Skip to main content
05 05 2015 | 10:09

Θα φορολογούνται εισοδήματα από αγροτικές επιδοτήσεις άνω των 12.000 ευρώ

Θα φορολογούνται εισοδήματα από αγροτικές επιδοτήσεις άνω των 12.000 ευρώ

Οι αποζημιώσεις που έχουν πάρει οι αγρότες το 2014 θα είναι εντελώς αφορολόγητες, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις θα είναι αφορολόγητο το ποσό μέχρι 12.000 ευρώ. Αυτό θα προβλέπει τροπολογία την οποία έχει ήδη έτοιμη το υπουργείο Οικονομικών, για το αφορολόγητο των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων των αγροτών για το οικονομικό έτος του 2014. Σύμφωνα με όσα είπε χθες στη Βουλή, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου, η τροπολογία αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί μέχρι τέλους της εβδομάδας.

Η ρύθμιση για τις επιδοτήσεις, όπως διευκρίνισε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, θα καλύπτει σχεδόν το 90% των αγροτών, δηλαδή τη μικρή και μεσαία αγροτιά.

«Δεν μπορούν να βγουν τα σπασμένα από τους αγρότες», τόνισε από την πλευρά του ο Βασίλης Κεγκέρογλου που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αθέτησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για το αφορολόγητό τους.

Η συζήτηση από τα πρακτικά της Βουλής

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ (Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών): Σε σχέση με την πρώτη ερώτησή σας, κύριε συνάδελφε, όπως ήδη απάντησα στη Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Διαμάντω Μανωλάκου την προηγούμενη Δευτέρα σε σχετική επίκαιρη ερώτησή της, σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης καταλήξαμε να μην περιμένουμε μία ριζική αναδιάρθρωση του τρόπου φορολόγησης των αγροτών στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα συζητηθεί το φθινόπωρο και θα αφορά τα εισοδήματα των αγροτών κατά το οικονομικό έτος 2015, αλλά να παρέμβουμε τώρα με νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης των αγροτικών αποζημιώσεων και επιδοτήσεων για τις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2014. Η σχετική τροπολογία είναι έτοιμη και ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να συζητηθεί και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Με αυτήν την τροπολογία θεσπίζεται το αφορολόγητο των αποζημιώσεων χωρίς πλαφόν. Κάτι διαφορετικό θα ήταν ντροπή, αν σκεφθεί κανείς ότι πρόκειται ουσιαστικά για καταστροφή επενδεδυμένου κεφαλαίου, πολύ περισσότερο που ξεκινά από μείον 30% η οποιαδήποτε αποζημίωση αυτής της καταστροφής και πολύ περισσότερο βέβαια ντροπή θα ήταν, χωρίς αυτή τη ρύθμιση, όλη αυτή η κατάσταση που υπάρχει, που θα οδηγεί αντικειμενικά σε μία εξαιρετική υπερφορολόγηση των αγροτών φέτος σε σύγκριση με το 2013 -εννοώ του οικονομικού έτους 2014 σε σύγκριση με το 2013- καθώς, όπως ξέρουμε, προβλέπει τη φορολογία από το πρώτο ευρώ.

Ως προς τις επιδοτήσεις, θέλω να πω ότι θα είναι αφορολόγητες οι πρώτες 12.000 ευρώ σε όλους τους αγρότες. Αυτό καλύπτει -απ’ όσο το ψάξαμε- πάνω από το 90% των δικαιούχων των επιδοτήσεων. Δηλαδή, πρακτικά οι επιδοτήσεις θα είναι αφορολόγητες για το σύνολο της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.

Προσδοκούμε ότι, ανεξάρτητα από το πώς καταρτίστηκε ο ν. 4172/2013, το σύνολο της Αντιπολίτευσης θα υποστηρίξει αυτή τη ρύθμιση και βέβαια εσείς προσωπικά.

Σε σχέση με το δεύτερο ερώτημα, δεν ξέρω τι ετοίμαζε ή δεν ετοίμαζε η προηγούμενη Κυβέρνηση, πάντως κάτι τέτοιο, δηλαδή μείον 20% των εσόδων των αγροτών ως αφορολόγητο, δεν έχει εμφανιστεί πουθενά. Πιθανόν να ήταν μία δική σας προσωπική πρωτοβουλία. Αντίθετα, επειδή η προηγούμενη Κυβέρνηση με το ν. 4172 θεωρούσε όλους τους αγρότες επιχειρηματίες, εμφανίστηκε η φορολόγηση 13% από το πρώτο ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή 27,5% και βέβαια αυτό που είναι έξω από κάθε λογική, το πιο ακραίο απ’ όλα, που είναι η φορολόγηση των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ.

