Skip to main content
02 04 2015 | 16:36

Βαρουφάκης: Με αφορολόγητο 12.000 ευρώ τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν το 2016

Βαρουφάκης: Με αφορολόγητο 12.000 ευρώ τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν το 2016

Την επιστροφή του αφορόλογητου ορίου των 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν μέσα στο 2015 προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σήμερα στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή, Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο κ. Βαρουφάκης παρέπεμψε σε δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη, σύμφωνα με την οποία το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα κατατεθεί νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ για τα φετινά εισοδήματα, που θα δηλωθούν, όμως το 2016. Το όριο αυτό θα αφορά τόσο αγρότες, όσο και άλλες παραγωγικές επαγγελματικές τάξεις. Ολόκληρος ο διάλογος στη Βουλή:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Μπαλάφας): Προχωρούμε στη συζήτηση της με αριθμό 77/24-3-2015 επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Ηρακλείου του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την καθυστέρηση της καθιέρωσης του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.

Θα απαντήσει ο Υπουργός κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

Ορίστε, κύριε Κεγκέρογλου, έχετε το λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Επιτρέψτε μου, κύριε Υπουργέ, να θέσω στα πλαίσια της συζητούμενης ερώτησης ένα μεγάλο θέμα, για το οποίο έχετε δημοσιοποιήσει τη θέση της Κυβέρνησης. Αυτό δεν είναι άλλο από τη σωστή θέση της Κυβέρνησης ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται υφεσιακά μέτρα και από το ότι δεν θα συμφωνήσετε σε υφεσιακά μέτρα.

Όμως, στην πράξη με τη χρονοτριβή και την καθυστέρηση της συμφωνίας, δυστυχώς η μεγάλη ύφεση προκαλείται στην πράξη από την αφαίμαξη όλων των χρημάτων από τα δημόσια ταμεία, τους Οργανισμούς και τις τράπεζες, προκειμένου να είμαστε εντάξει στις διεθνείς υποχρεώσεις μας. Αυτή, δυστυχώς, είναι η πρακτική της ύφεσης, την οποία ακολουθείτε.

Συγκεκριμένα, όμως, σήμερα θέλω να μου απαντήσετε σε ένα θέμα. Έχει προκύψει τώρα το πρωί σε πολλές ΔΟΥ –και ιδιαίτερα στην Κρήτη- ότι έχετε δώσει προφορική εντολή στους διευθυντές των ΔΟΥ να μην επιστρέφουν ΦΠΑ πάνω από 10.000 ευρώ, παρ’ ότι είναι όλα εντάξει. Πολλοί αγρότες, λοιπόν, οι οποίοι έχουν υποχρεώσεις και δεσμεύσεις και χρειάζονται αυτά τα χρήματα –και η αγορά τα χρειάζεται αυτά τα χρήματα- είναι σήμερα εγκλωβισμένοι από την προφορική εντολή που έχει δώσει το Υπουργείο Οικονομικών. Δείτε το αν μπορείτε να δώσετε σήμερα απάντηση.

Έρχομαι τώρα στην ουσία της ερώτησης που αφορά ένα μέτρο δικαιοσύνης, κατά την άποψή μου, σχετικά με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Πρέπει να γνωρίζουμε τι διαπραγματεύεστε για αυτό, αν το διαπραγματεύεστε και αν χρειάζεται να το διαπραγματευθείτε, διότι δεν είχε ειπωθεί προεκλογικά ότι αυτό θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, είχε ειπωθεί ως δέσμευση ότι θα υλοποιηθεί. Η ερώτηση είναι αν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα υλοποιηθεί και πότε.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά ένα σημαντικό θέμα, την αλλαγή του καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών με βιβλία εσόδων-εξόδων για περσινά εισοδήματα, που γίνεται για πρώτη φορά φέτος και που όμως δεν δόθηκε η δυνατότητα για πολλούς λόγους στους αγρότες να έχουν, είτε λόγω έλλειψης ενημέρωσης είτε λόγω έλλειψης από το καθεστώς που ισχύει, παραδείγματος χάρη για την ασφάλιση πολλών κατηγοριών μεταναστών που εργάζονται στον τόπο μας, την τεκμηρίωση για τα έξοδα.

