Skip to main content
02 03 2016 | 07:49

Μικροπολιτικές στο στρατόπεδο της ΝΔ βάζουν σε κίνδυνο το εργόσημο για τους αλλοδαπούς εργάτες γης

Μικροπολιτικές στο στρατόπεδο της ΝΔ βάζουν σε κίνδυνο το εργόσημο για τους αλλοδαπούς εργάτες γης

Θύμα πολιτικών σκοπιμοτήτων κινδυνεύει να πέσει μία μεταρρύθμιση που ήταν πάγιο αίτημα των αγορτικών οργανώσεων, αλλά και των περισσότερων αγροτών που συμμετείχαν στα φετινά μπλόκα: Το υποχρεωτικό εργόσημο για τους αλλοδαπούς εργάτες γης. Ένα μέτρο που από τη μία θα φέρει έσοδα στον ΟΓΑ και από την άλλη θα εκπίπτει ως δαπάνη από το φορολογητέο εισόδημα του παραγωγού, συνδέθηκε άκριτα από τρία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με το προσφυγικό ζήτημα και με «καρφωτή» ερώτηση προς την Κομισιόν, που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής, Μανώλης Κεφαλογιάννης. Πρόκειται για ρύθμιση που «κηνυγάνε» εδώ και τρία χρόνια συνεταιρισμοί, ομάδες και σύλλογοι παραγωγών, κυρίως από περιοχές που χρειάζονται πολλά εργατικά χέρια, όπως η Ομάδα Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων, η Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Κορινθίας. Ο τελευταίος, μάλιστα, είχε πρωτοστατήσει και στο μπλόκο του Ισθμού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να «θυσιαστεί» το μέτρο της ασφάλισης των αλλοδαπών εργατών με το εργόσημο στο βωμό του πολύ σοβαρού θέματος του προσφυγικού.

Τι είπαν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας

Με τον τίτλο "Το εργόσημο δεν μπορεί να γίνει το «διαβατήριο νομιμοποίησης» ή το προσκλητήριο για τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες" εξέδωσαν ανακοίνωση οι κ.κ. Κεφαλογιάννης (ευρωβουλευτής), Βεσυρόπουλος και Κασαπίδης (βουλευτές). Η ανακοίνωση αναφέρει: «Μετά τις εξαγγελίες του Έλληνα Πρωθυπουργού για την αδήλωτη εργασία στον αγροτικό τομέα, ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, ο Τομεάρχης Φορολογικής Πολιτικής, της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης, κατέθεσαν σχετική ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων.

Οι κ.κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, Απόστολος Βεσυρόπουλος και Γιώργος Κασαπίδης έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Η ανάγκη να υπάρχουν έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως για τον ΟΓΑ, δεν προσφέρεται για να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για την εφαρμογή των ιδεοληψιών του κ. Τσίπρα και να γίνει η χώρα μας πόλος έλξης για όλους τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες.

Αυτές τις ιδεοληψίες τις πλήρωσε και τις πληρώνει ακριβά η χώρα.

Το εργόσημο δεν μπορεί να γίνει το ‘’διαβατήριο νομιμοποίησης’’ ή το προσκλητήριο για τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες».

Η απάντηση του Βαγγέλη Αποστόλου: «Όταν ο λαϊκισμός γίνεται διαβατήριο για τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά»

Σχολιάζοντας την κοινή δήλωση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και των τομεαρχών του κόμματος, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Κασαπίδη και Φορολογικής Πολιτικής Απόστολου Βεσυρόπουλου, σύμφωνα με την οποία το εργόσημο των μεταναστών που δουλεύουν σε αγροτικές εργασίες, «δεν μπορεί να γίνει διαβατήριο νομιμοποίησης ή προσκλητήριο για τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την εξής δήλωση:

«Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει διαπραγματευτική μάχη για να πείσει τους θεσμούς για την αναγκαιότητα νόμιμης καταγραφής, ελέγχου και ασφάλισης, μέσω του εργοσήμου, της εργασίας που ούτως ή άλλως παρέχεται στον αγροτικό τομέα από τους κατά τόπους μετανάστες, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δίνουν «μάχες οπισθοφυλακής».

Εκμεταλλεύονται την ανησυχία των πολιτών λόγω του τεράστιου προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, ποντάρουν, προφανώς, σε ξενοφοβικά αντανακλαστικά και δεν διστάζουν να κινηθούν σε αντίθεση με τους ίδιους τους αγρότες που ζητούν την επίλυση του βασικού αυτού προβλήματος.

Αυτή είναι η υπεύθυνη αντιπολίτευση που έχει διακηρύξει ο αρχηγός τους; Αυτή είναι η πολιτική εναντίον του λαϊκισμού για την οποία κομπορρημονούν; Έτσι θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου για τα οποία κόπτονται;».

Ενημερωτικά στοιχεία για το θέμα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε όλη την επικράτεια απασχολούνται σήμερα χιλιάδες αλλοδαποί εργάτες γης που μένουν στη χώρα «χωρίς χαρτιά». Οι εργοδότες τους, κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων, δεν μπορούν να τους ασφαλίσουν, με αποτέλεσμα:

  • Οι αγρότες – εργοδότες να μην μπορούν να περάσουν στα έξοδά τους τα μεροκάματα που πληρώνουν
  • Ο ΟΓΑ να έχει μια τεράστια απώλεια εσόδων λόγω ανασφάλιστης εργασίας
  • Οι ίδιοι οι μετανάστες να είναι ευάλωτοι σε ακραία εργασιακή εκμετάλλευση

Με τροπολογία που έχει ήδη καταρτιστεί και συζητείται με τους εταίρους, η κυβέρνηση θεσπίζει διαδικασία μέσω της οποίας, εφόσον δεν έχουν εξαντληθεί τα αριθμητικά όρια μετακλητών εργατών γης (και άρα υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη για εργατικά χέρια), ο δε αγρότης επικαλείται αντικειμενική αδυναμία για απασχόληση εργατών γης με έγκυρες συμβάσεις, θα μπορεί (ο αγρότης) να ζητήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της περιοχής του την έγκριση κατ’ εξαίρεση απασχόλησης διαμενόντων μεταναστών, οι οποίοι θα ασφαλίζονται με εργόσημο.

Για την αποφυγή καταστρατηγήσεων, κάθε αγρότης θα μπορεί να δηλώνει την απασχόληση τόσων αλλοδαπών εργατών, όσων δικαιολογεί το είδος της καλλιέργειάς του και η καλλιεργούμενη έκταση.

Η διαδικασία αυτή διευκολύνει τους αγρότες να δίνουν νόμιμα αμοιβή και ασφάλιση στους αλλοδαπούς εργάτες γης που δουλεύουν ήδη με μαύρη εργασία, χωρίς αυτό να συνεπάγεται σε καμία περίπτωση, την εδώ νομιμοποίηση της παραμονής τους. Υπολογίζεται ότι εάν δηλωθούν κανονικά τα μεροκάματα που πληρώνονται σήμερα σε παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς, ο αγροτικός κόσμος θα δικαιολογήσει ετήσια έξοδα κοντά στο 1 δις ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι θα μειώσει το δηλούμενο φορολογικό εισόδημα κατά αντίστοιχο ποσό.

Ταυτόχρονα ο ΟΓΑ ως ασφαλιστικός φορέας των αγροτών θα προσθέσει εισφορές λόγω εργοσήμου κοντά στα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο.