Skip to main content
28 04 2017 | 11:46

Δεν έχει σκοπό το υπουργείο Εργασίας να αυξήσει το ανώτατο όριο των 4.000 ευρώ για ρύθμιση οφειλών στον ΟΓΑ

Δεν έχει σκοπό το υπουργείο Εργασίας να αυξήσει το ανώτατο όριο των 4.000 ευρώ για ρύθμιση οφειλών στον ΟΓΑ

Δεν έκανε δεκτό το αίτημα του βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, που αφορούσε την αύξηση του ανώτατου ορίου των 4.000 ευρώ για τους αγρότες που θέλουν να βγουν στη σύνταξη, αλλά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΓΑ (νυν ΕΦΚΑ). Αυτό απάντησε χθες ο κ. Πετρόπουλος σε σχετική ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου.

Η συζήτηση της ερώτησης, σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, όπως γνωρίζετε εάν πληρωθεί ο χρόνος για τη συνταξιοδότηση ενός ασφαλισμένου στον ΟΑΕΕ ή στον ΟΓΑ πρέπει ταυτόχρονα να έχει εξεταστεί το πόσα οφείλει, να τακτοποιηθούν τα οφειλόμενα και να προχωρήσει η πράξη συνταξιοδότησης.

Παλαιότερα, μέχρι το 2012, είχαμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε για τον ΟΑΕΕ ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους μέχρι 15.000 ευρώ. Στη συνέχεια το 15.000 έγινε 20.000 ευρώ λόγω συσσώρευσης επιπλέον ληξιπρόθεσμων οφειλών που προκάλεσε η κρίση και ύστερα από συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και με τον κ. Στρατούλη από την πλευρά του τότε ΣΥΡΙΖΑ, το ποσό των 20.000 αυξήθηκε στις 50.000 ευρώ. Στη συνέχεια ήρθε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η μετανοημένη, και είπε, κακώς το πήγατε στις 50.000, το ξανακατεβάζω στις 20.000, που ήταν το 2012 στην αρχή ουσιαστικά της κρίσης.

Στις εκατόν είκοσι χιλιάδες συντάξεις που είναι στον αέρα και δεν έχουν εκδοθεί, ένας σημαντικός αριθμός είναι τέτοιων υποψήφιων συνταξιούχων, που έχουν τερματίσει τον επαγγελματικό βίο, δεν μπορούν να εργαστούν πλέον, διότι πολλοί από αυτούς έχουν ξεπεράσει και το 67ο έτος ηλικίας και την ίδια ώρα δεν έχουν στη διάθεσή τους τη σύνταξη προκειμένου να ζήσουν οι ίδιοι και η οικογένειά τους.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για πολλούς υπό συνταξιοδότηση αγρότες. Το αντίστοιχο ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που μπορεί να ρυθμιστεί για τους αγρότες είναι 4.000, πάρα πολύ μικρό πιστεύω.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου του κυρίου Βουλευτή)

Η ερώτησή μας είναι η εξής: Τι προτίθεστε να κάνετε ούτως ώστε να έχουμε μια διαφορετική ρύθμιση για τον ΟΑΕΕ για τα επιπλέον των 20.000 ποσά, τα οποία τώρα καλείτε τους υπό συνταξιοδότηση ασφαλισμένους να τα καταβάλουν εφάπαξ; Θα αυξήσετε το πλαφόν αυτό; Θα δώσετε παράλληλα μια διαφορετική ρύθμιση; Θα βγάλετε τη σύνταξη με αυτά τα οποία θα ρυθμίζονται και τμηματικά κάθε χρόνο να μπαίνουν στη σύνταξη αυτά που θα καταβάλλονται;

Είναι πάρα πολλές οι δυνατότητες οι οποίες έχετε, αρκεί να υπάρξει βούληση να δοθεί λύση σε αυτό το σημαντικό θέμα, σε συνδυασμό και με τη δέσμευσή σας ότι τον Οκτώβριο του 2017 θα έχουν εκδοθεί όλες οι συντάξεις οι οποίες εκκρεμούν. Εάν δεν κάνετε αυτή τη ρύθμιση σας διαβεβαιώ -από τη γνώση την οποία έχω- ότι δεν πρόκειται να βγουν οι συντάξεις αυτές. Θα υπάρξει εκκρεμότητα, λοιπόν και μετά τον Οκτώβριο του 2017, για την οποία δεσμευτήκατε.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Σας ευχαριστώ, κύριε συνάδφελφε.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε μια ολιγόχρονη περίοδος που δόθηκε -δηλαδή μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015 και όχι παγίως- δυνατότητα μέχρι τις 50.000 ευρώ να καλύπτονται από μελλοντικές συντάξεις για όσους ελεύθερους επαγγελματίες επέλεγαν αυτή την ευχέρεια, αλλά ήταν περιορισμένης χρονικής ισχύος. Ίσχυσε, λοιπόν, αυτή η διαδικασία και όσες υποβλήθησαν, εξυπηρετούνται.