Άρα, εκτός από το ερώτημα για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ -που συνδέεται με τους αγρότες διότι αν εφαρμοστεί, τότε μειώνεται το πρόβλημα που θα υπάρχει-, το δεύτερο ερώτημα είναι εάν θα ακολουθήσετε αυτό που είχε αποφασίσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, να δώσετε τη δυνατότητα για δικαιολόγηση εξόδων τεκμαρτά, ένα ποσοστό 20% επί του τζίρου να θεωρηθεί για την πρώτη χρονιά εφαρμογής ως έξοδα τα οποία δεν θα χρειάζονται παραστατικά, προκειμένου να δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Μπαλάφας): Ευχαριστούμε τον κ. Κεγκέρογλου.

Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε, για το ερώτημά σας.

Θα ξεκινήσω με αυτό το οποίο εσείς είπατε στην αρχή και που θέσατε ως ερώτημα. Με ρωτήσατε ουσιαστικά -και εγκαλέσατε- εάν η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση δημιουργεί τάσεις ασφυξίας στην αγορά και γιατί η διαπραγμάτευση αυτή χρονοτριβεί και δεν κλείνει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση εμπεριέχει αυτά τα συστατικά της ασάφειας και της ανασφάλειας στις αγορές, δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας και συνεπώς έχει αντίκτυπο αρνητικό.

Από την άλλη μεριά, όμως, γνωρίζετε πολύ καλά τι σημαίνει διαπραγμάτευση. Διαπραγματευόμαστε το μέλλον της Ελλάδας αυτή τη στιγμή, όπως κάποιοι το διαπραγματεύθηκαν ή δεν το διαπραγματεύθηκαν το 2010 και μετά το 2012.

Να το πω απλά, θα μπορούσαμε να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση τώρα, κύριε Κεγκέρογλου. Θα μπορούσε την προηγούμενη εβδομάδα, τις προηγούμενες τέσσερις βδομάδες. Θα έπρεπε οι επικουρικές συντάξεις να έχουν μειωθεί 70% με 80%. Θα έπρεπε να έχουμε δεχθεί την αύξηση της φορολογίας του ΦΠΑ στα νησιά. Θα έπρεπε να έχουμε κάνει ό,τι έλεγε το e-mail Χαρδούβελη. Θα έπρεπε να έχουμε δώσει περαιτέρω ώθηση στην αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των προηγούμενων πέντε ετών.

Αυτό μου λέτε; Μου λέτε ότι σφάλαμε επειδή δεν προσυπογράψαμε όλα αυτά τα οποία ο ελληνικός λαός εξέλεξε εμάς να μην προσυπογράψουμε και έστειλε εσάς στα έδρανα της Αντιπολίτευσης επειδή τα είχατε υποσχεθεί; Αν αυτό είναι κάτι το οποίο αποτελεί τη θέση σας, θα χαιρόμουνα πάρα πολύ αν το εκφράζατε ευθαρσώς.

Ας έρθουμε, όμως, τώρα στο αφορολόγητο. Πράγματι, κύριε συνάδελφε, η καθιέρωση αφορολόγητου ποσού 12.000 θα δώσει ανάσες σε όλους, ιδίως εκείνους που επλήγησαν περισσότερο, φορολογούμενοι -αν είναι δυνατόν- σε μία πολιτισμένη χώρα από το πρώτο ευρώ.

Η κατάργηση του αφορολόγητου ήταν μέγιστη ντροπή και είμαι σίγουρος ότι και εσείς που την εισάγατε και την ψηφίσατε –γιατί έγινε επί ημερών της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- δεν νιώθατε καλά τη στιγμή που το κάνατε. Το γνωρίζω αυτό και δεν το λέω ειρωνικά. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι εκείνη τη στιγμή που το προτείνατε, το κυρώνατε και το προωθούσατε, οι συνάδελφοι του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος ένιωθαν καλά με τη συνείδησή τους, όταν για το 2011 μειώνατε το αφορολόγητο από τις 12.000 στις 5.000, μετά το 2013 το εκμηδενίσατε, αντικαθιστώντας το με απαλλαγή 2.100 ευρώ σε όσους έφερναν αποδείξεις και πέρυσι καταργήσατε και αυτή τη φοροαπαλλαγή για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τώρα που ο ελληνικός λαός απεφάνθη γι’ αυτές τις πολιτικές, ξάφνου βιάζεστε να επανέλθει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Εμείς όμως, κύριε Κεγκέρογλου, βιαζόμαστε πραγματικά. Σας διαβεβαιώνω ότι ματώνουμε στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα ακυρωνόντουσαν και δεν θα γίνονταν ποτέ αν προσυπογράφαμε το e-mail Χαρδούβελη, το οποίο εσείς προσυπογράψατε.

Θα επιστρέψει το αφορολόγητο. Αναφέρομαι στις δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού, Νάντιας Βαλαβάνη, στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης στη Βουλή. Το δεύτερο εξάμηνο είπε ότι θα διαμορφωθεί το νέο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν το 2016. Στο νέο φορολογικό σύστημα θα θεσμοθετηθεί το αφορολόγητο όριο και η ενιαία και προοδευτική κλίμακα με πολλές διαβαθμίσεις. Αυτό υποσχεθήκαμε, αυτό θα πράξουμε.

Όσον αφορά στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών, κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι το κοινοβουλευτικό έργο θα εβοηθείτο αν οι συνάδελφοι απηύθυναν τις ερωτήσεις τους στον αρμόδιο υπουργό, που είναι η κ. Βαλαβάνη. Αλλά μιας και βρίσκομαι εδώ σήμερα, να το απαντήσω εγώ.

Μετά την ψήφιση του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος του ν. 4172 που ισχύει από την 1/1/2014, καταργήθηκε ο υπολογισμός του εισοδήματος των αγροτών με την προηγούμενη μέθοδο. Βάσει του νέου κώδικα που η προηγούμενη κυβέρνηση έφερε στη Βουλή και το παρουσίασε ως μεγάλη τομή στο φορολογικό σύστημα, εκδόθηκαν και ερμηνευτικές εγκύκλιοι από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στις οποίες ορίζεται ότι από 1/1/2014 ο προσδιορισμός των κερδών από αγροτική δραστηριότητα θα γίνει με λογιστικό τρόπο: έσοδα μείον έξοδα.

Επομένως, αν μετανιώσατε και δε θέλετε να στηρίξετε αυτά που νομοθέτησε η κυβέρνηση που στηρίζατε, σας παρακαλώ να καταθέσετε τη δική σας πρόταση για το θέμα της φορολόγησης των αγροτών στην Αναπληρώτρια Υπουργό, που είναι αρμόδια επί του θέματος και εφόσον είναι εμπεριστατωμένη η πρότασή σας να είστε σίγουρος ότι θα εξεταστεί.

Τέλος, ως προς αυτό που αναφέρατε, όσον αφορά μια προφορική εντολή σε κάποιες ΔΟΥ στην Κρήτη, θα το κοιτάξουμε. Εγώ δεν είμαι γνώστης αυτού του θέματος. Θεωρώ ότι οι επιστροφές φόρων πρέπει να γίνονται στην ώρα τους.

Να ξέρετε ότι η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών μέσα σ’ αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες που δημιουργούν οι δανειστές, επιβάλλοντάς μας πολιτικές που ούτε εσείς θέλετε να επιβληθούν, βελτιστοποιούμε τον τρόπο διαχείρισης των δημοσιονομικών και των φορολογικών ζητημάτων.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κατ’ αρχήν, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να ενημερώσετε τον κύριο Υπουργό -για να γνωρίζει- ότι το Προεδρείο της Βουλής επιβάλλει οι ερωτήσεις να απευθύνονται στον Υπουργό και δεν παραλαμβάνονται ερωτήσεις από την αρμόδια Υπηρεσία, όταν απευθύνονται σε αναπληρωτές Υπουργούς. Αυτό είναι ένα θέμα του Προεδρείου. Προς τα εκεί οι παρατηρήσεις, παρακαλώ.

Να σας πω ότι στον κοινοβουλευτικό έλεγχο ο Υπουργός απαντάει. Δεν έρχεται να καταθέσει ερώτηση προς τον ερωτώντα Βουλευτή. Περί αυτού πρόκειται. Ελπίζω η δευτερομιλία σας να είναι διαφορετική, γιατί η πρωτομιλία σας ήταν μια ερώτηση ελέγχου προς τον Βουλευτή. Το ακριβώς αντίστροφο είναι οι κοινοβουλευτικός έλεγχος και δεν κάνει κακό να ρίξετε μια ματιά στον Κανονισμό και τα σχετικά άρθρα. Δεν το λέω υποτιμητικά. Είναι το καταστάλαγμα της λειτουργίας του Κοινοβουλίου δεκάδες χρόνια τώρα.

