Skip to main content
23 09 2019 | 14:24

Σκάνδαλο με παράνομη εκχώρηση της ονομασίας «Ελληνικό Γιαούρτι» στην Ιαπωνία

Σκάνδαλο με παράνομη εκχώρηση της ονομασίας «Ελληνικό Γιαούρτι» στην Ιαπωνία

Μια πρωτοφανή υπόθεση παράνομης παραχώρησης ελληνικού εμπορικού σήματος σε ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία (MEIJI) αποκαλύπτει σήμερα η «Βραδυνή της Κυριακής». Το γεγονός, που περιέχει οσμή μεγάλου σκανδάλου, εξελίσσεται στη μακρινή Ιαπωνία, όπου ανώτατος διπλωμάτης, ο πρώην επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας, Λουκάς Καρατσώλης, «κατασκεύασε» μόνος του πιστοποιητικό αυθεντικότητας ελληνικού γιαουρτιού και το παρέδωσε στη γαλακτοβιομηχανία, η οποία και ξεκίνησε την παραγωγή.

Με απλά λόγια, ο πρώην Έλληνας πρέσβης στην Ιαπωνία χωρίς άδεια από την κεντρική υπηρεσία του ΥΠ.ΕΞ., χωρίς να ενημερώσει ούτε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ούτε τον ΕΦΕΤ, παραχώρησε παράνομα το δικαίωμα σε ξένη εταιρία να παράγει ελληνικό γιαούρτι το οποίο στη συσκευασία του έχει το σήμα THE GREEK YOGYRT.

Κανείς δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα, ποιοι είναι οι λόγοι που έκαναν τον Έλληνα πρέσβη να εκχωρήσει στην ιαπωνική εταιρία το ψεύτικο πιστοποιητικό γνησιότητας, καθώς και αν υπήρξαν οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματα. Η παράδοση του πιστοποιητικού γνησιότητας για την παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού στους Ιάπωνες έγινε τον Απρίλιο του 2018 με κάθε επισημότητα, όπως φαίνεται στα δημοσιεύματα και τις φωτογραφίες ιαπωνικών ιστοσελίδων.

Ο Έλληνας πρέσβης εξήρε την ποιότητα του ιαπωνικού γιαουρτιού σε συνεντεύξεις Τύπου, ενώ η Εθνική μας Επέτειος μετατράπηκε σε διαφημιστικό σόου της ιαπωνικής εταιρίας.

Η πιστοποίηση του πρέσβη

Το ειδικό χαρτί πιστοποίησης που κατασκεύασε η ελληνική πρεσβεία στην Ιαπωνία, το οποίο μάλιστα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, φέρει την ελληνική σημαία και την υπογραφή του Έλληνα πρέσβη. Σε αυτό γράφει χαρακτηριστικά: «The embassy of Greece approves “meiji The GREEK YOGURT” as an authentic Greek Yogurt». Αμέσως μετά, ακολουθήσε μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια από την ιαπωνική εταιρία με αφίσες, έντυπα, σποτ στην τηλεόραση, στο ίντερνετ και στο μετρό.

Βασικό σύνθημα της επικοινωνιακής εκστρατείας της εταιρίας είναι πως το γιαούρτι που παράγει είναι αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι και πως έχει την έγκριση και πιστοποίηση της ελληνικής πρεσβείας στο Τόκιο. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη συσκευασία κάτω από την ελληνική σημαία υπάρχει η φράση στα ιαπωνικά, «παραδοσιακή συνταγή ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού».

Επίσης, επί της συσκευασίας αναφέρεται ότι η σημαία έχει εγκριθεί από την ελληνική πρεσβεία της Ελλάδας στην Ιαπωνία.

Οι διαστάσεις της σκανδαλώδους πιστοποίησης είναι ακόμη μεγαλύτερες αν υπολογίσει κανείς πως η ιαπωνική εταιρία τροφίμων έχει δικαίωμα να κατοχυρώσει και να εξάγει το προϊόν της ως «The Greek Yogurt» σε όλες τις χώρες της Ασίας, όπου έχει δικαίωμα και δραστηριοποιείται.