Επομένως, το ερώτημά σας περιορίζεται αντικειμενικά μόνο στο εάν θα πρέπει να αυξηθεί το όριο και για τους αγρότες. Τα ποσά είναι 20.000 για τον ΟΑΕΕ και 4.000 για τους αγρότες. Και αυτά ορίστηκαν με βάση την τριετή διάρκεια που είναι αναγκαία για να συμπληρωθεί το άθροισμα των οφειλών για τρία χρόνια. Δηλαδή, 4000 ευρώ για τους αγρότες σημαίνει τρία χρόνια εισφορές. Είκοσι χιλιάδες ευρώ οφειλές για τον ΟΑΕΕ σημαίνει τρία χρόνια εισφορές. Άρα, το κριτήριο ήταν σε ποια χρονική διάρκεια πρέπει κανείς να συγκεντρώσει μια μεγάλη οφειλή.

Για τους αγρότες είναι χαμηλή, γιατί ήταν μικρό το ποσό της εισφοράς. Επίσης, είναι και πολύ μικρή η σύνταξη για την αποπληρωμή των οφειλών. Επομένως, τα κριτήρια είναι αντικειμενικά και είναι ίδια ακριβώς. Είναι ισότιμη αντιμετώπιση και των αγροτών και των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών.

Έχω απαντήσει ξανά ότι τεχνικά δεν ήταν δυνατόν να επεκτείνουμε άλλο, υπό τις συνθήκες που ίσχυαν για τις μικρές συντάξεις των αγροτών, το ύψος των οφειλών.

Στα πλαίσια του ενιαίου ΕΦΚΑ, κύριε Κεγκέρογλου, εξετάζουμε την αντιμετώπιση αυτού του θέματος με διαφορετικό τρόπο.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κρατάει πολύ η εξέταση. Και σε προηγούμενες ερωτήσεις μου είχατε απαντήσει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Δεκτός. Όμως, αενάως εξετάζουν και επεξεργάζονται οι υπηρεσίες, το γραφείο σας, οι ομάδες εργασίας, αυτό το θέμα;

Να σας πω δύο, τρία απλά, πρακτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε άμεσα για να δοθεί η δυνατότητα σε έναν σημαντικό αριθμό και στη συνέχεια, βεβαίως, να δείτε τα υπόλοιπα.

Πρώτον: Το δίμηνο περιθώριο που δίνεται από τον ΟΑΕΕ, από τον ΕΦΚΑ μη μισθωτών σήμερα για να καταβάλουν το επιπλέον ποσό των 20.000 -το επιπλέον, δηλαδή, από το ρυθμιζόμενο, το οποίο παρακρατείται τμηματικά από τη σύνταξη- αυξήστε το και κάντε το τετράμηνο. Για ποιο λόγο; Όταν θα βγει η απόφαση από τον ΟΑΕΕ που λέει ότι «θα σου ρυθμίσω τα είκοσι χιλιάρικα, αλλά τα υπόλοιπα είκοσι πέντε θα μου τα δώσεις cash», αμέσως ο ασφαλισμένος ψάχνει να βρει δανεικά -δεν τα έχει, αν τα είχε, θα είχε πληρώσει- από τον συγγενή, τον φίλο, από τράπεζα, από οπουδήποτε. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα στους δύο μήνες. Οι τράπεζες για να βάλουν μόνο προσημείωση θέλουν τρεις μήνες.

Το ξαναλέω αυτό, κύριε Υπουργέ: Οι τράπεζες για να βάλουν μόνο προσημείωση θέλουν τρεις μήνες. Άρα, αυτό το δίμηνο περιθώριο καθίσταται ανενεργό από τη στιγμή που η διαδικασία για να βρει τα χρήματα ο ασφαλισμένος είναι μεγαλύτερη. Θα έλεγα ότι θα ήταν καλύτερα τρεις ή τέσσερις μήνες. Και μόνο αυτό θα ξεμπλοκάρει δέκα χιλιάδες συντάξεις. Σας διαβεβαιώ.

