Skip to main content
25 11 2015 | 10:43

Διευκρινίσεις για το αν θα υποστούν μείωση ή αύξηση οι αγροτικές συντάξεις ζήτησε ο Χαρακόπουλος

Διευκρινίσεις για το αν θα υποστούν μείωση ή αύξηση οι αγροτικές συντάξεις ζήτησε ο Χαρακόπουλος

«Επειδή οι αγρότες έχουν καεί στον χυλό, φυσούν και το γιαούρτι, όπου ‘‘χυλός’’ είναι οι προεκλογικές εξαγγελίες κι αντ’ αυτών ήρθε το μνημόνιο με τον φορολογικό Αρμαγεδδώνα που το συνοδεύει, ρωτώ ποια από τις δύο εισηγήσεις γίνεται δεκτή στην Κυβέρνηση; Η εισήγηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για αύξηση της κατώτερης σύνταξης του ΟΓΑ κατά 60 ευρώ ή της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ;». Το συγκεκριμένο ερώτημα διετύπωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός τόνισε στην παρέμβασή του ότι η «κυβέρνηση που προτίθεται να τριπλασιάσει, σύμφωνα με το μνημόνιο που συνομολόγησε, τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι στους συνταξιούχους αγρότες, λέγοντας ότι επίκεινται αυξήσεις 60 ευρώ στην κατώτερη σύνταξη. Προς τούτο υπάρχουν σχετικές εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου. Αποτέλεσαν πρωτοσέλιδο θέμα στην εφημερίδα “Ελευθερία” της Λάρισας (22.10.15). Ωστόσο, τρεις μέρες μετά, (25.10.15), άλλο πρωτοσέλιδο της ιδίας εφημερίδας επικαλείται δηλώσεις και διαρροές της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ότι «θα μειωθεί η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, ενώ ο στόχος του υπουργείου είναι πρόσθετα έσοδα 500 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών».

Ο κ. Χαρακόπουλος ρώτησε ακόμη «πόσοι είναι τέλος πάντων οι εν δυνάμει δικαιούχοι αυτής της αύξησης των 60 ευρώ και ποιο το ακριβές κόστος από την υλοποίηση της εξαγγελίας, αν μπορεί ο ΟΓΑ ως ασφαλιστικός οργανισμός να σηκώσει το βάρος μιας γενναίας αύξησης 60 ευρώ στην κατώτερη σύνταξη κι αν όχι, ποιος θα αναλάβει το κόστος υλοποίησης της εξαγγελίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης».

Η κυβέρνηση, δια του υφυπουργού Εργασίας, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση για τις προθέσεις της, καθώς ο κ. Πετρόπουλος περιορίστηκε να κάνει λόγο γενικώς για το ότι η κυβέρνηση «προχωρά σε ένα βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που, βεβαίως, χρειάζεται και ο ΟΓΑ».

Ο κ. Χαρακόπουλος μετά τη ασάφεια των απαντήσεων του αρμόδιου υφυπουργού υπογράμμισε ότι «καταλαβαίνω τη δυσκολία στην οποία βρίσκεστε, διότι υποκλέψατε την ψήφο των πολιτών πριν από δύο μήνες στις εκλογές, υποσχόμενοι τα πάντα στους πάντες, με εξαγγελίες οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται στην πράξη. Υποσχεθήκατε 13η σύνταξη στους αγρότες, αύξηση των συντάξεων. Θεωρούσατε υπερβολικές τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων κατά 5% του «mail Χαρδούβελη» και σήμερα ξεχάσατε όλες τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις. Θεωρείτε πλουσίους όσους λαμβάνουν σύνταξη 1.000 ευρώ και κυριολεκτικά φέρνετε ‘‘λαιμητόμο’’ σε συντάξεις και ΕΚΑΣ. Πέραν τούτου, ταυτόχρονα έχετε επιβάλει κυριολεκτικά στάση πληρωμών. Δεν καταβάλλετε συντάξεις ούτε εφάπαξ σε νέους συνταξιούχους». Και κατέληξε λέγοντας: «φοβούμαι, λοιπόν, ότι αυτές τις μέρες καταρρέει και αυτός ο μύθος της κοινωνικής ευαισθησίας της Αριστεράς. Αναρωτιέστε πραγματικά πώς μπορούν να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι που περιμένουν πάνω από έναν χρόνο, σχεδόν δύο χρόνια, να λάβουν συντάξεις;».

