Skip to main content
22 05 2015 | 10:26

Θέλει και η προβατίνα τη λιπομέτρησή της

Θέλει και η προβατίνα τη λιπομέτρησή της

Το σωματικό βάρος και η βαθμολογία σωματικής θρεπτικής κατάστασης (Body Condition Scoring BCS) μπορεί να βοηθήσει τους παραγωγούς να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για τη διαχείριση των ζωοτροφών καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου παραγωγής. Η βαθμολογία σωματικής θρεπτικής κατάστασης είναι μια τεχνική με την οποία ο παραγωγός μπορεί να μετρήσει τους μύες και το λίπος του προβάτου σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αυτή η πληροφορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατηγοριοποίηση των ζώων αναπαραγωγής σε σχέση με το σωματικό λίπος και επιτρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις για τη μέγιστη αποδοτικότητα.

Η βαθμολογία σωματικής θρεπτικής κατάστασης θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον τρεις φορές το έτος. Έξι εβδομάδες πριν από το ζευγάρωμα, στα μέσα της εγκυμοσύνης και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Για την αποτύπωση της βαθμολογίας ο παραγωγός θα πρέπει να πιάσει την προβατίνα πάνω και γύρω από τη σπονδυλική στήλη, στην περιοχή της οσφυϊκής χώρας, πίσω από το τελευταίο πλευρό και πάνω από το νεφρά. Αυτό πρέπει να γίνει με τον αντίχειρα και τα δάκτυλα. Η κλίμακα της βαθμολογίας είναι από το 0 - 5. Ο βαθμός μηδέν είναι για μια προβατίνα που είναι εντελώς αδυνατισμένη, ενώ μια βαθμολογία 5 είναι για μια προβατίνα που είναι εξαιρετικά λιπαρή. Στην ιδανική περίπτωση, έχουμε ένα σκορ 2,5 όταν χορηγούμε σιτηρέσιο συντήρησης και αυξάνεται σε 3,5 πριν από την αναπαραγωγή. Είναι σημαντικό να διατηρούν ένα σκορ σωματικής κατάστασης 3,5 για τις πρώτες 30 ημέρες μετά το ζευγάρωμα για να βελτιστοποιηθούν τα ποσοστά σύλληψης.

Υπάρχουν τέσσερις σημαντικές διατροφικές περίοδοι για τις προβατίνες:

  • Flushing και ζευγάρωμα
  • Τελευταίες 4 εβδομάδες της κύησης
  • Θηλασμός
  • Ξηρά περίοδος

Η βαθμολογία πρέπει να αποτυπωθεί πριν από το Flushing ώστε να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα του Flushing. Προβατίνες με ένα βαθμολογία από 4-5 δεν αποδίδουν καλά στο Flushing, ενώ προβατίνες με ένα σκορ από 3-4 ανταποκρίνονται στο Flushing.

Αποτέλεσμα 1Η ραχοκοκαλιά έχει πολύ απότομη αίσθηση, τα σκελετικά χαρακτηριστικά εξέχουν χωρίς κάλυμμα λίπους.Οι μύες είναι εμφανής, αλλά πολύ ρηχοί.

Αποτέλεσμα 2Η σπονδυλική στήλη έχει μια ομαλή και στρογγυλεμένη αίσθηση λόγω του βάθους του μυϊκού ιστού.Απουσία πάχους.Τα πρόβατα φαίνεται λεπτά αλλά τα σκελετικά χαρακτηριστικά είναι ομαλά και δεν προεξέχουν.

Αποτέλεσμα 3Οι μύες τις οσφυικής χώρας είναι γεμάτοι με μέτρια κάλυψη λίπους.Η σπονδυλική στήλη μπορεί να γίνει αισθητή με την πίεση.Το λίπος μπορεί να γίνει αισθητό στην αρχή της ουράς και στο στήθος.Συνιστάται το Flushing πριν από το ζευγάρωμα.

Αποτέλεσμα 4Η σπονδυλική στήλη καλύπτεται με ένα μέτριο στρώμα λίπους και μυών.Η συνολική εμφάνιση των προβάτων είναι ομαλή, οι σπόνδυλοι δεν είναι ορατοί.Το λίπος είναι εμφανές στην αρχή της ουράς και στο στήθος.Αυτή η κατάσταση είναι πολύ καλή για επίδειξη, αλλά θεωρείται πάρα πολύ παχιά για ζευγάρωμα.

Αποτέλεσμα 5Τα πρόβατα έχουν καλυφθεί από το λίπος.Διστάζουν και νιώθουν άβολα να μετακινηθούνΈχουμε την αίσθηση το χέρι μας να χώνεται σε ένα στρώμα λίπους όταν το σπρώχνουμε κάθετα.

Πηγή: provata-assaf.blogspot.gr