Skip to main content
12 01 2018 | 11:34

Εντάσσονται από 1η Φεβρουαρίου και οι αγρότες στη ρύθμιση οφειλών στον ΕΦΚΑ έως 50.000 ευρώ

Εντάσσονται από 1η Φεβρουαρίου και οι αγρότες στη ρύθμιση οφειλών στον ΕΦΚΑ έως 50.000 ευρώ

Με την έναρξη της εφαρμογής για τη ρύθμιση των οφειλών παλαιών εισφορών στον ΕΚΦΑ, την 1η Φεβρουαρίου, θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι οφειλέτες-φυσικά πρόσωπα, ανεξαιρέτως δραστηριότητας. Οι δόσεις θα φτάνουν μέχρι και τις 120 ανάλογα με το ποσό και ο μηχανισμός ρύθμισης αφορά όσους χρωστάνε από 4.000 έως 50.000 ευρώ. Για όσους χρωστάνε πάνω από 50.000 ευρώ, που συνήθως είναι εργοδότες, υπάρχει ήδη ρύθμιση και σχετική εφαρμογή που λειτουργεί από τον Αύγουστο (εξωδικαστικός μηχανισμός).

"Όλα τα φυσικά πρόσωπα έχουν δυνατότητα ένταξης της ρύθμισης οφειλών. Οι αγρότες δεν εξαιρούνται από τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών. Μπορούν και αυτοί να ενταχθούν. Δεν υπάρχει καμία άλλη περίπτωση εξαίρεσης, πλην εκείνων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στο να καταβάλλουν τις οφειλές τους σε διάρκεια δέκα ετών. Δέκα έτη θεωρούμε ότι είναι αρκετά, με βάση τους συνήθεις κανόνες που διαπιστώνουμε να ισχύουν στην οικονομία, ώστε να μπορεί κανείς να αποπληρώσει εισφορές. Αρκούν 6.000 ευρώ ετησίως για να εξοφλήσει κάποιος οφειλές 50.000 ευρώ."

Τα παραπάνω ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας χτες σε ερώτηση του βουλευτή, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος αρχικά δεν τον πίστευε, ρωτώντας: "Όταν έχει 10.000 ευρώ μόνο στον ΟΓΑ, έτσι μπαίνει στη ρύθμιση; Λέτε ωμά ψέματα."

Ολόκληρος ο διάλογος των κ.κ. Πετρόπουλου και Κεγκέρογλου, από τα πρακτικά της Βουλής, έχει ως εξής:

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, όταν συζητούσαμε τη διάταξη για τις ρυθμίσεις, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τη δυνατότητα για εκατόν είκοσι δόσεις, σας είχαμε επισημάνει ότι μένουν μεγάλες κατηγορίες εκτός.

Σας είχαμε επισημάνει ότι δεν περιλαμβάνονται άνθρωποι οι οποίοι δικαιούνται να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, αυτοί που έχασαν, παραδείγματος χάριν, τη ρύθμιση των εκατό δόσεων, δεν περιλαμβάνονται οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι είναι φυσικά πρόσωπα και δεν έχουν επαγγελματική ή επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν περιλαμβάνονται καθαρά και δεν προβλέπονται οι διαδικασίες για τους άνω των πενήντα χιλιάδων οφειλέτες. Εσείς τότε δεν δώσατε απαντήσεις σαν να μην τα είπαμε.

Έρχεστε τώρα με μια απόφαση, η οποία, δυστυχώς, δεν είναι ξεκάθαρη και, επιπλέον, δίνει την ευκαιρία κατ’ εξαίρεσιν στις αρμόδιες αρχές να κρίνουν βάσει δικών τους εσωτερικών διαδικασιών τη βιωσιμότητα και, κατά συνέπεια, την ένταξη στις εκατόν είκοσι δόσεις με ένα εντελώς άτυπο σύστημα, το οποίο οδηγεί προφανώς σε πελατειακές σχέσεις -όχι κατ’ ανάγκη κομματικές ή πολιτικές- και συναλλαγές και αυτό είναι απαράδεκτο.

Θέλουμε καθαρές απαντήσεις για τις τέσσερις κατηγορίες στις οποίες αναφέρομαι γραπτά στην ερώτησή μου, πώς θα κινηθείτε, τι θα κάνετε, ούτως ώστε να μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση αυτές οι τέσσερις κατηγορίες.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ο κύριος Υπουργός έχει τον λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Περιθώρια για συναλλαγές δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να κατηγορήσει το σύστημα ότι υπάρχουν, διότι είναι τόσο αντικειμενικές οι προϋποθέσεις, που δεν επιδέχονται καμμιά παρέμβαση από οποιονδήποτε θα ήθελε ίσως να ωφεληθεί χωρίς να το δικαιούται και κανείς δεν μπορεί να ευνοήσει κάποιον, αν δεν μπορεί να ενταχθεί.

Οι όροι επιλεξιμότητας είναι προσδιορισμένοι από το ίδιο το πλαίσιο, κύριε Κεγκέρογλου. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και θα ήθελα, αν μπορείτε στη δευτερολογία σας, να μου πείτε από πού εξάγετε ένα τέτοιο συμπέρασμα.

Η κατηγορία της πλατφόρμας για τους οφειλέτες που έχουν πάνω από 50.000 και απεριόριστο ποσό οφειλής έχει ήδη από 3 Αυγούστου τεθεί σε εφαρμογή. Αυτό που βάλαμε τώρα -και σας είχα απαντήσει και στην τελευταία ερώτησή σας της προηγούμενης χρονιάς, του έτους 2017- είναι για οφειλέτες μέχρι 50.000. Αυτό είναι γνωστό. Δεν μιλάμε γι’ αυτή την κατηγορία στην προκειμένη περίπτωση ρυθμίσεων, που θα αρχίσει από 1η Φεβρουάριου για άλλες περιπτώσεις.

Επομένως, οι κατηγορίες αυτές, στις οποίες αναφέρεστε, έχουν εξαντληθεί μέσα στα πλαίσια και της πλατφόρμας από 3 Αυγούστου και της τωρινής που θα τεθεί σε εφαρμογή και θα αρχίσει να λειτουργεί από τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου.

Χρειάστηκε αυτή η μικρή καθυστέρηση στην έναρξη, προκειμένου να μπορούν ευχερώς να ενταχθούν οι περισσότεροι οφειλέτες στη ρύθμιση αυτής της κατηγορίας οφειλετών, διότι το ίδιο το σύστημα θα έχει προετοιμάσει το προφίλ του οφειλέτη, ώστε να μην είναι δυσχερής η κατάταξή του στη σχετική εφαρμογή.

Πρέπει να σας πω ότι εννιακόσιες χιλιάδες οφειλέτες έχουν ποσό οφειλής περίπου από 20.000 μέχρι 50.000 ευρώ. Είναι το 83% όλων των οφειλετών, που θα μπει σ’ αυτή τη διαδικασία, στην κοινωνική ασφάλιση.

Όσον αφορά το ποσό από 20.000 ευρώ μέχρι 50.000 ευρώ, υπάρχουν περίπου εκατόν εξήντα χιλιάδες οφειλέτες. Συνεπώς, νομίζω ότι το μεγάλο μέρος του πληθυσμού των οφειλετών θα έχει την ευκαιρία να ενταχθεί σ’ αυτή τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών. Πραγματικά, θα είναι μία λύση για την καλύτερη εισπραξιμότητα αναφορικά με την κοινωνική ασφάλιση, αλλά και ως προς τη βελτίωση με ακόμα καλύτερες επιδόσεις των εσόδων που θα έχει ο ΕΦΚΑ μέσα στο 2018.

Σας λέω από τώρα την πρόβλεψη που έκανα και κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού. Θα έχουμε, πραγματικά, μία εκτόξευση των εσόδων του ΕΦΚΑ, όπως σημειώθηκε και μέσα στο 2017. Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία θα βοηθηθούν οι οφειλέτες μας να ανταποκριθούν και θα μπορούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες τους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ο κ. Κεγκέρογλου έχει τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Να μιλήσουμε γι’ αυτούς που έχουν οφειλές κάτω από 50.000 ευρώ, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται όσοι είχαν ρύθμιση εκατό δόσεων και την έχασαν και όσοι είναι φυσικά πρόσωπα και δεν είναι επιχειρηματίες ή επαγγελματίες. Όμως, ακόμα και αυτοί που δημιούργησαν οφειλές ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ως ατομική επιχείρηση ή ως μικρές επιχειρήσεις, από τη στιγμή που έκλεισαν την επιχείρηση για λόγους βιωσιμότητας και οι οφειλές στέκουν, δεν περιλαμβάνονται μέσα γιατί δεν έχουν πλέον την ιδιότητα του επιτηδευματία. Σας λέω αμέσως-αμέσως δύο κατηγορίες γι’ αυτούς που χρωστούν κάτω από 50.000 ευρώ.

Θα σας δώσω άλλες δύο κατηγορίες. Σας έχω πει ότι αναφορικά μ’ αυτούς που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή στο πρώην ΤΕΒΕ -νυν ΟΑΕΕ- πάνω από 20.000 ευρώ και στον ΟΓΑ πάνω από 4.000 ευρώ και είναι μπροστά στη σύνταξη, δηλαδή δικαιούνται σύνταξη, δεν τους δίνετε τη δυνατότητα ρύθμισης, παρά μόνο στα ποσά μέχρι 4.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ. Τη ρύθμιση μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ, την καταργήσατε.

Υπάρχει ανάγκη πλέον να αναθεωρηθεί εκείνη η απόφαση του 2015, διότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Χρωστά ένας 8.000 ευρώ στον ΟΓΑ, δεν του δίνετε τη σύνταξη και δεν μπορεί να επιβιώσει. Τι να κάνει; Να κλέψει; Έχει πληρώσει, όμως, ασφαλιστικές εισφορές. Το ίδιο συμβαίνει και με τον άλλον του ΟΑΕΕ. Έχει πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές.

Κάποια λύση πρέπει να βρεθεί. Γιατί δεν κάνετε μία απλή τροποποίηση ότι εντάσσονται και φυσικά πρόσωπα σ’ αυτή τη ρύθμιση και με την εγγύηση της σύνταξης να πληρώνονται οι δόσεις, δηλαδή να αφαιρούνται από τη σύνταξη; Αυτά είναι απλά πράγματα. Γιατί δεν το κάνετε αυτό;

(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Υπάρχει συσσώρευση οφειλών. Αυτό δίνει παραπάνω ευθύνη στο να το κάνουμε. Μπορεί πριν από πέντε ή δέκα χρόνια να μην ήταν αναγκαίο. Τώρα είναι αναγκαίο. Γι’ αυτό, λοιπόν, σας λέω να δείτε ξανά τις αποφάσεις σας, προκειμένου να προχωρήσετε.

Ολοκληρώνω μ’ αυτούς που χρωστούν πάνω από 50.000 ευρώ. Είναι δυνατόν να έχει κάποιος ληξιπρόθεσμες οφειλές 50.000 ευρώ, 60.000 ευρώ ή 70.000 ευρώ, να θέλει να ρυθμίσει για να πληρώσει, να είναι βιώσιμος, να χρωστά μόνο στο ασφαλιστικό ταμείο και εσείς να του λέτε «Όχι, δεν μπορείς να ρυθμίσεις. Έπρεπε να χρωστάς και στη ΔΟΥ ή στις τράπεζες κάτι;»; Στον εξωδικαστικό λέτε ότι πρέπει να είναι μέχρι το 85% από έναν φορέα και όχι το 100%.

Εδώ, λοιπόν, είναι ένα ανορθολογικό κριτήριο, το οποίο πρέπει να αλλάξει. Εφ’ όσον οφείλει σε έναν φορέα, είτε είναι αυτός το Δημόσιο -η ΔΟΥ καθαρά- είτε είναι ο ασφαλιστικός φορέας, να μπορεί να ρυθμίσει τις εκατόν είκοσι δόσεις ανεξαρτήτως ποσού. Δεν γίνεται. Αυτός ο περιορισμός είναι παράλογος. Θέλει να πληρώσει και δεν του δίνετε τη δυνατότητα, γιατί βάλατε ένα ποσοστό 85%.

Φέρτε τη ρύθμιση να την ψηφίσουμε όλοι. Δηλαδή, πρέπει να μας δώσουν και την έγκριση για να πληρώνουν οι άνθρωποι; Εγώ έχω συμμετάσχει στο παρελθόν σε τέτοιες διαδικασίες. Σε κάτι τέτοια πρέπει να τους λιχνάτε! Κι εγώ τους τα είχα λιχνίσει, διότι τα παράλογα δεν μπορούν να έρχονται εδώ και να νομοθετούνται.

Είναι παράλογο αυτό. Λέει ότι πρέπει να έχεις οφειλή σε δύο φορείς. Δεν γίνεται, ρε παιδιά! Να δημιουργήσουν οφειλές δηλαδή για να ξαναμπούν.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Να είστε καλά.

Κύριε Πετρόπουλε, έχετε τον λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Κεγκέρογλου, για να βρεθεί κάποιος να οφείλει πάνω από 50.000 ευρώ, προφανώς θα είναι εργοδότης που χρωστάει εισφορές των εργαζομένων του. Επειδή θητεύσατε σε θέση αρμόδιου Υπουργού για τις κοινωνικές ασφαλίσεις, το γνωρίζετε αυτό. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει αυτή την κατάταξη σε δύο κατηγορίες ο νόμος για τη ρύθμιση οφειλών και γι’ αυτό προβλέπει για την περίπτωση των οφειλών προς την κοινωνική ασφάλιση το ποσό μέχρι 50.000 ευρώ, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να είναι παραπάνω. Αν είναι παραπάνω, σίγουρα θα είναι εργοδότης που οφείλει οφειλές εργαζομένων του.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Και αν θέλει να πληρώσει;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Άμα θέλει να πληρώσει μια επιχείρηση που πραγματικά έχει τη δυνατότητα…

Συνήθως αυτές οι επιχειρήσεις οφείλουν και σε τράπεζες και στο δημόσιο...

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Συνήθως! Αν δεν οφείλει;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κανόνας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη περίπτωση. Αν βρείτε μια άλλη περίπτωση, να τη δούμε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Δεν λέμε για τις τράπεζες. Μιλάμε για το ασφαλιστικό ταμείο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Αν έχετε δει εσείς περίπτωση διαφορετική να μπορεί να ξεφεύγει από αυτόν τον κανόνα, να τη δούμε. Ως Κυβέρνηση όσα θέματα θα υπάρχουν και στο μέλλον θα τα αντιμετωπίζουμε. Και πραγματικά υπάρχουν πλευρές που πρέπει να δούμε.

Όμως, μην εισάγετε στο ζήτημα της ρύθμισης οφειλών άλλα θέματα. Διότι αυτό που είπατε για την οφειλή αγροτών που μπορεί λόγω της οφειλής να μην παίρνουν σύνταξη και άρα πρέπει να αυξήσουμε το ύψος των οφειλών, να συμψηφίζονται με συντάξεις, είναι άλλες διατάξεις. Μην μου το βάζετε σε τούτη την ερώτηση.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Εδώ μπορείτε να το λύσετε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Την έχω απαντήσει και αυτή την ερώτησή σας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση, εξηγώντας ότι η σύνταξη του αγρότη, στο ύψος που είχε διαμορφωθεί, θα αυξάνεται στο μέλλον -και έχω πει πώς-, δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθεί πριν περάσουν δεκαπέντε χρόνια. Όταν στα εξήντα επτά παίρνει σύνταξη ο αγρότης και θέλει να αποπληρώσει σε δεκαπέντε χρόνια την οφειλή του, μιλάμε οπωσδήποτε…

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Όποιος δεν παίρνει σύνταξη, θα πεθάνει οπωσδήποτε, αλλά να μην τον πεθάνουμε κιόλας με το ζόρι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Παρακαλώ, κύριε Κεγκέρογλου. Ακουστήκατε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Συνεχίζετε να με διακόπτετε για να μην ακούνε οι άνθρωποι τις απαντήσεις.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Μα, είναι πράγματα αυτά που ακούω, ότι θα πεθάνει και δεν θα προλάβει να πληρώσει;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Συνεχίστε, κύριε Υπουργέ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Όλοι πεθαίνουμε. Δεν κατάλαβα; Θα παίξουμε και με τη μοίρα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Υπουργέ, μην απαντάτε στις παρεμβάσεις.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Είναι δυνατόν να λέτε ότι θα πεθάνει και δεν θα προλάβει να πληρώσει; Σας παρακαλώ πάρα πολύ, κύριε Πετρόπουλε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Κεγκέρογλου, εσείς είστε πολύ ευαίσθητος, περισσότερο από εμένα και έχετε ξεφύγει και από αυτή τη μοίρα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Το ίδιο είστε, αλλά σας έχουν βάλει νόρμες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Παρακαλώ!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Λέω, λοιπόν, για να ξέρουν οι άνθρωποι και να μην παραπλανώνται, ότι οι αγρότες δεν εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις οφειλών, εντάσσονται και αυτοί.