Ολόκληρη η συζήτηση από τα Πρακτικά της Βουλής (23 Νοεμβρίου)

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Οφείλω, καταρχήν, να καυτηριάσω τον τρόπο διεξαγωγής του κοινοβουλευτικού ελέγχου μετ’ εμποδίων. Και το λέω αυτό, κύριε Πρόεδρε, διότι χρειάστηκε να καταθέσω για τρίτη φορά την ίδια ερώτηση για τις συντάξεις του ΟΓΑ, προκειμένου η Κυβέρνηση να προσέλθει να απαντήσει. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος δεν είναι πάρεργο των Υπουργών. Δεν κάνουν χάρη στη Βουλή προσερχόμενοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις των Βουλευτών. Είναι καθήκον τους, είναι υποχρέωση των κυβερνητικών στελεχών να απαντούν στις ερωτήσεις των Βουλευτών, οι οποίοι τι μεταφέρουν; Μεταφέρουν τις αγωνίες και τα προβλήματα της κοινωνίας των πολιτών. Δεν θέλω να σπαταλήσω περισσότερο χρόνο επ’ αυτού.

Κύριε Πρόεδρε,

Η Κυβέρνηση συνηθίζει να πολιτεύεται με διαρροές και δηλώσεις που δημιουργούν εντυπώσεις, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώνονται δυστυχώς από τα πράγματα, από τη ζωή. Η Κυβέρνηση που προτίθεται να τριπλασιάσει, σύμφωνα με το μνημόνιο που συνομολόγησε, τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι στους συνταξιούχους αγρότες, στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, λέγοντας ότι επίκεινται αυξήσεις 60 ευρώ στην κατώτερη σύνταξη του ΟΓΑ.

Προς τούτο υπάρχουν σχετικές εξαγγελίες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, του κ. Αποστόλου. Αποτέλεσαν πρωτοσέλιδο θέμα στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας: «Αύξηση 60 ευρώ στην κατώτερη σύνταξη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προϊδέασε μέσω της εθνικής σύνταξης». Αυτό δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στις 22 Οκτωβρίου. Ωστόσο, τρεις μέρες μετά, Κυριακή 25 Οκτωβρίου, άλλο πρωτοσέλιδο της ιδίας εφημερίδας επικαλείται δηλώσεις και διαρροές της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Υπέρ της αύξησης των συντάξεων λέει ο Αποστόλου, σε εντελώς διαφορετικό μήκος Τσακαλώτος και Κατρούγκαλος». Θα τα καταθέσω για τα Πρακτικά.

Μάλιστα, σημειώνει το ρεπορτάζ: «Μόλις προχθές απ’ το Υπουργείο Εργασίας διέρρευσε ότι στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα μειωθεί η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, ενώ ο στόχος του Υπουργείου είναι πρόσθετα έσοδα 500 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών».

Κύριε Πρόεδρε,

Επειδή οι αγρότες έχουν καεί στον χυλό, φυσούν και το γιαούρτι, όπου «χυλός» είναι οι προεκλογικές εξαγγελίες για μείωση της φορολόγησης των αγροτών, για αφορολόγητες επιδοτήσεις, για αφορολόγητο 12.000 ευρώ στους αγρότες, για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, για δέκατη τρίτη σύνταξη του ΟΓΑ κ.ο.κ. Κι αντ’ αυτών ήρθε το μνημόνιο με τον φορολογικό Αρμαγεδδώνα που το συνοδεύει.