Και ξέρετε, κύριε Κεγκέρογλου, ότι με τον τρόπο που είναι διατυπωμένος ο ν. 4172/13, δεν χρειάζεται να αναφέρονται αυτά ρητά. Εφόσον δεν αναφέρεται ότι εκπίπτει, θεωρείται ότι είναι αντικείμενο φορολόγησης.

Ξέρετε, επίσης και με αυτό θα ήθελα να τελειώσω, ότι δεν γίνονται μέσα στην ίδια χρονιά δυο φορολογικά νομοσχέδια, ούτε δύο προϋπολογισμοί. Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ ήταν προεκλογική μας δέσμευση για το έτος 2015 στο οποίο θα ήμαστε Κυβέρνηση. Αν το εφαρμόζαμε από τώρα, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2014, θα χρειαζόταν να καταφύγουμε στο παραπάνω, γιατί, όπως ξέρετε, το αφορολόγητο είναι από τα βασικότερα στοιχεία που συνιστούν τα έσοδα έτσι όπως διαμορφώνονται με βάση τον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Κάναμε αυτό που μπορούσαμε για τα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς συνολικά και όχι μόνο για τους αγρότες. Αντιμετωπίσαμε τρεις συν πέντε εξαιρετικά ακραίες καταστάσεις. Οι τρεις ρυθμίστηκαν μέσα στο νόμο για τις εκατό δόσεις, οι πέντε –που μία από αυτές είναι το αφορολόγητο των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων για τους αγρότες- θα κατατεθούν και ελπίζω, όπως είπα πριν, ότι θα ψηφιστούν και από την αντιπολίτευση μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Ευχαριστούμε την Υπουργό κ. Βαλαβάνη.

Ο κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η απάντησή σας, κυρία Υπουργέ, είναι διττή, διφορούμενη και αντιφατική. Είναι θετική ως προς το σκέλος που αφορά τις αποζημιώσεις και για το οποίο είπατε ότι θα παρέμβετε για τα εισοδήματα και ό,τι αφορά αποζημιώσεις για το 2014 και θα νομοθετήσετε την επόμενη εβδομάδα.

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ (Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών): Αυτήν την εβδομάδα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ή τούτη την εβδομάδα, ναι, γιατί θα αρχίσουν οι φορολογικές δηλώσεις, οπότε όσο το δυνατόν συντομότερα.

Για τις επιδοτήσεις θέλω να σας επισημάνω ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προβλέπεται η φορολόγησή τους, δεν προβλεπόταν και από το νόμο τον οποίο αναφέρατε, η εικασία των φοροτεχνικών ότι πρέπει να τη δηλώνουν δεν έχει καμία νομική ισχύ, ούτε κανενός η εικασία, επομένως, πρέπει να υπάρξει θέσπιση καθαρά του αφορολόγητου -εφόσον προχωράτε σε νομοθετική παρέμβαση- ανεξαρτήτως πλαφόν και ύψους. Δεν μπορεί να φορολογηθούν οι επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ενισχύσεις.

Το ότι θα βάλετε ένα όριο, που κατά την άποψή σας είναι στοιχείο δικαιοσύνης, θα δημιουργήσει ζήτημα να εκπέσει αυτή η νομοθετική ρύθμιση, που σημαίνει ότι θα τεθεί εν αμφιβόλω ξανά το θέμα της μη φορολόγησης των ενισχύσεων. Θα πρέπει, επομένως, να ισχύσει, χωρίς πλαφόν, το αφορολόγητο για αποζημιώσεις, ενισχύσεις, επιδοτήσεις.

Για το δεύτερο σκέλος, είπατε ότι αφού έχει νομοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε και θα δούμε τι θα κάνουμε για τα εισοδήματα του 2015.

Όχι βεβαίως. Από τη στιγμή που παρεμβαίνετε για το θέμα των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων και θα φέρετε νομοθετική ρύθμιση για το 2014, από πού και ως πού δεν μπορείτε να ρυθμίσετε και το θέμα, το οποίο πολύ σωστά επισημάνατε, ότι θα οδηγήσει σε υπερφορολόγηση των αγροτών; Πολύ σωστά το επισημάνατε και έτσι είναι. Γιατί πράγματι και εμείς ως πολιτεία και εμείς ως κυβέρνηση προηγούμενη και εσείς, δεν θα έχουμε δώσει τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να δηλώσουν τα πραγματικά τους έξοδα και είναι δύσκολο, δεν είναι εύκολο διαδικαστικά. Αλλιώς, θα είχε δοθεί η λύση. Είναι δύσκολο, πράγματι.

