Skip to main content
23 06 2016 | 10:31

Μειωμένη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% η καλλιέργεια σκόρδου στον Έβρο

Μειωμένη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% η καλλιέργεια σκόρδου στον Έβρο

Μειωμένη σε ποσοστό άνω του 40% αναμένεται φέτος η καλλιέργεια σκόρδου στη Νέα Βύσσα Έβρου, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων τον Μάϊο.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής, Αναστάσιος Γιακμογλίδης, οι τιμές του προϊόντος κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα έναντι της περσινής χρονιάς. Διαμορφώνονται σε 2,50 ευρώ/κιλό, από 2,20 ευρώ/κιλό το 2015.

Υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι η καλλιέργεια σκόρδου κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην περιοχή, ο κ. Γιακμογλίδης πληροφορεί ότι οι σκορδοπαραγωγοί υπερβαίνουν τους 150, δουλεύοντας 3.000 στρέμματα, ενώ τα μέλη του συνεταιρισμού δεν ξεπερνούν τα 20, με 600 στρέμματα. Υπενθυμίζεται δε ότι η απόδοση κυμαίνεται στα 1.200 κιλά/στρέμμα, ενώ, όπως λέει ο κ. Γιακμογλίδης, «αυτοί που σκέφτονται να ασχοληθούν με το προϊόν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το κόστος παραγωγής του είναι πολύ υψηλό και φτάνει τα 1.000 – 1.100 ευρώ το στρέμμα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού αναφέρει ότι τα σκόρδα διατίθενται στην αγορά σε πλεξάνες των 25 τεμαχίων ή σε μεμονωμένα κεφάλια, σε συσκευασία χαρτοκιβωτίου, σακιού και τελάρου των 80-100 και 200 τεμαχίων, καθώς και σε συσκευασίες των τριών ή τεσσάρων τεμαχίων. Εξάλλου, εκτός της εγχώριας αγοράς, ο Συνεταιρισμός διαθέτει ποσότητες σκόρδου σε Κύπρο, Γερμανία και Αυστραλία, «με τους πελάτες, να περιμένουν τα προϊόντα, που -όπως τονίζουν- είναι άριστης ποιότητας».

Μιλώντας, δε, για τον ανταγωνισμό με τα σκόρδα Κίνας, Βραζιλίας και Χιλής, ο κ. Γιακμογλίδης σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν «ύφεση» λόγω και της αλλαγής της νοοτροπίας των Ελλήνων καταναλωτών, αλλά και ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι «μόλις γίνει η ποιοτική σύγκριση -για παράδειγμα- των κινεζικών σκόρδων με τα δικά μας, σίγουρα δεν είναι αποτρεπτικό στο να επιλέξει κανείς τα ελληνικά σκόρδα Βύσσας, έστω και αν πρέπει να πληρώσει ένα με δύο λεπτά περισσότερο».

Πηγή: Έλενα Αλεξιάδου, praktoreio-macedonia.gr