Ρωτώ, λοιπόν, συγκεκριμένα την Κυβέρνηση: Ποια από τις δύο εισηγήσεις γίνεται δεκτή στην Κυβέρνηση; Η εισήγηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που μιλάει για αύξηση της κατώτερης σύνταξης του ΟΓΑ κατά 60 ευρώ ή της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας για μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ;

Πόσοι είναι τέλος πάντων οι εν δυνάμει δικαιούχοι αυτής της αύξησης των 60 ευρώ και ποιο το ακριβές κόστος από την υλοποίηση της εξαγγελίας αυτής;

Μπορεί ο ΟΓΑ ως ασφαλιστικός οργανισμός να σηκώσει το βάρος μιας γενναίας αύξησης 60 ευρώ στην κατώτερη σύνταξη κι αν όχι, ποιος θα αναλάβει το κόστος αυτής της υλοποίησης της εξαγγελίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης;

Τέλος, εάν το Υπουργείο Εργασίας, στο οποίο αποδίδονται σχετικές διαρροές, προτίθεται να μειώσει τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ, ποιας κλίμακας θα είναι αυτή η μείωση, κύριε Υφυπουργέ; Σε πόσους αγρότες θα αφορά αυτή η μείωση και από πότε θα υλοποιηθεί, ο μη γένοιτο, αν τελικά αποφασίστηκε αυτή η μείωση;

Αν πάλι ισχύουν οι εξαγγελίες –και ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε- Αποστόλου για αύξηση της κατώτερης σύνταξης κατά 60 ευρώ, θα ήθελα να ξέρω εάν υπάρχει συνεννόηση προηγούμενα με την τρόικα, τους θεσμούς, όπως θέλετε πείτε τους. Υπάρχει συνεννόηση με τους εταίρους ή είναι μια ακόμη εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα;

Ευχαριστώ για την ανοχή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ο κύριος Υφυπουργός έχει τον λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Χαρακόπουλε, γνωρίζετε ότι μου συνέβη ένα θλιβερό γεγονός που με εμπόδισε να έρθω. Προσπάθησα με κάθε τρόπο να επικοινωνήσω μαζί σας και από το γραφείο μου. Εγώ έχω κάνει πάρα πολλές κλήσεις, για να σας αναφέρω ευγενώς το γεγονός που με εμπόδισε να προσέλθω. Σας έστειλα και ένα μήνυμα sms, φαντάζομαι να το πήρατε.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υφυπουργέ, είναι η τρίτη φορά…

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα είναι η τρίτη. Σήμερα ήρθα. Σας είπα τι είχε συμβεί. Σας βρήκα στον διάδρομο της Βουλής. Θεωρούσα ότι ευγενώς συμφωνήσατε την πρώτη φορά, γιατί υπήρχε κώλυμα στις δραστηριότητές μας ως Υπουργείο την επόμενη μέρα. Σας παρακάλεσα και συμφωνήσατε και την επόμενη σας έστειλα μήνυμα μετά από εναγώνια προσπάθειά μου να σας ενημερώσω ότι είχε συμβεί αυτό. Δεν μπορούμε να τα βάλουμε και με τον θάνατο. Καμιά φορά είναι μερικά γεγονότα που μας εμποδίζουν πράγματι. Νομίζω ότι θα δεχθείτε ότι δεν υπήρχε οπωσδήποτε πρόθεση για να μειώσουμε τη δική σας δραστηριότητα ως ελέγχοντα Βουλευτή.

Όμως, όσον αφορά τα θέματα που λέτε, είμαι βέβαιος ότι αυτά που ισχυρίζεστε είναι το έναυσμα για να συμμετέχετε και στον διάλογο που πρέπει να κάνουμε για την κοινωνική ασφάλιση. Οι παρατηρήσεις σας –φαντάζομαι- είναι η εισαγωγή εκείνων που θα κάνετε στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που σχεδιάζουμε. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πραγματικά ότι όσα δημοσιεύματα έχουν προηγηθεί δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τον σχεδιασμό ούτε με τις προθέσεις μας.

