Skip to main content
07 05 2019 | 09:23

Ιδιαίτερη μέριμνα στις 120 δόσεις για τους αγρότες σε συντάξιμη ηλικία ζητούν 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιαίτερη μέριμνα στις 120 δόσεις για τους αγρότες σε συντάξιμη ηλικία ζητούν 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την υπαγωγή των αγροτών ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, στις προβλέψεις της επικείμενης ρύθμισης των 120 δόσεων, ζητούν 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που απευθύνουν στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου.

Οι βουλευτές, με επικεφαλής τον βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα, ζητούν από την υπουργό Εργασίας να ενημερώσει τη Βουλή εάν εξετάζει την αύξηση του ορίου οφειλών για συνταξιοδότηση των 29.609 οφειλετών ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ, ηλικίας 62-67 ετών, στα 6.000 ευρώ αντί των 4.000 ευρώ που είναι σήμερα, ώστε να καλυφθεί με τη ρύθμιση των 120 δόσεων και το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών με χρέη.

Ζητούν επίσης να ενημερωθεί η Βουλή εάν το υπουργείο, εναλλακτικά, εξετάζει για αυτή την κατηγορία την παράλληλη αύξηση της δόσης που θα παρακρατείται από τη ληφθείσα σύνταξη από τα 30 ευρώ με μέγιστο τα 120 ευρώ, ώστε και στο Ταμείο να αποπληρωθεί η οφειλή και να παίρνουν οι ασφαλισμένοι αυτοί ένα μέρος της σύνταξής τους που είναι το μείζον για όποιον βιοπαλαιστή προσδοκά μια προστασία για το υπόλοιπο της ζωής του.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Προβλέψεις της ρύθμισης των 120 δόσεων για τους αγρότες ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, ηλικίας 62 - 67 χρονών»

Τις τελευταίες εβδομάδες κυριαρχούν στον Τύπο και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης καθημερινές αναφορές για τις προβλέψεις της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Από τις αναφορές αυτές διαφαίνεται ότι το συνολικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε 1.300.000 ασφαλισμένους με οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία να αποπληρώσουν τα χρέη τους με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Λύνει όμως και συσσωρευμένα προβλήματα ετών που στερούσαν ασφαλισμένους, με πολλά χρόνια ασφάλισης οι οποίοι είχαν ξεπεράσει τη ηλικία συνταξιοδότησης, από τη δυνατότητα να πάρουν τη σύνταξη τους, λόγω των χρεών που είχαν δημιουργήσει προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ), στην κατηγορία αυτή ανήκουν 48.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, ηλικίας 62-67 ετών, ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ, με συνολικό χρέος 3 δις ευρώ και 29.609 αγρότες, της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας, ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ, με συνολικό χρέος 311 εκατ. ευρώ.

Με βάση τους όρους της ρύθμισης που συζητούνται ευρύτατα, το μεγαλύτερο τμήμα των ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ, υπαγόμενο στο σχήμα των 120 δόσεων, θα καταφέρει να πάρει τη σύνταξή του καθώς οι οφειλές τους θα υπολογιστούν εκ νέου με βάση το Νόμο Κατρούγκαλου, και θα έχουν μεγάλο «κούρεμα» σε πρώτο επίπεδο του οφειλόμενου κεφαλαίου και σε δεύτερο βαθμό των προστίμων και των προσαυξήσεων. Η νέα οφειλή, μειωμένη κατά 65% μεσοσταθμικά, θα αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

Με δεδομένο, συν τοις άλλοις, ότι το όριο χρεών για λήψη σύνταξης από τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ είναι υψηλό, στα 20.000 ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ θα μπορέσει στη συνέχεια να συνταξιοδοτηθεί, διακανονίζοντας την πληρωμή των 120 δόσεων, με παρακράτηση από τη σύνταξη. Έτσι δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ που ήταν «εγκλωβισμένοι» αδυνατώντας να πάρουν σύνταξη λόγω αυξημένων χρεών στα ταμεία, παρότι πληρούσαν τα άλλα κριτήρια, με τη ρύθμιση των 120 δόσεων θα συνταξιοδοτηθούν.