Το δικαίωμα αυτό το διατηρεί ακόμη και αν παρασκευάσει το προϊόν της σε άλλες χώρες όπως είναι η προσφιλής τακτική των ιαπωνικών εταιριών. Οι πωλήσεις των ελληνικών προϊόντων στην Ιαπωνία, όπως ήταν φυσικό, έπεσαν κατακόρυφα, και όπως λένε οι ειδικοί, ουσιαστικά η ιαπωνική αγορά για το ελληνικό γιαούρτι έκλεισε οριστικά.

Μάλιστα, υπήρξαν και έντονες διαμαρτυρίες ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών για την απόφαση της ελληνικής πρεσβείας να παραδώσει το συγκεκριμένο πιστοποιητικό στην ιαπωνική ανταγωνιστική εταιρία. Να σημειωθεί πως οποιοδήποτε προϊόν φέρει το σήμα «GREEK» πρέπει να παράγεται στην Ελλάδα με βάση συγκεκριμένες προδιάγραφες. Ιδιαίτερα το γιαούρτι και τα γαλακτικά προκειμένου να φέρουν την ελληνική πιστοποίηση πρέπει να περιέχουν συγκεκριμένα συστατικά γάλακτος τα οποία καθορίζονται από την ελληνική νομοθεσία. Η υπόθεση εξελίσσεται επί υπουργίας του τότε υπ. Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Ο συγκεκριμένος Έλληνας πρέσβης βρισκόταν στη θέση του επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας από το 2016 για 2,5 συνεχή χρόνια. Τον Απρίλιο του 2018 παραδίδει το ψεύτικο πιστοποιητικό στην ιαπωνική εταιρία, και ένα μήνα αργότερα, το Μάιο του 2018, για άγνωστους λόγους επιστρέφει στην Αθήνα, μετά από εντολή της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠ.ΕΞ. Το ίδιο διάστημα φεύγει από τη θέση του και ο εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας στο Τόκιο, ο οποίος ήταν σε άμεση συνεργασία με τον προϊστάμενο του Έλληνα πρέσβη.

Η ελληνική αντίδραση

Η προθεσμία για να μπλοκάρει το ελληνικό Δημόσιο την κυκλοφορία του συγκεκριμένου προϊόντος έληγε τον Ιανουάριο του 2019. Μόλις λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας και μετά από μεγάλες πιέσεις, το αρμόδιο Γραφείο της ελληνικής πρεσβείας στο Τόκιο κατέθεσε ένσταση κατά της δημοσίευσης στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης της Ιαπωνίας του εμπορικού σήματος «The GREEK YOGURT», με αποτέλεσμα να διακοπεί η διαδικασία κατοχύρωσης στην ιαπωνική αγορά εμπορικού σήματος το οποίο έφερε τον όρο «Greek» σε προϊόν δήθεν ελληνικής γιαούρτης. Να σημειωθεί πως η κατοχύρωση του «Greek» στο εμπορικό σήμα του προϊόντος θα προκαλούσε πολύ μεγάλη ζημιά στα ελληνικά προϊόντα και την προώθησή τους, γιατί θα έδινε τη δυνατότητα να γίνονται εξαγωγές ελληνικού γιαουρτιού που κατασκευάζεται στην Ιαπωνία (made in Japan), σε τρίτες χώρες με πολύ μεγάλες αγορές, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ινδία, αλλά και σε χώρες της Ε.Ε., ακόμη και στην Ελλάδα.