Προχωράμε σε ένα βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που, βεβαίως, χρειάζεται και ο ΟΓΑ. Γνωρίζετε ότι υπάρχει ένας κατακερματισμός ασφαλισμένων και συντάξεων και στον ΟΓΑ. Γνωρίζετε ότι η βασική σύνταξη που είχε καθιερωθεί από το 1961 σταματά εντελώς το 2027, καταργείται πλήρως, εξαφανίζεται. Υπάρχουν χρονικά τμήματα, όπου ο αγρότης παίρνει τη λεγόμενη «πρόσθετη σύνταξη» από το 1987 μέχρι το 1997. Μετά έρχεται η αναλογική, η λεγόμενη «κύρια σύνταξη» και έχουμε και διαφορετικά ποσά υπολογισμού εισφορών.

Μάλιστα, με βάση τον νόμο του 2011, τον ν. 3986 –αν δεν κάνω λάθος- ήδη από τώρα, από το 2015 επιβαρύνονται με πρόσθετες αυξήσεις εισφορών όλοι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ. Ήδη η πρώτη ειδοποίηση τους ήρθε. Από δικό σας νόμο προέρχεται αυτή η αύξηση των εισφορών, που φθάνει κοντά στο 12% ως κόστος για τον αγρότη μέσα σε αυτό το εξάμηνο και μόνο για ένα εξάμηνο.

Επομένως, θα δείτε ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία. Πρέπει να εξορθολογήσουμε τους κανόνες της κοινωνικής ασφάλισης, για να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Εκεί θα δείτε ότι δεν θα υπάρξουν αυτές οι μελλοντολογικές προβλέψεις περί φοβερής αύξησης των εισφορών και μείωσης των συντάξεων.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Ο κ. Χαρακόπουλος έχει τον λόγο.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχήν, έχετε τη συμπάθειά μου για το ατυχές γεγονός που επικαλείστε, αλλά σας είπα ότι δεν προσήλθατε ούτε εσείς ούτε ο κ. Κατρούγκαλος, ο προϊστάμενός σας Υπουργός, την πρώτη φορά. Δεν προσήλθατε εσείς για τον λόγο που επικαλείστε –και τον σέβομαι- αλλά ούτε ο κ. Κατρούγκαλος τη δεύτερη φορά. Δεν θέλω να δαπανήσω περισσότερο χρόνο από αυτόν. Την άποψή μου την έχω ξαναπεί.

Φοβούμαι, όμως, ότι από την τοποθέτησή σας –τουλάχιστον στην πρωτολογία- δεν γίναμε σοφότεροι, όσον αφορά τα συγκεκριμένα ερωτήματα που θέσαμε. Μας είπατε ότι θα τα δούμε στην πορεία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Ισχύουν οι εξαγγελίες Αποστόλου για αύξηση της κατώτερης σύνταξης του ΟΓΑ κατά 60 ευρώ, ή είναι και αυτό ένα ακόμη πυροτέχνημα, μία ακόμη εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα; Δεν γίναμε σοφότεροι από την τοποθέτησή σας. Φοβούμαι ότι η δημιουργική ασάφεια του κ. Βαρουφάκη έχει κάνει σχολή στην Κυβέρνηση, έχει διαπεράσει το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου.

Καταλαβαίνω τη δυσκολία στην οποία βρίσκεστε, διότι υποκλέψατε την ψήφο των πολιτών πριν από δύο μήνες στις εκλογές, υποσχόμενοι τα πάντα στους πάντες, με εξαγγελίες οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται στην πράξη. Υποσχεθήκατε δέκατη τρίτη σύνταξη στους αγρότες και αύξηση των συντάξεων. Θεωρούσατε υπερβολικές τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων κατά 5% του «mail Χαρδούβελη» και σήμερα ξεχάσατε όλες τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις. Θεωρείτε πλουσίους όσους λαμβάνουν σύνταξη 1.000 ευρώ και κυριολεκτικά φέρνετε «λαιμητόμο» σε συντάξεις και ΕΚΑΣ.

