Skip to main content
18 10 2017 | 14:50

Οδηγίες για την παρατεταμένη ξηρασία στους ελαιώνες

Οδηγίες για την παρατεταμένη ξηρασία στους ελαιώνες

Μεγάλο είναι το πλήγμα από την ανομβρία στις ελιές της Δυτικής Ελλάδας από την Άρτα μέχρι τη Μεσσηνία, ενώ ο Βασίλης Φραντζολάς, υπεύθυνος διεξαγωγής σεμιναρίων για την ελιά (oliveoilseminars.com) επισημαίνει σε ανακοίνωσή του με συστάσεις προς τους ελαιοκαλλιεργητές ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι συνάδελφοί τους στην Καταλωνία της Ισπανίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φραντζολάς αναφέρει ότι:

"Κατόπιν ανταλλαγής απόψεων με τον συνεργάτη μας, Dr. Augusti Romero, του Ερευνητικού Κέντρου I.R.T.A. στην Καταλωνία, σχετικά με την παρατεταμένη ξηρασία που παρατηρείται και στην Καταλωνία (Ισπανία) αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως Δυτική Πελοπόννησο, Αττική, ανατολική Κρήτη όπως και σε άλλες περιοχές, όπου οι καρποί, κυρίως της ποικιλίας Κορωνέικη, έχουν αρχίσει να αλλάζουν πρώιμα, με γρήγορο ρυθμό, το χρώμα τους σε έντονο μωβ, ενημερώνουμε τους παραγωγούς με τα εξής, εν όψει και της πρόβλεψης έλλειψης ικανοποιητικών βροχοπτώσεων τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα ημέρες.

1. Η συγκέντρωση ελαιολάδου μέσα στον καρπό αναμένεται μειωμένη, αλλά έχει πλέον ολοκληρωθεί, ήδη από την εβδομάδα όπου έχει αρχίσει σε μη αρδευόμενους ελαιώνες η αλλαγή του χρώματος των καρπών από πρασινοκίτρινος σε ελαφρά μοβ. Μελλοντικές βροχές δεν θα αυξήσουν την ελαιοπεριεκτικότητα αλλά μόνο το μέγεθος και βάρος των καρπών.

2. Η ελαιοποίηση καρπών, οι οποίοι την περίοδο αυτή εμφανίζονται λόγω της ξηρασίας να έχουν ζαρώσει εξωτερικά, είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσουν στο ελαιόλαδο το οργανοληπτικό ελάττωμα “ξερό ξύλο”, το οποίο μειώνει σημαντικά την αξία των ελαιολάδων, εφόσον γίνεται αντιληπτό.

3. Η ελαιοποίηση, αυτή την εποχή, θα δώσει ελαιόλαδα με πιο έντονα του συνήθους, γευστικά χαρακτηριστικά του πικρού και του πικάντικου.

3. Για την παραγωγή αγουρελαίου, συνιστάται η δοκιμαστική ελαιοποίηση σε έναν μαλακτήρα, και ο έλεγχος των δειγμάτων ελαιολάδου από πιστοποιημένα πάνελ Γευσιγνωσίας η Δοκιμαστές ελαιολάδου. Αν το οργανοληπτικό πρόβλημα είναι έντονο είναι θέμα του παραγωγού να αποφασίσει περαιτέρω, κρίνοντας από την προβλεπόμενη εξέλιξη της ξηρασίας και της κατάστασης των καρπών.

4. Τα ελαιοτριβεία πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι οι καρποί λόγω της ξηρασίας θα περιέχουν χαμηλό ποσοστό υγρασίας με κίνδυνο την μεγάλη ανύψωση της θερμοκρασίας στον σπαστήρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, λαμβανομένου υπόψη και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών του περιβάλλοντος αυτήν την περίοδο. Κατάλληλες τεχνικές μπορούν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο.

5. Λόγω της κρίσιμης, όπως εξελίσσεται, κατάστασης, τα Oliveoilseminars.com διαθέτουν την εμπειρία τους στην διάθεση των παραγωγών, απαντώντας σε όλα τα έγγραφα σχετικά ερωτήματα, τα οποία θα υποβληθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].

Μεσσηνία

«Στο 30% της παραγωγής, υπολογίζεται η ζημιά στη φετινή ελαιοπαραγωγή από την από την παρατεταμένη ανομβρία στη Μεσσηνία», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, μιλώντας στο σταθμό μας. Όπως επεσήμανε ο κ. Αντωνόπουλος στην ΕΡΤ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, θα ζητηθεί μάλιστα και συνδρομή από τον ΕΛΓΑ, ώστε να δρομολογηθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες, καθώς το ύψος της απώλειας αγγίζει αντίστοιχο φυσικών καταστροφών.

