Skip to main content
19 04 2017 | 10:21

Τα πρώτα συμπτώματα εξώασκου στην ροδακινιά

Τα πρώτα συμπτώματα εξώασκου στην ροδακινιά

Ήδη σε ορισμένες ποικιλίες ροδακινιάς σε Μακεδονία και Θράκη παρατηρήθηκαν τα πρώτα συμπτώματα από τον εξώασκο στα νεαρά φύλλα των δέντρων. Σύμφωνα με δηλώσεις των γεωπόνων του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης στο επόμενο διάστημα τα φύλλα θα πάρουν κίτρινο χρώμα μετά καστανό και θα μαραθούν και θα πέσουν στον Ιούνιο και Ιούλιο. Το πρόβλημα αυτό το αντιμετώπισαν σε μεγάλη έκταση ξανά οι καλλιεργητές αν και όπως δηλώνουν οι περισσότεροι έχουν πράξει σύμφωνα με τις οδηγίες των προσωπικών τους γεωπόνων, ραντίζοντας τις κατάλληλες ημερομηνίες και τα κατάλληλα φάρμακα. Αν το φαινόμενο είναι εκτεταμένο και την φετινή χρονιά θα αποτελέσει ακόμη ένα πονοκέφαλο των αγροτών.

Εξώασκος: Taphrina deformans (Berck) Tul.,(1866) (καρούλιασμα ή μπούκλα των φύλλων)

Ξενιστές: Ροδακινιά, Αμυγδαλιά.

Συμπτώματα: Στη ροδακινιά-νεκταρινιά ο εξώασκος αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρή ασθένεια για τη χώρα μας. Προσβάλλονται τα πράσινα μέρη του δέντρου, κυρίως τα φύλλα, αλλά και οι τρυφεροί βλαστοί, οι νεαροί καρποί και τα άνθη. Οι διογκωμένες περιοχές έχουν γκρίζα-αλευρώδη ή βελούδινη όψη λόγω των καρποφοριών του παθογόνου. Προς το τέλος της άνοιξης (τέλος Απριλίου- αρχές Μαΐου) γίνονται καστανά, μαραίνονται, ξηραίνονται και πέφτουν

Ο εξώασκος είναι μία κρυπτογαμική ασθένεια, γνωστή και ως «καρούλιασμα των φύλλων». Χαρακτηριστικό σύμπτωμά της είναι η υπερπλασία και παραμόρφωση που υφίστανται τα τρυφερά φύλλα και οι βλαστοί των δένδρων. Αποτέλεσμα της προσβολής είναι το δένδρο να οδηγηθεί σε έντονη φυλλόπτωση της πρώτης βλάστησης, με δυνάμεις που αποθηκεύονται από την προηγούμενη χρονιά. Στην πορεία το δέντρο σχηματίζει νέα και υγιή βλάστηση αλλά με υποβαθμισμένη παραγωγή σε ποιότητα και ποσότητα. Τα δένδρα γίνονται ευαίσθητα σε προσβολές από αφίδες και γι’ αυτόν τον λόγο χρειάζεται πρόσθετη λίπανση στο έδαφος μέσω του φυλλώματος για αναπλήρωση των χαμένων δυνάμεων.

Συνθήκες ανάπτυξης: Ο μύκητας προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις αρχές της άνοιξης σε νεαρές φυτείες, καθώς και σε ψυχρά και υγρά κλίματα. Το μέγεθος της ζημιάς διαφέρει από χρόνο σε χρόνο και από ποικιλία σε ποικιλία. Το στάδιο της ευαισθησίας εκτείνεται από το φούσκωμα των ματιών μέχρι την πράσινη κορυφή. Για τη μόλυνση απαιτείται θερμοκρασία 3-15 °C συνοδευόμενη από βροχή, ομίχλη και δροσιά για πάνω από 24 ώρες.

Στα φύλλα: τα συμπτώματα εμφανίζονται νωρίς την άνοιξη, μόλις εκπτυχθούν από τους οφθαλμούς. Τα προσβεβλημένα φύλλα παρουσιάζουν ανώμαλη πάχυνση, κατσαρώνουν, παραμορφώνονται, παίρνοντας ένα χαρακτηριστικό κίτρινο ή κόκκινο χρώμα. Αυτό που μπορούμε να επισημάνουμε για την περσινή χρονιά είναι το μεγάλο ποσοστό προσβολής από εξώασκο. Οι πιθανοί λόγοι είναι οι ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του μύκητα, καθώς επίσης η κατάργηση της απαραίτητης επέμβασης με χαλκούχο σκεύασμα κατά την πτώση των φύλλων.

Οι καρποί: παρουσιάζουν κιτρινοπράσινες ή κόκκινες διογκώσεις. Εάν προσβληθούν μικροί, πέφτουν πρόωρα, ενώ στους μεγαλύτερους τα μολυσμένα σημεία παίρνουν χρώμα καστανό και σαπίζουν. Οι βλαστοί: διογκώνονται, παραμορφώνονται, συστρέφονται και εμφανίζουν χλώρωση ή ερυθρωπό μεταχρωματισμό. Τα άνθη: παραμορφώνονται και πέφτουν.Καθοριστικοί είναι ο ψεκασμοί με Ziram + Προσκολλητικό στα παρακάτω στάδια: 1) Έναρξη βλάστησης (συνήθως 28 Ιανουαρίου-10 Φεβρουαρίου), 2) Ροζ στάδιο, 3) Πτώση των πετάλων

Κατηγορία και τρόπος δράσης: To Ziram είναι προστατευτικό μυκητοκτόνο με προληπτική εφαρμογή στα Πυρηνόκαρπα (ροδακινιά) για τον εξώασκο, το κορύνεο και την φαιά σήψη. Το Ziram παρεμποδίζει την βλάστηση των σπορίων και σε ορισμένες περιπτώσεις την ανάπτυξη του μυκηλίου εμφανίζοντας προληπτική δράση.

Στρατηγική χημικής αντιμετώπισης: Απαραίτητη η εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων στην μέγιστη προβλεπόμενη δόση, την εποχή της πτώσης των φύλλων και δεύτερος ψεκασμός στο τέλος του χειμώνα.

Το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο λόγω ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών ο ασκομύκητας πολλαπλασιάζεται σαπροφυτικά και δημιουργεί σπόρια για την άνοιξη. Γι’ αυτό απαραίτητη είναι μία εφαρμογή τον Σεπτέμβριο με Ziram 76W.G, Captan 80W.G, Thiram 80W.G, Dithianon 70W.G. Σε περίπτωση προσβολών απαραίτητη θεωρείται η εφαρμογή με Captan ή Dithianon και ενίσχυσή της βλάστησης με διαφυλλικά σκευάσματα και λιπάσματα.

Καλλιεργητική αντιμετώπιση: Συμπληρωματικά συστήνονται ορισμένα καλλιεργητικά μέτρα, όπως αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβλημένων οργάνων, ενίσχυση των δέντρων με εφαρμογή αζωτούχου λίπανσης και περιοδικών αρδεύσεων.

Πηγή: pellanews.gr