Skip to main content
23 09 2015 | 12:50

Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στο ζωοπάζαρο της Κομοτηνής, ενόψει του Κουρμπάν Μπαϊράμ

Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στο ζωοπάζαρο της Κομοτηνής, ενόψει του Κουρμπάν Μπαϊράμ

Πέρσι ήταν αντιμέτωποι με την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό, φέτος καλούνται να προστατεύσουν τα κοπάδια τους από την οζώδη δερματίτιδα. Νόσο από την οποία έχει ήδη προσβληθεί πολύ σημαντικός αριθμός βοοειδών στον Έβρο με αποτέλεσμα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες να δίνουν εντολές για θανάτωση, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού. Με όλα αυτά οι μουσουλμάνοι της Θράκης θα γιορτάσουν το κουρμπάν μπαϊράμ, γιορτή κατά την οποία θυσιάζουν ζώα. Η Κτηνιατρική Υπηρεσία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες προς κτηνοτρόφους και πολίτες για την μετακίνηση και τη σφαγή των ζώων. Εφιστά την προσοχή των μουσουλμάνων και όλων των εμπλεκομένων καθώς κατά τις ημέρες αυτές θα καταναλωθεί μεγάλος αριθμός βοοειδών και αιγοπροβάτων, τα οποία σφαγιάζονται εκτός σφαγείων χωρίς να ελέγχονται από κτηνιάτρους, με σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.

Από τις 20 Αυγούστου έχουν καταγραφεί κρούσματα οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών στον Έβρο και κατά συνέπεια, η αγορά και μετακίνηση ζώων από το νομό περικλείει τεράστιους κινδύνους για την μετάδοση της οζώδους δερματίτιδας και σε άλλες περιοχές. Η οζώδης δερματίτιδα προσβάλει μόνο τα βοοειδή και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα. Έτσι η κατανάλωση γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και προϊόντων αυτού δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο μετάδοσης του νοσήματος στο καταναλωτικό κοινό. Όσον αφορά στην αγορά και τη διακίνηση, απαγορεύεται κατηγορηματικά η αγορά και μετακίνηση ζώων από την περιφερειακή ενότητα Έβρου.

Παράλληλα όλα τα ζώα που θα σφαγιαστούν για την θρησκευτική τελετή, πρέπει να προέρχονται από περιοχές που δεν παρουσίασαν ποτέ κρούσματα οζώδους δερματίτιδας. Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα επιβληθούν αυστηρότατες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σε όσους παραβούν τους κανόνες που θέτει η κτηνιατρική υπηρεσία, για τη διακίνηση και σφαγή των ζώων. Έτσι ο καλύτερος τρόπος για την αγορά ζώου στη Ροδόπη είναι μία επίσκεψη στο ζωοπάζαρο της Κομοτηνής. Λειτουργεί από την περασμένη Δευτέρα και μέχρι σήμερα το απόγευμα, οι πολίτες θα μπορέσουν να κάνουν τις αγορές τους και να περιμένουν τη μεγάλη τους γιορτής.

Οι τιμές

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται φέτος το κουρμπάν μπαϊράμ. Είναι μία από τις δύο σημαντικότερες θρησκευτικές εορτές των μουσουλμάνων της Θράκης συνυφασμένη με τη θυσία του Αβραάμ και με στιγμές χαράς για την κάθε οικογένεια. Κατά τη διάρκεια της γιορτής και σύμφωνα με τις παραδόσεις θυσιάζονται ζώα τα οποία νωρίτερα έχουν ευλογηθεί. Το ζώο που θυσιάζεται χωρίζεται σε τρία μέρη και συνηθίζεται το ένα να δίνεται στους φτωχούς, το δεύτερο σε συγγενείς και το τρίτο να μένει στο σπίτι.