Πέραν τούτου, ταυτόχρονα έχετε επιβάλει κυριολεκτικά στάση πληρωμών. Δεν καταβάλλετε συντάξεις ούτε εφάπαξ σε νέους συνταξιούχους. Και δεν σας τα λέω εγώ, ασκώντας Αντιπολίτευση. Σας τα λέει ο πρώην συνοδοιπόρος σας, ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος -έως πρότινος επίλεκτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ- ο οποίος προΐσταται της «Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους». Και σας λέει ότι φράκαραν τα ταμεία από τις τριακόσιες τριάντα χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης, την πρωτοφανή για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συσσώρευση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και ότι αναζητούνται 4,5 δισεκατομμύρια περίπου.

Φοβούμαι, λοιπόν, ότι αυτές τις μέρες καταρρέει και αυτός ο μύθος της κοινωνικής ευαισθησίας της Αριστεράς. Αναρωτιέστε πραγματικά πώς μπορούν να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι που περιμένουν πάνω από έναν χρόνο, σχεδόν δύο χρόνια, να λάβουν συντάξεις; Με τι εισόδημα μπορούν πραγματικά να ζήσουν τις οικογένειές τους και να τα φέρουν βόλτα;

Επειδή είστε και Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επιτρέψτε μου στον λίγο χρόνο που έχω να θέσω υπόψη σας κάτι ακόμα και να ζητήσω την άποψή σας, την επιβεβαίωση ή την διάψευση. Προχθές, στις 16 Νοεμβρίου, η εφημερίδα «Κόσμος της Λάρισας» είχε ως πρωτοσέλιδο το εξής: «Εντολή αποσύνδεσης σε οκτώ χιλιάδες ρολόγια της ΔΕΗ». Από 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εργολάβος αναλαμβάνει να διακόψει το ρεύμα σε οκτώ χιλιάδες καταναλωτές, σε οκτώ χιλιάδες νοικοκυριά, μέσα στο καταχείμωνο, στη Λάρισα. Αυτή είναι τελικά η κοινωνική σας ευαισθησία;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Χαρακόπουλε, όπως καταλαβαίνετε, αυτή είναι άλλη ερώτηση.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα τους αποκαλούμε «μπαταχτσήδες» και «κακοπληρωτές»;

Βεβαίως, όλα αυτά συμβάλλουν στην απομυθοποίηση της Αριστεράς, αλλά το σοκ είναι τεράστιο και για την κοινωνία και για την ελληνική οικονομία. Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ο κύριος Υφυπουργός έχει τον λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χαρακόπουλε, εν τέλει θα εκλάβω ως αντιπερισπασμό τα όσα λέτε, σχετικά με τα όσα υποφέρετε αυτόν τον καιρό στο κόμμα σας, διότι δεν έχουν καμία βασιμότητα. Τι εντυπώσεις θέλετε να προκαλέσετε;

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μην κάνετε τέτοιους συνειρμούς! Δείτε τα δικά σας. Ο κ. Παναγούλης εκ δεξιών σε λίγο θα κάνει ερώτηση. Τον αποπέμψατε…

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν κάνω καμία, αλλά προσπαθώ να καταλάβω γιατί τα λέτε όλα αυτά.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, αλλά αυτά είναι χτυπήματα…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Χαρακόπουλε, σας παρακαλώ!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πηγαίνετε σε ένα θέμα, για να το ακούσει και ο κόσμος, που δεν περιλαμβάνεται στην ερώτηση για να πάρετε και την απάντηση.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού είστε δυσθεώρητοι. Δεν έρχεστε συχνά στη Βουλή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Δεν έχετε υποχρέωση να απαντήσετε στο δεύτερο ερώτημα. Κύριε Υφυπουργέ, προχωρήστε στην απάντηση του πρώτου ερωτήματος. Το άλλο είναι ως μη υποβληθέν.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Για να μην μένουν εντυπώσεις εσφαλμένες, θα σας πω και θα σας παραπέμψω στη σχετική ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΗ την προηγούμενη εβδομάδα, όπου αναλυτικά παρουσιάζει σε πόσα σπίτια κόπηκε το ρεύμα, σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που μείναν χωρίς ρεύμα και σε ποιες περιπτώσεις και σε ποιο βαθμό σε αυτήν την περίοδο Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχαμε περικοπές ρεύματος. Δείτε το, γιατί τα νούμερα είναι ενδεικτικά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Προχωρήστε στην απάντηση του ερωτήματος που σας έθεσε αρχικά.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σχετικά με το θέμα σας, όμως, πρέπει να σας πω ότι η πολιτική την οποία εμείς εκτυλίσσουμε και θα την δείτε στις λεπτομέρειές της στο σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα διαμορφωθεί, θα καλύψει όλα τα ερωτήματά σας. Δεν είναι αποφυγή απάντησης αυτό. Πρόκειται όμως για ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και όχι για συρραφή διαφορετικών διατάξεων κατασκευασμένων κατά περίπτωση, για να εξυπηρετούν μικρά συμφέρονται και μικρές επιδιώξεις.