Σας καλώ να εξετάσετε την πρόταση του 20%, θα είναι σωτήρια. Εάν βέβαια είχατε θεσπίσει το 12.000 αφορολόγητο, δεν θα ετίθετο θέμα. Εάν είχαμε πάει στο καθεστώς φορολόγησης των μισθωτών, όπου ισχύει το 9.500 αφορολόγητο, πάλι δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Αλλά λόγω του ότι πάει, όπως είπα, των επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ, πρέπει να θεσπιστεί αυτό το 20%.

Δεν μπορούν να βγουν τα σπασμένα από τους αγρότες γιατί περί αυτού πρόκειται, αφού είπατε ότι «όπως γνωρίζετε, από εκεί εξαρτάται όλο το δημοσιονομικό, από την φορολόγηση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ κλπ., που θα το πάμε του χρόνου. Όχι από τους αγρότες. Δεν υπάρχει κάτι να μειώσουμε, υπάρχει κάτι το οποίο πάμε να αυξήσουμε. Άρα, θα είναι άδικο γι’ αυτούς τους ανθρώπους, την ίδια ώρα που όπως είδαμε σήμερα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στο οποίο δεν έχει δώσει απάντηση η Κυβέρνηση…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ: «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» είναι η εφημερίδα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», με συγχωρείτε. Εσύ ως Μακεδόνας τα ξέρεις καλά.

Η εφημερίδα αυτή αναφέρει ότι τον Μάρτιο, Αναπληρωτής Υπουργός που εικάζεται –και δεν σας αφορά βεβαίως- ότι είναι του επιτελείου που διαπραγματεύεται –μάλιστα λέγεται στα δημοσιογραφικά στέκια ότι είναι με ένα «μ» όχι «ν»- έβγαλε έξω 80 χιλιάδες ευρώ χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος σκοπός και αναγκαία πρόβλεψη για το σκοπό που βγαίνει. Δεν έχει απαντηθεί ακόμα. Δηλαδή, βλέπουμε αντιφατικά στοιχεία και στη δικιά σας Κυβέρνηση που έχουν να κάνουν από τη μια μεριά με το «δεν μπορούμε να αγγίξουμε το κομμάτι που αφορά τη φορολόγηση γιατί όπως είναι πρέπει να υλοποιηθεί» και από την άλλη «να ακολουθούμε την πεπατημένη, την οποία καταγγείλαμε όλοι μαζί μόλις τη μάθαμε για Υπουργό Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης και να τα βγάζουμε εν μέσω διαπραγμάτευσης».

Αυτό το λέω γιατί χρειάζεται άμεσα να διαψευστεί, διότι αν Υπουργός που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, πράγματι έχει βγάλει έξω, σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό –αν ισχύει-, δίνει ένα λάθος μήνυμα για όλους τους άλλους. Είναι το ίδιο μήνυμα με αυτόν που έλεγε ότι «εγώ θα τα βγάλω έξω όλα τα λεφτά μου για να μην κινδυνεύσω».

Αυτό το λάθος μήνυμα έπρεπε ήδη να το έχει αποτρέψει η Κυβέρνηση από τα πρώτα λεπτά που κυκλοφόρησε η εφημερίδα, την οποία θα καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής και θα περιμένω την απάντηση άμεσα. Δεν ξέρω αν μπορείτε να τη δώσετε εσείς ή ο ίδιος ο Υπουργός με ένα «μ» ή οποιοσδήποτε άλλος από την Κυβέρνηση όπως ο κ. Σακελλαρίδης. Πρέπει πάντως να απαντηθεί αυτό, ούτως ώστε αν μεν ισχύει, να αποδοθούν ευθύνες, εάν δεν ισχύει, να καταγγελθεί αυτός που το δημοσίευσε.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δημοσίευμα, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε Κεγκέρογλου.

Κυρία Υπουργέ, αν θέλετε να προσθέσετε κάτι, έχετε το λόγο.

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ (Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Κεγκέρογλου, επειδή όσοι ασχολούμαστε με τα φορολογικά στο Υπουργείο Οικονομικών είμαστε λίγο στα υπόγεια του Υπουργείου, πρέπει να σας πω ότι δεν είχα υπόψη μου καθόλου το σχετικό δημοσίευμα και συμφωνώ απολύτως ότι βεβαίως χρειάζεται άμεση απάντηση και δεν μπορώ να φανταστώ ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Νομίζω ότι αυτοί οι οποίοι πρέπει να το κοιτάξουν, θα το κοιτάξουν και υποθέτω ότι θα υπάρξει αυτή η απάντηση που λέτε ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής.