Δεύτερον: Το επιπλέον ποσό των 20.000 μπορεί να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθεί, αν όχι στις εκατόν είκοσι, σε μεγαλύτερο αριθμό των δώδεκα δόσεων. Να δοθεί η δυνατότητα αυτή. Επειδή οι άνθρωποι αυτοί έχουν πληρώσει τόσα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος και απομένει ένα μικρότερο, τα αναδρομικά να μην ισχύουν την ημέρα που βγαίνει η απόφαση. Βάλτε και πέντε χρόνια πριν. Είναι άνθρωποι που έχουν τερματίσει τον επαγγελματικό βίο και τρία και πέντε και δέκα χρόνια και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη. Και πριν την κρίση εννοώ. Ήταν, όμως, μικρότερος αριθμός. Τώρα αυτός έχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της κρίσης. Δώστε τους τη δυνατότητα από τα αναδρομικά να πληρώσουν αυτά τα επιπλέον των 20.000.

Για τους αγρότες τώρα. Επειδή έχει αλλάξει το καθεστώς, επειδή έχει αυξηθεί, θα παρακαλούσα να δείτε άμεσα την αύξηση αυτού του ποσού, να πάει τουλάχιστον στο ύψος των 10.000 σε πρώτη φάση, να δούμε πόσος κόσμος θα ενταχθεί, να δούμε πώς θα λειτουργήσει στην πράξη και στη συνέχεια βλέπουμε αν χρειάζεται να πάει παραπάνω.

Προχωρήστε, όμως, σε δύο βήματα συγκεκριμένα, τα οποία σας ζητώ. Και αυτό σημαίνει ότι στην πράξη θα δούμε και τι αριθμός συντάξεων θα εκδοθεί με βάση αυτές τις επιπλέον διευκολύνσεις και βεβαίως, τι θα απομείνει στη συνέχεια για να ρυθμιστεί συνολικά.

Μην περιμένετε ότι θα έρθει μια ώρα που με μία απόφαση θα λυθούν όλα. Αυτό δεν γίνεται. Βήμα-βήμα θα δώσουμε λύση σε αυτά τα θέματα, εφόσον έχετε τη βούληση. Έχετε δείξει στις τοποθετήσεις σας ότι την έχετε την βούληση, Δείξτε το και στην πράξη.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Κεγκέρογλου, να κάνω κάποιες διορθώσεις σε αυτά που είπατε. Πρώτα απ’ όλα, δεν είναι δώδεκα οι δόσεις. Είναι σαράντα. Το επιβεβαιώνω, μήπως έκανα λάθος. Σε σαράντα δόσεις εξοφλούν…

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Σαράντα είναι μέχρι τις είκοσι χιλιάδες. Για το πάνω από τα είκοσι χιλιάρικα σας λέω εγώ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ο νόμος είναι συγκεκριμένος.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Το λέω, επειδή τον ξέρω πιο καλά.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Είναι νόμος που είχε βάλει επί της δικής σας κυβέρνησης τους κανόνες…

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Επειδή τον ξέρω πιο καλά σας το λέω. Μην εκτίθεστε. Σας προστατεύω.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Μην με προστατεύτε. Να εκτεθώ.

Έχουμε οφειλή που πρέπει να καλύπτει τριάντα μηνιαίες συντάξεις των κατωτάτων ορίων λόγω γήρατος -αυτή είναι η πρόβλεψη στο νόμο- η οποία θα πρέπει να εξοφλείται σε σαράντα ίσες μηνιαίες δόσεις. Και η πρώτη παρακράτηση αρχίζει από την πρώτη σύνταξη που θα δοθεί.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Μέχρι ποιο ύψος;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Σας είπα, να μην είναι μεγαλύτερο των τριάντα μηνιαίων κατώτατων συντάξεων που αντιστοιχούν στον εργαζόμενο.

Επειδή η σύνταξη των αγροτών είναι πάρα πολύ χαμηλή έτσι βγαίνει το ποσό. Αυτό που έχω πει από το παρελθόν είναι ότι θα δούμε το θέμα των αγροτών. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τώρα αυτά τα όρια για τους αγρότες, γιατί ο κανόνας πρέπει να ισχύσει. Το να είναι τριάντα συντάξεις το ύψος της οφειλής και σαράντα δόσεις η εξόφληση, δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Είναι ένας γενικός κανόνας και για τους αγρότες και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για όλους τους ασφαλισμένους.

