Skip to main content
02 11 2015 | 11:27

Συνεχίζεται η συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής για το νομοσχέδιο με τη β΄ δόση προαπαιτούμενων

Συνεχίζεται η συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής για το νομοσχέδιο με τη β΄ δόση προαπαιτούμενων

Με τα θέματα της αύξησης της φορολόγησης στις μπίρες των μικροζυθοποιείων και της σταδιακής κατάργησης της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες να κυριαρχούν από πλευράς αγροδιατροφικού τομέα, θα συνεχιστεί σήμερα και την Τετάρτη η συζήτηση του νομοσχεδίου με τη β΄ δόση προαπαιτουμένων του 3ου μνημονίου.

Η συζήτηση ξεκίνησε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή βουλευτών και από τις τρεις συναρμόδιες Επιτροπές (Παραγωγής και Εμπορίου, Μορφωτικών Υποθέσεων και Οικονομικών Υποθέσεων) και θα συνεχιστεί με την ίδια σύνθεση ως εξής:

2η συνεδρίαση

02/11/2015 στις 14:00 στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη», με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, «Για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των Οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των Οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ», όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2013/12/ΕΕ του Συμβουλίου της 13ης Μαΐου 2013 «Για την προσαρμογή της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ενεργειακή απόδοση, λόγω της προσχώρησης της Δημοκρατίας της Κροατίας» και άλλες διατάξεις.

3η συνεδρίαση

02/11/2015 στις 18:00 στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη»

4η συνεδρίαση

04/11/2015 στις 15:00 στην Αίθουσα Γερουσίας

Εισηγητές: Γιάννης Σηφάκης και Κωνσταντίνος Σκρέκας

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και από τον Πάνο Καμμένο

Έντονη πίεση στην κυβέρνηση να αποσύρει τις ρυθμίσεις για τη φορολόγηση της ελληνικής ζυθοποιίας και του αγροτικού πετρελαίου άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, κατά τη επείγουσα συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα των δανειστών.

Ενστάσεις για τη φορολόγηση του ζύθου διατύπωσε όμως και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, ο οποίος ξεκαθάρισε εκτός Βουλής ότι η ρύθμιση δεν αποτελεί προαπαιτούμενο και ότι δεν πρόκειται να υπερψηφιστεί.

Κατά τη συγκεκριμένη πρώτη ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση δέχτηκε έντονη κριτική τόσο για τη διαδικασία-εξπρές που επέλεξε να ακολουθήσει όσο και για τα επίμαχα άρθρα 51 και 52 που αυξάνουν τη φορολόγηση στο αγροτικό πετρέλαιο και την ελληνική ζυθοποιία.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του εισηγητή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Σκρέκα, ο οποίος χαρακτήρισε καταστροφικές αμφότερες τις διατάξεις.

«Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει τη συμβολή στην καταστροφή δύο αμιγώς ελληνικών κλάδων δραστηριότητας» είπε και εξήγησε ότι ο πρώτος κλάδος που πλήττεται είναι ο πρωτογενής τομέας, καθώς καταργείται η έκπτωση στο αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο, «αυξάνοντας το κόστος παραγωγής στον Ελληνα αγρότη και κτηνοτρόφο».

Κατήγγειλε, όμως, ότι το νομοσχέδιο βάζει «ταφόπλακα» και στις μικρές και μεσαίες ελληνικές ζυθοποιίες.

«Τους αυξάνετε τον φόρο, χωρίς να αυξάνετε τον φόρο στις δύο μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, που κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά, κατέχοντας ποσοστό άνω του 70%» είπε και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να μιλά η κυβέρνηση για «ορθολογική λειτουργία των κανόνων του ανταγωνισμού και αύξηση της επιχειρηματικότητας».

«Αν καταστρέψετε τον Ελληνα επιχειρηματία, πώς θα έχετε αύξηση επιχειρηματικότητας;» ρώτησε ο κ. Σκρέκας.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι το άρθρο 51 για το αγροτικό πετρέλαιο βάζει έναν ακόμη φόρο στους αγρότες και ξεριζώνει τον πρωτογενή τομέα.

Συμπλήρωσε όμως ότι και το άρθρο 52 για τον ζύθο ξεριζώνει μια μικρή ομάδα 30 - 40 μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζυθοποιίας «που παλεύουν κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα της μπίρας του κυρίου Σόιμπλε, να υπάρξουν και να τροφοδοτήσουν τις τοπικές οικονομίες».

Αίσθηση προκάλεσε όμως και η παρέμβαση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, ο οποίος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση για τις ζυθοποιίες δεν θα ψηφιστεί.

«Η φορολόγηση της ελληνικής μπίρας που ζει τη Θράκη και μικρές ζυθοποιίες σε όλη την Ελλάδα δεν ψηφίζεται ούτε αποτελεί προαπαιτούμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Νωρίτερα ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργος Λαζαρίδης είχε ξεκαθαρίσει και εκείνος ότι η ρύθμιση για τον ζύθο δεν αποτελεί προαπαιτούμενο των δανειστών.