Μάκης Βορίδης: «Απολύτως παράνομο»

Η «Βραδυνή της Κυριακής» απευθύνθηκε στο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ο οποίος χαρακτήρισε απολύτως παράνομο το πιστοποιητικό του Έλληνα πρέσβη. Τόνισε, μάλιστα, ότι το ελληνικό Δημόσιο θα κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου. «Το ελληνικό γιαούρτι παρασκευάζεται από ελληνικό γάλα στην Ελλάδα και έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές. Η ελληνική σημαία στα προϊόντα μπορεί να τίθεται μόνο όταν αυτά είναι ελληνικά και κάτω από συγκεκριμένη διαδικασία εγκρίσεως. Είναι απολύτως σαφές ότι το επιπρόσθετο πιστοποιητικό είναι απολύτως παράνομο, καθόσον καμία από αυτές τις προαναφερόμενες προδιαγραφές δεν συντρέχουν για το συγκεκριμένο ιαπωνικό προϊόν. Η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε ήδη και εξετάζονται οι νομικές ενέργειες που απαιτούνται για την προάσπιση του ελληνικού γιαουρτιού στην Ιαπωνία, αλλά και την έγερση αποζημιωτικών αξιώσεων κατά παντός υπευθύνου».

Ουρά οι αιτήσεις για GREEK YOGURT

Μέσα στο 2019, μετά την αποχώρηση του συγκεκριμένου πρέσβη και την ένσταση που κατέθεσε το ελληνικό Δημόσιο, στο Τόκιο άρχισαν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πρεσβείας με την ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία, η οποία αναγκάζεται να αποσύρει την ελληνική σημαία από το προϊόν και να σβήσει τη φράση «η τοποθέτηση της σημαίας και η αυθεντικότητά της έχει εγκριθεί από την πρεσβεία της Ελλάδος στην Ιαπωνία». Το προϊόν εξακολουθεί να κυκλοφορεί κανονικά. Οι αντιδράσεις, όμως, υπήρχαν και από την πλευρά των ιαπωνικών εταιριών. Η γαλακτοβιομηχανία κατέθεσε αίτηση στο ιαπωνικό δημόσιο να καταχωρήσει το σήμα «Greek yoghurt». Και δεν ήταν η μοναδική. Πληροφορίες από τις Αρχές του Τόκιο που φτάνουν στην Αθήνα, αναφέρουν πως ξαφνικά εμφανίστηκαν δεκάδες ιαπωνικές εταιρίες οι οποίες ζητούν από το φορέα κατοχύρωσης σημάτων της Ιαπωνίας να κατοχυρώσουν εμπορικά σήματα γιαούρτης που αναφέρουν τη λέξη «Greek».

Η περίεργη σιωπή του ΥΠ.ΕΞ.

Μέσα στο 2019 είχαμε δύο φορές αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα. Πρώτα απομακρύνθηκε ο Νίκος Κοτζιάς, και μετά τις εκλογές άλλαξε και ο αντικαταστάτης του, Γ. Κατρούγκαλος. Όλο αυτό το διάστημα στο υπουργείο Εξωτερικών δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες κινήσεις για να διαλευκανθεί αυτή η σκανδαλώδης απόφαση του πρώην Έλληνα πρέσβη στο Τόκιο, ο οποίος παραμένει στο απυρόβλητο για την ενέργειά του αυτή. Η γραφειοκρατία των Υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών για μία ακόμη φορά έχει καταφέρει να μην προχωρήσει σε βάθος η έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση του ελληνικού γιαουρτιού στην Ιαπωνία.Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως όσοι από τους διπλωματικούς υπάλληλους και τα στελέχη της πρεσβείας στο Τόκιο, επιχείρησαν να ερευνήσουν τις διαδικασίες και να ενημερώσουν την Κεντρική Υπηρεσία ανταμείφθηκαν με την απομάκρυνσή τους από τη συγκεκριμένη πρεσβεία. Τους τελευταίους μήνες υπάρχει, μάλιστα, έντονο παρασκήνιο πως επιχειρείται με διάφορα προσχήματα να μπλοκάρει η έρευνα και το θέμα να «κουκουλωθεί». Ακόμη και μετά τις εκλογές και την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ., παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες η υπόθεση παραμένει στάσιμη και επιχειρείται με υπηρεσιακά τεχνάσματα η μη διαλεύκανσή της.

Πηγή: Ιορδάνης Χασαπόπουλος, Βραδυνή της Κυριακής