Ο κ.Αντωνόπουλος διεκρίνισε πως «παρά το γεγονός ότι η φετινή ελαιοκομική χρονιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και η αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου ήταν δεδομένη σε σχέση με το 2016, η έλλειψη βροχόπτωσης μείωσε σε μεγάλο βαθμό την απόδοση του καρπού και μάλιστα σε περιοχές, όπου έχει ήδη αρχίσει η συλλογή του καρπού, η ζημιά θεωρείται μη αναστρέψιμη ακόμα και αν βρέξει τις επόμενες ημέρες». Από ειδικούς πάντως, εκφράζονται φόβοι πως οι συνέπειες της ανομβρίας θα φανούν και στην ποιότητα του ελαιολάδου και κυρίως στα γευστικά χαρακτηριστικά.

Εντωμεταξύ απόφαση για αποστολή ανάλογου αιτήματος προς τον ΕΛΓΑ πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης μετά από εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Κώστα Γεωργακόπουλου, ο οποίος τόνισε πως η ζημιά είναι μεγάλη και αφορά συνολικά την παραγωγή στην περιοχή της Μεσσήνης.

Πάντως θετικά είναι τα μηνύματα από τη φετινή διακύμανση των τιμών του ελαιολάδου με τις πρώτες ποσότητες έξτρα παρθένου, να αγοράζονται προς 4 ευρώ το κιλό. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμα και για 4 ευρώ και 60 λεπτά το κιλό το επόμενο διάστημα, στηριζόμενες στο γεγονός πως η χρονιά ξεκινά με χαμηλά αποθέματα ελαιολάδου.

Ηλεία

Στα λιοστάσια όλης της Ηλείας έχει εμφανιστεί το φαινόμενο της «μαυρισμένης» ελιάς, καθώς η πολύμηνη ανομβρία έχει επηρεάσει το σύνολο της καλλιέργειας, από τον Κάμπο μέχρι τη Ζαχάρω.

Όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της ΠΕ Ηλείας, Γιώργος Μικέογλου, ο καρπός δεν έχει την ίδια ανάπτυξη όπως θα ήταν σε φυσιολογικές συνθήκες αυτήν την εποχή, καθώς φέτος έχει παρατηρηθεί εκτεταμένη περίοδος ξηρασίας.

«Το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στη νότια Ηλεία, γενικά παρουσιάζεται σε όλο τον νομό, απλά εκεί είναι πιο έντονο διότι στις περιοχές αυτές ειναι πιο ξηροθερμικές οι συνθήκες. Λείπουν νερά σε όλο τον νομό. Με κάποια νερά το επόμενο διάστημα μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση, στο μέτρο του δυνατού πάντα», επισημαίνει στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Μικέογλου, προσθέτοντας ότι ελλοχεύει και άλλος κίνδυνος από πιθανή βροχόπτωση.

«Από δω και πέρα αν έρθει ένα νερό γρήγορο και απότομο με μεγάλη ποσότητα, και όχι “ποτιστικό”, μπορεί και να ρίξει τον καρπό. Σημασία όμως έχει το γεγονός ότι ο ελαιόκαρπος δεν έχει το φυσιολογικό μέγεθος. Μια πρώτη εικόνα θα έχουμε όταν ξεκινήσουν τα ελαιοτριβεία και βγουν οι πρώτες αποδόσεις», σημείωσε ο κ. Μικέογλου, υπενθυμίζοντας ότι το 2015 οι ελαιοπαραγωγοί διέκοψαν αρχικά τη συγκομιδή, διότι δεν ήταν υπήρχε καρπός, και επανήλθαν με επιτυχία.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να τεθεί σε κίνδυνο το φυτικό κεφάλαιο, ο κ. Μικέογλου υπογράμμισε ότι είναι προτιμότερο να περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου, προσθέτοντας ότι ήδη οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας έχουν πάρει τα πρώτα δείγματα για εξέταση.

«Η ελιά έχει επιβιώσει εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχει περάσει ξανά παρόμοιες συνθήκες. Είναι ένα ενδεχόμενο αυτός ο κίνδυνος, αλλά καλό είναι να το δούμε στην εξέλιξή του», είπε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Μικέογλου.