίλησε με θέμα «Μανιτάρια και Υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο». Έφερε μερικά αρνητικά παραδείγματα για την επίπτωση των ερευνών και πιθανών εξορύξεων και επισήμανε ότι τα μανιτάρια θα υποβαθμιστούν ποιοτικά και «θα μείνουν στα αζήτητα». Υποστήριξε επίσης ότι «δεν υπάρχει κανένα δημόσιο συμφέρον από τους υδρογονάνθρακες» και κατηγόρησε τους κυβερνώντες για «υποκρισία».

Τέλος, ο Άγγελος Παπαδημητρίου έδωσε μερικές σημαντικές πληροφορίες για τα δηλητηριώδη μανιτάρια, προς αποφυγή συλλογής τους.

Ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τόνισε ότι η είναι στενή η συνεργασία του Δήμου με το σύλλογο «Θέλουμε ο κόσμος της περιοχής, όπως από παλιά είχε το μανιτάρι σαν βασικό είδος διατροφής, που το γνώριζαν καλά και στη συλλογή του και στο μαγείρεμα, αυτό να περάσει στους νεώτερους, κάτι που όντως γίνεται σε ένα βαθμό και πολύ καλά κάνετε και ενημερώνετε τον κόσμο και, επίσης, αυτό να περάσει και στα τουριστικά καταλύματα της περιοχής μας».

Γραπτός χαιρετισμός του κ. Τσιρώνη, στην «10η Ηπειρωτική Γιορτή Μανιταριού», στα Άνω Πεδινά (1-2 Ιουνίου)

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Χαιρετίζω τη 10η Ηπειρώτικη Γιορτή Μανιταριών του Ζαγορίου, μία σημαντική συνάντηση των φίλων των μανιταριών σε μία από τις σημαντικότερες περιοχές για την αξιοποίηση αυτού του, μέχρι πρόσφατα, παραγνωρισμένου πόρου. Σήμερα παρουσιάζεται εδώ για πρώτη φορά το πόρισμα της ομάδας εργασίας που η σχετική ομάδα εργασίες δουλεύει εδώ και δύο χρόνια. Αυτό είναι σημαντικό, διότι ανοίγει τον δρόμο για την αξιοποίηση των προτερημάτων της χώρας στην παραγωγή μοναδικών νέων προϊόντων από τα μεσογειακά φυσικά οικοσυστήματα, τα μη ξυλώδη δασικά προϊόντα, όπως είναι τα αυτοφυή εδώδιμα μανιτάρια, τα αρωματικά φυτά, το μέλι και τόσα άλλα που παραδοσιακά οι ορεινές κοινότητες χρησιμοποιούσαν για αυτοκατανάλωση αποτελούν σήμερα προνομιακό πεδίο για την οικονομική τους αξιοποίηση με γνώμονα πάντα την αειφορική διαχείριση τους.

Τα ιδιαίτερα και προνομιακά αυτά πεδία οικονομικής δραστηριότητας για τη χώρα μας, όπως είναι η συλλογή, η συσκευασία, η μεταποίηση και η πώληση επίγειων μανιταριών και τρούφας μαζί με άλλα δασικά προϊόντα της ελληνικής υπαίθρου, χρήζουν νέας επικαιροποιημένης νομοθετικής ρύθμισης καθώς, ενώ η οικονομική τους αξία αυξάνει ραγδαία παγκοσμίως, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες για αειφορική διαχείριση και διατήρηση της πολύτιμης βιοποικιλότητας τους. Φαίνεται μάλιστα να είναι ιδιαίτερα ανεπαρκές τόσο στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας, όσο και της ποιότητάς και της «γνησιότητας» τους, αφού δεν υπάρχει κάποια διαδικασία ελέγχου και ιχνηλασιμότητας καθώς και πιστοποίησης της προέλευσής τους από τα μοναδικά φυσικά οικοσυστήματα της Ελλάδας.

Εύχομαι το πόρισμα να παίξει καταλυτικό ρόλο στην δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει για να ανοίξει ο δρόμος στην αειφορική αξιοποίηση των εδώδιμων μανιταριών της χώρας μας τόσο με την ορθολογική εμπορική τους διάθεση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όσο και την εγχώρια χρήση τους ως έναυσμα για την αύξηση της επισκεψιμότητας τόσο των φυσικών μας οικοσυστημάτων στα πλαίσια της δασικής αναψυχής όσο και των απομονωμένων ορεινών, ημιορεινών και νησιωτικών περιοχών της χώρας με ενδυνάμωση του οικοτουρισμού και ανάδειξη της ιδιαίτερης γαστρονομίας που αναπτύσσεται γύρω από τα αυτοφυή εδώδιμα μανιτάρια.

Πηγή: Γιώργος Τσαντίκος, typos-i.gr