Skip to main content
27 05 2015 | 14:56

Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι: Λάθος η ΚΥΑ για τους βοσκότοπους, αλλά δεν προτείνουν διορθώσεις

Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι: Λάθος η ΚΥΑ για τους βοσκότοπους, αλλά δεν προτείνουν διορθώσεις

Στο υπόμνημα που καταθέτει η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας στη σημερινή συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου επισημαίνεται ότι υπάρχουν λάθη στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε για τα βοσκοτόπια και την κατανομή των στρεμμάτων, αλλά δεν επισημαίνει ποια είναι τα λάθη και πώς προτείνει να διορθωθούν:

«Κύριε Υπουργέ,

Ο Σκοπός της επείγουσας επίσκεψης της Ομοσπονδίας κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο υπουργείο σας, αφορά τα λάθη που περιέχει η νέα ΚΥΑ και τα οποία αν δεν τα κατανοήσετε δεν θα μπορέσετε να τα διορθώσετε.

Η Ομοσπονδία μας εδώ και αρκετά χρόνια φωνάζει για την τακτοποίηση του μεγάλου θέματος της διαχείρισης των βοσκοτόπων το οποίο αποτελεί μείζον θέμα για την επιβίωσή του κτηνοτρόφου, διότι καθορίζει το ύψος των ενισχύσεων που θα λαμβάνουν οι παραγωγοί για την επόμενη πενταετία.

Προσπαθούμε χρόνια τώρα, πάντα με αναπτυξιακές προτάσεις να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα. Όμως ούτε οι προηγούμενοι ούτε οι τωρινοί που έχουν αναλάβει αυτόν τον τομέα δεν μας ακούνε.

Αρχικά ζητούμε να διασφαλιστεί στην ΚΥΑ το χρηματικό ποσό των 450 εκατ. ευρώ το οποίο έχει οριστεί να απορροφηθεί από τον πυλώνα της κτηνοτροφίας και να μην γίνει καμία μεταφορά σε κανένα άλλο πυλώνα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει αντί για 25 ευρώ το στρέμμα να πάει στα 31 ευρώ το στρέμμα.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν για ακόμη μια φορά ότι,

Η νέα ΚΥΑ θα πρέπει να πρεσβεύει την ανάπτυξη όλων των Π.Ο.Π προϊόντων που παράγονται στην χώρα μας και φυσικά έχουν τεράστια ζήτηση και για την εγχώρια κατανάλωση και για τις εξαγωγές με φυσικό ακόλουθο να κερδίζει η ελληνική οικονομία.

  • Η κορυφή από τα 21 Π.Ο.Π προϊόντα είναι η Φέτα όπου καλύπτει το 95%
  • Η Λάρισα παράγει το 14% Φέτα πανελληνίως και η Θεσσαλία το 33%

Την στιγμή που μας μειώνετε τις επιδοτήσεις στις παραγωγικές περιοχές, μας αποδυναμώνετε και φρενάρετε την παραγωγή των Π.Ο.Π τυροκομικών προϊόντων που έχει αποδειχθεί ως ο λευκός χρυσός και για τον κλάδο της κτηνοτροφίας και για την οικονομία της χώρας μας. Το λάθος όμως είναι διπλό.

Ταυτόχρονα ενισχύετε και διπλασιάζετε τις επιδοτήσεις σε περιοχές που δεν παράγουν Π.Ο.Π προϊόντα και κατά συνέπεια δεν εξάγουν. Αυτό αποτελεί τραγική ειρωνεία και

Καταστροφική πορεία για την ελληνική κτηνοτροφία.

Ο κίνδυνος ο οποίος ελλοχεύει είναι μεγάλος. Οι περιοχές αυτές κινδυνεύουν από την υπερβόσκηση και τέλος από την ερημοποίηση.

Δεν υπάρχει καμία λογική σ' αυτές τις αποφάσεις και θα πρέπει άμεσα να διορθωθούν, διότι η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί εντελώς με θύμα τον Έλληνα κτηνοτρόφο και ιδιαίτερα τον μετακινούμενο κτηνοτρόφο.

Ακόμη σας τονίζουμε πως ήρθε η ώρα να κάνετε πράξη αυτά που πρεσβεύατε προεκλογικά σε σχέση με την φορολογία.

  • Οικογενειακό αφορολόγητο στα 30.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ ανα παιδί καθώς και
  • την κατάργηση των βιβλίων σε παραγωγούς που έχουν τζίρο έως 40.000ευρώ.

Γιατί όπως γνωρίζετε στην χώρα μας υπάρχουν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις όπου δουλεύει όλη η οικογένεια και λόγω των συνθηκών που αντιμετωπίζουν ως επιχειρήσεις από την μια οι κακές πληρωμές και από την άλλη η υπερφορολόγηση ανεβάζει στα ύψη το κόστος παραγωγής κάνοντας ασύμφορη την επιβίωσή της.

Ενώ όταν ο παραγωγός οφείλει στην πολιτεία θα πρέπει να πληρώνει άμεσα και με οποιοδήποτε τρόπο (αρπαγή καταθέσεων χωρίς την συναίνεσή μας).

  • Ζητούμε να καταργηθεί ο Φ.Π.Α στις ζωοτροφές και στα κτηνιατρικά φάρμακα τα οποία εισάγονται και η τιμή τους διπλασιάζεται με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να θεωρούν ποιο συμφέρον να καταφεύγουν στις γειτονικές χώρες για την αγορά τους.
  • Ζητούμε να καταργηθούν όλα τα χαράτσια αρχής γενομένης από τον ΕΜΦΙΑ .
  • Κατάργηση της φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης

Κλείνοντας θα θέλαμε να προσέξετε τον συλλογισμό μας, ούτως ώστε να μπορέσετε να μπείτε στην λογική μας και να μπορέσετε να αφουγκραστείτε τις αγωνίες μας.

Κύριε Υπουργέ,

Μέχρι σήμερα ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να υπολογίσει το κόστος μιας οικογενειακής κτηνοτροφικής επιχείρησης όπως αυτό άνετα μπορεί να υπολογιστεί σε μια οποιοδήποτε άλλη επιχείρηση η οποία μπορεί και δικαιολογεί μέχρι και έξοδα διοίκησης και καλά κάνει.

Για μια κτηνοτροφική επιχείρηση 400 ζωντανών είναι:

  • Η καθημερινή απασχόληση τεσσάρων τουλάχιστον ατόμων (υπολογισμός μηνιαίου μισθού έστω και στον κατώτατο )
  • Είναι το κόστος ασφάλισης όλων αυτών των ατόμων στον ΟΓΑ
  • Είναι τα επιπλέον έξοδα σε εξοπλισμό.

Με το υπάρχον καθεστώς αυτές οι υποχρεώσεις είναι ανέφικτο να καλυφθούν. Ποιος θα καθόταν λοιπόν σε μια επιχείρηση που θα έπρεπε να δουλεύει πρωί- βράδυ κάθε μέρα όλο τον χρόνο και αντί να εισπράττει για τον ζήλο του να είναι συνεχώς χρεωμένος και κατατρεγμένος. Αυτό αποτελεί μια τεράστια αδικία για τον κτηνοτροφικό κλάδο στην χώρα μας.

Ζητούμε να κινηθείτε άμεσα γιατί αυτό προτάσσει η κατάστασή μας».

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Basinas