Skip to main content
03 06 2015 | 13:51

Εσπερίδα στα Μουδανιά για την ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων

Εσπερίδα στα Μουδανιά για την ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων

Την Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015, στις 19.00, στο ξενοδοχείο PomeGranate (Νέα Μουδανιά, προς Ποτίδαια, Χαλκιδικής), ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός MILLENNIUM, οργανώνει ανοικτή ενημερωτική εσπερίδα με θέμα: Ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων.

Μέχρι 26 Νοεμβρίου 2015 πρέπει όλοι οι διαχειριστές ή χρήστες φυτοφαρμάκων να έχουν πιστοποιηθεί ότι είναι ικανοί για την προσέγγιση φυτοφαρμάκων. Τα φυτοφάρμακα μπήκαν στην ζωή μας με τις σύγχρονες τεχνικές και καλλιεργητικές πρακτικές της αγροτικής παραγωγής. Πρόκειται για ουσίες οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στους διαχειριστές και πολύ περισσότερο στους χρήστες, αν δεν ακολουθηθούν οι συγκεκριμένες διαδικασίες. Προβλήματα θα έχουν και οι χρήστες των τελικών παραγόμενων προϊόντων ή/και τροφίμων αν τα υπολείμματα είναι εκτός προδιαγραφών διατροφής.

Δυστυχώς, για άγνωστους λόγους μέχρι σήμερα, δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες για τα αγροτικά ατυχήματα ή/& τις αγροτικές επαγγελματικές ασθένειες, που να τεκμηριώνουν ισχυρές ανωμαλίες ή ομαλή προσωπική ζωή και υγεία των αγροτών και των οικογενειών τους, από την χρήση των φυτοφαρμάκων.

Γνωρίζοντας την ισχυρή τοξικότητα των φυτοφαρμάκων, μπορούμε τουλάχιστον, ως ελάχιστη υποχρέωση προς τους εαυτούς μας, προς τις οικογένειές μας, προς τους καταναλωτές και προς την κοινωνία, να γνωρίζουμε τους κινδύνους, να εκπαιδευτούμε στις τεχνικές προφύλαξης και να εφαρμόζουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις κατά την χρήση τους ή κατά την τροφοδοσία της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο MILLENNIUM, πέραν της υπεύθυνης επιχειρηματικής δραστηριότητας, έρχεται αρωγός στην ενημέρωση για τις δυνατότητες προστασίας όλων των εμπλεκόμενων στην διακίνηση και χρήση των φυτοφαρμάκων, όταν είναι αναγκαία η χρήση τους.

Οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ψαράδες & δασοκόμοι) είναι οι υπεύθυνοι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος. Κύρια του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και του πολιτιστικού, κοινωνικού, οικονομικού κλπ. Σε μια υπεραπλούστευση οι αγρότες προσφέρουν αγροτικά προϊόντα κύρια στην διατροφή των συνανθρώπων μας. Και ενώ για να γίνεις επαγγελματίας υδραυλικός πχ, απαιτείται εκπαίδευση, πιστοποίηση και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, για να παράγεις τροφές και να διαχειρίζεσαι δηλητήρια, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επαρκής εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, τώρα προωθείται η πιστοποίηση για τα φυτοφάρμακα και βέβαια δεν υπάρχει καμιάς μορφής άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αγρότη.

Ο αγροτικός τομέας εισφέρει το 4% περίπου του ΑΕΠ, στον αγροτικό τομέα οφείλεται το 20% περίπου των χρημάτων του ΑΕΠ της Ελλάδας, έχει στην Ελλάδα τον υψηλότερο πολλαπλασιαστή, 5 (πέντε), μπορεί να δημιουργήσει στον ταχύτερο δυνατό χρόνο πραγματικό πλούτο (μόνο 5-6 μήνες, σε σύγκριση με άλλες επενδύσεις που απαιτούν 3-5 χρόνια για να αποδώσουν) και είναι η βάση της αυτάρκειας του κράτους.

Δυστυχώς ο αγροτικός τομέας φθίνει επικίνδυνα και στερείται επαρκών αγροτικών εκπαιδευτικών κέντρων, ενώ ο χώρος «λεηλατείται» συνεχώς από υφαρπαγές του αντικειμένου του από δυναμικές ετερόκλητες μειονότητες (όπως συνέβη το 2014 με τον αγροτουρισμό). Ταυτόχρονα οι νέοι αγρότες (20-35 ετών) ενώ θα έπρεπε να είναι το 40% του συνόλου των αγροτών, είναι μόνο 6% κτυπώντας το καμπανάκι (ΚΟΥΔΟΥΝΑ) εγρήγορσης για την ικανότητα του κράτους μας να θρέψει τον πληθυσμό του το 2030.

Ένα γρήγορο πρόγραμμα ηλικιακής ανανέωσης και ταχύρυθμης εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, σε σύνδεση της αγροτικής εφαρμοσμένης έρευνας με τους αγρότες, πρέπει να σχεδιασθεί για να μπορέσει το κράτος μας να υπάρχει και μετά μερικές δεκαετίες. Αλλά φαίνεται ότι το διαλυμένο αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε σε στοιχειώδη.

Για την ώρα αρκούμεθα σε ενημερώσεις από κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες, όπως η εσπερίδα που προσφέρει το Εκπαιδευτικό Κέντρο MILLENNIUM για τα φυτοφάρμακα την Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015, στις 19.00, στο ξενοδοχείο PomeGranate. Πληρ: 2373200000

Πηγή: Δημήτρης Μιχαηλίδης