Skip to main content
14 01 2016 | 11:35

Σε ανάπτυξη η λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων της Λάρισας

Σε ανάπτυξη η λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων της Λάρισας

Πριν δέκα χρόνια στη Λάρισα, σε μια περίοδο που το ένα διατροφικό σκάνδαλο διαδεχόταν το άλλο, άρχισε να αναπτύσσεται μια τάση των καταναλωτών προς την αγορά βιολογικών προϊόντων.

Την ίδια περίοδο εμφανίστηκε σε όλη τη Θεσσαλία, ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον αγροτών να ασχοληθούν με τη βιολογική γεωργία, οφειλόμενο τόσο σ΄ αυτή την τάση των καταναλωτών, όσο και στα κίνητρα που έδινε η Πολιτεία για την ανάπτυξη τέτοιους είδους καλλιεργειών.

Στο πλαίσιο αυτό γεννήθηκε στη Λάρισα η πρώτη βιολογική λαϊκή αγορά, μετά από πολλές προσπάθειες βιοκαλλιεργητών, καθώς μεταξύ άλλων αντιμετώπισε και τη δυσπιστία των συμμετεχόντων στις ήδη υπάρχουσες λαϊκές αγορές.

Η πρώτη λαϊκή βιολογικών προϊόντων αριθμούσε το 2005 πέντε παραγωγούς. Σήμερα φιλοξενεί 24, απ΄ όλη τη Θεσσαλία. Μάλιστα η Λάρισα είναι η μόνη θεσσαλική πρωτεύουσα που φιλοξενεί δύο λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων, καθώς στις υπόλοιπες λειτουργεί από μία.

Ο Σύνδεσμος Βιοκαλλιεργητών Θεσσαλίας, ο φορέας που αγωνίστηκε για τη δημιουργία τους, μπορεί να πει με σιγουριά πλέον ότι το όραμα πέτυχε και συγκεκριμένα ο πρόεδρος αυτού, κ. Φώτης Τσαγγάλης, αναφέρει στην «Ε»: «Ο πρώτος στόχος των βιοκαλλιεργητών ήταν να καλύψουν την τοπική αγορά και ο δεύτερος να εξάγουν τα προϊόντα τους.

Το δεύτερο παραμένει άπιαστο όνειρο ακόμη, καθώς δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές, ούτε η στήριξη από το κράτος, για την ανάπτυξη αυτής της δράσης.

Πριν χρόνια, όταν ξεκινήσαμε τη βιοκαλλιέργεια, είχαμε πιστέψει πως το ελληνικό κράτος θα στήριζε τις προσπάθειές μας και θα ενίσχυε αυτή τη στροφή προς τη βιολογική γεωργία. Τελικά δεν υπήρχε σχεδιασμός…

Κατά καιρούς έχουμε επιχειρήσει να προχωρήσουμε σε εξαγωγές προϊόντων, αλλά απαιτεί πολύ καλή οργάνωση και μεγαλύτερη παραγωγή. Αποτελεί τόλμημα σε ένα ασαφές περιβάλλον…».

Ο κ. Τσαγγάλης, αναφέρει πως σήμερα στην τοπική αγορά παρατηρείται κάμψη της ζήτησης βιολογικών προϊόντων από τους καταναλωτές, αποδίδοντάς την στην οικονομική κρίση, κάτι που συμβαίνει γενικότερα, σε όλες τις λαϊκές αγορές.

Όσο αφορά στις τιμές των προϊόντων τους, λέει: «Στα περισσότερα προϊόντα, διατηρούνται εδώ και χρόνια σταθερά ίδιες τιμές, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μειωμένες, προκειμένου να διατηρήσουμε το καταναλωτικό κοινό, αν και το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί.

Να σημειωθεί ότι πραγματοποιούνται τακτικά έλεγχοι από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα αναλύσεις για την περιεκτικότητα των προϊόντων σε δραστικές ουσίες, για να διαπιστωθεί η «καθαρότητά» τους από την τυχόν χρήση χημικών.

Οι τυπικές πρακτικές της βιολογικής γεωργίας, περιλαμβάνουν πολύ αυστηρά όρια στη χρήση προϊόντων φυτοπροστασίας.

Χρησιμοποιούνται προληπτικοί και εναλλακτικοί μέθοδοι αντιμετώπισης ασθενειών, όπως προϊόντα θρέψης, με τη διαφορά ότι αυτά δεν αποτελούν χημικά σκευάσματα. Έχουν θεσπιστεί πολύ αυστηρά όρια στη χρήση τους και είναι κατάλληλα για βιοκαλλιέργεια. Προέρχονται συνήθως από φυσικά πετρώματα, ή είναι φυτικά και ζωικά υπολείμματα».

Πού βρίσκονται οι λαϊκές βιολογικών προϊόντων

Κάθε Τρίτη, τις ώρες από 7 το πρωί μέχρι και 2 το μεσημέρι, λειτουργεί λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων, στην οδό Αθηνάς (εκεί που γίνεται η λαϊκή αγορά συμβατικών προϊόντων της Τετάρτης) κοντά στο ποτάμι.

Υπάρχουν 24 θέσεις βιοκαλλιεργητών.

Επίσης κάθε Παρασκευή, τις ώρες από 7 το πρωί μέχρι και 12 το μεσημέρι, λειτουργεί λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων, στη συνοικία Νεάπολης (στον χώρο όπου γίνεται το παζάρι).

Πηγή: Λένα Κισσάβου, eleftheria.gr