Επίσης, δεν εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις οφειλών όσοι έχουν ατομική δραστηριότητα. Έκλεισαν τη δραστηριότητά τους. Μπορούν να επανεκκινήσουν τη δραστηριότητα, διότι έχουν το ίδιο ΑΦΜ. Μπορούν να έχουν δραστηριότητα που φαίνεται σήμερα ενεργή. Πρέπει να είναι…

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Εάν οφείλει μόνο στον ΟΓΑ 10.000 ευρώ μπαίνει στη ρύθμιση; Τι μου λέτε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ρωτάτε για να ακούσει ο κόσμος και να πληροφορηθεί; Μήπως ρωτάτε για να δείξετε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Μα, δεν γίνεται έτσι!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Όταν έχει 10.000 ευρώ μόνο στον ΟΓΑ, έτσι μπαίνει στη ρύθμιση; Λέτε ωμά ψέματα. Εάν οφείλει 10.000 ευρώ μόνο στον ΟΓΑ μπαίνει στη ρύθμιση;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Σας παρακαλώ πολύ! Κάνατε την ερώτηση.

Συνεχίστε, κύριε Υπουργέ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ωμά ψέματα δεν θέλω. Τουλάχιστον κεκαλυμμένα…

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Όλα τα φυσικά πρόσωπα έχουν δυνατότητα ένταξης της ρύθμισης οφειλών, όλα, όλα. Αυτό θα το δείτε και στη συνέχεια, στην εφαρμογή. Επομένως, η δραστηριότητα μπορεί να είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα αποδίδει οικονομικά αποτελέσματα. Μπορεί να είναι και διαφορετική.

Οι αγρότες δεν εξαιρούνται από τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών. Μπορούν και αυτοί να ενταχθούν. Δεν υπάρχει καμμία άλλη περίπτωση εξαίρεσης, πλην εκείνων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στο να καταβάλλουν τις οφειλές τους σε διάρκεια δέκα ετών. Δέκα έτη θεωρούμε ότι είναι αρκετά, με βάση τους συνήθεις κανόνες που διαπιστώνουμε να ισχύουν στην οικονομία, ώστε να μπορεί κανείς να αποπληρώσει εισφορές. Αρκούν 6.000 ευρώ ετησίως για να εξοφλήσει κάποιος οφειλές 50.000 ευρώ.

Επομένως, θεωρούμε ότι αυτός ο νόμος, όπως τον προσδιορίζουμε, είναι μια προσαρμογή στα πλαίσια των δυνατοτήτων των οφειλετών και βεβαίως μπορούν να ενταχθούν και εκείνοι που έχασαν τις εκατό δόσεις. Δεν υπάρχει εξαίρεση στη δυνατότητα ένταξης. Αυτός που έχασε τις εκατό δόσεις μπορεί να ενταχθεί στις νέες δυνατότητες του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών.

Επομένως, μόνη περίπτωση εξαίρεσης υπάρχει για εκείνον που σε δέκα χρόνια δεν μπορεί να αποπληρώσει οφειλές 50.000. Είπα ποια είναι τα ποσοστά, είπα ότι εννιακόσιες χιλιάδες οφειλέτες είναι μέχρι 50.000 ευρώ. Είναι το 85% όλων των οφειλετών. Μην μου λέτε, λοιπόν, ότι υπάρχει περιορισμός στη δυνατότητα των ανθρώπων να εξοφλούν. Υπάρχει ευρεία δυνατότητα.

Και στην επόμενη περίοδο της Κυβέρνησής μας, εάν υπάρχουν προβλήματα που απομένουν να λύσουμε, να είστε βέβαιοι ότι θα τα λύσουμε με την ίδια ευαισθησία που δείχνουμε και τώρα.