Γιατί θα σας θυμίσω κάτι που ξέρετε, ότι ακόμα και οι συντάξεις αντιμετωπίζονταν με προεκλογική σκοπιμότητα. Κάθε αύξηση που δινόταν, δινόταν ενόψει εκλογών. Συνέβη και στους αγρότες αυτό. Και μάλιστα δινόταν στη βασική σύνταξη, η οποία προβλεπόταν από το δικό σας νόμο ότι θα γίνεται μείωση 4% κάθε έτος και δινόταν μια αύξηση 30 ευρώ και στη συνέχεια αποκρύπτατε ότι θα ακολουθούσε μια μείωση κατ’ έτος 4%. Πρόκειται γι’ αυτή την αύξηση η οποία θα εξαφανιστεί το 2027, σύμφωνα με πρόβλεψη, και μειώνεται κάθε χρόνο κατά 4%.

Αυτού του είδους οι προβλέψεις των δικών σας νομοθετικών ρυθμίσεων και των προηγούμενων κυβερνήσεων συνολικά δεν είναι τέτοιες που εμείς μπορούμε να ακολουθήσουμε και δεν θέλουμε να τις ακολουθήσουμε.

Θέλουμε να κάνουμε μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει την ισονομία μεταξύ των πολιτών και επιτέλους θα βάλει έναν σταματημό στην κατηφόρα και στην κατάρρευση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Σας έχω ξαναπεί ότι δεν είναι δυνατόν να ξεχνάτε ότι επήλθε μείωση στις συντάξεις του δημοσίου σε ποσοστό 48% και στις συντάξεις του ΙΚΑ σε ποσοστό 44%. Και έρχεστε και ρωτάτε για πράγματα τα οποία έχουν καταδικαστεί σε θάνατο. Η κοινωνική ασφάλιση δεν υπάρχει στην πραγματικότητα γιατί ούτε κοινωνική είναι ούτε ασφάλιση. Έχει τελειώσει ουσιαστικά ως σύστημα να υπάρχει. Στηρίζεται απολύτως σε μία διαρκή και εναγώνια προσπάθεια να καλύπτουμε τα ελλείμματα τα οποία έρχονται από παλιά και με μειωμένες προβλεπόμενες δαπάνες κάλυψης από τη δική σας την Κυβέρνηση, από 18 δισεκατομμύρια στα 9 δισεκατομμύρια.

Επομένως, αυτά που αντιμετωπίζουμε εμείς είναι μια κατάσταση σε τρικυμία με ένα ρημαγμένο τοπίο, το οποίο πρέπει και έχουμε την ευθύνη να το στηρίξουμε και να το αναπτύξουμε. Και αυτό θα κάνουμε. Δεν μας αρκεί που εσείς το φέρατε σε αυτήν την κατάσταση, δεν καλυπτόμαστε κάτω από αυτήν την εικόνα, ότι φταίτε εσείς.

Εμείς έχουμε την ευθύνη να βάλουμε το σύστημα σε μία βιώσιμη κατάσταση και σε ανάπτυξη. Και αυτό είναι που θα κάνουμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Ευχαριστώ τον κύριο Υφυπουργό.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε, αλλά εάν δεν απαντά ούτε σε ένα από τα ερωτήματα που έθεσα, δεν έχει νόημα. Έθεσα συγκεκριμένα ερωτήματα και περίμενα απάντηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Κύριε Χαρακόπουλε, σας παρακαλώ.