Εντελώς διαφορετική όμως είναι η κατάσταση για τους αγρότες οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ. Καθώς οι εισφορές των αγροτών κατά τα προηγούμενα χρόνια ήταν χαμηλές, το οφειλόμενο κεφάλαιο δεν θα επανυπολογιστεί με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Επομένως η όποια μείωση της συνολικής οφειλής των αγροτών θα προέλθει αποκλειστικά από τη κατά 85% μείωση των προστίμων και των προσαυξήσεων. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι για το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών του πρώην ΟΓΑ, σε ηλικία συνταξιοδότησης, η νέα οφειλή μεσοσταθμικά δεν θα μειωθεί τόσο ώστε να μπορεί να αποπληρωθεί σε 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ. Το βασικό εμπόδιο προκύπτει στην πραγματικότητα από το χαμηλό όριο χρεών για λήψη σύνταξης από τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, που είναι στα 4.000 ευρώ, τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των 29.609 οφειλετών του πρώην ΟΓΑ, σε ηλικία συνταξιοδότησης, έχουν χρέη άνω των 7.000 ευρώ. Οι οφειλέτες αυτοί, αν δεν ληφθεί μέριμνα, δεν θα λάβουν ποτέ σύνταξη και θα καταδικαστούν να περάσουν σε έσχατη φτώχεια και ανασφάλεια τα τελευταία χρόνια της ζωής τους.

Ας σημειωθεί ακόμη ότι ενώ με την έλευση της κρίσης και την έναρξη της δημιουργίας του προβλήματος «εγκλωβισμού» των ασφαλισμένων στα Ταμεία τους λόγω χρεών, οι νόμοι 3863/2010 και 3996/2011 είχαν θεσπίσει μια ενιαία διαδικασία επίλυσης του προβλήματος για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, ορίζοντας ως προϋπόθεση για συνταξιοδότηση σε περίπτωση οφειλών προς τα ταμεία να μην ξεπερνά η οφειλή τις 20 (ν. 3863/2010) και τις 30 (ν 3996/2011) μηνιαίες συντάξεις κατώτατων ορίων αντίστοιχα, από το 2013 οι όροι διαφοροποιήθηκαν δραστικά και για τους μεν οφειλέτες ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ το όριο οφειλής παρέμεινε στις 30 μηνιαίες συντάξεις κατώτατων ορίων και μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ, αλλά για τους οφειλέτες ασφαλισμένους του ΟΓΑ, καταργήθηκε πλήρως η σύνδεση με τις 30 μηνιαίες συντάξεις κατώτατων ορίων και το όριο οφειλής μειώθηκε κάθετα έως το πολύ δυσμενές κατώφλι των 4.000 ευρώ.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1. Εξετάζει την αύξηση του ορίου οφειλών για συνταξιοδότηση των 29.609 οφειλετών ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ, ηλικίας 62-67 ετών, στα 6.000 ευρώ αντί των 4.000 ευρώ που είναι σήμερα, ώστε να καλυφθεί με τη ρύθμιση των 120 δόσεων και το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών με χρέη;

2. Εναλλακτικά, εξετάζει για αυτή την κατηγορία την παράλληλη αύξηση της δόσης που θα παρακρατείται από τη ληφθείσα σύνταξη από τα 30 με μέγιστο τα 120 ευρώ, ώστε και στο Ταμείο να αποπληρωθεί η οφειλή και να παίρνουν οι ασφαλισμένοι αυτοί ένα μέρος της σύνταξης τους που είναι το μείζον για όποιον βιοπαλαιστή προσδοκά μια προστασία για το υπόλοιπο της ζωής του;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)

Αντωνίου Χρήστος

Ακριώτης Γεώργιος

Αυλωνίτου Ελένη

Βάκη Φωτεινή

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Γάκης Δημήτριος

Γεννιά Γεωργία

Γεωργοπούλου - Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη)

Γκαρά Αναστασία

Δέδες Ιωάννης

Δημητριάδης Δημήτριος

Δουζίνας Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θελερίτη Μαρία

Θεοφύλακτος Ιωάννης

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

Καΐσας Γεώργιος

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)

Κωστοπαναγιώτου Ηλίας

Λάππας Σπυρίδων

Λιβανίου Ζωή

Μανιός Νικόλαος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μιχελής Αθανάσιος

Μουσταφά Μουσταφά

Μπαλωμενάκης Αντώνιος

Ντζιμάνης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαδόπουλος Νικόλαος

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Ρίζος Δημήτριος

Ριζούλης Ανδρέας

Σέλτσας Κωνσταντίνος

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπαρτινός Κωνσταντίνος

Σταματάκη Ελένη

Τριανταφύλλου Μαρία