Αυτό που αλλάζουμε είναι το ύψος της χορηγούμενης σύνταξης από εδώ και πέρα. Καθώς αυξάνεται αυτό, θα αυξηθούν κι αυτά τα όρια για να υπάρχει η τήρηση αυτού του κανόνα. Εκεί οφείλεται το ότι δεν έχουμε κάνει κάτι ακόμα, γιατί μέσα στη χρονιά που διανύουμε, δεν έχει ανέλθει η σύνταξη των αγροτών σε εκείνο το ύψος που θα μας επέτρεπε να πολλαπλασιάσουμε τα όρια αυτά, να τα αυξήσουμε. Αυτό θα γίνει προσεχώς. Με την αύξηση του ύψους των συντάξεων θα αυξάνεται κι αυτή η δυνατότητα.

Σας ευχαριστώ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Κύριε Πρόεδρε, την άλλη Πέμπτη ή Παρασκευή θα μας έχετε πάλι εδώ για το ίδιο θέμα.

Το δελτίο τύπου του κ. Κεγκέρογλου

Λύση για την έκδοση συντάξεων, των υπό συνταξιοδότηση ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ μη μισθωτών και αγροτών, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ζήτησε με επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείο Εργασίας, που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, ο κ. Κεγκέρογλου περιέγραψε το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί χιλιάδες συμπολίτες μας (πρώην ασφαλισμένοι ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), οι οποίοι έχουν τερματίσει το ασφαλιστικό τους βίο, δεν μπορούν να εργαστούν, είναι χωρίς εισόδημα και χωρίς σύνταξη και δεν έχουν στην διάθεση τους το παραπάνω ποσό που τους ζητείται, ώστε να συνταξιοδοτηθούν και να έχουν ένα μικρό εισόδημα αυτοί και οι οικογένειες τους.

Επιπλέον, ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι η εξαγγελία της Κυβέρνησης για εκκαθάριση συντάξεων μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 είναι γράμμα κενό και υποστήριξε πως οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι πολλές και ρώτησε τον αρμόδιο Υπουργό:

1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να αυξηθεί το ρυθμιζόμενο ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΕΦΚΑ Αγροτών, από 4.000 που είναι σήμερα προκειμένου να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χιλιάδες συμπολίτες μας;

2) Προτίθεστε να αναπροσαρμόσετε το ανώτερο πλαφόν των 20.000 Ευρώ για τους ασφαλισμένους ΕΦΚΑ μη μισθωτών (πρώην ΟΑΕΕ,ΟΓΑ κλπ.) ή επεξεργάζεστε άλλες λύσεις για το πρόβλημα;

Στη δευτερολογία του, ο κ. Κεγκέρογλου κατέθεσε προτάσεις, που θα δώσουν τη δυνατότητα σε πάνω από 50.000 συμπολίτες μας, ασφαλισμένους πρώην ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, να συνταξιοδοτηθούν και ζήτησε αυτές να υλοποιηθούν ως πρώτο βήμα.

Συγκεκριμένα πρότεινε:

α) Το δίμηνο που δίνει ο ΟΑΕΕ ώστε να καταβάλλει εφάπαξ ο ασφαλισμένος το ποσό που υπερβαίνει τις 20.000 να γίνει τουλάχιστον τετράμηνο και αυτό για να μπορεί ο υπό συνταξιοδότηση ασφαλισμένος να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό, αφού ακόμα και για δανειοδότηση χρειάζεται χρόνο για τη διαδικασία της προσημείωσης και άλλων ενεργειών που υπερβαίνει τους δύο μήνες.

β) Οι επιπλέον των 20.000 Ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές να μπορούν να ρυθμίζονται αυτοτελώς σε περισσότερες δόσεις, καθώς και να αυξηθούν οι δόσεις της παρακράτησης και το πλαφόν των 20.000 αλλά και να μην υπάρχει μηνιαίο πλαφόν

γ) Για τους αγρότες να αυξηθεί το ύψος των οφειλών που μπορεί να ρυθμιστεί και να παρακρατείται από τη σύνταξη από 4.000 Ευρώ που είναι σήμερα σε 10.000 Ευρώ άμεσα.

Κλείνοντας, ο κ. Κεγκέρογλου υποστήριξε πως τα ευχολόγια και η βούληση της Κυβέρνησης δεν αρκούν για την λύση των προβλημάτων, χρειάζονται συγκεκριμένα βήματα και ζήτησε πράξεις σ΄ αυτή τη κατεύθυνση.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός από την πλευρά του ενώ ανέφερε ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα, στη συνέχεια φάνηκε ότι δεν το γνωρίζει σε όλη του την έκταση.