Από την ανάλυση που κάνατε φάνηκε ότι δεν υπήρξε κατάργηση του αφορολόγητου επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε μείωση αλλά όχι κατάργηση. Στην αρχή όμως μιλήσατε διαφορετικά.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι «ό,τι πεις στην αρχή είναι αυτό που μετράει και περνάει». Είστε της επικοινωνίας. Πρέπει να αποδείξετε ότι δεν είστε μόνο της επικοινωνίας και αυτό γιατί, πράγματι, διαπραγματεύεστε την τύχη της χώρας. Θα ήμασταν ευτυχείς, βέβαια, να μην έχετε εξουσιοδοτήσει κάποιους να τη διαπραγματεύονται, αλλά να τη διαπραγματεύεστε ο ίδιος. Η εξουσιοδότηση που έχετε κάνει νομίζω ότι δημιουργεί παραπάνω προβλήματα.

Αναφερθήκατε στο χρόνο, στην καθυστέρηση. Κοιτάξτε, η καθυστέρηση η χρονική δεν έχει πάντα σχέση με το περιεχόμενο. Η πραγματικότητα, δυστυχώς, είναι ότι «στύβετε την πέτρα». Είναι δική σας έκφραση. Στύβετε την πέτρα, την πραγματική οικονομία και εκεί πρέπει να δώσετε βάρος. Δεν σας προέτρεψα να παραβείτε ούτε τις κόκκινες γραμμές, τις οποίες ανέφερε προχθές ο Πρωθυπουργός -οι οποίες είναι οι δικιές μας κόκκινες γραμμές του Δεκεμβρίου- ούτε τις πρόσθετες που θα θέλαμε να ακούσουμε -ορισμένες από τις οποίες, όπως είπατε προηγουμένως απαντώντας στον κ. Βρούτση, τις μαθαίνουμε από τα διεθνή μέσα- προς Θεού! Σε καμία περίπτωση.

Εμείς λέμε «μην ποδοπατείτε την πραγματική οικονομία». Αυτό είναι το θέμα. Γι’ αυτό, λοιπόν, θα πρέπει σε αυτό που σας είπα ότι έχει δοθεί προφορική εντολή να το άρετε άμεσα, σήμερα και θα δούμε την εξέλιξη του πράγματος. Επίσης, θα πρέπει τα θέματα που έχουν να κάνουν με το αφορολόγητο και την φορολόγηση των αγροτών, που σας έθεσα με την ερώτηση, να μην τα παραπέμπετε στο μέλλον, γιατί αυτό δεν είχε ειπωθεί στον ελληνικό λαό. Στον ελληνικό λαό είχε ειπωθεί -και καλά έκανε ο ελληνικός λαός και το επέλεξε και το στήριξε- ότι θα έχει αφορολόγητο 12.000, κάτι που είναι δίκαιο και πρέπει να υλοποιηθεί. Από πού και ως πού τίθεται υπό την έγκριση των δανειστών; Το έλεγε κανένα Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αυτό; Να μας πείτε σε ποιο σημείο και ποια παράγραφο.

Συγκεκριμένα, όμως, η πρότασή μου για τους αγρότες είναι -για φέτος, που για πρώτη χρονιά δεν εδόθη η απαραίτητη ενημέρωση, ούτως ώστε να μαζεύουν τα απαραίτητα στοιχεία των δαπανών και που ακόμα και σήμερα δεν τους δίνεται η δυνατότητα, παρότι εγώ είχα κάνει μια σημαντική προσπάθεια, η οποία, όμως, απέδωσε προς το τέλος του χρόνου, για να μπορούν να ασφαλίζουν και άρα να δικαιολογούν τα έξοδα που κάνουν για μετανάστες εργαζόμενους σε αγροτικές εργασίες- να δοθεί η δυνατότητα το 20% να θεωρηθεί τεκμαρτή δαπάνη, χωρίς παραστατικά.