Εγώ δεν είπα ότι θα καταρρεύσει ο προϋπολογισμός αν θεσπιστεί αφορολόγητο στους αγρότες. Είπα άλλο πράγμα: Ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε για το 2014, είναι να αγγίξουμε –και αναφέρθηκα σε τρία συν πέντε ίσον οκτώ- ακραία. «Ακραία» σημαίνει όχι μόνο τα πιο άδικα και τα πιο υπερβολικά. Επίσης, σημαίνει ακραία και στην κυριολεξία, δηλαδή που δεν αποτελούν τον πυρήνα.

Το θέμα του αφορολόγητου για όλες τις κατηγορίες, που αυτό δεν υπάρχει με άμεση ή έμμεση μορφή, όπως είναι όλες οι κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών των μικρών επιχειρήσεων, των ατομικών επιχειρήσεων και βεβαίως των αγροτών που είναι και η πιο άδικη επιχείρηση, είναι ο πυρήνας της συγκεκριμένης φορολογίας.

Πρέπει να σας πω ότι το πρώτο θέμα που μου έθεσαν οι δημοσιογράφοι είναι: «Θα καταργήσετε για το 2014 για όλες αυτές τις κατηγορίες το απολύτως άδικο –και συμφωνώ απολύτως- τη φορολόγηση χωρίς αφορολόγητο όριο από το πρώτο ευρώ;». Έδωσα αυτή την απάντηση από την αρχή: Ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει πραγματικά να εκπονηθεί δεύτερο, πρώτο δηλαδή νομοσχέδιο, δύο φορολογικά νομοσχέδια μέσα στην ίδια χρονιά.

Όπως ξέρετε, η ΠΟΛ 1041/2015 της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, στην οποία υποθέτω ότι αναφέρεστε, εξειδίκευσε τα άρθρα 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 και 28 του ν.4172/2013 για τον προσδιορισμό του εισοδήματος από αγροτικές δραστηριότητες.

Αυτό έγινε ακριβώς επειδή για τους αγρότες, ανεξάρτητα από το αν απαλλάσσονται ή όχι από την τήρηση βιβλίων του ΚΦΑΣ, δηλαδή από το αν έχουν ή όχι αγροτικό εισόδημα μεγαλύτερο από 10.000 ευρώ που είναι και το όριο για το αν χρειάζεται να τηρούν ή όχι βιβλία, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους οι λεγόμενες παραγωγικές δαπάνες, οι οποίες αποδεικνύονται με απλά περιστατικά, όπως αγορές σπόρων ή νεογνών, λιπασμάτων και φαρμάκων, καλλιεργητικές δαπάνες και δαπάνες άρδευσης, δαπάνες για ημερομίσθια εργατών, το κόστος καυσίμων και συντήρησης των αγροτικών μηχανημάτων, τόκους και έξοδα των δανείων που σχετίζονται με την αγροτική καλλιέργεια, τις αποσβέσεις πάγιου εξοπλισμού κλπ.

Αυτές οι εκπτώσεις είναι αυτές που ισχύουν για το οικονομικό έτος 2014. Δεν μπορούμε για την προηγουμένη χρονιά, που δεν ήταν δική μας η Κυβέρνηση, να κάνουμε κάτι παραπάνω από τη θέσπιση του αφορολόγητου των αποζημιώσεων χωρίς πλαφόν και του αφορολόγητου των επιδοτήσεων έως 12.000 ευρώ. Το συζητήσαμε αυτό το θέμα. Ουσιαστικά, αυτό το εισάγει -και μάλιστα φορολογία από το πρώτο ευρώ- στον τρόπο που αποφεύγει να αναφερθεί και αναφέρεται αντίθετα, στο ότι τα μόνα που εκπίπτουν είναι οι λεγόμενες παραγωγικές δαπάνες, τις οποίες σας τις είπα και οι οποίες κατονομάζονται. Τίποτα άλλο δεν εκπίπτει. Εφόσον τίποτα άλλο δεν εκπίπτει, πέρα από αυτές είναι φανερό ότι φορολογούνται κανονικά οι αποζημιώσεις και οι επιδοτήσεις. Η θέσπιση αυτού του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ των αγροτικών επιδοτήσεων, ουσιαστικά με έμμεσο τρόπο δημιουργεί ένα μικρό αφορολόγητο που παίρνει ο καθένας στο ύψος ανάλογα με τις επιδοτήσεις που παίρνει.

Για μία περισσότερο δίκαιη ρύθμιση θα πρέπει να περιμένουμε δυστυχώς το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τα εισοδήματα του 2015.