Skip to main content
18 10 2019 | 23:16

Οι αυξημένοι δασμοί κατά 25% στις εξαγωγές ελληνικής φέτας, κομπόστας και γιαουρτιού προς τις ΗΠΑ είναι γεγονός

Οι αυξημένοι δασμοί κατά 25% στις εξαγωγές ελληνικής φέτας, κομπόστας και γιαουρτιού προς τις ΗΠΑ είναι γεγονός

Από τα μεσάνυχτα της 18ης Οκτωβρίου τέθηκε σε ισχύ η επιθετική δασμολογική πολιτική κατά του 92% των επώνυμων ευρωπαϊκών προϊόντων, που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς τη βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών Airbus.

Έτσι, μαζί με εμβληματικά ευρωπαϊκά προϊόντα όπως το σκωτσέζικο ουίσκι, η ιταλική παρμεζάνα, η γαλλική σαμπάνια και το ισπανικό ελαιόλαδο, τα ελληνικά τυροκομικά προϊόντα, όπως η φέτα και η γραβιέρα, το ελληνικό γιαούρτι και η κομπόστα ροδάκινο θα τιμολογούνται στα αμερικανικά ράφια με 25% υψηλότερη τιμή, καθώς αυξάνονται οι δασμοί εξαγωγής τους στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα, ειδικά για την κομπόστα ροδάκινο, για την οποία οι παραγγελίες έχουν ήδη γίνει και η αντίστοιχη παραγωγή βρίσκεται στοκαρισμένη στις κονσερβοβιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας.

Η ελληνική κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν δείχνει προβληματισμένη, τουλάχιστον επικοινωνιακά και συνεχίζει να προτάσσει το γεγονός ότι από τους αυξημένους δασμούς εξαιρέθηκαν η ελληνική επιτραπέζια ελιά και το ελαιόλαδο. Εκτός αυτού, απορία προκαλεί η σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αναφέρει ότι «ο κ. Βορίδης ευχήθηκε οι συζητήσεις που θα διεξαχθούν μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ να αχθούν σε αίσια κατάληξη προκειμένου να αποφευχθεί τελικώς η επιβολή δασμών οι οποίοι ούτως ή άλλως πλήττουν τις εμπορικές συναλλαγές ΕΕ – ΗΠΑ», με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του υπουργού, Μάκη Βορίδη, με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

«Ο Υπουργός», αναφέρει η ανακοίνωση, «εξέφρασε την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για την εξαίρεση του ελαιολάδου και των βρώσιμων ελιών από την επιβολή δασμών που επιβλήθηκαν σε ευρωπαϊκά προϊόντα από τις ΗΠΑ. Παράλληλα επεσήμανε ότι τα επεξεργασμένα ροδάκινα έχουν ήδη παραχθεί και οι εταιρείες παραγωγής θα υποστούν σημαντική ζημία σε περίπτωση μη αναστολής επιβολής των δασμών.»

Όσον αφορά τον κλάδο των τυροκομικών προϊόντων, έγινε μία πιο εκτενής συζήτηση για το θέμα και τις επιπτώσεις της επιβολής δασμών στο Υπουργείο Εξωτερικών σήμερα, με τη συμμετοχή του κ. Βορίδη. Αν και η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ δεν αναφέρεται καθόλου στους αυξημένους δασμούς που ισχύουν από σήμερα σε φέτα, γιαούρτι και γραβιέρα, είναι βέβαιο ότι οι επιχειρηματικοί φορείς εξέφρασαν την ανησυχία τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ευρεία σύσκεψη με φορείς του κλάδου γαλακτοκομίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, και του Υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη. Στόχος της πρωτοβουλίας των δύο Υπουργών είναι η αποτύπωση όλων οι απόψεων, σε ό,τι αφορά τις εξαγωγικές δυνατότητες και την προστασία που απολαμβάνουν τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο Υπουργείων. Εκτενής αναφορά, τόσο από πλευράς υπουργών, όσο και από τους εκπροσώπους των φορέων και της βιομηχανίας των γαλακτοκομικών, έγινε γύρω από:

● την προστασία των παραγωγών εντός Ελλάδας και την ενίσχυση ελέγχων που θα εγγυώνται τήρηση της νομιμότητας,

● τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες και την ανάγκη να διατηρούνται τα κεκτημένα διαπραγματεύσεων που ευνοούν τις ελληνικές εξαγωγές

● την ανάγκη προσφυγής στα όργανα της ΕΕ, για κάθε παράβαση που παρατηρείται από χώρες μέλη, αφού πρώτα διασφαλισθεί η τήρηση της νομιμότητα και από τη δική μας πλευρά

● την αναβάθμιση του δικτύου εμπορικών ακολούθων (ΟΕΥ), από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να βελτιωθεί η προαγωγή των εξαγωγών και ο έλεγχος ανταγωνιστικότητας τους στις χώρες εξαγωγής

● την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, την οποία υλοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την αλλαγή αρχιτεκτονικής της εικόνας της χώρας, ώστε να αναβαθμιστεί η εμπορική αξία των εξαγωγών

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γρηγόρης Δημητριάδης, και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ανέλαβαν τη δέσμευση να κρατήσουν στενή επαφή με τους φορείς και τους επιχειρηματίες του κλάδου για τον βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ΕΕ, αλλά και την καταγραφή των θεμάτων που τους απασχολούν. Απώτερος στόχος είναι όπως τα δύο υπουργεία να καταστούν, από κοινού, αρωγοί στις προσπάθειες των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων, των επαγγελματιών του κλάδου και των παραγωγών στην προώθηση των εξαγωγών, την ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων και την προστασία τους στις Διεθνείς αγορές.»

Δείτε εδώ τη λίστα με τα ελληνικά προϊόντα που υπόκεινται από σήμερα σε αυξημένους δασμούς εξαγωγής προς τις ΗΠΑ.