Αυτή είναι η λύση για φέτος, ούτως ώστε να μην πληρώσουν οι αγρότες «τη νύφη». Θέλετε των δικών μας ολιγωριών, θέλετε των δικών σας ολιγωριών; Ναι. Να μην πληρώσουν, όμως, «τη νύφη» ούτε των δικών μας ούτε των δικών σας. Τεκμαρτή δαπάνη, λοιπόν, 20% ως προς τα παραστατικά. Αυτή είναι η πρότασή μου, επειδή με ρωτήσατε και ανταποκρίνομαι στον κοινοβουλευτικό έλεγχο προς το Βουλευτή, αν έχει προτάσεις.

Βεβαίως, να σας πω, πως για το συνολικό θέμα που είπατε, πράγματι χρειάζεται μια ενημέρωση του Κοινοβουλίου από την αρμόδια Επιτροπή, διότι, άσχετα αν το διέρρευσαν, δεν μπορεί να μας μιλάτε τη μια μέρα για 1,5% πλεόνασμα και να μαθαίνουμε ότι πάτε σε 3,9%. Δεν μπορεί να μαθαίνουμε ότι πάτε και καταθέτετε προτάσεις για να πιάσετε τους μεγαλοαπατεώνες στη φοροδιαφυγή και ταυτόχρονα να υπογράφετε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία χαρίζετε σε μεγαλοαπατεώνες αντίστοιχα ποσά. Δεν μπορεί όλα αυτά να ισχύουν μαζί και να θέλουμε να έχουν και αποτέλεσμα. Δεν γίνεται. Πρέπει να το δείτε.

Επομένως, αν μου δώσετε απάντηση στα δύο συγκεκριμένα ερωτήματα που σας έθεσα και μου λύσετε και το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ, θα είμαι ικανοποιημένος. Αν δεν μου δώσετε απάντηση και μου πείτε πάλι τα γενικά, θα πω ότι καλή ήταν η συνάντησή μας σήμερα, αλλά δεν θα έχει αποτέλεσμα ούτε γι’ αυτούς που τους αφορά ούτε για τον τόπο.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Μπαλάφας): Ευχαριστούμε, κύριε Κεγκέρογλου.

Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Υπουργός Οικονομικών): Κύριοι συνάδελφοι, είμαι νέος Βουλευτής, είναι αλήθεια. Δεν έμαθα, όμως, κάτι περισσότερο σήμερα από τον κύριο συνάδελφο, ο οποίος αποφάσισε να μου διδάξει τη σωστή κοινοβουλευτική διαδικασία.

Εγώ απάντησα ευθαρσώς στα ερωτήματα του, τα οποία αφορούσαν δύο νομοθετήματα κυβερνήσεων που το κόμμα του στήριξε: το 2011 ήταν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, το 2013 ήταν συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Κεγκέρογλου, προφανώς διαφωνεί με δύο από αυτούς τους νόμους, που στήριξε ο ίδιος με την ψήφο του. Εγώ του εξήγησα ότι τον πρώτον τον ανατρέπουμε -και θα τον ανατρέξουμε, όπως είπαμε στις προγραμματικές μας δηλώσεις- και τον δεύτερο θα τον κοιτάξουμε στο πλαίσιο της συνολικότερης προσπάθειάς μας όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά για όλους τους ανθρώπους του μόχθου να υπάρξει μια δίκαιη μεταχείριση.

Κατόπιν, κατέθεσε μια πρόταση, την οποία την άκουσα με ενδιαφέρον. Θα ήθελα να την δω γραπτά και θα ήθελα να τη δω κοστολογημένη. Θα ήθελα, αν θέλει, ακόμα και για το αφορολόγητο να καταθέσει και για αυτό μια πρόταση για το πώς θα μπορούσε να γίνει. Έχει άποψη για τη διαπραγμάτευση, όλοι οι Έλληνες πρέπει να έχουν άποψη για τη διαπραγμάτευση. Ας μας απαντήσει στο ερώτημα αν θα έπρεπε να αποδεχτούμε το e-mail Χαρδούβελη για να είχε λήξει η διαπραγμάτευση πιο νωρίς, πιο γρήγορα.

Γενικότερα, θέλω να πω ότι χαίρομαι πολύ αυτού τους είδους τις συζητήσεις και θα τις χαρώ ακόμα περισσότερο στο μέλλον, εφόσον έχουμε έναν πραγματικό διάλογο, όπου στόχος δεν είναι ο ένας να υπονομεύει τον άλλο, αλλά να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο και να εμπλουτίζουμε την ποιότητα του διαλόγου μας.

Ευχαριστώ πολύ.