Οι πιστοί μουσουλμάνοι μέχρι και σήμερα συνηθίζουν να σφαγιάζουν τα αμνοερίφια σε ιδιωτικό χώρο, στην αυλή του σπιτιού τους ή σε πρόχειρα στέγαστρα. Ακόμα και σε δρόμους, και όχι σε σφαγεία, όπως προτρέπουν κάθε χρόνο για λόγους δημόσιας υγείας οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Από 120 ευρώ έως και 200 μπορεί να φτάσει η τιμή των αμνοεριφίων που πωλούνται στο ζωοπάζαρο της Κομοτηνής. Το παζάρι αποτελεί σημείο συνάντησης κτηνοτρόφων από κάθε περιοχή του νομού Ροδόπης. Σκληρά εργαζόμενοι συμπολίτες μας οι οποίοι ελπίζουν πως θα πουλήσουν έστω λίγα ζώα, καλύπτοντας τα έξοδα τους.

Από την Ξυλαγανή στο ζωοπάζαρο

Από την Ξυλαγανή μετέφερε τα ζώα του ο Νίκος Γουδανάκης και πουλά ανάλογα με το μέγεθος του ζώου. Έτσι η τιμή μπορεί να διαμορφωθεί στα 140 με 150 ευρώ, πεσμένη σε σχέση με πέρσι όπως ομολόγησε. «Πέρσι δεν πουλήσαμε λόγω του καταρροϊκού πυρετού που είχαμε και έμειναν τα ζώα. Φέτος τα δίνουμε πιο φθηνά για να μπορέσουμε να πουλήσουμε», ανέφερε.

Από τον Φύλακα ήρθε στην Κομοτηνή για να πωλήσει τα ζώα του ο Αμέτ Σερήφ, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να πουλήσει ούτε ένα και τις δύο ημέρες που βρίσκονταν στο παζάρι. «Τους φαίνονται πολλά τα λεφτά», παραδέχθηκε ο κτηνοτρόφος προσπαθώντας να θυμηθεί τα παλιά τα χρόνια, όταν τα χρήματα ήταν περισσότερα και ο κόσμος ξόδευε πιο εύκολα.

Την ίδια τύχη με τον Αμέτ Σερήφ είχε και ο Χρήστος Βαλταλής, κτηνοτρόφος από την περιοχή της Μαρώνειας. «Παλιά δεν προλάβαινες να έρθεις και σου τα έπαιρναν κατευθείαν», είπε σχεδιάζοντας σήμερα, τελευταία ημέρα του παζαριού, να μην κάνει τον κόπο να μεταφέρει τα ζώα του από τη Μαρώνεια στην Κομοτηνή. «Τα ζώα έχουν και έξοδα. Είναι δύσκολα να τα κατεβάσεις από τα βουνά της Μαρώνειας και να τα ξαναπάς πίσω, τα καύσιμα είναι πολλά».

Η συμφωνία μεταξύ αγοραστή και πωλητή γίνεται επιτόπου. Ο κτηνοτρόφος λέει μία τιμή, ο πελάτης την παζαρεύει και στο τέλος καταλήγουν κάπου στη μέση μένοντας ικανοποιημένοι και οι δύο. Είναι μία διαδικασία που γνωρίζει πολύ καλά ο Μουσταφά Σεραφετίν ο οποίος ήρθε από το χωριό Λαμπρό για να προμηθευτεί ζώο για την ημέρα της γιορτής. «Είναι μία παράδοση που έχουμε. Κάθε χρόνο σφάζουμε και μοιράζουμε το κρέας σε γείτονες φίλους και κρατάμε και για το σπίτι», είπε ευχόμενος χρόνια πολλά σε όλους τους μουσουλμάνους. Το ζωοπάζαρο ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα, και την Πέμπτη θα γίνει η θυσία των ζώων σε χωριά του νομού Ροδόπης αλλά και σε διάφορες γειτονιές της Κομοτηνής.

Πηγή: Όλγα Τσιούλφα, xronos.gr